To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Fundacji Warta Goldena
Forum organizacji pomagającej psom rasy Golden Retriever w potrzebie.

PSY FUNDACJI - FIDEL - 123

Kama, Mela, Ruda - 2012-08-27, 22:45

Entalio napisał/a:

Jak najbardziej tak robimy. Zauważyłam że jak jedzie windą (a jechał już dzisiaj 3 razy to łapki mu się trzęsą) ale staram się nie zwracać na to uwagi bo to mogłoby pogorszyć sytuację i później nie przestałby się bać ale za to jak wychodzi z windy to go nagradzamy i Fidel już na lajcie zmienia się o 180 stopni:)

Jeśli mogę coś zasugerować to dawaj smaczki w trakcie jazdy a nie po wyjściu :-)

i tak jeszcze jeden pomysł mam w razie czego: fajnie można też psa spróbować nakręcić na tą windę. Np ja jak uczyłam moje łobuzy jeżdzenia windą (tak dla fazy...bo generalnie to mieszkamy w jednopiętrowym domu na parterze) to jak czekałyśmy na tą windę to zaczęłam się tak ekscytować i mówić do nich takim mega szczęśliwym głosem "o jaaa, ale suuuper, zobacz Mela" i do Rudej to samo- tak je nakręciłam że ogony im mało nie odpadły ze szczęścia i ani się obejrzałam a one już w windzie. Dopiero po wejściu zorientowały się że coś tu nie gra i nigdy tu nie były :-P

Aha no i my co prawda spóźnione...ale gratuacje przesyłamy. Świetne zdjęcia! Szczególnie to z tatą :-D

CastroFamily - 2012-08-28, 16:48

W windzie nawet powąchać smaczka nie chciał, ale z każdym spacerem jest coraz lepiej :) a tak przy okazji to teraz pierwszy raz go widzę jak śpi :) myślałem, że on umie tylko skakać :)
Kaśka - 2012-08-28, 16:57

Jak tam Fidelek? zaaklimatyzował sie już? Był grzeczny w nocy?
Kama, Mela, Ruda - 2012-08-28, 17:04

Entalio napisał/a:
W windzie nawet powąchać smaczka nie chciał, ale z każdym spacerem jest coraz lepiej :) a tak przy okazji to teraz pierwszy raz go widzę jak śpi :) myślałem, że on umie tylko skakać :)

ok, to spróbujcie jeszcze kilka razy dać mu jakieś smaczki w windzie- ale takie super smaczki, np kawałek kiełbachy, wędzonej ryby...coś bardzo aromatycznego.
Ale po wyjściu z windy radziłabym nie dawać mu smaka żadnego, bo to może go tylko utwierdzić w przekonaniu że windy należy się bać, a jak się to "straszne" skończy i poczuje ulgę to wtedy jeszcze wzmacniane jest to smakołykiem :-D - a tak nie powinno być ;-)

CastroFamily - 2012-08-28, 17:39

Kaśka napisał/a:
Jak tam Fidelek? zaaklimatyzował sie już? Był grzeczny w nocy?

Fidelek czuje się jak ryba w wodzie na naszym mieszkaniu , w nocy ciężko mi było patrzeć na niego w kołnierzu ale wywinęlam go na lewą stronę - zauważyłam że wtedy te paski na obrożę mu się nie wżynały i chyba lepiej mu było : :-)

Rano Tomek przyszedł z nocki, zdjął mu kołnierz (oczywiście było wiele radości przy tym) i poszedł na mały spacer. Ogólnie dzisiaj dość aktywnie spędzamy dzień. W południe zabrałam go znowu na wycieczkę tym razem dłuższą. Do mojej babci (czyli jego prababci ) :-P i potem na 3 godzinny spacer :-D U babci były też 2 ciocie więc Fidel był w swoim żywiole i szalał z radości :)

W drodze powrotnej niestety miał bliskie spotkania 3 stopnia z innym psem (Fidel byl grzeczny to ten drugi zaatakował - niestety Pan puścił luzem swojego psa :evil: :-| ) na szczeście zachowałam zimną krew i kompletnie nic się nie stało :)

Później poszliśmy do sklepu z psią karmą do szwagierki i chyba nos Fidla nie wyrabiał - tyle zapachów na raz :mrgreen: Oczywiście zrobiliśmy małe zakupy.

Odkąd wróciliśmy do domu Fidel cały czas śpi. Chyba się wymęczył - tyle nowych rzeczy dzisiaj ale to dobrze bo wieczorem też idziemy na długi spacer do szwagierki na powdórko (ma zamykane i można puścić Fidla bez smyczy)- to później w nocy będzie spać jak dziecko ;)

Jak idziemy ulicą to pięknie idzie przy nodze. A w dodatku nikt nie potrafi przejść obok niego obojętnie. Wzbudza powszechne zainteresowanie :)

Co do windy to po południu pięknie wchodził = podobnie jak na klatkę schodową - aż machał ogonem więc dostał wiele pochwał. zobaczymy jak będzie wieczorem.

Teraz śpi przy mnie jak anioł dostał nowe zabawki i właśnie z nimi leży :-) Cudny widok :rotfl:

Aha no i Proponuję założyć na forum "Galerię przestępstw" :p Tyle co zostało z mojego grzebienia... :P :-P :-P

Judka i Mikuś - 2012-08-28, 18:33

Ja uważam, że Fidelek bardzo artystycznie wyrzeźbił ten grzebień :rotfl:
Goldeny zazwyczaj wzbudzają powszechne zainteresowanie, szczególnie dzieci :)

Rufiakowa Amcia - 2012-08-28, 19:27

Fidelos, jak rozumiem, teraz to już będzie Twój grzebień? :D
Kama, Mela, Ruda - 2012-08-28, 19:40

pięknie się zajął grzebieniem :-)
nooo może się okazać, że taka galeria przestępst będzie miała sens haha

Kaśka - 2012-08-28, 19:42

No to super ze tak Wam sie układa ;) . Mówiłam,że to super pies tylko potrzebuje ruchu.

A grzebień pożarł tak na wszelki wypadek, żeby go nie czesać ;-) . Nie ma grzebienia, nie ma czesania :P

CastroFamily - 2012-08-28, 20:37

Kasiu jak się rany zagoją to mozesz się nas spodziewać :-) Fidel na pewno tęskni za swoją Ciocią :-P

Dzisiaj wieczorem podczas ostatniego spaceru Fidel zawarł nowe znajomości z suczką od rodziców Tomka. Mam nadzieję że już niedługo będą mogły razem biegać ;-)

Potem puściliśmy go na ogrodzone podwórko siostry Tomka i w końcu miał okazję się wyszaleć ;-) Ćwiczyliśmy też przy okazji komendę "do mnie" i pięknie przybiegał. Dzisiaj było dużo emocji i szaleństw więc teraz czas na sen (już śpi na swoim legowisku :-D ) Dobranoc wszystkim.

Kaśka - 2012-08-28, 20:43

Entalio napisał/a:
Kasiu jak się rany zagoją to mozesz się nas spodziewać :-) Fidel na pewno tęskni za swoją Ciocią :-P

Dzisiaj wieczorem podczas ostatniego spaceru Fidel zawarł nowe znajomości z suczką od rodziców Tomka. Mam nadzieję że już niedługo będą mogły razem biegać ;-)

Potem puściliśmy go na ogrodzone podwórko siostry Tomka i w końcu miał okazję się wyszaleć ;-) Ćwiczyliśmy też przy okazji komendę "do mnie" i pięknie przybiegał. Dzisiaj było dużo emocji i szaleństw więc teraz czas na sen (już śpi na swoim legowisku :-D ) Dobranoc wszystkim.

Bardzo sie cieszę, że tak się układa. Myślę, że Fidelek na pewno od Was nie ucieknie. Czekam z niecierpliwością na wizytę i na kolejne plotko-opowieści :-D

CastroFamily - 2012-08-29, 21:32

Kolejny dzień minął bardzo aktywnie. Dzisiaj rano byliśmy na spacerku i znowu odwiedziliśmy Prababcię (chyba Fidel wpływa dobrze na jej zdrowie :lol: nasz mały terapeuta :-P ) , później Dziadek do nas dołączył (czyt.mój tata :-P ) i też poszliśmy na spacer.

Po południu wybraliśmy się do weterynarza, zaczipować Fidelka, wyczyścić uszka, itd,itp. i ogólnie przywitać Pana Doktora ;-) Fidelkowi oczywiście wszystko się podobało - wbijanie igieł, wsadzanie wacika do ucha, nakładanie płynu na pchły, sprawdzanie stanu szwów.. cały czas machał ogonkiem :mrgreen: Jedynie zmroziło mu krew w żyłach hard corowe stanięcie na wadze no bo przecież waga jest bardziej przerrażająca niż igła i grzebanie w uszach :mrgreen: Pan Doktor był zachwycony i spytał skąd mamy takiego fajnego i spokojnego psa i oczywiście nagrodził Fidelka specjalnym ciasteczkiem do czyszczenia zębów :-) Czasami zastanawiamy się jak on to robi że lubi wszystko i jest mega wyluzowany :mrgreen:

Po drodze nawet spotkaliśmy Panią Basię, która jechała autem i nam pomachała ;) Pozdrawiamy :)

Fidelek w domu zachowuje się cudnie chociaż chyba niedługo nazwiemy go chusteczkowym potworem - bo zauważyliśmy że lubi wykradać chusteczki :-P Oprócz tego nauczył się już pięknie wchodzić do windy i nie ma z tym oporów ;-) Nasze mieszkanie jest usytuowane blisko windy więc nauczył się że jak winda zatrzymuje się na naszym piętrze to ktoś idzie i biegnie do drzwi machając ogonkiem - niestety nie zawsze są to nasi goście i później smutny wraca na swoje miejsce. Fidel leży teraz koło mnie i śpi jak anioł, co widać na załączonym obrazku :

Jest jeszcze jedna rzecz, którą chcieliśmy się z Wami podzielić. Ostatnio zauważyliśmy duże podobieństwo Fidelka do naszego króliczka Pysia który niestety niedawno po 10 wspólnych latach odszedł za Tęczowy Most :-( Śmialiśmy się że by się dobrali. Z resztą zobaczcie sami :) :

i jeszcze jedno znalazłam :)

I co Wy na to ? :)

P.S. Więcej nowych zdjęć Fidla myślę, że załączę w weekend jak pójdziemy do parku na sesję foto :-P

Judka i Mikuś - 2012-08-29, 21:35

jaki slodki krolis. I oczywiscie Fidelek :-D
Podobienstwo jak talala :rotfl:

Barbara - 2012-08-29, 21:53

Faktycznie - podobni :) Czyli Fidelek był Wam pisany :) Bardzo się cieszę - a psiak cudny! Niestety stałam tylko na światłach i nie miałam jak się zatrzymać ale bardzo mi się psiak spodobał :)
Judka i Mikuś - 2012-08-29, 21:58

a tak z ciekawosci-ile wazy Fidelek? :roll:
CastroFamily - 2012-08-29, 23:12

Judka i Mikuś napisał/a:
a tak z ciekawosci-ile wazy Fidelek? :roll:

całe 33 kg :)

Kaśka - 2012-08-30, 07:06

Jestem wniebowzięta, że tam Wam dobrze. Miałam nadzieję, że Fidelek dobrze trafi bo to luzak jakich mało. U mnie też u Weta mu sie wszystko podobało. Tak wylizał i ukochał po swojemu Panią przed zabiegiem, że musiała się przebrać ;) . Tęsknię za tym Cukierkiem, ale widząc Go jaki jest szczęśliwy, od razu mi lepiej :mrgreen:

Czekamy na więcej fotek!

Wiki Megulowa - 2012-08-30, 07:22

Ale słodziaki! :) bardzo podobni, te pozy :mrgreen:
Rufiakowa Amcia - 2012-08-30, 20:24

No nie wierzę........ Karmiczni bracia! :D
M!S!A - 2012-08-31, 07:31

Podobieństwa do króliczka uderzające :mrgreen: A to posłanko dla uszatego rozczulające :)
Sylwia i Fafik - 2012-08-31, 12:00

Hej, co do windy to my jak się przeprowadziliśmy do bloku z windą to nasz Fafiś też nie chciał do windy wchodzić, przez tydzień z nim walczyliśmy, a teraz uwaga, jak tylko winda z jakiejś przyczyny nie działa, albo nie można z niej skorzystać, to nasz pies się zapiera i nie chce iść schodami, zaznaczę że mamy znajomych którzy mieszkają na 4 piętrze w bloku i nie ma windy to jak idziemy z nim to sam chętnie biegnie pierwszy na samą górę, za to u nas gdzie mieszkamy wie, że jest winda i nie chce chodzić schodami, taki z niego cwaniak, a na początku kładł się, musieliśmy go sposobami brać.... więc pewnie jeszcze troszkę i Fidel też będzie taki cwany.... pozdrawiam
skipi29 - 2012-08-31, 12:48

Świetne fotki! podobieństwo uderzejące :mrgreen:
Cieszymy się, że Wam tak dobrze razem i czekamy na spacerek z Fidelkiem ;-)

CastroFamily - 2012-08-31, 16:02

Sylwia i Fafik napisał/a:
jak tylko winda z jakiejś przyczyny nie działa, albo nie można z niej skorzystać, to nasz pies się zapiera i nie chce iść schodami

A to cwaniaczek jeden :p hehe.

Na szczęście nasz Fidel szybko nauczył się jeździć windą i już w ogóle nie ma z tym problemów - jak winda przyjeżdża to jest pierwszy w środku i macha ogonem ;)

Podobnie jak z balkonem. Teraz to jego ulubiony punkt widokowy. i jakby było to możliwe to by zerkał przez barierki cały czas ;)

skipi29 napisał/a:
czekamy na spacerek z Fidelkiem

A my na spacer ze Skipim i Amorem :rotfl: Mam nadzieję że się polubią. Będziemy do Was dzwonić :)

A oto zdjęcia z soboty:

"Bawię się z Tomusiem :rotfl: "

"Smakowita ręka mniam!"

"Are you talkin' to me ? "

"w końcu bez smyczy! yeahhhhh!"

"latam na uszach jak samolot!"

"mokra trawka, błotko to jest to!"

"biegniemy!"

"łap mnie , łap mnie, może ci się uda!"

Rufiakowa Amcia - 2012-09-01, 21:34

Entalio napisał/a:
latam na uszach jak samolot!"