To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Fundacji Warta Goldena
Forum organizacji pomagającej psom rasy Golden Retriever w potrzebie.

PSY FUNDACJI - PIARA - 144

Kama, Mela, Ruda - 2012-12-18, 20:28
Temat postu: PIARA - 144
W dniu dzisiejszym pod opiekę fundacji trafiła młodziutka 8-miesięczna Piara. Sunię oddali byli właściciele z powodów osobistych i w ten oto sposób Piara trafiła do Dagmary i Jerome do Wrocławia.
Z tego co już o niej wiemy to jest to baaaaardzo żywiołowa i skoczna (jak zając) młoda sunia. Na smyczy ciągnie jak traktor, ale za to uwielbia głaski i miziaki.
Dziś damy już naszemu DT spokój i chwilę do zapoznania się z nową domowniczką, a jutro Dagmara obiecała zdać nam relację z pierwszego wieczoru i pierwszej nocy Piary u nich w domu.
Czekamy zatem niecierpliwie :-)

Aaaa i zapomniałabym :oops: W imieniu nas wszystkich bardzo ale to bardzo dziękuję Tadeuszowi i Marcie za ich kawał dobrej roboty, wizytę, jeżdzenie, zawożenie i przywożenie i zawracanie gitary. Kochani jesteście wielcy i macie wielkie serducha! :serce:

A oto i bohaterka wątku

POST ROZLICZENIOWY

Wpłaty na konto:

Darowizny rzeczowe

Wydatki:
125,52 zł Karma Pronature z jagnięciną 20.12.2012

Aga, Tami i Lenka - 2012-12-18, 20:36

ale piękności :-)
Rufiakowa Amcia - 2012-12-18, 22:23

Drobinka :)
dagmarazz - 2012-12-19, 08:46

Czekamy na wiecej informacji i zdjęć małej:)
magda - 2012-12-19, 12:22

Bialutka jak mój Clifciu,była by do pary :)
Piara - 2012-12-19, 21:19

Dobry wieczór :-D I tym oto sposobem minęła nam pierwsza doba jak Piara jest u Nas.
Noc minęła spokojnie, chociaż sunia troszkę się boi i o 1 rano przyszła do Nas do sypialni i zaczęła szczekać, ale szybko się wyciszyła i wróciła na legowisko (bardzo ładnie reaguje na komende "na miejsce"). Jest ogromną pieszczochą, tarzałyśmy się dzisiaj po całym mieszkaniu i ja po 40minutach miałam dość a ona nie :-) W domu generalnie jest bardzo spokojna, dużo śpi, natomiast najgorzej jest ze spacerem, sunia wogóle nie umie chodzić na smyczy, skacze tak wysoko, że odrywa łapy od ziemi. Byłam dzisiaj z nią sama na spacerze i niestety, ale jest tak silna i tak mocno ciągnię, że pupę trochę obiłam :-(
Trochę się martwiłam, bo nic dzisiaj nie jadła, tylko piła cały dzień, natomiast po południu odwiedziła mnie koleżanka i jak wyszła to Piara zjadła cała karmę z miski. Teraz jest z mężem na spacerze (zarówno moje ręcę jak i pupa nie dałyby już rady ;-) ) i właśnie dostałam od Niego sms`a, że "była dwójeczka":-D. Mam nadzieję, że spacer ją zmęczy i że będzie spokojnie spać całą noc. Załączam zdjęcie z dzisiejszych zabaw i obiecuję odezwać się niedługo:-)

Piara - 2012-12-19, 21:20

I jeszcze jedno zdjęcie z dzisiaj

Barbara - 2012-12-19, 21:25

Witamy serdecznie i dziękujemy za relacje :) Ale śliczna malutka ! Musicie bardzo konsekwentnie zacząć naukę chodzenia na smyczy. Najlepiej Wam wszystko wytłumaczy i pomoże Kama :)
Kama, Mela, Ruda - 2012-12-19, 23:56

oczywiście ja jestem do dyspozycji.
Dziękujemy bardzo za relacje :-) Faktycznie trzeba będzie z małą trochę popracować i tak na prawdę zanim zaczniemy cokolwiek omawiać możecie zacząć już od zaraz. Najprostsza zasada- nigdy nie idę w tą stronę w którą pies mnie ciągnie- idę w przeciwną. Więc gdy Piara ciągnie do przodu od razu ją wołaj i zawracaj. I tak w kółko. Myślę, że dobrze by było ćwiczyć podczas każdego spaceru nawet tylko po kilka minut... bo wiem że jak trzeba iśc na spacer to trzeba i wiecznie kręcić się w kółko nie można :-) No i noście ze sobą smakołyki zawsze gdzieś w kieszeni. Zawsze bądźcie przygotowani żeby Piarę nagrodzić, chociażby za to że przez 2 sekundy ładnie idzie przy nodze. Póki co wyłapujcie u niej wszystkie fajne rzeczy i nagradzajcie smakołykami a czasem pochwałą albo miziakiem. W ten sposób od samego początku zaczniecie jej pokazywać co jest warte zapamiętania i jak dobrze się zachowywać.
Ale nie martwcie się, będziemy się zdzwaniac i ustalać co i jak robić. I ani się obejrzycie a nauczycie suczydło wszystkiego czego trzeba.

Szkoda mi tylko Dagmara, że się poobijałaś :-( to taki średni początek... :-(

alicjate - 2012-12-20, 11:05

Nowa dziewczyna w Fundacji i do tego pieszczoch. Mam nadzieję, że praca nad chodzeniem na smyczy przyniesie efekty, z tego co widzę jej urok osobisty sprawia, że nie można się na nią gniewać :)
MiT - 2012-12-20, 11:31

Piara jest piękną psiną i na pewno przy odrobinie pracy stanie się cudowną towarzyszką życia :)

Dagmara i Jerome trzymajcie się ciepło, pozdrawiamy! :)

Piara - 2012-12-20, 23:51

Postanowiliśmy dzisiaj z mężem przygotować się bojowo przed wieczornym spacerem więc zadzwoniłam do Kamy i poprosiłam o wskazówki dotyczące pierwszej lekcji chodzenia na smyczy. Uzbrojeni z mężem w smakołyki i zabawkę ruszyliśmy na spacer. Przed domem wykonywałam z Piarą ćwiczenia, czyli: jeśli pies ciągnie w prawo to ja w lewo itd. następnie nagrodziłam ją smakołykiem czy smyrańskiem. Potem ruszyliśmy na długi spacer i była to naprawdę czysta przyjemność. Piara ciągnęła, wtedy ja w drugą stronę, albo poprostu pozwalałam jej ciągnąć. Jak zobaczyła psa i zaczynała wariować wtedy mąż wyciągał zabawkę i odciągał jej uwagę. Wracając do domu spotkaliśmy znajomych z psem no i psiaki trochę się pobawiły ( wtedy widać, że Piara to jeszcze szczeniak :-) ).
Po powrocie do domu, byliśmy we trójkę w tak dobrych humorach, że jeszcze trochę potarzaliśmy się po przedpokoju a i udało mi się złapać ulotną chwilkę, kiedy Piara na mnie spojrzała, efekt poniżej ;-)
Kama- baaaaaaaaardzo dziękujemy za wskazówki!!!
Pozostałym miłym forumowiczom dziękujemy za trzymanie za Nas kciuków, bo za Piarę nie trzeba, ona daje sobie świetnie radę :-D
Marcie i Tadeuszowi dziękujemy za przemiłe rozmowy i cenne wskazówki

Barbara - 2012-12-20, 23:54

Widzicie ? Naprawdę będzie super !!!! Nadal trzymamy kciuki a malutka na pewno szybciutko załapie o co Wam chodzi :)
goldenek2 - 2012-12-21, 08:26

Jak miło się czyta takie posty, gdy ludzie chcą pracować z psiakiem :-D
Trzymam kciuki za wytrwałość i życzę błyskawicznych postępów :lol:

dagmarazz - 2012-12-22, 09:09

A jaki jest stosunek Piary do innych psiaków, kotów i dzieci?
Wiola i Lola - 2012-12-22, 16:55

o kurcze jak zobaczyłam wątek o Piarce to myślałam, że weszłam na wątek mojej Loli jest tak podobna do niej, że szok! a może są siostrami heheh
Kama, Mela, Ruda - 2012-12-23, 12:20

dagmarazz napisał/a:
A jaki jest stosunek Piary do innych psiaków, kotów i dzieci?

Z tego co wimey do tej pory Piara jest przyjaźnie nastawiona do wszystkich mieszkańców Świata :-) Ale obserwujemy dalej. Jak będzie się coś zmieniać to Dagmara na pewno nas tu będzie informawać.

Dagmarka jak tam Wasze spracery? Jakieś postępy? Bardzo mocno was kibicuję!!!

dagmarazz - 2012-12-28, 09:16

Co słychać u Piary?
M!S!A - 2012-12-30, 20:24

Przyłączam się do pytania. Co słychac u Piarki i jak ida postępy chodzenia na smyczy? :)
serafinek_70 - 2012-12-31, 19:15

Witam serdecznie wszystkich zapalonych dogo-fanów :) Państwa strone polecił mi jeden ze znajomych, a z racji tego iż od dłuższego czasu wraz z rodziną planujemy adopcje psiaka, głównie goldenka zaczelośmy poszukiwania u Was. Oczywiście w oko od razu rzuciła sie Piara ! Śliczny psiak z wrodzonym potencjałem wspaniałego, psiego przyjaciela :) Nie wiem jak jest w rzeczywistości, ale na zdjeciach prezentuje sie znakomicie !

Mam do Was, założycielów fundacji pytania :

- kiedy tak wstepnie bedzie możliwa pełna adopcja psinki ?
- czy jak mieszkamy z Warszawie, a psiak jest aż z Wrocławia to bedzie jakiś problem z transportem ? Zawsze można dołożyc pieniążki do paliwa, opieki etc.
- jeżeli posiadamy malutkiego chomika dżungarskiego to koliduje to w jakiś sposób z posiadaniem czworonoga ? :)

Na razie nad tym psiakiem zastanawiamy sie czysto wstepnie. Kto wie, może wpadnie nam w oko inny golden z Waszej fundacji, ale to czas pokaże ;) Jakby co to łapie za telefon, pisze formularz adopcyjny i bedziem sie kontaktowac :) :)

Pozdrawiam serdecznie ;-)

M!S!A - 2012-12-31, 19:25

Witam serdecznie :) Postaram się odpowiedzieć na pytania. Jeżeli chodzi o Piarkę, sunia niedawno trafiła pod nasze skrzydła więc jeszcze jakiś czas minie zanim będzie gotowa do adopcji. W naszej Fundacji mamy zasadę że dom tymczasowy w którym przebywa pies ma prawo podjąć decyzję o pozostawieniu podopiecznego na stałe, i w przypadku Piary wiele wskazuje na to że tak będzie. Jeżeli chodzi o odległość- dom adopcyjny sam jedzie po psa którego adoptuje, w szczególnych sytuacjach można się zwrócić o pomoc w transporcie za zwrotem kosztów paliwa. Chomik w żadnym wypadku nie koliduje jeżeli chodzi o decyzję w sprawie adopcji, no chyba że jest agresywny w stosunku do psów :lol: Zachęcam do zapoznania się ze wszystkimi zasadami adopcji dostępnymi pod tym linkiemhttp://wartagolden...topic.php?t=226

Jeżeli zdecydujecie się państwo na adopcję psa z naszej Fundacji proszę o informację na michalina@wartagoldena.org.pl Wyślę formularz dla kandydata do adopcji i w razie dalszych pytań, postaram się udzielić wyczerpujących odpowiedzi :)

serafinek_70 - 2012-12-31, 19:43

Jasna sprawa, dzięki serdeczne za błyskawiczną odpowiedź ! :) Póki co rozglądamy się też za goldenami z okolic Warszawy, bo co jak co, ale dojazdo do WRO byłyby dla nas małym kłopotem :-|
dagmarazz - 2013-01-01, 19:08

Czyli Piara raczej nie będzie do adopcji?
Barbara - 2013-01-01, 19:10

dagmarazz napisał/a:
Czyli Piara raczej nie będzie do adopcji?

Jeszcze tego nie wiemy - DT ma pierwszeństwo ale jeszcze decyzji nie mamy :)

Anka W - 2013-01-02, 07:54

gdyby z jakiś powodów DT nie adoptował Piary, to ja nadal wyrażam pełną gotowość :)