To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Fundacji Warta Goldena
Forum organizacji pomagającej psom rasy Golden Retriever w potrzebie.

PSY FUNDACYJNE W NOWYCH DOMACH - MIA ma już dom w Wielczce - 374

Dominika i Binek - 2016-07-03, 22:11
Temat postu: MIA ma już dom w Wielczce - 374
Kochani, dzisiaj do grona Warciaków dołączyła nietypowa Sunia. Mia jest uroczą sunią, która nie wyrosła do rozmiarów typowego Goldena. Ale, nie takie miksy już do nas trafiały, najważniejsze że Mia ma złote serce! Mia trafiła do Krakowa, gdzie opiekę sprawuje nad nią Marta. Czekamy na wieści z nowego domu!

Morgan MaR TOM - 2016-07-04, 07:38

Witamy kilka zdjęć już udało mi się zrobić i umieściłam je na Chacie Warciaka. Mia cudna sunia miniaturka Goldena, grzeczna bardzo widać że żyła z człowiekiem. Wczoraj była trochę niespokojna nie położyła się ani nie usiadła na moment, noi pojawiła się biegunka. Dostała węgiel przespała grzecznie noc w łóżeczku ale dziś mamy dalej problemy z kupką przydarzyło się tez w domu mimo że wróciłyśmy dopiero ze spacerku. Wczoraj nic nie jadła nawet jakieś smakołyki "domowe" ja nie interesowały dzisiaj dostała chleb z pasztetem zjadła smacznie. Mamy w domu młodego kociaka dziewczynę charakterną jak się okazało jaka mała ale rządzić będzie, Mia reaguje na nią obojętnie czasami jest bardziej zainteresowana uważnie się jej przyglądając jak Lara wywija z zabawką albo dziwnie podskakuje sama nie wie dlaczego :) Dzisiaj wybieram się do weterynarza z Larą na szczepienie i myślę ze wezme Miee ze sobą, jest jeszcze cos mocno się drapie pcheł nie widzę zastanawiam się czy to nie na tle nerwowym wieczorem bardzo się drapała musiałam ją zajmować czymś bo trwało to i trwało. To chyba na tyle na początek :)
Dominika i Binek - 2016-07-04, 08:01

Morgan MaR TOM - 2016-07-04, 10:50

Właśnie wróciliśmy od weterynarza :) trochę zabiegów przeszliśmy Mia grzeczna ale musiałam ja przytulać i pyszczek mimo wszystko trzymać bo mruczenia było trochę :) W wielkim skrócie Pani doktor przebadała ją stwierdziła ze wiek to zagadka wygląda na młodą zachowanie też jak szczenior, ale jeśli chodzi o uzębienie to już wskazuje co innego. Nie ma kamienia ale tylne jak i przednie są dość mocno pościerane. Jeśli chodzi o skóre jest przesuszona lekko atopowa odradziła na razie kąpiele, zaglądnęła też do uszu było tam trochę brudu doktor pod mikroskopem oglądała i świeżba nie stwierdziła bardziej mówi ze wygląda to na alergiczne sprawy ... zaaplikowała maść i za 3 dni trzeba będzie to powtórzyć. Dostała coś na biegunkę bo od wczoraj mamy takie dolegliwości wegiel nie skutkował i mamy trzymać dietę, posmarowana została controline i pani doktor czyściła jej też gruczoły okoloodbytowe, została odrobaczona mamy jeszcze dziś podać dwie tabletki. Trochę tego się zabierało ... teraz odpoczywamy na kanapie :D
Dominika i Binek - 2016-07-04, 10:55

Czekamy w takim razie na efekty maści, jeżeli drapanie nie ustanie, trzeba pomyśleć może o karmie hipoalergicznej. Ale ogólnie zdrówko całkiem w porządczeku widzę :D
Angelika i Spike - 2016-07-04, 11:13

Ona jest fajoooooowa :serce:
Milena i Kosmo - 2016-07-05, 22:32

Zastosowanie nowej, zdrowej diety może przynieść efekt po kilku, kilkunastu dniach więc ze zmianą karmy jeszcze bym się wstrzymała :) Czynników drapania może być wiele ... oczywiście może wystąpić również w skutek stresu... Marta obserwuj czy w takim "cyklu" intensywnego drapania, nie występuje również skubanie lub lizanie sierści czy łapki, to są częste czynniki towarzyszące.

A żeby nie wkraczać w tak pesymistyczne założenia, to małej pewnie odbudowuje się naskórek i dlatego ten stary swędzi - zaraz powinno przejść i tego się trzymajmy :)
Fajnie, że kruszyny trafiła do cudownego domu, uśmiechnęło się do niej szczęście :]

Dominika i Binek - 2016-07-06, 08:47

Integracja z kotałke , coraz lepiej im idzie :)

Angelika i Spike - 2016-07-06, 09:55

Nie mogę się napatrzeć na nią, jest naprawdę słodka!
Morgan MaR TOM - 2016-07-06, 16:19

Witamy :) Mia cudo małe zdała już 2 egzamin pilnowania domku podczas naszej nieobecności :) dzisiaj to aż ponad 4h. Zachowuje czystość w domu ale trzeba starać się nie zostawiać różnych zbędnych rzeczy w jej zasięgu. Dzisiaj wyciągnęła sobie z małego plecaka wszystko i "poukładała" na dywanie :) Z tego co obserwujemy lubi być w centrum zainteresowania jak tylko za długo prowadzę rozmowę telefoniczną to zaczepia moje nogi i dłonie liżac i podgryzając na przemian :) Jest wpatrzona w człowieka i reaguje na komendy typu puść zostaw nie wolno, bardzo ładnie chodzi na smyczy mimo że nie jest dużym psiakiem i takie potrafią pociągnąć, ale ona do nich nie należy :) . Byłyśmy też dzisiaj u pani doktor jesteśmy zaczepione na wściekliznę, pobrana została krew i zagladnięte do ucha (zaaplikowana maść) co niekoniecznie się podobało ale tylko troszkę zasugerowała cicho mrucząc. A teraz sobie trochę poleżymy żeby mieć siłe na wieczorne szaleństwa Pozdrawiamy !
Angelika i Spike - 2016-07-06, 19:18

No, no, to widzę szaleństwo u was! :) Dobrze, że Mia tak zniosła wizytę u weta ;) Nie wiedziałam, że ona może być aż tak wpatrzona w człowieka - ale to jest wspaniałe właśnie!
Dominika i Binek - 2016-07-07, 13:50

ProfiLove Mii, i jej merdający ogonek w tle:

Dziewczyny chyba się dogadały jednak :)

Morgan MaR TOM - 2016-07-07, 14:54

no cudna !!!! można godzinami je obserwować jak co dzień dystans się zmniejsza :) miałyśmy z Miją iść jutro do psiego SPA ... ale pani doktor na razie odradziła nam jakiekolwiek kąpiele, musimy obserwować czy nie nasili się to drapanie. Jutro mamy kontrolną wizytę uszek noi młody domownik wraca z obozu będzie miał niespodziankę :D także dzień zapowiada się ciekawie :)
Angelika i Spike - 2016-07-07, 15:00

Na pewno się młody ucieszy, że taka rezydentka się pojawiła w domu! :D Dajcie znać!
Morgan MaR TOM - 2016-07-07, 15:01

tez tak myślę zwłaszcza jak zobaczy że to on może prowadzić ja na spacery ;)
Agnes i Nelly - 2016-07-10, 14:29

Hahah ona naprawdę wygląda na wyrośniętego szczeniaka i z wyrazu pyska i zachowania jak opisujecie. Fajnie, że zna juz komendy i zachowanie psa w domu. To ważne. Zapewne też lubi poznawac nowe rzeczy, komendy i zadania.
Co do startych zębów, cóż czasami świadczą nie o wieku a o tym co pis gryzł. Problemy z drapaniem i skórą- czas pokaże, ja stawiam na stres na początku i biegunka też by się wpisywała w taką reakcje. Zwyczajnie może być delikatna na takie zmiany w życiu i brak poczucia bezpieczeństwa.

Pozcztam z uwaga co tam u małej w domku napiszecie :)

Dominika i Binek - 2016-07-11, 07:37

Tak jak przypuszczaliśmy syn Marty jest zauroczony Mią :)

I nawet kotałke zaakceptowała w pełni drugiego zwierza w domu:

Angelika i Spike - 2016-07-11, 09:14

Ale one pięknie się razem komponują :D A synuś pewnie zachwycony, że sam może z nią na smyczy chodzić, co? :)
mjhginora - 2016-07-20, 21:55

Czekam kiedy będzie gotowa do adopcji! Jestem zainteresowana.
Milena i Kosmo - 2016-07-20, 22:00

Zachęcamy do wypełnienia aplikacji Adopcyjnej :)
znajdą ją Państwo tutaj http://wartagoldena.org.pl/?page_id=1254

Angelika i Spike - 2016-07-25, 11:47

Co tam u Was? ;)
mjhginora - 2016-07-26, 13:09

Pani Dominiko jak ma sie Mija?Co nowego na temat jej zdrowia,a co z problemami skornymi?Moglaby Pani okreslic jej wielkosc-bo tak po zdjeciach trudno sie zorientowac....Pozdrawiam .
Angelika i Spike - 2016-07-26, 13:30

Z poprzednich zdjęć, które dostaliśmy gdzie Mia jeszcze była w gminnym boksie widać, że sięga do połowy łydki:
mjhginora - 2016-07-26, 16:22

Alez ona jest slodziutka!
Angelika i Spike - 2016-07-26, 17:51

Zgadzam się :) :) I do adopcji!!! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: