To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Fundacji Warta Goldena
Forum organizacji pomagającej psom rasy Golden Retriever w potrzebie.

PSY FUNDACYJNE W NOWYCH DOMACH - NESTI ma już dom w Łodzi - 394

Kamila i Oskar - 2016-09-15, 13:11
Temat postu: NESTI ma już dom w Łodzi - 394
Wczoraj pod opiekę fundacji trafiła 4 letnia śliczna sunia.
Nesti została oddana ponieważ poprzedni właściciele z powodiu alergii dziecka
nie mogli się nią dłużej zajmować.

Zamieszkała teraz w Łodzi w domu tymczasowym u Ani i Kofi.

Czekamy na pierwsze wieści :-)

Angelika i Spike - 2016-09-15, 13:19

hejooo ;)
jolantadw - 2016-09-15, 13:33

:lol: Kochane mordeczki do całowanie.Pozdrowienia od Milo😀
Karola i Duma - 2016-09-15, 13:42

Jest niesamowita. Do całowania :lol:
Ania i Kofi - 2016-09-15, 20:38

I co ja mam Wam :lol: napisać? Może od początku...? Karola (pomiot nieczysty :lol: ) przyszła do mnie do pracy i powiedziała mi o Nesti. Ja oczywiście "Karolciu ja już mam psa" i Karola odpuściła, potem jeszcze gadki na tematy przyziemne i kiedy już miała wychodzić... padło "Pewnie będę tego żałować ale pokaż ją". Karola podesłała mi ogłoszenie z olx ja przesłałam je do mojego partnera Kuby i po minucie dostałam odpowiedź "Bierzemy".
Od środy 13.09 (pech? :-P ) sunia jest u nas. Wiedziałam, że lubi dzieci, gania koty, ignoruje inne psy, ciągnie na smyczy, łapczywie wcina - zanim do nas trafiła i właściwie nie ma tu nic przerażającego z czym nie można sobie poradzić.
W rzeczywistości
-dzieci KOCHA, Zosi właściwie nie odstępuje,
-koty faktycznie gania ale z ciekawości, nie robi im krzywdy, czasem trochę obszczeka,
-nie trafiłam jeszcze na psa z którym by się bawiła, nie jest agresywna, ogon chodzi,
-na smyczy ciągnie jak szalona, dużo nauki przed nami,
-karmimy się z ręki
Dziś na spacerze znalazła kość, nie ryzykowałam zabrania jej ręką. Próbowałam zasłonić część która jej wypadła, rzutką do piłki (akurat miałam w ręku) i wtedy się spięła, nie warczała, nie pokazywała zębów.
Najbardziej się chyba bałam o Kofi która nie lubi rozentuzjazmowanych, podnieconych psów ale jest ok. Nie bawią się ale krzywdy też sobie nie robią.
Jeśli coś pominęłam to pytajcie :-D

Dominika i Binek - 2016-09-15, 20:54

Ale liczny rudasek :) Aniu cieszymy sie ze Herbatka trafila do takiego domku :) a co dalej.....? czekamy :D
Sylwia, Abra i Felek - 2016-09-16, 09:08

Nesti i Kofi - dwie ślicznotki. :) Nesti, bądź grzeczna. :-)
Angelika i Spike - 2016-09-16, 11:49

To dobrze, że tak wam się układa współpraca :-D :-D
Ania i Kofi - 2016-09-18, 21:18

Nestka jest bardzo niecierpliwa i dziś przy jedzeniu postanowiłam nad tym poćwiczyć. Doszłam do wniosku, że Kofeinie też się przyda trening i że nakarmię je razem. Zdawałam sobie sprawę, że ma to plusy i minusy. Ostatnio były karmione osobno i wtedy są o siebie bardzo zazdrosne, może też dlatego, że każda ma inna karmę...? Wracając do karmienia, posadziłam je obok siebie i karmę trzymałam w zamkniętych pięściach. Otwierałam je dopiero wtedy kiedy obie spokojnie siedziały i czekały. Plusem było to, że zaczęły się obserwować i naśladować. Totalnie zaskoczyło mnie to, że szybciej "załapała" nadpobudliwa Nesti niż spokojniejsza Kofi. Życie pełne niespodzianek :-D . Była jedna chwila grozy, kiedy jedna strąciła kulkę karmy i obie do niej zanurkowały, ale w porę zareagowałam i nic się nie stało. Uff!! To właśnie ten minus wspólnego karmienia. Potem mało brakowało a by się pogryzły przy misce z wodą i znów to Nesti próbowała atakować.
Generalnie się wycisza, zwłaszcza po weekendzie w ośrodku szkoleniowym u zaklinaczki Ewy i jej pomocnika Marleya :lol: Uczyliśmy się chodzić na smyczy, koncentrować, czekać...

Angelika i Spike - 2016-09-19, 09:16

Trzymam mocno kciuki za Nesti :)
ezmija - 2016-09-28, 11:03

Witam, jak sie sprawuje Nestulka? Jak wyglada praca z bua? Widac powoli jakies efekty? Pozdrawiamy, prosze ja wysciskac.. za cala nasza czworke. ;-)
Ania i Kofi - 2016-09-28, 23:31

Nestka wyściskana :) Uczymy się głównie cierpliwości, wyciszenia. Prowadzę eksperyment... na wieczornym spacerze dziewczyny chodzą przypięte ze sobą rozgałęźnikiem na 2 psy. Głównie dlatego, że Kofi reaguje na psi gwizdek, smaki, przywołanie itd a Nesti ma to w głębokim poważaniu. W ten sposób Kofi przyprowadza Nestkę i pokazuje jej: zobacz gwizdek-przybiegamy-smaki :) tylko muszę uważać bo lubią podcinać, dlatego robimy to tylko wieczorem jak jest mało ludzi :)
Na zdjęciu dziewczyny po wieczornym spacerze grzecznie czekają na zaproszenie do domu :)

Angelika i Spike - 2016-09-29, 09:42

Milena i Kosmo - 2016-10-01, 00:17

Ależ się pięknie prezentują ! :)
Czy tylko mi się wydaje, że kombinacja ich imion jest GENIALNA Kofi-Nesti :D

Warna - 2016-10-01, 04:24

Kawa czy herbata?
Ania i Kofi - 2016-10-03, 12:26

Milena i Kosmo - każdy kto to słyszy to ma ubaw :)

W sobotę Nesti miała sesję zdjęciową do kalendarza :lol: wcześniej czekała ją podróż autobusem którą oceniam na 3+. Z uporem maniaka próbowała wejść na siedzenie, dyszała a komenda "siad, bo się wywalisz" działała na 2 minuty :-) ale poćwiczymy. Co do prezentacji przed drzwiami, to nie wiem jak w poprzednim domu ale u nas na początku robiła wszystko aby się wydostać (lub dostać) kiedy tylko widziała otwarte drzwi. Powoli ogarnia, że jak przychodzi np pan kurier, to przychodzi do mnie a nie do niej i razem z Kofi czekają za mną a nie prześlizguje się pod nogami. Co prawda wytrzymuje pół minuty ale to i tak lepszy wynik niż na początku. Tak samo z wchodzeniem, do klatki, do drzwi - dociera do niej, że dopóki nie usiądzie to nic się nie zadzieje i że pies nie wchodzi pierwszy. Przy chodzeniu na smyczy wprowadziliśmy kantarek, było trochę walki ale moja przepuklina czekająca na operację jest wdzięczna za koniec ciągnięcia. Najgorzej nam idzie wracanie kiedy chcę tego ja, niezależnie od stopnia smakowitości smaczków. Pilnuje się i jest w zasięgu wzroku ale słuch wybiórczy.

Milena i Kosmo - 2016-10-09, 17:27

Ależ się pięknie prezentujecie na ostatnim zdjęciu :)
Dominika i Binek - 2016-10-13, 09:33

Co nowego u Nesti?:)
Ania i Kofi - 2016-10-13, 21:05

Na przyszły czwartek mamy umówioną kastrację. To chyba tyle z nowości... Nesti zaczyna się bawić z innymi psami. Dowiedziałam się też, że lubi niszczyć zabawki i je zjadać, więc uważamy :) Może interesuje Was coś konkretnego? :) to pytajcie :) Bo czasem nie wiem co mam Wam pisać :)
Dziś widziałyśmy się w Ewą i jej ekipą - nikt się nie pogryzł :)

Dominika i Binek - 2016-10-19, 08:03

powodzenia jutro :*
Ania i Kofi - 2016-10-20, 20:25

Już jesteśmy PO. Na razie odsypia, trochę liże ranę ale bez obsesji. Miała też zrobione RTG i dowiedzieliśmy się że ma sporą dysplazję stawów biodrowych. Mamy pilnować wagi, aktywności i suplementować i powinno być ok :-) .
Kamila i Oskar - 2016-11-07, 10:12

Kolejna dobra wiadomość w poniedziałek :)

Nesti tak zaprzyjażniła sie z Kofi, że Ania z rodzina nie są w stanie ich roździelić. :mrgreen:
Nesti zostaje już z nimi na zawsze!!

Gratulację :lol:

Angelika i Spike - 2016-11-07, 10:13

gratulujemy :serce:
Sylwia, Abra i Felek - 2016-11-07, 10:24

Inaczej być nie mogło! Gratulacje! :-)
Dominika i Binek - 2016-11-07, 10:36

Super, powodzenia :)