To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Fundacji Warta Goldena
Forum organizacji pomagającej psom rasy Golden Retriever w potrzebie.

PSY FUNDACJI - TOFFIK - 99

Warna - 2012-03-16, 22:14

Płyn!
Barbara Krzeszk - 2012-03-16, 22:25

Marta Marcin napisał/a:
Witamy :-) Wróciliśmy właśnie od weta Toffik dostał szczepienie przeciwko chorobom wirusowym wcześniej został zaszczepiony przeciwko wściekliznie wszystko jest udokumentowane w jego książeczce.
Okazało się ,że Toffik ma drożdżakowe zapalenie uszu dostał Surolan do wkrapiania2x dziennie i za tydzień kontrola.
Podszedł do P.doktor na głaski dał sobie ładnie uszka wyczyścić a nawet mu się to podobało :-D
Pani wet mówiła,że kleszcze już grasują i żeby pieski zaszczepić przeciwko.Myślicie,że takie szczepionki są skuteczne czy lepszy jest płyn?

ja dla Gracji stosuje zawsze kropelki na grzbiet ... tylko zmieniam firmy i pilnuje terminow do 3-4 tyg i zawsze biore na wage ciut wiecej niz wazy

Ewa i Cindy - 2012-03-16, 22:28

Gratuluje... :)
Warna - 2012-03-16, 22:31

Barbara Krzeszk napisał/a:
Marta Marcin napisał/a:
Witamy :-) Wróciliśmy właśnie od weta Toffik dostał szczepienie przeciwko chorobom wirusowym wcześniej został zaszczepiony przeciwko wściekliznie wszystko jest udokumentowane w jego książeczce.
Okazało się ,że Toffik ma drożdżakowe zapalenie uszu dostał Surolan do wkrapiania2x dziennie i za tydzień kontrola.
Podszedł do P.doktor na głaski dał sobie ładnie uszka wyczyścić a nawet mu się to podobało :-D
Pani wet mówiła,że kleszcze już grasują i żeby pieski zaszczepić przeciwko.Myślicie,że takie szczepionki są skuteczne czy lepszy jest płyn?

ja dla Gracji stosuje zawsze kropelki na grzbiet ... tylko zmieniam firmy i pilnuje terminow do 3-4 tyg i zawsze biore na wage ciut wiecej niz wazy

Ja robię IDENTYCZNIE! :-D

Jerzy Kora - 2012-03-17, 00:32

Cytat:

Szczepionka jest droga, to jest chyba parę szczepień. A zakroplenie kosztuje koło 20 PLN. My stosujemy środek w sprayu. Dua butelka kosztuje 60 PLN , starcza nam na wszystkie psy chyba na dwa razy co najmniej.
Niektórzy stosują dwa różne specyfiki jednocześnie.
Trzeba samemu dobrać do psa. Tak z doświadczenia to nie każdy środek działa tak samo dobrze na każdym psie.

Wiki Megulowa - 2012-03-17, 09:08

Ja też stosuję krople na grzbiet. Bardzooo polecam Advantix. Stosowałam go w tamtym roku i w całym kleszczowym okresie( kwiecień - październik, listopad) Megi nie miała ani jednego kleszcza! :)
Barbara Krzeszk - 2012-03-17, 11:04

Wiki Megulowa napisał/a:
Ja też stosuję krople na grzbiet. Bardzooo polecam Advantix. Stosowałam go w tamtym roku i w całym kleszczowym okresie( kwiecień - październik, listopad) Megi nie miała ani jednego kleszcza! :)

Adventix kroelki sa naprawde dobre.. tez jestosowalam .. Fibrex tez dobry .. ale szbiciej sie zmywa przy kapilach w jeziorku :)

DIC CARS - 2012-03-17, 11:08

my też stosowaliśmy krople-FRONTLINE
Wiki Megulowa - 2012-03-17, 14:24

Ja stosowałam Frontline i dużo kleszczy Megi miała :-/
Karmelowa Alusia - 2012-03-17, 19:42

A ja na kaszubskie kleszcze polecam Ektopar polecone mi rok temu przez Gosię i Milenkę.Koszt tubki 9,9.Kropienie dokładnie co miesiąc.przez calusieńki rok zbieraliśmy tylko sporadycznie pojedyncze odpadnięte kleszcze ,a jak wiadomo mój Karmel jest wyjatkowym pasjonatem wszelkiego rodzaju chaszczy i krzaczorów ,gdzi rzeczone kleszcze juz grasuja.Wczoraj byliśmy u naszej pani wet na karmelowa kontrolę i dowiedzielismy się ,ze "kaszubskie kleszcze juz grasują.(Ektopar do kupienia na allegro)Pozdrawiamy tez z Kaszub Karmelowo
AniaMilo - 2012-03-18, 18:37

Nio proszre Ja wyjezdzam na wekent.... wracam a tu taka.niespodzianka chlopie GRATULUJE ale bedziesz mial wkoncu raj na ziemi superasnie !!!
Edyta - 2012-03-18, 18:47

nie ma szczepionek na kleszcze, jest tylko szczepionka na boreliozę, a na te wampirki kropelki na grzbiet, do wyboru jest kilka, advantix, exspot, frontline combo, ektopar, lub obroże np, kiltix - ta zakładana na 7 miesięcy u nas sprawdza się od 3 lat, duży wybór, tylko pamiętaj niektóre środki nie działają na kleszcze w danych regionach kraju, np, we Wrocku wogóle nie działa na kleszcze Frontline już od 3 lat, za to doskonale sprawdza się advantix i kiltix, ;-)
Jerzy Kora - 2012-03-18, 22:29

Edytko. Na babeszjozę są szczepionki. Tylko szczepić trzeba 2 razy do roku i jeden cykl szczepięń kosztuje chyba ponad 100 PLN. :(
Edyta - 2012-03-18, 23:05

Jurku tak ale nie są na każdy szczep tej bakterii, tak więc to szczepienie mija się z celem.
Jerzy Kora - 2012-03-18, 23:43

Edyta napisał/a:
Jurku tak ale nie są na każdy szczep tej bakterii, tak więc to szczepienie mija się z celem.

No właśnie. I cena wysoka i efektywność taka sobie. :)

Marta Marcin - 2012-03-19, 15:53

Witam.Zaczęłąm temat i zniknęłam :-) dziękuję za wasze opinie chyba zastosuję Adventix bo polecają go dwie osoby a ile kosztuje? Rzeczywiście bez sensu z tymi szczepionkami można się tylko w koszty wpakować.Mi też wet mówiła, że kleszcze już grasują.
Znowu mam pytanie:ktoś kiedyś napisał,że takie psiaki podwórkowe gdy zamieszkają w domu to po kilku miesiącach zaczynają tracić sierść i wymieniają ją na lżejszą.U Toffika się ewidentnie ten proces zaczął można go skubać jak kurę :-D Jednak zauważyłam,że łuszczy mu się naskórek tak jak przy bardzo suchej skórze myślicie,że to normalne czy może objaw jakiejś choroby? Nie ma tego dużo.
Pozdrawiam wszystkich wiosennie :mrgreen:

Warna - 2012-03-19, 15:57

JA zauważyłam, że zawsze, jak psy mi tracą futro, to od razu mają łupież. Po pierwsze to minie, a po drugie zawsze można zastosować olej z pestek winogron lub ten specyfik, który polecała Misia.
Kama, Mela, Ruda - 2012-03-19, 16:40

Warna napisał/a:
. Po pierwsze to minie, a po drugie zawsze można zastosować olej z pestek winogron lub ten specyfik, który polecała Misia.

A po kolejne może być to objaw stresu. Obserwuj skóre psiaka i jeśli będzie sie ten łupież nasilał lub utrzymywał przez dłuższy czas to wtedy udaj się do weta.
Póki co- jak radzi Warna- jakiś specyfik na wzmocnienie sierściu i skóry, olej z pestek lub siemię lniane (jest całe mnóstwo możliwości) :-)

Marta Marcin - 2012-03-20, 16:32

Dzięki za porady.Chyba mu kupię siemie lniane.
A oto kilka fotek Toffika dla spragnionych czyli nowego pańciostwa: :-D
Toffuś na tle zachodzącego słońca:
http://cdn1.asteroid.pl/c...?add=1331668244

Niech żyje wolność i swoboda :-D
http://cdn1.asteroid.pl/c...?add=1332256810

Tofiludek z całkiem bliska:
http://cdn1.asteroid.pl/c...?add=1332257143

DIC CARS - 2012-03-20, 19:17

super!dzięki!ależ piękny!co za mordziak uśmiechnięty...a sierść faktycznie rozprostowuje się?
Marta Marcin - 2012-03-20, 19:27

Moim zdaniem tak ale gdzieniegdzie jest jeszcze "pokręcony" :-) Ciekawe jaka będzie ta nowa sierść Toffika na pewno lżejsza od tej :!:
Przed chwilą coś do niego powiedziałam od razu na wszystkich czterech łapach podchodzi i zakłada sobie na głowę moją rękę żeby go głaskać,zobaczycie jeszcze wiele uroczych nawyków Toffika :mrgreen:

DIC CARS - 2012-03-20, 20:11

nasz 6cioletni synek Wojtuś pyta,czy Toffik potrafi grać w piłkę nożną? :rotfl:
Warna - 2012-03-20, 20:26

Jeszcze nie potrafi i pewnie na początku będzie się bał. Trzeba będzie powolutku go do tego przyzwyczaić. :-D
MONIKA I SUNNY - 2012-03-20, 23:47

Toffik jest przepiekny-lza sie kreci w oku :brawo: :pies: przesylamy miziaki
Marta Marcin - 2012-03-21, 09:34

Dokładnie.Jeszcze nie ale zobaczycie jak będzie po paru miesiącach hasał z Wojtusiem i biegał za piłką...Początkowo on będzie sparaliżowany strachem i trzeba będzie mu okazywać dużo miłości i jak najwięcej głaskać.
Taka bardzo ważna rzecz mi po głowie dziś chodzi:Toffuś dwa razy nam się "wywinął" ze smyczy spanikował na spacerze bo coś go przeraziło.W obydwu przypadkach leciał prosto do naszej klatki.Więc początkowo radzę Toffika w ogóle nie wypuszczać na otwartą przestrzeń pilnować żeby furtka była cały czas zamknięta żeby nie próbował uciec do nas bo na razie tylko u nas czuje się bezpiecznie.