To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Fundacji Warta Goldena
Forum organizacji pomagającej psom rasy Golden Retriever w potrzebie.

PSY FUNDACYJNE W NOWYCH DOMACH - FADO ma już dom w Goczałkowicach - 233

Martyna i Boski - 2014-03-31, 20:22
Temat postu: FADO ma już dom w Goczałkowicach - 233
Mam przyjemność przedstawić Wam nowego Warciaka - 5 letniego Fado. Złociak został dziś oddany do domu tymczasowego Oli z Chorzowa, rodzina oddała go z wielkim bólem serca. A my gwarantujemy, że psiak znajdzie świetny domek i będzie bardzo szczęśliwy!

Fado to bardzo sympatyczny chłopak, który wychował się z dzieckiem, ma też dobre relacje z kotami i innymi czworonożnymi istotami. Jego uśmiech na mordce mówi sam za siebie! Zobaczcie na te zdjęcia, pierwsze jeszcze z byłego domu. A drugie już w DT.

Iza Tutisowa - 2014-03-31, 20:31

Witaj chłopaku :) fajny pychol masz :mrgreen:
Ewelina, Kajen i Zola - 2014-03-31, 20:48

Tak piękny :serce: a w towarzystwie Samby na pewno szybko się zaadaptuje do nowych warunków :)
Kasia, Szajba i Milka - 2014-03-31, 21:02

Hmmm czyżby Ola z Chorzowa była moją znajomą z liceum? No chyba, że to zbieg okoliczności : imię właścicielki i suczki- Samby :D
Ola i Habs - 2014-03-31, 21:17

Ale przystojniak trafił pod skrzydła Fundacji :)
Martyna i Boski - 2014-03-31, 21:33

Martyna i Boski - 2014-03-31, 21:35

Iza Tutisowa - 2014-03-31, 21:46

Uwielbiam :serce:
Kamila i Oskar - 2014-04-01, 07:02

ale super wesołek :mrgreen:
Ola, Mariusz i Lea - 2014-04-01, 16:30

Witaj Przystojniaku :) :mrgreen:

Ola

Warna - 2014-04-01, 20:44

Czy ja mogę bardzo prosić o jakieś 2-3 zdjęcia Fado samego, takie portretówki potrzebuję na naszą stronę tyle, że lepiej z wysokości psa je robić. :-D
Rufiakowa Amcia - 2014-04-01, 21:12

Oj, coś przeczuwam, że będzie duużo fajnych zdjątek ze wspólnych zabaw :)

Witam Fado na forum i czekam na relacje Oli :)

rosette - 2014-04-02, 11:08

Rufiakowa Amcia napisał/a:
Oj, coś przeczuwam, że będzie duużo fajnych zdjątek ze wspólnych zabaw :)

Witam Fado na forum i czekam na relacje Oli :)

Witam wszystkich :)
Przepraszam, że tak późno odpisuję ale długo czekałam na aktywacje konta :)
Fado, Fadzisław jest słodziakiem :)
Piesek bardzo spokojny, grzeczny, całkiem posłuszny chociaż nie reaguje na niektóre komendy. z oporem robi siad, na spacerze ma wybiórczą głuchotę. Na smyczy chodzi ładnie całkiem, czasem pociągnie ale bez szarpaniny.
W domciu wybrał sobie miejsce obok mojego łóżka, co powiem jego imię to ogon lata jak helikopter :)
uwielbia pieszczoty! Jak raz się go miźnie za uszkiem, to nie ma zmiłuj "tul mnie i kochaj, a jak przestaniesz to wejdę Ci wręcz na głowę" :) nie zna wtedy słowa delikatność :)
Boi się balkonów, nie wejdzie na niego.
Nie jest przyzwyczajony do życia w bloku więc każdy dźwięk go interesuje. Nasłuchuje ale nie szczeka za dużo, tylko jak chce zaczepić Sambę do zabawy.
W jedzeniu dość wybredny, swojej karmy nie je, Samby a i owszem :) Tak się wymieniają!
Smaczki lubi, da łapkę.
Nie wiem czy ma małą kondycję czy coś ze stawami ale nie skacze, czasami się potknie na schodach, szybko się męczy i długo wtedy zipie. Jak pójdę do weterynarza to mu o tym opowiem.
Jest też z niego szkubak przewieli, poprzedni właściciele dali mi kołnierz i zaznaczyli ze wygryzał sobie miejsca gdy złapał pchły. Ma 2 ranki jedną na tylnej nodze, drugą na grzbiecie przy ogonie. Staram się pilnować aby ich nie wygryzał, pilnuje jak wyglądają.
Hmm, w nocy spokojny, śpi obok mnie. Rano przynosi w pychu moje skarpetki albo wita mnie papciem w mordce :)
Raz skoczył na drzwi jak wychodziłam z domu i zostawiałam ich samych pierwszy raz. Ale po upomnieniu nie skoczył drugi raz. Z relacji sąsiadów wynika, że gdy jest sam nie szczeka ani nie piszczy :)
Z Sambą się lubią chociaż jeszcze nie wiedzą jak się wspólnie bawić :) on kradnie jej misie, ta podstępem kradnie je z powrotem :)
Fado jest milusi, taki przytulak, spokojny, chętny do zabawy, zawsze uśmiechnięty i łagodny :)

Zdj. robione na szybko aparatem tel.
Postaram się dzisiaj/jutro jakieś ładniejsze zrobić jak wyjdziemy na pole pobiegać :)
Moim zdaniem jak na mój pierwszy tymczas trafił mi się cud psiak :)

Martyna i Boski - 2014-04-02, 12:28

To prawda, trafił Ci się wspaniały tymczas :) sama jestem nim zauroczona.

Martwią mnie tylko te problemy z chodzeniem, koniecznie musisz zgłosić to wetowi, niech mu zrobi chociaż manualne badanie na dysplazję, a potem pewnie będzie trzeba zrobić RTG, ale to już jak wet zaleci.

Gośka i Cody - 2014-04-02, 13:06

...
Ewelina, Kajen i Zola - 2014-04-02, 14:04

Z tego co pamiętam waga psiaka jest w normie. Obstawiałabym brak kondycji :) Ale oczywiście wet na pewno i oslucha serduszko i pomaca nogi, także wtedy wszystkiego się dowiemy :) Super sobie radzisz Ola :)
rosette - 2014-04-02, 18:39

Wydaję mi się, że to brak kondycji :)
do samochodu dzisiaj wskoczył raz dwa, biegał po polu, pływał :) waga około 40 mówili właściciele. Pójdę do weta i mu opowiem :)
Na razie Fado jest słodziakiem, dzisiaj trochę szczekał jak był sam w domu. Do tego dalej nachalny w pieszczotach :) trzeba mu dostanie mówić "nie". Czasem nie da się mu odmówić, przyznaję bez bicia, gdy zrobi te swoje oczka i pomerda ogonkiem.
Poznał psa mojej mamy, trochę emocji było (2 samce) ale w końcu pobiegali sobie razem i się poznali :) zaliczyli chaszcze, wykąpali się, cud zdjęcia mam, dodam jutro wieczorem!
Ten uparciuch na prawdę odnajdzie się u innych ludzi!
Szukajcie mu szybciutko fajną rodzinkę, co to go ukocha (troszkę wychowa :P ), bo szkoda by było aby przywiązał się mocno do mnie i potem znów przeżywał odnajdywanie się z nowymi osobami.

Calineczka - 2014-04-02, 21:26

Takie cudo mamy w Chorzowie? :) gdzie chodzicie na spacerki?
Ola, Mariusz i Lea - 2014-04-02, 23:26

Gośka i Cody napisał/a:

Byłoby dobrze, gdyby weterynarz sprawdził czy powodem nie są dolegliwości sercowe. Ile psiak waży ?

40kg hhmmm nie wiem jak duży to pies...Lea ma podobne objawy - choć waży zdecydowanie mniej - i jest to spowodowane problemami sercowymi więc warto zrobić również EKG itp itd

Mariusz

...tylko doprecyzuje,Leicia skacze,biega(wszystko pod kontrola zeby nie przesadzila) nie ma z tym problemu,stawy ma zdrowe natomiast faktem jest ze dlugo sie po tym uspokaja a to ze wzgledu na serce

Ola

rosette - 2014-04-03, 19:31

Fado kolejny dzień spędził całkiem spokojnie, chociaż gdy wychodzę piszczy za mną, a od sąsiadów dowiedziałam się, że szczekał, czasem dość intensywnie (minutkę, czy jak słyszał klucze, otwieranie sąsiednich drzwi). Po chwili się uspokaja. Gdy przychodzę do domciu, to wita mnie wieeelką radością i kapcichem w pychu :) na spacerku bardzo ładnie chodzi, puszczam mu na całej długości linkę i sobie niuchacz wędruje, nie odchodzi za daleko.
Łapczywe to takie :) ładnie zajada kostki, chce kraść Samby porcję :) ta ucieka na balkon to Fado ma pozamiatane.
Fadek właśnie śpi obok mnie :)
Z Sambą dalej się nie bawi. Raczej nie interesują się sobą, czasem tam się pozaczepiają.
Na spacery chodzę przy kościele na ul. Dąbrowskiego i na łączki przy PGMie, w stronę Świętochłowic :)

Martyna i Boski - 2014-04-03, 19:48

Ahhhh ten przystojniak, zdjęcia świeżutkie od Oli,

Fado :serce: :serce:

Martyna i Boski - 2014-04-03, 19:56

Martyna i Boski - 2014-04-03, 20:18

Rufiakowa Amcia - 2014-04-03, 21:07

Oooo, jakie piękne błotko! I piękne piesury! Fado i Samba- to zbieg okoliczności, że mają tak portugalsko-brazylijskie imiona? Wspaniały duet :D
Ola, Mariusz i Lea - 2014-04-03, 21:27

Ola gdzie u Nas takie bajoro ? Bo Lea chętnie skorzysta ;)

Mariusz