Forum Fundacji Warta Goldena Forum organizacji pomagającej psom rasy Golden Retriever w potrzebie.
PSY FUNDACJI - LENA - 140
Aga, Tami i Lenka - 2012-12-09, 16:40 Witamy po weekendzie
Lenka była wspaniała, wszystkim skradła serca jestem nia zachwycona na anszym wyjeździe były dzieci w wieku 4-10lat, bawiła się z nimi tak jakby nigdy nic inego nie robiła, totalnie zreo agresji zachowywała się tak jakby była z nami od bardzo dawna a nie dopiero od tygodnia
to naprawdę wspaniała sunia
zdjęcia będą dopiero w tygodniu ponieważ robili je nasi znajomi i musze je dopiero od nich ściągnąć Aga, Tami i Lenka - 2012-12-09, 17:05 a tak odpoczywam po weekendzie
Ewa i Cindy - 2012-12-09, 21:11 nie ma to jak wycieraczka lub mały dywanik. nie wiem co one mają w sobie ale zdecydowanie najlepiej się na nich odpoczywa Aga, Tami i Lenka - 2012-12-09, 21:15 Lenka tak sobie upodobała dywanik łazienkowy, że musiał zmienić miejsce i teraz jest w pokoju Aga, Tami i Lenka - 2012-12-12, 18:43 Witamy wszystkich
u Lenki wszystko ok jest bardzo grzeczna i usłuchana, wczoraj byłyśmy na spacerze i po raz pierwszy pusciłam ja wolno. Poszłyśmy na wielka polanę gdzie bawiło się 7 goldenków i 1 labrador. Lenka szalała ze szczęścia, ze może luzem sie pobawić z innymi psiakami jak tylko ją wołałam od razu do mnie przybiegała. Jestem nia zachwycona bardzo sie pilnuje
jak w końcu uda mi se to zrobię pare nowych fotek Aga, Tami i Lenka - 2012-12-12, 22:09 mam pytanko, Lenka jak jest na spacerze to bardzo często liże sobie łapki - wchodzi jej między opuszki śnieg i robią się kulki i wtedy ja to boli - macie jakiś pomysł jak jej pomóc?Aga_TRuficzkowa - 2012-12-12, 22:15 Aguś ,po pierwsze wytnij jej wszystkie kłaczki z pomiędzy paluchów
Do tego możesz przed wyjściem posmarować jej łapki wazeliną ( tylko nie kosmetyczną ,ona zawiera wodę ) lub kupić specjalny preparat w zoologicznym ,no na końcu możesz jej kupic gustowne buciki ,tylko nie wiem czy jej się to spodoba Warna - 2012-12-12, 22:25 A ja dodatkowo wyjmuję te kulki w czasie spacerku. Aga, Tami i Lenka - 2012-12-12, 22:27 dzięki Aguś tak zrobie
byłam dzisiaj z lenką u weta. Malutka dobrzeje z dnia na dzień
Mamy jednak problem - od poniedziałku Lenka zaczęła kulec na przednią lewą łapkę - wet stwierdził, że może to być naciągnięte ścięgno na razie kazał obserwować i jeżeli przez dwa tyg. nic sie nie zmieni będziemy robić zdjęcia. Przy badaniu nic nie wykrył - Lenka pozwoliła sobie wszystko zrobić przy badaniu - nic ja nie bolało.Aga, Tami i Lenka - 2012-12-12, 22:32 Warna, ja tez to robię ale te kulki i tak co chwila sie pojawiają ale dzięki za radę Lenka i Kuna dostały dzisiaj kropelki na pchły bo zaczęły się drapać - co prawda u żadnej nie widziałam pcheł ale przezorny zawsze ubezpieczony
wet stwiedził, ze to drapanie może byc skutkiem zmiany zywienia, karmy albo stresu ale i tak wolałam się upewnić, że to nie przez te pchły Aga_TRuficzkowa - 2012-12-12, 22:48 Aga, a może to być również bardziej wysuszone powietrze w domu na skutek ogrzewania,psy bardzie niż ludzie reagują na takie zmiany,zrobiło się jeszcze chłodniej więc pewnie więcej grzejecie ,postaraj się używać nawilżaczy ,to tez może troszeczkę pomóc.
Ja ostatnio właśnie przez taka reakcję zrobiłam Rufiemu wszelkie możliwe badania ,łącznie z badaniem tarczycy bo nagle pies mi zaczął łysieć i się drapać,jak się okazało nie było żadnych pasożytów ani wewnętrznych ani zewnętrznych ,pojawiło się wysuszenie naskórka i stąd to drapanie Dostał kropel do zakropienia na skórę ,witaminki i już jest ok:)Aga, Tami i Lenka - 2012-12-12, 23:03 postaram się ich używać Lenka dostaje już witaminy na sierść więc myślę, że ma ich w odpowiedniej ilości
myślę, że będzie ok tylko troszkę się o nią martwięAga, Tami i Lenka - 2012-12-15, 18:50 dzisiaj na spacerku zdjęcia sa marnej jakości bo Lenka tak biega , że mam problem żeby ją wogóle uchwycić Aga, Tami i Lenka - 2012-12-15, 19:12 nagroda za bardzo dobre zachowanie Aga, Tami i Lenka - 2012-12-15, 19:35 Lenka pokazała przed chwilką jakim jest groźnym psem mając kośc w pysku przyszła do mojej córki, żeby się z nią bawić sama jej ją dawała i chciała żeby córka rzucała jąk ja piłkę
lenka codziennie mnie zadziwia Agata i Luśka - 2012-12-15, 19:55 Oj, zagapiłam się! Serdecznie gratuluję Lence nowego domku, a Agnieszce z Rodziną - wspaniałej suni. Czułam, że tak to się skończy Gosia i Heaven - 2012-12-16, 19:06 Widzę, że Lenka, to milusia dziewczynka Co do kulek, Heaven też ma po spacerku, ale dała sobie ze spokojem wyciąć kłaczki spomiędzy "poduszeczek" a w związku z tym, że przybyła do mnie z rannym opuszkiem, często przemywałam jej łapki ciepławym rumiankiem.. Obecnie opuszek się zasklepia Przed spacerkiem wazelinka na łapki- jak radzicie, a po spacerku miękką szmatkę moczę w ciepłej wodzie i przytykam do łapek, wycierając i wyjmując kulki.. Jest przy tym też spokojna Aga, Tami i Lenka - 2012-12-16, 21:58 bardzo milusia Agata nie mogliśmy jej oddać Aga, Tami i Lenka - 2012-12-18, 20:52 byłyśmy dzisiaj z Lenką u fryzjera. Niepokoiło mnie to, ze ciągle się drapie i bardzo gubi sierść. Myslałam, że może jak ostatnio ją sama kąpałam to może żle ją spłukałam ale to nie to. Pani fryzjerka potwierdziła, że Lenka ma bardzo brzydką sierść (a jest o niebo lepsza niż jak do mnie przyjechała). Stwierdziła, że drapanie może być spowodowane tym, że w tej chwili jej sierść się odbudowuje i stara, zniszczona jej wypada co może powodować swędzenie. Lenka potwornie w tej chwili gubi sierść, nie daję rady już z odkurzaniem podobno zmiana sierści może trwać nawet do roku miał koś z Was taki problem? czy to normalne, że pies tak intensywnie gubi sierśc i tak długo? po wizycie od fryzjera ani razu jeszcze się nie drapała a minęły już z 3h - wygląda to tak jakby ta kapiel jej pomogła
Lenka cały czas dostaje witaminy na poprawę sierści i ogólnie całego organizmu.Kama, Mela, Ruda - 2012-12-18, 21:27 Aga a brałaś może pod uwagę jakąś alergię? Czy skóra Lenki jest zdrowa czy może ma gdzieś jakaś wyspkę albo coś niepokojącego.
Nie no, rok to linieć nie będzie non stop- spokojnie Może tyle czasy wymieniać futro ale tak długo to z niej się sypać nie będzie. no i hmmmm... wszyscy przechodzimy intensywne linienia, więc ja cię doskonale rozumiem trochę cierpliwości i będzie po wszystkim. U nas najdłużej u któregoś z suczydeł intensywne gubienie włosa utrzymywało się do ok. 1,5 miesiąca.Aga, Tami i Lenka - 2012-12-18, 22:02 Kama brałam pod uwagę alergie, ale na skórze nic nie widzę, żadnej wysypki itp., pozostały jej tylko ślady po ugryzieniach
poczekam jeszcze trochę, z miesiąc, dwa a jak nic sie nie zmieni to może zmienię karmę? i bedę obserwować dzieki Kama za rady
a to najnowsze fotki
jestem bardzo ale to bardzo złym psem
ale to była zmyłka bo tak naprawdę wszystko daję sobie zrobić Gosia i Heaven - 2012-12-18, 22:05 Dobrze, że już psinka się nie niepokoi, że już tak nie swędzi... witaminki powinny pomóc.
Ale ładna dziewczynka, piękne to spojrzenie ma Wiola i Lola - 2012-12-18, 22:56 hehehe miałam taki problem z Lolą! jak trafiła do nas bardzo się drapała i ciągle zastanawiałam się o co chodzi!nawet byłam u weterynarza to biedulka dostała zastrzyk, który zadziałał 3 dni! wiec szkoda było jej i moich stresów! problem tkwił w karmie. Zanim dopasowałam idealną karmę dla niej to przetestowałyśmy kilka rodzajów np. Orijen, Purina DOG CHOW, Chappi, Royal Canin, Brit i każda z nich powodowała różne dolegliwości te droższe to bączki śmierdzące i rozwolnienie (drapanie było mniejsze ale było!!)! a te tanie to osowiałość i drapanie ogromne. Ażżż znalazłyśmy złoty środek Purina Pro Plan z jagnięciną. Odkąd Lola wcina tą karmę nie drapie się nie puszcza bąków i jest bardzo energiczna. A jeśli chodzi o sierść hmm ..teraz widzę, że wypada jej więcej niż 2 tyg temu wiec używam szczotki do rozczesania sierści, a potem furminatora! jak czesałam samą szczotką to wieczorem już widziałam pełno kłębów sierści, ale odkąd używam furminatora to problem mamy z głowy! aaa i radziłabym używać szamponu delikatnego dla szczeniąt ale takiego ze "średniej półki"Aga, Tami i Lenka - 2012-12-19, 11:29 tak właśnie myslałam, że moze to jednak będzie od karmy, popróbuje różnych i może znajdę tutaj rozwiązanie tego drapania dzieki Aga, Tami i Lenka - 2012-12-20, 17:37 dzisiaj Lenka pokazała nam, że wcale nie jest niejadkiem. Moja córka robiła dzisiaj naleśniki i wyszła na chwilkę z kuchni, wczesniej odsunęła talerz z około 10 naleśnikami pod samą ścianę żeby Lenka ich nie zwinęła. Jak wrócła to talerz był puściutki naleśniki zniknęły maluda chyba skakała żeby sie do nich dostać blat ma 90cm głębokości cały czas sie zastanawiam jak ona to zrobiła