Forum Fundacji Warta Goldena Forum organizacji pomagającej psom rasy Golden Retriever w potrzebie.
PSY FUNDACJI - LARS - 79
Rufiakowa Amcia - 2012-07-07, 21:22 wyobraziłam sobie śpiewy i przytupy Dobrze, że Lala naśladuje Larsika, może szybko przekona się, że burza to najlepszy moment na sen. I w ogóle, że jest bezpiecznie i fajnie, niezależnie, czy ludź stoi obok, czy poszedł do sklepu
Moniko, link do fejsa- możesz zmienić jego ustawienie na "publiczny"? Inaczej niewiele zdziała
Pozdrawiamy i łapkami machamy Monia i Larsik - 2012-07-07, 22:03
psy samowystarczale ! czyli Lars z Lalą na spacerze:
goldenek2 - 2012-07-08, 10:31 No pięknie
Jednym słowem to Larsik jest DT Lali a nie Monika .... Kasia i Janek - 2012-07-08, 11:44 Monika, w związku z tym że ostatnio nie mamy na nic czasu nawet nie zauważyłem że zostałaś DT.
Serdecznie gratulujemy!
Laluch ma Lale;) Tylko kto teraz jest Lalunią?
JanekMonia i Larsik - 2012-07-09, 21:48
Kasia i Janek napisał/a:
Monika, w związku z tym że ostatnio nie mamy na nic czasu nawet nie zauważyłem że zostałaś DT.
Serdecznie gratulujemy!
Laluch ma Lale;) Tylko kto teraz jest Lalunią?
Janek
dziękujemy:)
teraz Lalunie są dwie naprawdę sprawdza się to przy wołaniu ''Laleczki, Lalunie'' i oba biegną ( tzn w swoim ślimaczym tempie ... )
a co do tego, że to Lars jest DT to zgadzam się w 100%
''a teraz nauczę Cię żebrania , patrz na mistrza''
''rób oczy jak kot ze shreka , zaraz dostaniemy nagrodę, że tak pięknie leżymy''
''jedziemy na wycieczkę ''
''Lalunia wybacz moje głupawki''
''rób co chesz.. ja wolę być czysta i sucha = zawsze gotowa do miziania''
Aga_TRuficzkowa - 2012-07-09, 22:06 Jejku Monia ,Laluś jest niesamowity ,za czym on tak nurkuje??
Lalunia po prostu prawdziwa dama,szkoda że nie wszystkie są takie Monia i Larsik - 2012-07-09, 22:13 Laluś robi porządki ... wyłowi wszystko stare puszki, butelki, glony, kamienie w wielkości głowy , zdarza się rybkę złowić , nieważne jak mętna jest woda on za każdym nurem coś znajdzie nie mam pojęcia jak on to robi za pierwszym razem jak zanurkował serce mi stanęło... bo zanurzył się calutki i dobre chwilę nie wypływał już chciałam wskakiwać za nim a tu nagle plum spod wody wypływa zadowolony Laluś goldenek2 - 2012-07-09, 22:20 Piękności dwie Rufiakowa Amcia - 2012-07-10, 09:36 Haha, no widać, jakie piękne glony upolował, mniam Ale nauka żebranka i leżenie z oczami kota ze Shreka to już miszczunio Monia i Larsik - 2012-07-15, 20:21 witamy po dłuższej przerwie
Lala zdrowieje, wygląda coraz lepiej ( razem z Larsem zrzucili trochę zbędnej wagi Laluni już nie zwisają ogromne fałdy z brzuszka do ziemi ) jednak mamy mały problem z ''tresurą'' umie ''siad'' ale kiedy przechodzimy do ''łapa'' Lala się kładzie... zaczęliśmy ją nagradzać tylko wtedy kiedy robi dłuższe siad a nie ''siad -> leżeć '' w jednej komendzie ale jak na razie nie ma jakiś rewelacyjnych efektów bo kładzie się od razu ale kiedy dostaje smaczek macie jakieś pomysły? jak ją przekonać do dłuższego siedzenia?
poza tym ładnie przybiega ( truchcikiem ) na ''do mnie'' czasami nawet ładniej niż Laluś
Laluś nauczył się komendy ''wyjdź '' przy Lali - czyli ''wyjdź z tego pomieszczenia, posuń się do leżysz na samym środku i nawet przejść nie można'' ( jest to bardzo przydatne kiedy dwa żebraki stoją w małej kuchni... wystarczy ''wyjdź'' a głodomory przenoszą się np do swojego pokoju lub gdziekolwiek indziej
''gdzie Laluś nie może tam Lalę poślę''- Lars nie wejdzie do domu czy pokoju przez lekko uchylone drzwi a Lala? wręcz przeciwnie , mistrzyni w otwieraniu wszystkiego!! nawet szafki z karmą nie zjadły dużo ale oba dostały biegunki po niej mam nadzieję, że do jutra im przejdzie.
poza tym jest Miśkiem Przytulaskiem i ma bardziej proszące spojrzenie niż Laluś ( uczeń przerósł mistrza), co raz częściej zaczepia Lalunia , już nie mogę się doczekać ich wspólnych wygłupów :mrgreen
pozdrawiamyKama, Mela, Ruda - 2012-07-15, 21:43 Kochana to wspaniałe wieści- lepsze zdrówko i zrzucanie kilogramów- super!
Co do przedłużania siadu...:-) Wprowadź tzw marker kontynuacji, czyli "dobry......".
Zaczynasz od komendy "siad", Lalka siada i mówisz jej "dobry siad, dobry siad" i powtarzasz w taki sposób by te słowa były miłe i były nagrodą. Jak już chwilkę wysiedzi (wiadomo, że na początku długo to nie będzie więc zacznij od krótkiego czasu a potem to siedzenie przedłużaj) to wtedy zakończ ćwiczenie komendą "OK" i zachęć ją ręką ze smakołykiem do tego by wstała (to ma być taki jakby zapraszający gest od noska psa do przodu żeby podążając za smakołykiem wstała) i jak już już wstanie to dajesz jej tego smakołyka Trochę ćwiczeń i będzie siedzieć jak ta Lala!
Mam nadzieję, że nie zanudziłam. W razie czego Monia pisz i będziemy radzić Iwona Kalinowsk - 2012-07-15, 23:54 Mam pytanie- ile lat ma w końcu Lalunia? Na początku jest, że "trzyletnia", a następnie "wet określa 7/8" Więc ile, jeśli można zapytać?Monia i Larsik - 2012-07-16, 15:50 dziękuje Kamilko za podpowiedź w razie czego będę pisać
ile lat ma Lala hmm ciężko stwierdzić wet ocenił stan jej organizmu ( kiedy do nas przybyła na 7-8 lat, stan jej wyniszczenia na tyle pokazywał) jednak z miejsca, z którego była zabierana dowiedzieliśmy się, że ma 3 stąd ta rozbieżnośćIwona Kalinowsk - 2012-07-16, 15:59 Faktycznie rozbieżność duża - dziękuję za odpowiedź i proszę przekazać głaski dla psiaków Monia i Larsik - 2012-07-16, 20:20 w rzeczywistości Laluńka może mieć max 4 lata (tak stwierdził wet) jednak nawet jej rozciągnięty brzuszek i listwa mleczka wskazywały na więcej niż 6 ciąż a więc więcej lat ( przy założeniu, że zaczęła rodzić po cieczce w wieku ok 1 a w roku miała 2 mioty) dlatego wet też stwierdził, że mogła dostawać hormony stymulujące bidulka moja
pan, który asystował przy zabiegu Lali od razu po powiedział ''nie martw się , niedługo Lala będzie jak taLala'' taLala w jej przypadku doskonale pasuje .
Dziś dała mi kolejny powód do uśmiechu. Siedziałam w pracy kiedy brat napisał do mnie sms '' jestem z psami na polu. Lala potrafi biegać ;O'' nawet nie wiecie jakie było moje zdziwienie i radość kiedy to przeczytałam, szkoda, że nie było mnie przy tym Iwona Kalinowsk - 2012-07-16, 20:31 Bardzo się cieszę, że Lalunia wraca do zdrowia - to tak jak było z moją kochaną Rebuśką - początki były bardzo ciężkie dla niej, jak i dla mnie, gdy na nią bidulinke patrzyłam, ale będąc u mnie zmieniała się z dnia na dzień - ku mojej wielkiej radości. No cóż nie ma jej już wśród nas i bardzo, bardzo mi jej brakuje.
To jeszcze raz miziaki dla psiaczków podziękowania dla Ciebie, a ja z pewnością będę śledziła wątek Laluni - jest śliczna i taka kochana - patrząc w jej oczka. Misiowa Bogusia - 2012-07-16, 21:16 pozdrowienia dla Lalki od Misi....która też nie rozumie komend,która też bardzo kocha,która też miała mieć 5 lat a ma 8...ale mimo to jest najcudowniejszym psem dla kogoś kto ma już odchowane dzieci, spokój w domu, dużo czasu i miejsca dla psa który tylko zmienia miejsce spania...hihi....powodzenia w szukaniu dobrego domuAgata i Luśka - 2012-07-17, 23:49 Psy z pseudohodowli musiały się wiele nacierpieć, ale przede wszystkim miały mało ruchu. My też bardzo się cieszymu, kiedy nasza Luśka biega po ogródku. Najczęsciej jednak siedzi lub leży. Mamy nadzieję, że jednak się rozrusza. Pozdrawiamy Lalę!Monia i Larsik - 2012-07-18, 18:34
Iwona Kalinowsk napisał/a:
Bardzo się cieszę, że Lalunia wraca do zdrowia - to tak jak było z moją kochaną Rebuśką - początki były bardzo ciężkie dla niej, jak i dla mnie, gdy na nią bidulinke patrzyłam, ale będąc u mnie zmieniała się z dnia na dzień - ku mojej wielkiej radości. No cóż nie ma jej już wśród nas i bardzo, bardzo mi jej brakuje.
To jeszcze raz miziaki dla psiaczków podziękowania dla Ciebie, a ja z pewnością będę śledziła wątek Laluni - jest śliczna i taka kochana - patrząc w jej oczka.
jest przekochana, taka delikatna i mimo wszystko, mimo całego bólu jaki doświadczyła jest wciąż radosna . Zapraszamy do odwiedzin wątku ale także do nas na wieś by zobaczyć Lalę w całej okazałości
Misiowa Bogusia napisał/a:
pozdrowienia dla Lalki od Misi....która też nie rozumie komend,która też bardzo kocha,która też miała mieć 5 lat a ma 8...ale mimo to jest najcudowniejszym psem dla kogoś kto ma już odchowane dzieci, spokój w domu, dużo czasu i miejsca dla psa który tylko zmienia miejsce spania...hihi....powodzenia w szukaniu dobrego domu
miłość i wdzięczność w oczach psa potrafi zdziałać cuda nie potrzebne wtedy siady, łapy i inne wygibasy najważniejsze, że jest chociaż widać postępy po wskazówkach Kamili o domek proszę trzymać kciuki i za Lalę i za ...
Agata napisał/a:
:| Psy z pseudohodowli musiały się wiele nacierpieć, ale przede wszystkim miały mało ruchu. My też bardzo się cieszymu, kiedy nasza Luśka biega po ogródku. Najczęsciej jednak siedzi lub leży. Mamy nadzieję, że jednak się rozrusza. Pozdrawiamy Lalę!
Laluśka też musiała mieć wybitnie ograniczony ruch ponieważ pierwsze spacery kończyła po 100 m teraz zaczyna biegać razem z Larsem na rozruch najlepszy jest drugi pies u nas Lalusiowi i Lali wyszło to na zdrowie
dziś musieliśmy odwiedzić weta... oba zaczęły się drapać i na skórze pojawiły się różne wypryski . Próbka wzięta została z jednego i drugiego i zaaplikowane zostały Leki ( oba dostały po 3 zastrzyki i preparat do rozrobienia na skórę). Dziękuje Panu Doktorowi za gratisową wizytę zarówno dla Lali jak i LalusiaMonia i Larsik - 2012-07-18, 20:06
Warna - 2012-07-18, 20:13 Chciałam nacisnąć LUBIĘ TO! ale przecież tu nie Facebook i nie ma takiej możliwości. Fantastyczne zdjęcia! Barbara - 2012-07-18, 20:41 No cudne Tak ślicznie się ułożyły Iwona Kalinowsk - 2012-07-18, 20:49
Monia i Larsik napisał/a:
jest przekochana, taka delikatna i mimo wszystko, mimo całego bólu jaki doświadczyła jest wciąż radosna . Zapraszamy do odwiedzin wątku ale także do nas na wieś by zobaczyć Lalę w całej okazałości
Bardzo dziękuję za zaproszenie, (zresztą chętnie bym ją osobiście wytuliła, wygłaskała itp.), ale trochę daleko, żeby móc w jeden dzień pojechać i pewnie jeszcze trudniej byłoby się z nią rozstać.
Życzę dużo zdróweczka dla psiaków i oczywiście Iwona Kalinowsk - 2012-07-18, 20:51 P.S. Sorki - zapomniałam dopisać fotka prześliczna Kama, Mela, Ruda - 2012-07-19, 16:31
Monia i Larsik napisał/a:
chociaż widać postępy po wskazówkach Kamili
no super trochę konsekwencji i z dnia na dzień będzie coraz lepiej:-D