To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Fundacji Warta Goldena
Forum organizacji pomagającej psom rasy Golden Retriever w potrzebie.

PSY FUNDACJI - SKOCZEK - RICO - 240

Shigella - 2014-05-17, 22:28

Hej, hej :) Gdyby ktoś pytał o Rikulca to właśnie śpi zmęczony ;)

Do piątku był psem idealnym :D Ale wczoraj wybraliśmy się w podróż do moich Rodziców i Pychol zaczął trochę szaleć ze strachu. Najpierw nerwówka w aucie, potem w domu obwąchiwanie kątów, popiskiwanie, stawianie uszu na każde zasłyszane szczeknięcie, pił nerwowo i sapał. Noc upłynęła nawet nieźle, ale ja przeżywałam jego stresy...
Dziś dużo swobody - rano gonił bażanty w sadzie, potem dopadł jakieś myszy i chciał się z nimi bawić, ciągnał smycz bo wszystko było nowe i interesujące. Południowy spacer był spoko. Ale! W domu wszyscy ulegali Pycholkowi i przeróżne smakołyki wędrowały pod stół. Na nic się zdały moje prośby, zawsze był ten sam tekst "on ma taką cudną minkę, tak patrzy tymi ślicznymi ślepkami że trudno mu odmówić"... No faktycznie trudno mu odmówić, ale trzeba!
Wieczorny spacer był słaby - Rico ciągnął na smyczy, szczekał na inne psiaki, zjeżył grzbiet na widok kota i ledwo go utrzymałam...
Chyba zbyt dużo wrażeń mu zafundowałam jak na tydzień bycia razem :( Mam nadzieję że jak wrócimy do Łodzi to wszystko wróci do starego rytmu.

Ojoj! Coś mu się chyba śniło, bo popiskiwał przez sen i szybciej oddychał...

Odezwę się już z Łodzi :)

Rufiakowa Amcia - 2014-05-19, 15:44

Bidulek, pewnie podróż i zmiana miejsca kojarzy mu się z kolejną przeprowadzką :( Nie miał ten przystojniacha szczęścia pod tym względem. Mam nadzieję, że jeszcze troszkę i przyzwyczai się, że jest bezpieczny, a jak już znajdzie swego jedynego ludzia, to i u niego zakotwiczy na dobre :) Kiziaki dla słodkiego pychola!
Iza Tutisowa - 2014-05-19, 19:59

W koncu nadszedł ten dzień!!!

Rico znalazł swoich człowieków :super: już za niedługo zamieszka z Karoliną i jej rodziną w Poznaniu :)

Serdecznie gratuluję i życzę wielu wspanialych chwil :)

goldenek2 - 2014-05-19, 21:28

Powodzenia Rico !!!
Magda i Nika - 2014-05-20, 10:15

W koncu :) Czekam niecierpliwie na relacje z nowego domu :)
Karolina i Rico - 2014-05-20, 11:44

Nie możemy już się doczekać kiedy Rico będzie z nami :)
Korbulowa Familia - 2014-05-20, 15:01

Powodzenia! :)
Barbara - 2014-05-20, 15:44

Gratulacje i bardzo się cieszymy, że Rico też się doczekał :)
Rufiakowa Amcia - 2014-05-20, 21:55

Jupiii! A dla mnie to i tak on będzie Skoczusiem, ok? Zatem- Skoczuś- gratulacje brachu!
Nowej rodzince również gratuluję i życzę wspaniałego wspólnego życia :D

Warna - 2014-05-21, 11:21

Wiesz, co Amelka? Dla mnie też zawsze będzie Skoczkiem! To piękne imię, bardzo go charakteryzujące, a Rico mamy kilka. Tym bardziej gratuluję tak charakterystycznego pieska, bez względu na jego imię! :-)
Shigella - 2014-05-21, 17:50

Wszyscy się cieszą, ja też! Ale przez ten krótki czas pokochałam jego cudną mordkę i będę go oddawać z ciężkim sercem. Mam nadzieję że będzie mu dobrze w nowym domku i że będzie taki skoczny jak do tej pory :)

Od wczoraj chodzimy do parku Źródliska na spacery. Rico bawi się z wiewiórkami (one chyba nie są tak entuzjastycznie nastawione jak Pychol) :D
Dziś było pływanie na lince i masa radochy, bo wróciliśmy mokrzy, brudni i zmęczeni (głównie brudni :-P )
Ach! Pracujemy nad zostawaniem w domku i jest lepiej :)

Iza Tutisowa - 2014-05-21, 17:55

Oby tak dalej :) Fajnie, że urozmaicasz psiakowi spacery :mrgreen:
Karolina i Rico - 2014-05-24, 15:51

Witam :)
Dzisiaj odebraliśmy Rico. Podróż zniósł bardzo dobrze, trochę spał, trochę patrzył co się dzieje za oknem. W domu tradycyjnie obwąchał wszystkie kąty a potem postanowił trochę odpocząć. Byliśmy juz na pierwszym spacerku :) na początku trochę ciagnął, ale potem było już OK. Podczas obiadu próbdował wyłudzić jedzenie, ale byliśmy nieugięci :) a w tym momencie leży. Poźniej wkleje fotki :)
Pozdrawiamy i dziękujemy za wspaniałego psa :)

Warna - 2014-05-24, 15:59

Zmieniamy wobec tego nick - Karolina i Rico?
Shigella - 2014-05-24, 17:44

Cudownie!!!
Byłam szalenie ciekawa jak Wam minęła podróż. Mówiłam, że jest PSEM IDEALNYM :D
Bardzo się cieszę, że Rikuś znalazł kochający domek.
No i tęsknię za jego mordeczką...

Iza Tutisowa - 2014-05-24, 18:10

Super bardzo się cieszę :)
Karolina i Rico - 2014-05-24, 18:17

Póki co przesyłam 2 fotki Skoczka :)

Iza Tutisowa - 2014-05-24, 18:20

Ale mu się pycho cieszy :mrgreen:
Karolina i Rico - 2014-05-25, 10:25

U Rico wszystko w porządku :) pierwsza noc minęła bardzo spokojnie. Na początku położył się na swoim legowisku. Poźniej przyszedł do naszej sypialni. O 3 w nocy nas obudził ponieważ stwierdził, że będzie to doskonała pora na zabawę :) trochę go pogłaskaliśmy i zasnął. Pobudke zrobił nam o 7. Rano na spacerku był bardzo grzeczny, ładnie szedł na smyczy. Po powrocie zjadł śniadanko (najpierw z ręki a potem postanowił sam dokończyć z miski). O 9 wyszliśmy na ponad godzinę i Mordka została sama. Na początku popiskiwał i raz szczeknął, ale po chwili się uspokoił. Kiedy wróciliśmy wszystko było na swoim miejscu a Rico zaraz pobiegł po swoją zabawkę i zadowolony zaczął się nią bawić. Trochę poleżał na balkonie a teraz przeniósł się na korytarz i smacznie sobie śpi :)
Zastanawia mnie tylko jedno. Nosek Skoczka jest suchy. Sprawdzałam w Internecie, że może to być objaw choroby lub też przez upał na dworze. Jednak na chorego to on raczej nie wygląda, na spacerach to wulkan energii zresztą w domu też :) Czy może dla pewności wybrać się z nim do weta?

Magda i Nika - 2014-05-25, 10:30

Psi nos jest suchy jak jego wlasciciel spi, lub tez wlasnie sie obudzi :) Moze sprawdzalas akurat w takich momentach, gdy sobie lezal spokojnie i nos mu zwyczajnie wysechl, to niekoniecznie musi byc objaw choroby
Karolina i Rico - 2014-05-25, 17:23

A tak faktycznie, sprawdziłam jego nosek podczas zabawy i był mokry :) dzięki
Karolina i Rico - 2014-05-25, 19:52

Rico odpoczywa :)

Aga, Tami i Lenka - 2014-05-25, 21:29

wspaniała wiadomość, gratuluję nowej rodzince :-) i witam kolejnego warciaka w Poznaniu :-)
Karolina i Rico - 2014-05-26, 18:38

Hej :)
Rico sprawuje się wspaniale! Dzisiaj został sam na ponad 6 godzin. Przed samym wyjściem wyprowadziłam go na chwilę. Kiedy wrociliśmy zostawiłam mu jego smakołyk, powiedziałam "zostań" i wyszłam. Raz zapiszczał i tyle. Kiedy wróciłam w domu nie czekały na mnie żadne "niespodzianki" :)
Tylko dzisiaj podczas spaceru zaczął szczekać i skakać na jednego psa - musimy nad tym popracować.

M!S!A - 2014-05-26, 19:05

No to super wieści :) oby tak dalej. A na psy odwrażliwiajcie- smakole w kieszeń i każdorazowo kiedy zbliza sie pies częstujecie Rico jedzonkiem. Pies znika, smaczki też. Powoduje to, ze Rico psy będzie dobrze kojarzył. Poza tym jak nie jestescie pewni jego zachowania, odejdźcie na bok, komenda siad i wtedy smaczki. Trzeba unikać spotkań psów na napiętych smyczach. Taka praca powinna szybko przynieść efekty :)