Forum Fundacji Warta Goldena Forum organizacji pomagającej psom rasy Golden Retriever w potrzebie.
PSY FUNDACJI - TOFFIK - 99
Warna - 2012-03-16, 22:14 Płyn!Barbara Krzeszk - 2012-03-16, 22:25
Marta Marcin napisał/a:
Witamy Wróciliśmy właśnie od weta Toffik dostał szczepienie przeciwko chorobom wirusowym wcześniej został zaszczepiony przeciwko wściekliznie wszystko jest udokumentowane w jego książeczce.
Okazało się ,że Toffik ma drożdżakowe zapalenie uszu dostał Surolan do wkrapiania2x dziennie i za tydzień kontrola.
Podszedł do P.doktor na głaski dał sobie ładnie uszka wyczyścić a nawet mu się to podobało
Pani wet mówiła,że kleszcze już grasują i żeby pieski zaszczepić przeciwko.Myślicie,że takie szczepionki są skuteczne czy lepszy jest płyn?
ja dla Gracji stosuje zawsze kropelki na grzbiet ... tylko zmieniam firmy i pilnuje terminow do 3-4 tyg i zawsze biore na wage ciut wiecej niz wazyEwa i Cindy - 2012-03-16, 22:28 Gratuluje... Warna - 2012-03-16, 22:31
Barbara Krzeszk napisał/a:
Marta Marcin napisał/a:
Witamy Wróciliśmy właśnie od weta Toffik dostał szczepienie przeciwko chorobom wirusowym wcześniej został zaszczepiony przeciwko wściekliznie wszystko jest udokumentowane w jego książeczce.
Okazało się ,że Toffik ma drożdżakowe zapalenie uszu dostał Surolan do wkrapiania2x dziennie i za tydzień kontrola.
Podszedł do P.doktor na głaski dał sobie ładnie uszka wyczyścić a nawet mu się to podobało
Pani wet mówiła,że kleszcze już grasują i żeby pieski zaszczepić przeciwko.Myślicie,że takie szczepionki są skuteczne czy lepszy jest płyn?
ja dla Gracji stosuje zawsze kropelki na grzbiet ... tylko zmieniam firmy i pilnuje terminow do 3-4 tyg i zawsze biore na wage ciut wiecej niz wazy
Ja robię IDENTYCZNIE! Jerzy Kora - 2012-03-17, 00:32
Cytat:
Szczepionka jest droga, to jest chyba parę szczepień. A zakroplenie kosztuje koło 20 PLN. My stosujemy środek w sprayu. Dua butelka kosztuje 60 PLN , starcza nam na wszystkie psy chyba na dwa razy co najmniej.
Niektórzy stosują dwa różne specyfiki jednocześnie.
Trzeba samemu dobrać do psa. Tak z doświadczenia to nie każdy środek działa tak samo dobrze na każdym psie.Wiki Megulowa - 2012-03-17, 09:08 Ja też stosuję krople na grzbiet. Bardzooo polecam Advantix. Stosowałam go w tamtym roku i w całym kleszczowym okresie( kwiecień - październik, listopad) Megi nie miała ani jednego kleszcza! Barbara Krzeszk - 2012-03-17, 11:04
Wiki Megulowa napisał/a:
Ja też stosuję krople na grzbiet. Bardzooo polecam Advantix. Stosowałam go w tamtym roku i w całym kleszczowym okresie( kwiecień - październik, listopad) Megi nie miała ani jednego kleszcza!
Adventix kroelki sa naprawde dobre.. tez jestosowalam .. Fibrex tez dobry .. ale szbiciej sie zmywa przy kapilach w jeziorku DIC CARS - 2012-03-17, 11:08 my też stosowaliśmy krople-FRONTLINEWiki Megulowa - 2012-03-17, 14:24 Ja stosowałam Frontline i dużo kleszczy Megi miała Karmelowa Alusia - 2012-03-17, 19:42 A ja na kaszubskie kleszcze polecam Ektopar polecone mi rok temu przez Gosię i Milenkę.Koszt tubki 9,9.Kropienie dokładnie co miesiąc.przez calusieńki rok zbieraliśmy tylko sporadycznie pojedyncze odpadnięte kleszcze ,a jak wiadomo mój Karmel jest wyjatkowym pasjonatem wszelkiego rodzaju chaszczy i krzaczorów ,gdzi rzeczone kleszcze juz grasuja.Wczoraj byliśmy u naszej pani wet na karmelowa kontrolę i dowiedzielismy się ,ze "kaszubskie kleszcze juz grasują.(Ektopar do kupienia na allegro)Pozdrawiamy tez z Kaszub KarmelowoAniaMilo - 2012-03-18, 18:37 Nio proszre Ja wyjezdzam na wekent.... wracam a tu taka.niespodzianka chlopie GRATULUJE ale bedziesz mial wkoncu raj na ziemi superasnie !!!Edyta - 2012-03-18, 18:47 nie ma szczepionek na kleszcze, jest tylko szczepionka na boreliozę, a na te wampirki kropelki na grzbiet, do wyboru jest kilka, advantix, exspot, frontline combo, ektopar, lub obroże np, kiltix - ta zakładana na 7 miesięcy u nas sprawdza się od 3 lat, duży wybór, tylko pamiętaj niektóre środki nie działają na kleszcze w danych regionach kraju, np, we Wrocku wogóle nie działa na kleszcze Frontline już od 3 lat, za to doskonale sprawdza się advantix i kiltix, Jerzy Kora - 2012-03-18, 22:29 Edytko. Na babeszjozę są szczepionki. Tylko szczepić trzeba 2 razy do roku i jeden cykl szczepięń kosztuje chyba ponad 100 PLN. Edyta - 2012-03-18, 23:05 Jurku tak ale nie są na każdy szczep tej bakterii, tak więc to szczepienie mija się z celem.Jerzy Kora - 2012-03-18, 23:43
Edyta napisał/a:
Jurku tak ale nie są na każdy szczep tej bakterii, tak więc to szczepienie mija się z celem.
No właśnie. I cena wysoka i efektywność taka sobie. Marta Marcin - 2012-03-19, 15:53 Witam.Zaczęłąm temat i zniknęłam dziękuję za wasze opinie chyba zastosuję Adventix bo polecają go dwie osoby a ile kosztuje? Rzeczywiście bez sensu z tymi szczepionkami można się tylko w koszty wpakować.Mi też wet mówiła, że kleszcze już grasują.
Znowu mam pytanie:ktoś kiedyś napisał,że takie psiaki podwórkowe gdy zamieszkają w domu to po kilku miesiącach zaczynają tracić sierść i wymieniają ją na lżejszą.U Toffika się ewidentnie ten proces zaczął można go skubać jak kurę Jednak zauważyłam,że łuszczy mu się naskórek tak jak przy bardzo suchej skórze myślicie,że to normalne czy może objaw jakiejś choroby? Nie ma tego dużo.
Pozdrawiam wszystkich wiosennie Warna - 2012-03-19, 15:57 JA zauważyłam, że zawsze, jak psy mi tracą futro, to od razu mają łupież. Po pierwsze to minie, a po drugie zawsze można zastosować olej z pestek winogron lub ten specyfik, który polecała Misia.Kama, Mela, Ruda - 2012-03-19, 16:40
Warna napisał/a:
. Po pierwsze to minie, a po drugie zawsze można zastosować olej z pestek winogron lub ten specyfik, który polecała Misia.
A po kolejne może być to objaw stresu. Obserwuj skóre psiaka i jeśli będzie sie ten łupież nasilał lub utrzymywał przez dłuższy czas to wtedy udaj się do weta.
Póki co- jak radzi Warna- jakiś specyfik na wzmocnienie sierściu i skóry, olej z pestek lub siemię lniane (jest całe mnóstwo możliwości) Marta Marcin - 2012-03-20, 16:32 Dzięki za porady.Chyba mu kupię siemie lniane.
A oto kilka fotek Toffika dla spragnionych czyli nowego pańciostwa:
Toffuś na tle zachodzącego słońca:
http://cdn1.asteroid.pl/c...?add=1331668244
DIC CARS - 2012-03-20, 19:17 super!dzięki!ależ piękny!co za mordziak uśmiechnięty...a sierść faktycznie rozprostowuje się?Marta Marcin - 2012-03-20, 19:27 Moim zdaniem tak ale gdzieniegdzie jest jeszcze "pokręcony" Ciekawe jaka będzie ta nowa sierść Toffika na pewno lżejsza od tej
Przed chwilą coś do niego powiedziałam od razu na wszystkich czterech łapach podchodzi i zakłada sobie na głowę moją rękę żeby go głaskać,zobaczycie jeszcze wiele uroczych nawyków Toffika DIC CARS - 2012-03-20, 20:11 nasz 6cioletni synek Wojtuś pyta,czy Toffik potrafi grać w piłkę nożną? Warna - 2012-03-20, 20:26 Jeszcze nie potrafi i pewnie na początku będzie się bał. Trzeba będzie powolutku go do tego przyzwyczaić. MONIKA I SUNNY - 2012-03-20, 23:47 Toffik jest przepiekny-lza sie kreci w oku przesylamy miziakiMarta Marcin - 2012-03-21, 09:34 Dokładnie.Jeszcze nie ale zobaczycie jak będzie po paru miesiącach hasał z Wojtusiem i biegał za piłką...Początkowo on będzie sparaliżowany strachem i trzeba będzie mu okazywać dużo miłości i jak najwięcej głaskać.
Taka bardzo ważna rzecz mi po głowie dziś chodzi:Toffuś dwa razy nam się "wywinął" ze smyczy spanikował na spacerze bo coś go przeraziło.W obydwu przypadkach leciał prosto do naszej klatki.Więc początkowo radzę Toffika w ogóle nie wypuszczać na otwartą przestrzeń pilnować żeby furtka była cały czas zamknięta żeby nie próbował uciec do nas bo na razie tylko u nas czuje się bezpiecznie.