Forum Fundacji Warta Goldena Forum organizacji pomagającej psom rasy Golden Retriever w potrzebie.
PSY FUNDACJI - MARIKA - 270
Iza Tutisowa - 2014-03-09, 15:23 Temat postu: MARIKA - 270Dzisiaj pod opiekę Fundacji trafiła młodziutka sunia. Na imię ma Marika
Sunia została oddana nam przez właściciela, który nie mógł się nią dalej opiekować. Psina zamieszka w domu tymczasowym u Magdy w Swarzędzu.
A tak się prezentuje:
POST ROZLICZENIOWY :
Wydatki :
Badanie krwi - 60zł
Preparat DERMAFIT - 50zł
Preparat AURIZON - 38zł
Preparat ADVOCATE - 30zł
I wizyta - 40zł,
II wizyta 20 zł,
leki na recepte :
89,70 zł (Exmykehl D4 + Sanprobi)Barbara - 2014-03-09, 16:21 To czekamy na pierwsze relacje z nowego domu Magda i Nika - 2014-03-09, 17:55 Ojej, ale ma długie łapki Rufiakowa Amcia - 2014-03-09, 18:34 Witamy sunię i niecierpliwie czekamy na relację i fotki! Ola i Habs - 2014-03-09, 18:35 Ale jest chudziutka i ma dłuuugaśne łapy Korbulowa Familia - 2014-03-09, 20:41 Jak zobaczyłam ją na fb widziałam jakby moją Korbusię, kiedy miała 10m-cy i do mnie przyjechała Ewelina, Kajen i Zola - 2014-03-09, 20:59 Myślę, że tak po prostu wyszła na tym zdjęciu, jakby miała długie nóżki, bo Marika jest troszkę wyłysiała, jest alergiczką, przez co ma problemy z sierścią, ale to już Magda nam potwierdzi swoimi fotami, czekam niecierpliwie na relację !!Marta Magdalena - 2014-03-10, 19:32 Temat postu: Magda & Marika - SwarzędzWitam
Od wczoraj wieczora jest z nami 2-letnia Marika. Miała długą podróż, bo aż ze Śląska, ale zniosła ją bardzo dobrze. Do auta wskoczyła bez problemu i w czasie jazdy spokojnie leżała. Marika jest bardzo żywą sunią, otwartą, wesołą. Uwielbia się bawić, ganiać za kijkami i piłkami. Jest bardzo towarzyska, lgnie do ludzi, ma potrzebą bycia głaskaną i przytulaną. Jest bardzo usłuchana, grzeczna, reaguje na komendy, ale kiepsko reaguje na swoje imię. Nie potrafi chodzić po schodach, ale popracujemy nad tym. Jest chudziutka i ma matową sierść, nie wiem czym to jest spowodowane. Nie ma podstawowych szczepień ani odrobaczenia od lutego 2012. Jak się troszkę przyzwyczai do nowego miejsca do nadrobimy to. Podobno jest uczulona na kurczaka. W jej wyprawce była karma Darling, ale z tego co wyczytałam to kiepska marketowa karma i kupimy jej lepszą. Wydziela bardzo intensywny "psi" zapach, nie wiem czy to spowodowane suchą karmą czy czymś innym, ale wydaje mi się że zapach jest zbyt intensywny. Zauważyłam, że przy każdym wyjściu robi kupę, od wczorajszego wieczora była na 4 spacerach i były 4 porządne kupy. Mam wrażenie, że więcej kup niż jedzenia. Ale może to normalne, już dawno nie miałam psa Dzisiaj spędziła prawie 8h sama, ale zniosła to chyba dobrze, nic nie zniszczyła, za to bardzo się cieszyła na nasz powrót
Postaram się wkleić fotki Mariki jak się uda Marta Magdalena - 2014-03-10, 20:05
Marta Magdalena - 2014-03-10, 20:39 I jeszcze jedna sprawa, podobno Marika uczulona jest na wszystkie szampony i można ją kąpać tylko w płynie MANUSAN, który dostałam w wyprawce. Jednak na ulotce jest informacja, że jest to płyn dezynfekujący do higienicznego i chirurgicznego mycia rąk oraz mycia ciała i włosów. Nie ma na ulotce nic o psach. To nie jest szampon. Czy ktoś może tego używał do kąpania psa albo ma informacje na temat tego środka? Będę wdzięczna.
Usunął mi się sms z nazwą karmy PURINA PRO PLAN dla alergików. Był też link do strony gdzie można to kupić. Poproszę o pomoc M!S!A - 2014-03-10, 21:06 Ja radzę wstrzymać sie z tymi kąpielami, zbyt częste kąpiele wypłukują barierę ochronną skóry i to też może byc powód że skóra boli i swędzi. Purina Pro Plan Lamb Digestion albo telekarma albo krakvet. Te dwa sklepy gdzie mają najtaniej. W telekarmie jutro zamówicie w środę będzie, w krakvecie trochę dłużej to trwa, z kolei mają fajna promocję na 18 kilowy worek.Ewelina, Kajen i Zola - 2014-03-10, 21:16 Dziękujemy za relację! Oczywiście, że karma Darling jest bardzo złej jakości, możliwe, że właśnie przez nią Marika tak często oddaje stolec. Też zdecydowanie odradzam jakiekolwiek kąpiele. Psa w ogóle nie powinno się kąpać, chyba, że się wytarza w czymś strasznym Co do zapachu i sierści- po zmianie karmy, wyczesywaniu, wszystko powinno wrócić do normy Można troszkę jej dosładzać karmę co jakiś czas łyżką oliwy z oliwek,oleju lnianego lub rzepakowego. Raz w tygodniu można podać ugotowane jajko Ewelina, Kajen i Zola - 2014-03-10, 21:19 A płyn Manusan, tak jak Pani powiedziała, nie służy do zwykłej kąpieli ! Można nim co przemyć powierzchnię skóry w przypadku zakażeń bakteryjnych M!S!A - 2014-03-10, 21:21 Ewelinko ja akurat muszę kąpać Mailo też leczniczo ale robimy to mniej wiecej raz na miesiąc, dwa. Więc to zależy od psa i jego skóry. Ale w przypadku Mariki na razie całkowicie bym sie wstrzymała, zmiana karmy faktycznie cos na sierść i tu mocno polecam dermafit dog.Ewelina, Kajen i Zola - 2014-03-10, 21:26 Jasne Misiu, Mailutka trzeba Ale mówię tylko o zdrowych psiakach, a o Marice nie wiemy zbyt wiele, poza tym, że ma uczulenie na kurczaka i miała jakiś stan zapalny skóry, pewnie stąd wziął się płyn. Chodziło mi o to, że u zdrowych psiaków nie powinno się go stosować Miejmy nadzieję, że na tym się skończy Iwona i Beta - 2014-03-10, 21:34 MANUSAN to płyn dezynfekujący i przeciwbakteryjny do skóry ale nie do uzywania jak szampon tylko trzeba go rozcieńczyć z przegotowaną wodą
ja rozcieńczam 1miarka płynu i 8 miarek wody /zrobić tyle ile się zużyje jednorazowo/
do spryskiwacza tak polecił wet
pozdrawiamKamila i Oskar - 2014-03-10, 21:39 Ja też bym psa w tym nie kąpała, jak sunia zbyt mocno teraz "pachnie" to można ja przetrzeć mokrym ręcznikiem. Kąpiel tak na początku będzie b.staresująca, a nowych wrażeń jej teraz nie brakuje Grażyna i Bari - 2014-03-10, 21:41 Manusan to faktycznie płyn dezynfekcyjny i na pewno nie może służyć jako kąpielowy !!! A co do sierści, to może powiem, jak to jest u Barusia. Marika zresztą ma i sierść i sylwetkę bardzo podobną do Barutka (ma takie piękne, długie łapki...) . Baruś też jest uczulony na kurczaka. I miał bardzo marne "owłosienie". A więc tak: przeszliśmy na Purinę Pro Plan -łosoś z ryżem. Pierwsze miesiące poza tym, że przestały się pojawiać zmiany skórne i uregulowały się stolce to jednak sierść nie poprawiała się. Wprowadziłam zatem siemię lniane ( kupione w Makro w ziarenkach za parę złotych, zmielone w mikserze) -podaję mu do jednego posiłku dziennie 2 małe łyżeczki. Ponadto dostaje olej lniany też 1 łyżeczkę (lub olej z pestek winogron) i jeden raz w tygodniu żółtko. Sierść zdecydowanie jest lepsza !!! Jest jej dużo więcej, ładnie się układa, jest miła w dotyku i ma taki fajny, zdrowy, psi zapach... Można spróbować, życzę sukcesówRufiakowa Amcia - 2014-03-10, 22:20 Dzieńdoberek, witam dziewczyny
Ja tylko dodam, że w razie, gdyby wet zalecił kąpiele lecznicze, to jest jeszcze szampon hexoderm. Ma odpowiednio rozcieńczoną chlorheksydynę (ta sama substancja czynna, co w manusanie). Ale to, oczywiście, nie od razu. Jak dziewczyny wcześniej wspomniały, kąpiel w pierwszych dniach to ogromny stres, jeśli nie ma konieczności, to się wstrzymujemy.
A tak w ogóle- słodka mordka! Marika jest śliczna, życzę Wam wspaniałego wspólnego tymczasowania Spajkowa Ewa - 2014-03-10, 22:42 to i ja dorzuce do woreczka zlotych rad olej z lososia Spajowi futra przybylo, jest mieciutkie i lsniace.
Jesli suni nie poprawi sie po Purinie, to sprobowalabym jeszcze karmy bez glutenu (pszenicy i innych zboz).Viola i Tila - 2014-03-10, 22:49 Mam w domu alergiczkę (uczulenie na ryż, soję- czyli wszystko to co jest w suchych karmach). Polecam hexoderm, ale niezbyt często bo faktycznie częste kąpiele powodują, że skóra traci naturalną barierę ochronną, dermatisan - spray do skóry (wyłysienia, świąd), można podawać siemię lniane i tran do każdego posiłku (stare dobre metody). Życzę powodzenia:)Ola, Mariusz i Lea - 2014-03-11, 00:31 Młoda uwielbia jeździć samochodem, połowę drogi z Gliwic do Wrocławia przespała a połowę obserwowała co się dzieje na zewnątrz... łącznie 2h a 30 min w korku
Nie bardzo chcę wypowiadać się na temat właściciela, który nie koniecznie przejął się oddaniem młodej ale chwała mu za jej oddanie
Jak wspomnieliście wcześniej jest mega chuda...ja zauważyłem jeszcze dość długie pazury, zdecydowanie do obcięcia, trochę zaropiałe lub załzawione oczy+cieknący nos...temat do obczajenia przez weta...
Młoda jest bardzo wesoła, uwielbia być głaskana i TOTALNE ZERO AGRESJI !!!
Życzę powodzenia i na więcej info czekamy ze Swarzędza...miasta pszczelarzy, tapicerów i stolarzy i nie tylko oczywiście
...a tu macie fotke z podróży...
Mariusz
Viola i Tila - 2014-03-11, 13:26 "miasta pszczelarzy, tapicerów i stolarzy "- to już niestety historia, ale psiaki są u nas zawsze mile widziane:)Marta Magdalena - 2014-03-11, 18:13 Witam
Dziękuję wszystkim za porady, są dla mnie na wagę złota, bo już zapomniałam jak to jest mieć w domu psa
Faktycznie, zapomniałam zapisać o pazurach, które dały o sobie znać w 1 noc, a mianowicie zrywałam się z łóżka za każdym razem jak Marika robiła sobie nocną przechadzkę, bo strasznie wali po podłodze, jakby chodziła na szpilkach
Kąpać jej na razie nie zamierzam, ale chciałam wiedzieć, gdyby była konieczna jakaś szybka akcja
Mam jeszcze pytanie, czy dla Mariki lepsza będzie karma z jagnięciną czy z łososiem?
Czy fotki można wklejać jakoś na skróty czy tylko w ten sposób opisany na forum??
Pozdrawiam,Ewelina, Kajen i Zola - 2014-03-11, 18:28 Ja bym wybrała łososia, ryby są dużo zdrowsze niż czerwone mięso Szybszy sposób na wklejanie zdjęć, to jeśli ma Pani facebook, można tam wstawić zdjęcie, nawet w wiadomości i tutaj w opcji "img" przekopiować adres url pliku