To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Fundacji Warta Goldena
Forum organizacji pomagającej psom rasy Golden Retriever w potrzebie.

PSY FUNDACJI - RINO - 90

Aga, Ramzes i Nelly - 2012-01-28, 18:57

Jesli chodzi o Rino to ze wzgledu na wiek powinien dostawac jedzenie 3 razy dziennie dopiero jak zakonczy swoj wzrost czyli ok 15 msc mozna go zaczac karmic dwa razy dziennie.Dorosle psy tez najlepiej karmic czesciej a mniejszymi porcjami a i ostatnio doktor mowil mi na praktykach ze byly robione badania i nawet dobrze jest zeby pies przed snem dostal troszke jedzenia a nie szedl spac z pustym zoladkiem :-)
Wiki Megulowa - 2012-01-28, 19:06

BosmAnka napisał/a:
żywe sreberko

a nie złoto? ;P

Rufiakowa Amcia - 2012-01-28, 20:24

Aniu, a co dalej będzie z Rinulcem? Czy ta wizyta w hoteliku to, jak rozumiem, zapowiedź jego przeprowadzki tam właśnie?

Ściskamy merdamy
Ama z Rufiakiem

BosmAnka - 2012-01-28, 20:41

Wizyta w hotelu była czysto towarzyska. Rino zapewne zostanie przeniesiony do innego DT, ale decyzja należy do Fundacji.
Rufiakowa Amcia - 2012-01-28, 20:46

Gdziekolwiek, się znajdzie, moje serce pójdzie za nim :) Będę śledziła Rino-story i trzymała kciuki, żeby szczęśliwie znalazł swojego ludzia.
BosmAnka - 2012-01-29, 11:30

Oj, moje też :) Ten psiak jest naprawdę wyjątkowy.

Rino to mały gaduła. Ale nie chodzi o szczekanie – on szczeka bardzo rzadko. Natomiast wydaje z siebie całe mnóstwo przeróżnych odgłosów – buczenie, mruczenie, popiskiwanie w przeróżnych tonach, które odzwierciedlają jego aktualne emocje. To jest przeurocze. Takim gadulkowaniem wita mnie rano i po powrocie do domu, popędza posiłek, zaczepia mnie, żebym się z nim pobawiła. Oprócz tego używa też do tego pyszczka, robi to trochę inaczej niż Bosman i wreszcie udało mi się to nazwać. Otóż Bosman szturcha, a Rino – paca. :mrgreen:

Rufiakowa Amcia - 2012-01-29, 16:45

Paca, czyli przypacowywuje? :D
BosmAnka - 2012-01-29, 17:59

Na razie tylko paca, ale jak trochę poćwiczy to będzie przypacowywał jak złoto. :P

Warna, jeśli zostały Wam jeszcze jakieś gryzaki z tych, które przekazałam, to byłoby mi miło, gdybyście przekazali trochę dla Rino do nowego DT.

Warna - 2012-01-29, 18:01

Gryzaki są na Śląsku, ale osobiście dopilnuję, żeby Rino takowe dostał. :-)
BosmAnka - 2012-01-29, 20:09

Jeszcze nagrane wczoraj psiejskie zapasy. Kwilenie w tle to wbrew pozorom nie jest brutalnie zarzynane prosię tylko mój kot, który domaga się uwagi. ;-)

http://youtu.be/rvqtB1EXWwc

http://youtu.be/nxPShdFh6Bo

Rino już wyjechał. Strasznie pusto się zrobiło... :-(

goldenek2 - 2012-01-29, 22:24

:pocieszacz:
Rufiakowa Amcia - 2012-01-30, 17:31

Cierpliwie czekamy, gdzież to się teraz Rinulec objawi :)
Warna - 2012-01-30, 18:58

Rino przebywa w tej chwili w hotelu Alfa. :-)
BosmAnka - 2012-01-30, 21:26

Wg relacji Pani Hani Rino przez pierwsze pół godziny był wczoraj bardzo zestresowany i szukał mnie i Bosmana. Później uspokoił się trochę, położył i tylko co jakiś czas zrywał się i biegał. Zjadł ładnie posiłek wczoraj i dziś, choć nie chciał jeść z miski, tylko z ręki. Ładnie sygnalizował, że potrzebuje wyjść. Pani Hania jest niesamowita, rozłożyła mu w recepcji klatkę, taką samą jak miał u mnie, żeby czuł się bezpieczniej, i sama spędziła z nim razem noc w fotelu na recepcji. Czyści mu też uszka i dalej zakrapla Surolan. A dziś dostałam od Rino SMSa:

„Zrobiłem piękną kupę, zjadłem obiad, a teraz śpię smacznie na boczku, słodko pochrapując :) Całuję, Rino”

Dzisiejsze zdjęcia chłopaka (autorstwa H.J. Borman).

Warna - 2012-01-30, 21:28

Strasznie się o niego denerwuję. Dziękuję za tę relację. :-)
Rufiakowa Amcia - 2012-01-30, 21:58

To cudowne, co zrobiła Pani Hania. Oby młodzian się zaaklimatyzował, trzymamy kciuki. No, i talent pisarski nadal psisko ma... zatem czekamy na "jego" dalsze relacje :)
Marcina I LOBO - 2012-01-30, 22:10

Nie bardzo rozumiem.Czy to hotel dla psów,czy to Dt dla Rino?
Barbara - 2012-01-30, 22:20

Rino jest do środy w pięknym hoteliku Alfa w oczekiwaniu na nowe DT.
Marcino , co mogę Ci jeszcze wyjaśnić? To nie jest docelowy DT tylko kilkudniowy, bo musieliśmy pilnie zabrać Rino od Ani a niestety okres ferii pozbawił nas kilku DT.

Marcina I LOBO - 2012-01-30, 22:34

Basiu, dzieki za wyjaśnienie .
Po prostu nie doczytałam tego nigdzie wczesniej,a zastanowiło mnie tylko ,że jest w hotelu Alfa,dla mnie pies w hotelu ,kojarzy sie tylko z psim hotelem,w sumie dalej nie wiem czy to hotel dla psów?W sumie ,może to mało wazne.Grunt,ze ma dobra opieke i p.Hanie przy sobie :) :)

Asia i Bella - 2012-01-31, 08:10

To o Rina łapkę nikt się nie stara? W dziale kandydatów pusto :?:
Jerzy Kora - 2012-01-31, 09:55

Był jeden kandydat, ale się " zmył " . Rino niestety nie pasował do tego kandydata.

Szkoda, bo Bosmanka zrobiła bardzo dużo dla Rino. Boimy się, że Rino straci te umiejętności, które osiągnął.

alfa - 2012-01-31, 10:40

Śpieszę wszystkich uspokoić, że Rino ma się całkiem dobrze. Największe strachy już minęły i jest postęp w zachowaniu kawalera :-D O ile wczoraj rano powitało mnie nieśmiałe machanie ogonkiem, o tyle dziś były już podskoki, popiskiwania i psie ukłony, a ogon prawie się odkręcił od machania :-D Rozczulające jest też to, jak Rino kładzie pyszczek w mojej dłoni i przymyka oczka, gdy go głaszczę drugą ręką. Mimo tych poufałości, Rino ma jeszcze wiele momentów, w których obawia się bliskości. To taka jeszcze dwoista natura; widać, że chciałby podejść na pieszczoty, ale czasem na to pozwala, a czasem budzą się jeszcze głęboko ukryte obawy.
Ponieważ Rino wyjedzie od nas pewnie w środę, a dziś przypada termin kolejnej leczniczej kąpieli, zaczęliśmy się do niej na wszelki wypadek przygotowywać. Rino zwiedzał więc prywatną część naszego domu. Ładnie wchodził i schodził ze schodów, wszedł też do łazienki, gdzie będzie kąpany. Przy okazji zapoznał się z lustrem :-D Z jego zachowania wnioskuję, że chyba wcześniej nie miał takiej możliwości :?: Oczywiście, wysmarował je nosem, bo koniecznie chciał się dostać do tego drugiego pieska. Pomruczał, pomachał ogonem, ale tak naprawdę nie bardzo wiedział, o co chodzi :-D Jakiejś szczególnej paniki jednak nie wykazywał.
A poza tym śpi spokojnie i wszystko ładnie zjada; jest ok :-D

BosmAnka - 2012-01-31, 11:05

Dzięki Pani Haniu, właśnie miałam do Pani dzwonić :)

Prawda, że jest przeuroczy? Nie sposób się w nim nie zakochać. Niech go Pani ode mnie ucałuje w mokry nochal. :buziak:

Ogromnie mnie cieszy to, co Pani pisze, bo to znaczy, że z kolejnym człowiekiem oswaja się już nieporównanie szybciej. :ok:

Nie wiem, czy będzie go Pani kąpała w wannie czy kabinie, u mnie był kąpany w wannie. Trzeba go do niej włożyć, nie lubi tego, ale w środku już stoi spokojnie. Teraz kolej na kąpiel w Alervecie, szampon trzeba zostawić na psie przez jakieś 10 min., ja go w tym czasie masowałam.

Jurek, ja naliczyłam już co najmniej 4 kandydatów, 2 zrezygnowało i adoptowało psy z innego miejsca, 1 nie uzyskał zgody partnera, a co do 4-tego to nie wiem, ja przekazywałam Warnie informację, że moim zdaniem jest to potencjalnie dobry dom adopcyjny, ale nie dla Rino.

Rino jest młodym, bardzo inteligentnym psem, świetnie pracuje z człowiekiem i lubi to, ale jednocześnie ma głęboko zakorzenioną nieufność do ludzi nad którą trzeba pracować, bo w przeciwnym razie w najlepszym wypadku pozostanie bez zmian, w najgorszym – jeszcze się pogłębi. Dlatego sugerowałabym, że najlepiej byłoby, gdyby trafił do opiekuna, który będzie z nim pracował i obojgu będzie to sprawiało satysfakcję i przyjemność. Albo będzie już miał doświadczenie z psami albo dużo chęci, energii i czasu, żeby się tego nauczyć. Trochę szkoda tego psiaka na domowego misia, od którego oczekuje się głównie przytulania i merdania ogonem. Przy czym absolutnie nie kwestionuję takich motywów posiadania psa, są tak samo dobre jak każde inne, tylko pasuje do nich inny pies. A Rino ma potencjał na dużo więcej i nieraz wymaga od opiekuna, żeby się też nakombinował i poszukał sposobów, jak najlepiej z nim nad danym tematem popracować.

Asia i Bella - 2012-01-31, 11:38

No właśnie, też obawiam się, żeby cała praca Bosmanki nie poszła na marne, szybko Rino powinien trafić na odpowiedniego człowieka, chociaż w jednej dziesiątej podobnego do Ani :-D . Tylko dlaczego nie ma już ogłoszeń o adopcji Rino :?:
Barbara - 2012-01-31, 11:57

Z ogłoszeniami są dość duże problemy, bo Allegro co chwilę nam je usuwa :| Kombinujemy co chwilę , zmieniami a oni znów usuwają...