To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Fundacji Warta Goldena
Forum organizacji pomagającej psom rasy Golden Retriever w potrzebie.

PSY FUNDACJI - MAILO - 26

MarzenaTabaNugat - 2011-05-18, 07:00

Iwona Kalinowsk napisał/a:
Przykro mi to pisać (ponieważ bardzo się cieszyłam i nadal mam nadzieję, lecz się zastanawiam), czy mój pies nadaje sie na taki Zjazd? :cry:

Iwonko, oczywiście ostateczna decyzja należy do Ciebie...ale kiedy Nugacik do Nas trafił reagował wielką agresją na wszystkie (dosłownie wszystkie) psy. Po miesiącu bycia u Nas było trochę lepiej jakkolwiek ciągle reagował nerwowo przy spotkaniach z obcymi psami - wtedy odbył się pierwszy zjazd fundacyjny na ktory pojechaliśmy (tez miałam obawy). Na zjezdzie Nugacik mial kilka spiec ( i czasami musieliśmy zabrać Nugata do pokoju aby się uspokoił) ale przyznaje ze takie obcowanie z duza grupa psow wplynelo na Nugata bardzo dobrze. Dlatego uważam że taki zjazd da możliwość zarówno Tobie jak i Amorkowi możliwość intensywnej pracy nad tymi negatywnym zachowaniami.
Pokażemy Ci jak my pracowaliśmy z Nugatem ( zaznaczam jednak że kastracja miała na pewno bardzo duży wpływ na okiełznanie agresji Nugacika)

MISIU przepraszam za OT w Waszym wątku.

Mailutek cudny :mrgreen:

M!S!A - 2011-05-18, 07:11

Ależ bardzo proszę Marzenko- ja się nie gniewam :)
Iwona Kalinowsk - 2011-05-18, 11:33

Dzieki Wam moje kochane dziewczynki za podpowiedzi, tylko prosze nie pomyśleć, że nie chce jechać na Zjazd. Ja tylko się obawiam, żeby żadnemu goldaskowi nie stała się krzywda, a co do kastracji to nadal w moim domu jest w głosowaniu 3:1 - będę walczyć.
Misiu jaką karmę podajesz Mailusiowi obecnie po kastracji? Również przepraszam, że odpowiadam na wątku Mailusia - Dżentelmenie - Wybacz :>

M!S!A - 2011-06-30, 14:29

Wczoraj minął piąty miesiąc odkąd Mailutek zamieszkał razem ze mną i Jamajką :) Mały bilans- Mailo pozwala sobie obciąć pazury, zakropić uszy ( chociaż na tym polu jeszcze stracha ma), dotykanie ogona- żaden problem, zakropienie oczu- jasne, chociaż robią się wtedy wielkie jak spodki :shock: , chodzenie na smyczy- opanowana luźna smycz chociaż jak jedziemy w obce miejsce musimy przypominać sobie zasady, jedzenie suchej karmy- trwa jakieś 30 sekund bez żadnego wybrzydzania, komenda "do mnie" na spacerach- opanowana wspaniale zwłaszcza że na końcu zawsze jest jakaś niespodzianka, jazda samochodem odbywa się bez najmniejszych problemów- uwielbia jeździć. Mailo jest zawsze tam gdzie ja, idę do łazienki się wykąpać, Mailo pilnuje wanny, idę na balkon, białego i tam zabraknąć nie może, to jest taka przylepka, która zawsze pierwsza pcha pysia do głaskania i zawsze musi być pierwszy przed Jamajką. Rano pobudka i pierwsze co widzę przed oczami to biały łeb a zaraz obok starająca się przedostać Jamaja :) Oduczamy się bronienia zasobów w postaci kości, na tym polu mamy już małe sukcesy. Generalnie Mailo to wspaniały pies. Ma niestety problemy skórne praktycznie cały czas, prawdopodobnie jest atopikiem ale staramy się panować nad tym. A i Mailutek w dalszym ciągu ma figurę modela- waży 27 kilo i zapewniam że go nie głodzę ;)

Parę foteczek z kosteczką :)

i na koniec:

Iwona Kalinowsk - 2011-06-30, 14:58

Cudny przystojniak :) wagą się nie martw, mój Amor skończy 26-go sierpnia 2 lata, waży 28,200 i lekarz powiedział, że to książkowa waga - więc wszystko gra :> Co do kości, tylko raz spróbowałam dać Amorowi - i owszem jemu bardzo smakowała, z odebraniem kości nie miałam problemów, bo Amor nie broni zasobów - ufff - ale po kości była niestety biegunka :( więc już nie robiłam takich prób.
No to jeszcze raz - szkoda, że nie byliście na Zjeździe, ale bym wyściskała tego Dżentelmena :> Jamajkę również, ale rozumiesz Misiu facet, to facet, choć dziewczyny też są fajne do przytulania :rotfl:
Gratulacje z okazji 5-ej rocznicy :kwiatek: :pies: :kwiatek: :pies: :buziak:

Aga_TRuficzkowa - 2011-06-30, 15:39

Jejku ta kosteczka to nie wiele mniejsza od Mailutka :-) :-) :-)
Jak on sobie z nią poradził??? :-)

M!S!A - 2011-06-30, 15:51

Wagą się nie stresuję, lepszy taki aniżeli miał by być grubaskiem :)

Co do kosteczki maglował ją 3 dni, wyczyszczona została z mięska, następnie była podmiana z kostką Jamajki więc oba psy przy współpracy poradziły sobie wyśmienicie :) A jakie później były zmęczone :mrgreen:

Iwona Kalinowsk - 2011-06-30, 16:32

Superrr, to bardzo się cieszę :>
Misiu pamiętasz naszą dzisiejszą rozmowę tel. :?: U mnie są 2 piętra :-(

M!S!A - 2011-06-30, 17:01

Spokojnie, zobaczymy czy są jakieś przeciwwskazania.
Iwona Kalinowsk - 2011-06-30, 17:04

Ja już o nich przeczytałam.
M!S!A - 2011-08-15, 16:14

Troszkę Wam przypomnę jak wygląda przystojniak Mailo :-P

a na tym zdjęciu Mailutek zażywa kąpieli błotnej- jak na samym początku obchodził kałuże szerokim łukiem teraz zalicza wszystkie :lol:

pięknie pływam :)

na koniec zdjęcie z siostrunią :) oczywiście Mailo musi być pierwszy :-P

A z naszego życia codziennego- ostatnio się przeprowadziliśmy,Mailo bardzo dobrze to zniósł. Na razie Mailo jest na sterydzie który ma uniemożliwić występowanie uczulenie i muszę przyznać że jest znakomicie. W zimie zrobimy badania. Mailutek w końcu przybiera na wadze, nie wygląda już jak ususzona gałązka :lol: Ostatnio wprowadzam psiakom do jadłospisu surowego kurczaka co im bardzo pasuje, do tego cielęce i wołowe kosteczki. I myślę ze im to służy:)

Iwona Kalinowsk - 2011-08-15, 18:37

Michalinko, czym karmisz Mailusia :?: - wygląda bardzo ładnie jak po zabiegu kastracji :shock: , ja mimo nie wyrażenia zgody moich domowników chyba jednak wykastruję mojego ADHD :) ale bardzo boję się właśnie o wagę, a raczej jej przyrost. A najlepiej bym chciała wybrać jedną karmę dla dwójki moich "dzieciaków" :> No i żeby nie przytyły :) Wyściskaj swoje szczęścia od nas wszystkich - to dla :pies: Mailusia, to dla :pies: Jamakji, a to :buzki: dla Ciebie :>
Warna - 2011-08-15, 18:41

Iwonka, sam z siebie nie przytyje, po prostu musisz być nieugięta wobec tych kasztanowych oczu!
M!S!A - 2011-08-15, 18:43

Iwonko, teraz zarówno Mailo i Jamajka są na Purinie Pro Plan na jagnięcinie. Dostaje cały czas jedną dawkę jedzenia, chociaż akurat w przypadku Mailutka nie obraziłabym się gdyby przytył jeszcze chociaż ze 2-3 kilo. Prawdopodobnie jak skończy mi się Purina zakupimy karmę Koebersa plus ziółka :) Dziękujemy za uściski i całuski również przesyłamy ucałowania dla Was wszystkich :buzki:
Iwona Kalinowsk - 2011-08-15, 18:45

Warna napisał/a:
Iwonka, sam z siebie nie przytyje, po prostu musisz być nieugięta wobec tych kasztanowych oczu!

....łatwo powiedzieć, jak On może wszystko jeść, a wagę i tak ma książkową :-(

Iwona Kalinowsk - 2011-08-15, 18:46

M!S!A napisał/a:
Iwonko, teraz zarówno Mailo i Jamajka są na Purinie Pro Plan na jagnięcinie. Dostaje cały czas jedną dawkę jedzenia, chociaż akurat w przypadku Mailutka nie obraziłabym się gdyby przytył jeszcze chociaż ze 2-3 kilo. Prawdopodobnie jak skończy mi się Purina zakupimy karmę Koebersa plus ziółka :) Dziękujemy za uściski i całuski również przesyłamy ucałowania dla Was wszystkich :buzki:

Misiu jeśli możesz, to daj mi jakiś namiar na te karmy, to sobie poczytam :>

Aga_TRuficzkowa - 2011-08-15, 19:20

Misia jeśli chodzi o szczepionkę na drożdżaki to jest to BICAN M, podajesz dwa razy, raz i za 2-3 tyg. drugi raz.Rufi miał po raz kolejny silny stan zapalny,poszłam do innego weta i on mi zaproponował właśnie tą szczepionkę a doraźnie dał kropelki POSATEX,uszka wyleczyłam w trzy dni i od tego czasu jest spokój a normalnie po takim czasie już zaczynałby się problem.Do tego zniknął "nieciekawy" zapaszek skóry.Jak tłumaczył wet, te drożdżaki mają swoją bazę w uszkach ale mogą się rozprzestrzeniać na całe ciało i stąd ten zapach.
Koszt szczepionki to 20 zł i za 2-3 tyg. kolejne 20 zł.Moim zdaniem warto ,bo więcej wydawałam do tej pory na przeróżne kropelki ,które pomagały tylko na jakiś czas.

M!S!A - 2011-08-15, 19:55

W takim razie muszę się o nią dowiedzieć. Już mam dość zakrapiania uszu które i tak nic nie daje więc szczepionka to super rozwiązanie.
Edyta - 2011-08-15, 22:10

Misia weź nożyczki w łapki i przytnij równo chłopakowi ogonek - plisssssssssssssss :)
M!S!A - 2011-08-15, 22:25

Edytko do tej pory ogon dla Mailo jest świętością- nie wolno dotykać zbyt długo, a co dopiero nożyczkami majstrować :roll: Mnie też wkurzają te piórka odstające i mam nadzieję że kiedyś je w końcu zetniemy :)
Edyta - 2011-08-15, 22:33

Zrób to jak leży na boku, jednemu takiemu niedotykalskiemu tak ciełam i nie protestował wtedy ;-)
Iwona Kalinowsk - 2011-08-15, 22:49

Sorki Misiu, że na Twoim wątku, ale mam pytanie co do tego co napisała Aga. Czy mam rozumieć, że jeśli się coś dzieje w uszach to jest " "nieciekawy" zapaszek skóry" :?: A jeśli uszy są ok., a skóra dalej ma nieciekawy zapach - to z czym to powiązać - Help..... Przecież Rebcia niedawno była na spa, a po tygodniu, pisząc szczerze zalatuje niezbyt ciekawie :-( co robić :?:
Aga_TRuficzkowa - 2011-08-16, 07:00

Misiu przepraszam ,że u Ciebie :
Iwonko jeśli jest brzydki zapaszek a Rebcia się nie drapie i skóra też jest ok, to możesz jej podawać 3-4 razy w tygodniu drożdże piwne, do nabycia w każdym zielarskim sklepie ,pewnie w aptece też ( to są groszowe sprawy) do tego 2-3 razy w tygodniu cynk, najlepiej chelatynowy ,ja takiego u nas nie dostałam więc daję najzwyklejszy na świecie.
Przed całą kuracją szczepionkową ,wykąpałam psiury w specjalnym szamponie dermatologicznym, przez pierwszy dzień się strasznie drapały bo jednak została naruszona naturalna flora ich skóry ,ale teraz nie ma już najmniejszego problemu.Rufi przestał mieć nieciekawy zapaszek ,uszka czyściutki i mam nadziej ,że tak pozostanie na długi czas.

Iwona Kalinowsk - 2011-08-16, 12:56

Dziękuję za podpowiedź, na pewno skorzystam. :>
M!S!A - 2011-09-20, 07:55

Dzisiaj mój cudowny kawaler obchodzi 3 urodziny :) Tak więc białasku kochany, życzę Ci przede wszystkim wielu lat w zdrowiu , aby te wstrętne alergie przestały Cię męczyć, żebyś na zawsze pozostał taki uśmiechnięty jak dotychczas, i żeby nasze wspólne życie było nadal pełne zabaw, nauki i oczywiście przytulania. :mrgreen: :urodziny: