Forum Fundacji Warta Goldena Forum organizacji pomagającej psom rasy Golden Retriever w potrzebie.
PSY FUNDACJI - SPAJK ma dom już dom w Wolsztynie/Koge - 190
Spajkowa Ewa - 2013-08-22, 14:26 Sprawa dogadana, jadę po Spajka w sobotę Bardzo się cieszę.
Problem mam tylko jeden; nie wiem czy moja wyprawka dojdzie do tego czasu
Pierwszy raz spotykam się z czymś takim, zamówiłam 10 produktów, dostałam maila, że zakupy zostały podzielone na 2 części, jedna paczka została już wysłana, druga może przyjść kilka dni później. na domiar złego wysłali mniej potrzebne rzeczy, w których nie ma obroży ani smyczy magdaronja - 2013-08-22, 14:42 Spajk ma swoją obrożę i smycz, więc zanim przyjdą nowe przebiduje w starych... . Ma swoje miski, kocyk i taki sznureczek-supełek do przeciągania...
Ooo, przydałaby się jakś adresówka, tak na szybko to w każdym zoologicznym można kupić, a później zamówić piękną, grawerowaną!magdaronja - 2013-08-22, 15:50 To dzisiaj już druga mała kupa zrobiona przez Spajka , czyli Amyladol działa Iza Tutisowa - 2013-08-22, 15:54 Dawałaś ten Luposan??Spajkowa Ewa - 2013-08-22, 18:02
magdaronja napisał/a:
Spajk ma swoją obrożę i smycz, więc zanim przyjdą nowe przebiduje w starych... . Ma swoje miski, kocyk i taki sznureczek-supełek do przeciągania...
Ooo, przydałaby się jakś adresówka, tak na szybko to w każdym zoologicznym można kupić, a później zamówić piękną, grawerowaną!
a gdzie ja to czytałam, że psy w domach tymczasowych mają "służbowe" rekwizyty, które trzeba oddać po adopcji?
no zobaczymy. może jutro kurier się zjawi. pojechałam dziś do miasta i kupiłam szelki i smycz na wszelki wypadek.
oprócz tego mam 900 gram wątróbek drobiowych i za chwilę będę piec przekupne ciasteczka najpierw przetestuję je na psie siostry Kamila i Oskar - 2013-08-22, 18:38 adresówka to podstawa
i jeszcze poproszę na PW o dokładny przepis na te przekupne ciasteczka magdaronja - 2013-08-22, 18:52
Tutisowa ferajna napisał/a:
Dawałaś ten Luposan??
zjedzone, zapomniane ...dziękuję w imieniu Spajka goldenek2 - 2013-08-22, 18:53 Ważne, że z Twoim nr telefonu. Zapewniam, że Spajkowi wsio ryba jaki napis jest na identyfikatorze magdaronja - 2013-08-22, 18:58
solange63 napisał/a:
a gdzie ja to czytałam, że psy w domach tymczasowych mają "służbowe" rekwizyty, które trzeba oddać po adopcji?
"Służbową" mam tylko linkę i chyba zostanie u mnie do kolejnego tymczasa...A adresówkę Spajk nosił babską z imieniem Ronja...
solange63 napisał/a:
kupiłam szelki i smycz na wszelki wypadek.
Spajk do tej pory chodził w obroży. Może nie dodawajmy mu narazie stresu szelkami...? Tak jak pisałam wcześnie, mam smycz i obrożę z porzedniego domu i to w b.dobrym stanie, którą dostaniesz, więc nie ma problemu.Spajkowa Ewa - 2013-08-22, 19:52
magdaronja napisał/a:
solange63 napisał/a:
kupiłam szelki i smycz na wszelki wypadek.
Spajk do tej pory chodził w obroży. Może nie dodawajmy mu narazie stresu szelkami...? Tak jak pisałam wcześnie, mam smycz i obrożę z porzedniego domu i to w b.dobrym stanie, którą dostaniesz, więc nie ma problemu.
w samochodzie też jechał w obroży? z szelkami chodzi mi o podróż. mój pies na spacery miał obrożę, ale do samochodu zawsze szelki (wydaje mi się, że tak jest bezpieczniej).
z resztą, to szczegóły. wszystko uzgodnimy, kiedy przyjadę magdaronja - 2013-08-22, 20:05
solange63 napisał/a:
w samochodzie też jechał w obroży?
zawsze w bagażniku- kombi, nie przypinałam go niczym.Spajkowa Ewa - 2013-08-22, 20:17 u mnie to nie przejdzie. muszę zerknąć co przepisy na to, ale wydaje mi się, że jest tylko zapis o tym, że pies nie może stanowić bezpośredniego zagrożenia dla kierowcy. chyba, że weszła jakaś nowa ustawa, która to reguluje.
ma ktoś jakąś świeżą wiedzę w tym zakresie?
Spajk będzie jechał na tylnym siedzeniu. Mam pokrowiec, który oddziela go delikatnie od kierowcy, ale przypięty jakoś być musi. Opcje są dwie: albo szelki, albo obroża ze smyczą przymocowaną do pasa.magdaronja - 2013-08-22, 21:59
solange63 napisał/a:
Mam pokrowiec, który oddziela go delikatnie od kierowcy
Czy to jest taki pokrowiec, który ochroni go, przy ostrzejszym hamowaniu, przed zsunięciem się na podłogę?
Mam na myśli coś takiego?
http://www.okazje.info.pl...mpaign=sklepy24Ola i Habs - 2013-08-22, 22:09 Bardzo serdecznie gratulujemy Spajkusiowi, że znalazł swoich ludziów na stałe Warna - 2013-08-22, 22:19 O ile dobrze się orientuję, to Dania jest najlepiej zorganizowanym państwem, jeśli chodzi o ochronę psów na świecie. W Danii każdy pies ma swój numer i musi być zarejestrowany w bazie psów. Nie ma psów bezdomnych, gdy pies ucieknie, to musisz zapłacić mandat, nie ma schronisk. Jak dla mnie bajka. Tylko ceny u weterynarzy są niezmiernie wysokie.M!S!A - 2013-08-22, 22:41 Ewo najlepiej przypiąć go do szelek- obroża w tym wypadku jest niebezpieczna bo przy ostrzejszym hamowaniu pies może się udusić. Bardzo fajnie że bierzesz pod uwagę wszelkie możliwości, ja też przewożę psy na tylnym siedzeniu w szelkach. Spajkiemu nic nie będzie jak pojedzie w szelkach, i to raczej większy stres dla niego nie będzie, zwłaszcza jak lubi jeździć Spajkowa Ewa - 2013-08-23, 09:35
magdaronja napisał/a:
Czy to jest taki pokrowiec, który ochroni go, przy ostrzejszym hamowaniu, przed zsunięciem się na podłogę?
nie ma opcji zsunięcia się na podłogę. ja mam taki
Warna - 2013-08-23, 09:38 Bardzo mi się podoba, czy możesz powiedzieć, gdzie go kupiłaś? goldenek2 - 2013-08-23, 09:38 Te maty są fantastyczne. Psiak podróżuje komfortowo, a właściciel ma czysty samochód, bo psie kłaczki zostają na macie, którą wystarczy wytrzepać . Ja mam taką matę z dermy. Kiedyś kupiłam ją w jakimś supermarkecie za niewielkie pieniądze.Spajkowa Ewa - 2013-08-23, 09:42
Warna napisał/a:
O ile dobrze się orientuję, to Dania jest najlepiej zorganizowanym państwem, jeśli chodzi o ochronę psów na świecie. W Danii każdy pies ma swój numer i musi być zarejestrowany w bazie psów. Nie ma psów bezdomnych, gdy pies ucieknie, to musisz zapłacić mandat, nie ma schronisk. Jak dla mnie bajka. Tylko ceny u weterynarzy są niezmiernie wysokie.
większość prawda. jedynie mandat jest naciagany. gdy pies ucieka, pierwsze co robisz, to dzwonisz na policję i oni pomagają go odnaleźć. nie ma bezdomnych psów więc osobnik, który chodzi sam jest bardzo dziwnym widokiem. ludzie w takiej sytuacji dzwonią na policję i informują, że błąka się w ich okolicy zwierz, opisują go, a wtedy policjanci przekazują informację do właściciela.
Golden mojej koleżanki wybrał się sam na spacer. Zadzwoniła na policję i po 10 minutach dostała informację zwrotną, że siedzi w Netto. Pracownicy w tym czasie zdążyli go nakarmić parówkami, bo "czuł się samotny".Spajkowa Ewa - 2013-08-23, 09:44
Warna napisał/a:
Bardzo mi się podoba, czy możesz powiedzieć, gdzie go kupiłaś?
4 lata temu na allegro wtedy zapłaciłam chyba 70 zł (lub około, nie pamietam dokładnie).Warna - 2013-08-23, 09:48 Hm, czyli muszę szukać. Ta mi się bardzo podoba, bo jest pikowana i zakłada się ją na zagłówki, które u mnie straszliwie się brudzą od psów. Sylwia i Borys - 2013-08-23, 10:12 Warna, nie wiem jakiego rozmiaru szukasz ale na allegro są np. takieg:
http://allegro.pl/mocna-m...3483419179.html
albo taka
http://allegro.pl/pokrowi...3477979206.htmlmagdaronja - 2013-08-23, 10:22
M!S!A napisał/a:
Spajkiemu nic nie będzie jak pojedzie w szelkach, i to raczej większy stres dla niego nie będzie,
Solange na początku nie napisała, że kupuje szelki z przeznaczeniem na podróż. Myslałam, że chce zupełnie zamienić obrożę na szelki...dlatego zasugerowałam na początek wstrzymanie się, aby nie dodawać Spajkowi stersu (będzie miał wystarczająco dużo zmian). O to mi chodzilo. W życiu nie podsunęłabym pomysłu, aby przypinać psa w aucie za obrożę magdaronja - 2013-08-23, 21:27 Spajk już spakowany. Nie mogli ustalić, kto zabiera piłkę....