Forum Fundacji Warta Goldena Forum organizacji pomagającej psom rasy Golden Retriever w potrzebie.
PSY FUNDACJI - DAFNE - 502
Ewa, Lula i Fux - 2018-03-03, 17:31 Temat postu: DAFNE - 502Dzisaj do Dt w Warszawie zawitała piekna ruda Dafne.Sunia znaleziona na ulicy.Zamieszkała u Agnieszki i jej rodziny wraz z kotem i psem.Angelika i Spike - 2018-03-04, 12:42 Witaj dafne ❤Agnieszka, Wader i Lusia - 2018-03-04, 23:09 Cześć
Czas się przywitać. Od wczorajszego dnia mam przyjemność zajmować się Dafne złotą dziewczyną . Odebralismy ją wczoraj sunia spędziła mnóstwo czasu w samochodzie a mimo to świetnie się wtopiła w nasze towarzystwo. Wader (pies rezydent) przywitał ją dość entuzjastycznie. Kocica zdecydowanie mniej entuzjastycznie ale akceptowalnie . Dafne natomias jak to na damę przystało przyjaźnie ale nie nnachalnie. Noc przespana i bez porannego budzenia. Dziś zrobiliśmy sobie porzadny spacerek i wiemy że Dafne nie reaguje na biegaczy ani rowerzystów, do psów podchodzi entuzjastycznie ale nie nachalnie. Byliśmy u weterynarza i tu zaczynają się schody. Okazało się że Dafne ma duże zmiany w lewej gałce ocznej prawdopodobnie nieleczalne, bardzo duży stan zapalny w lewym uchu, drożdżaki w prawym. Wszystkie kły są złamane, zęby przednie wytarte. Stan sierśći pozostawia wiele do życzenia ( przerzedzenia, dredy). Zostało wdrożone leczenie więc będzie już tylko lepiej. Dafne mimo tego że jest u nas tylko chwilkę już powolutku zaczyna się wkradać w nasze serca.Nanka i Beza - 2018-03-04, 23:32 Angelika i Spike - 2018-03-05, 06:11 Wspaniała niunia 😊
Podleczymy malutka i będzie jak nowo narodzona❤Kamila i Oskar - 2018-03-05, 07:46 Ale śliczna Rudzia Angelika i Spike - 2018-03-06, 14:59 Jak tam pierwsze noce Dafne?Warna - 2018-03-06, 15:52 W sprawach oczu jednak wysłałabym Dafne do dr Jacka Garncarza.Agnieszka, Wader i Lusia - 2018-03-08, 21:24 Minęło kilka dni i wiemy o Dafne ciut więcej. Lubi kocie jedzenie ( potrafi ściągnąć je z blatu kuchennego). Nie lubi jeździć samochodem ale to może być przejściowe bo ostatni raz sama do niego wskoczyła. Koty w domu są ok ale na dworze koniecznie trzeba je pogonić. Odkurzacz jest akceptowalny. Lubi być czesana (udało się nam pozbyć dredów ale nadal trochę podśmierduje). Mniej zastyga przy wychylaniu się w jej kierunku. Większy dystans ma do facetów niż do kobiet , dzieciaki w sumie lubi. Ładnie chodzi na smyczy.
Morfologia i biochemia są ok za to ma niedoczynność tarczycy ( to tłumaczy słaby stan sierści i skóry jak i nadwagę). Uszy zdecydowanie lepiej oczy trochę średnio. W przyszłym tygodniu umówiłam ją do przychodni okulistycznej dr. Garncarza.Dominika i Binek - 2018-03-09, 00:17 Witamy strasznie ciesze się, że Dafne dogadała się z pięknym rezydentem Powodzenia w tymczasowaniu, mam nadzieję, że będzie to dla was cudowne doświadczenie. Ja nie mam wątpliwości, że dacie radę Nanka i Beza - 2018-03-18, 12:25 Dafne wybrała się do SPA była bardzo grzeczna i cierpliwie dała sobie wykonać wszystkie zabiegi upiększające
Nanka i Beza - 2018-03-18, 12:28 Spacerowo Nanka i Beza - 2018-03-18, 12:32 W domu jestem księżniczką i pozwalają mi na dużo
czasem zwiedzamy nowe miejsca:
Nanka i Beza - 2018-03-18, 12:35 Spacerowo zimowa
Gośka, Santi i Luna - 2018-03-18, 17:51 Super dziewczyna Agnieszka, Wader i Lusia - 2018-03-18, 22:32 W tym tygodniu zaliczyliśmy kilka dłuższych bardzo fajnych spacerków w trójkę i w całym stadzie psów. Dafne jak na razie zdecydowanie lepiej odnajduje się tylko sam na sam z Waderem i czerpie z takiego spaceru wiele radochy. W dużej grupie psów dogadywała się super ale była jakby deko przytłoczona. Sprawdziliśmy ,że nie ma kłopotów ze schodami ani windą natomiast gładka podłoga stanowi duże wyzwanie. W mieszkani rozłożyliśmy jej maty żeby czuła się bardziej komfortowo.
Uszy wyglądają zdecydowanie lepiej oczy mniej ropieją. Byliśmy u okulisty i już wiemy że na lewe oko Dafne nie widzi i nic się nie da z tym zrobić a w prawym są jakieś zmiany na siatkówce również nie do leczenia. Ponowna konsultacja za 4 miesiące aby sprawdzić szybkość postępowania zmian. Niestety znaleźliśmy guzki przy przednich sutkach i trzeba będzie to dalej diagnozowaćAngelika i Spike - 2018-03-19, 09:13 Trzymamy kciuki za Dafne
I super, że się tak ładnie dogaduje z Waderem.Nanka i Beza - 2018-03-19, 23:06 Warna - 2018-03-20, 08:37 Ależ ona jest piękna i dostojna!Angelika i Spike - 2018-03-20, 09:32 Ojaaa!!! któż jej zrobił takie cudne zdjęcia? Warna - 2018-03-20, 10:52 Może by się nadały do kalendarza?Dominika i Binek - 2018-03-20, 15:51 o tak ! to pierwsze jest boskie, czy można prosić na maila ?Nanka i Beza - 2018-03-21, 19:14
Dominika i Binek napisał/a:
o tak ! to pierwsze jest boskie, czy można prosić na maila ?
Ewa i ja zdj na mailu mamy Magda i Nika - 2018-03-21, 19:24 Przepiękna!!!Agnieszka, Wader i Lusia - 2018-03-29, 18:49 Sorki że dawno się nie odzywaliśmy ale właśnie jesteśmy w trakcie przeprowadzki i jest jakieś szaleństwo. Dafne jest bardzo dzielna i dostosowuje się do nowych warunków lokalowych i rozkładu dnia. W nowym mieszkaniu po parkiecie przemieszcza się lepiej niż po panelach ale terakota na klatce to naprawdę duży problem. Ale nie poddajemy się i kombinujemy. W tym czasie byliśmy u dentysty i tu same dobre wiadomości. Mimo połamanych kłów i niewielkiego kamienia nazębnego wszystko jest w porządku i nie potrzebuje interwencji lekarza na cito. Zrobiliśmy usg brzucha i tu tez wszystko adekwatnie do wieku raczej bez zastrzeżeń. Niestety na grzbiecie Dafne ma guza którego raczej trzeba będzie usunąć ponieważ wykazuje cechy dość dużego ukrwienia. Na razie musimy ustabilizować ją hormonalnie (tarczyca) a potem będziemy myśleć co dalej.