To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Fundacji Warta Goldena
Forum organizacji pomagającej psom rasy Golden Retriever w potrzebie.

PSY FUNDACJI - MARIKA - 270

Marta Magdalena - 2014-03-11, 21:32

Ola i Habs - 2014-03-11, 23:14

Widać, że syn, jak i Marika bardzo zadowoleni :)
Joanna_i_Wojtek - 2014-03-11, 23:27

Marta Magdalena napisał/a:
Witam :-)

Mam jeszcze pytanie, czy dla Mariki lepsza będzie karma z jagnięciną czy z łososiem?

Polecamy Purinę Pro Plan z łososiem! Posmakowała nie tylko psu, ale nawet kotu. Do tej pory kotka kompletnie olewała karmę Badiego, ale od kiedy pojawiła się ta z łososiem, to przy każdym posiłku domaga się daniny w postaci paru chrupek.
W naszym przypadku sierść wyładniała, bąków praktycznie nie ma, są dwie średnie kupy w ciągu dnia, nie pachnie brzydko z pyska. Jesteśmy na tak!
To znaczy nie w naszym przypadku, tylko w przypadku Badiego :oops:

Ola, Mariusz i Lea - 2014-03-12, 00:43

...zdecydowanie rybka rządzi...polecamy również Acane rybną...nie powinna uczulać...

PS.pisaliście wcześiej, ze młoda niezbyt reaguje na swoje imię ...może czas na zmianę imienia...i nadanie przez Was nowego ? hhmmm? całkowicie nowy etap w życiu...hhmmm a raczej nowe życie :-D

Mariusz

RENÓwki - 2014-03-12, 20:19

Joanna_i_Wojtek napisał/a:
W naszym przypadku sierść wyładniała, bąków praktycznie nie ma, są dwie średnie kupy w ciągu dnia, nie pachnie brzydko z pyska. Jesteśmy na tak!

I nas tak samo. Również na tak. Dodatkowo jest delikatna dla trzustki.

Iza Tutisowa - 2014-03-12, 20:25

Joanna_i_Wojtek napisał/a:
Polecamy Purinę Pro Plan z łososiem!
Właśnie się zastanawiam nad przejściem na nią, bo u nas jest reflux i trochę jakby kurczak chyba nam nie służy...
Spajkowa Ewa - 2014-03-13, 04:46

RENÓwki napisał/a:

I nas tak samo. Również na tak. Dodatkowo jest delikatna dla trzustki.

przepraszam, ale uwazam, ze to jest nadinterpretacja. Karma dla trzustkowcow powinna zawierac jak najmniej wlokna i tluszczu. O ile wlokno jest ok, o tyle tluszczu bardzo duzo (za duzo).

To do tych zachwalan puriny dorzuce mala przeciwwage; losos bardzo czesto zawiera metale ciezkie. nie doczytalam w opisie, czy mieso jest przebadane pod tym wzgledem. Oprocz tego Purina jest konserwowana sztucznie. No i moim zdaniem karma dla niezdiagnozowanego alergika nie powinna zawierac zboz (ryz jeszcze, ale kukurydza tez czesto uczula).

Viola i Tila - 2014-03-13, 07:59

W sprawie zbóż sie zgadzam. Moja sunia dostawała różne karmy przed diagnozą i efekt był tragiczny. Po testach okazało sie, że jest uczulona na ryż, kukurydzę, groch i soję (ryż i soja jest prawie we wszystkich karmach). Wet polecił karmę na bazie ziemniaków np. Eucanube lub Trovet ale znalazłam w necie tez inne np. Exclusion i Brit. Obecnie dostaje Brit (dziczyzna z ziemniakami) i póki co jest ok. Tzn. jest ok jesli chodzi o karmę bo oprócz pokarmowej ma również alergię środowiskową prawie na wszystko. Niestety wszystkie te karmy są na zamówienie.
Iza Tutisowa - 2014-03-13, 12:14

Ewa i Viola niestety, ale pies psu nie równy jeśli chodzi o karmy. U nas nie sprawdziła się w ogóle Acana Pacyfica, którą chciałam bardzo dać Tutisowi. Karma premium, fajny skład, ale niestety nasz chłopak nią pogardził, a co więcej miał straszne rewolucje po niej. Na Brita nawet nie spojrzał, pluł karmą strasznie.
Każdy pies będzie inaczej reagował na daną karmę :)

Spajkowa Ewa - 2014-03-13, 12:35

Izuś, ale nie chodzi o reakcję psa na karmę, tylko o skład. Mój poprzedni pies też nie mógł jeść Acany, co nie zmienia faktu, że jest to dobra karma. Napisałam o minusach Puriny, by właścicielka miała świadomość, że nie jest to produkt idealny (nie ma takiego). Szczególnie w przypadku psa- alergika dobór jedzenia może być trudny.
Iza Tutisowa - 2014-03-13, 12:50

Wiem, wiem. Ja sama teraz staję przed dylematem karmy dla Tutisa i nie wiem co mam wybrać :-/
Viola i Tila - 2014-03-13, 14:43

Zgadzam się z Wami, pies psu nierówny, ja tylko opisałam nasz przypadek jako przykład. Moja sunia rzuca sie na Brita bo przez 2,5 roku była na diecie Barf (surowe mięso) plus surowe jabłko i marchew bo tylko po tym wyglądała w miarę normalnie. Podejrzewam, że jak dostanie jakąś inną karmę, typu Eukanuba to zje ją razem z miską:)
Aga_TRuficzkowa - 2014-03-13, 15:09

Viola i Tila napisał/a:
bo przez 2,5 roku była na diecie Barf (surowe mięso)

Viloa, a dlaczego zrezygnowałaś z BARF-a? Mój pies właśnie na BARF-ie wyzbył się wszelkich alergii.

Ola, Mariusz i Lea - 2014-03-13, 17:14

...Oprócz Acany Pacifika (na której Leicia w tej chwili jest ) ,od czasu do czasu kupujemy jej też Orijen Six Fish.Bardzo dobrze jedna i druga jest przez nią przyswajalna i zero uczuleń,zaczerwień skóry,łzawień ślipków itp.
Mojej koleżanki sunia,biała bullka (delikatne stworzenie :-) ) , bardzo dobrze toleruje Taste of the wild Pacific Stream Canine, qpki ok ,skóra ok i same achy i ochy :-D

Ola

Viola i Tila - 2014-03-13, 19:20

Aga_TRuficzkowa napisał/a:

Viloa, a dlaczego zrezygnowałaś z BARF-a? Mój pies właśnie na BARF-ie wyzbył się wszelkich alergii.

Jeśli chodzi o Barfa jestem jak najbardziej za, a zrezygnowałam, ponieważ Tila ciągle była głodna, podczas naszych posiłków wskakiwała na stół, w lesie zjadała chleb (zostawiony dla zwierząt ) i orzechy. Aby zaspokoić jej głód, dałam jej raz ryż (teraz wiem że jest na niego uczulona) i następnego dnia była obsypana wrzodami z ropą na całym ciele:( Postanowiłam więc po wynikach testów przejść na suchą karmę (na bazie ziemniaków) i sprawdzić jak to będzie. Kłopotów ze skórą do końca się nie pozbędziemy bo ma też alergię środowiskową prawie na wszystko:(

Aga_TRuficzkowa - 2014-03-13, 19:24

Viola, ale mogłaś te ziemniaki dodawać do BARF-a, one działają jako wypełniacz:-)
monimax - 2014-03-13, 19:51

Viola, ale mogłaś te ziemniaki dodawać do BARF-a, one działają jako wypełniacz:-)

Aga, surowe ziemniaki w barfie jako wypełniacz to chyba nie jest dobry pomysł...

Aga_TRuficzkowa - 2014-03-13, 20:15

monimax napisał/a:

Aga, surowe ziemniaki w barfie jako wypełniacz to chyba nie jest dobry pomysł...

Monia, nie no nie surowe, wiem że jedna osoba, która ma psa chorego na nerki, właśnie tak robi, miesza BARF-a z gotowanymi ziemniakami :-)

suzuki - 2014-03-13, 20:29

pani Violu a co to za karma na bazie ziemniaków, bo ja mam suczke ktora równiez jest alergikiem i chcialam spórbowac innej karmy niz trovet i Hills
Viola i Tila - 2014-03-13, 20:54

O tym nie pomyślałam, być może wypróbujemy:)

Viola i Tila - 2014-03-13, 21:09

suzuki napisał/a:
pani Violu a co to za karma na bazie ziemniaków, bo ja mam suczke ktora równiez jest alergikiem i chcialam spórbowac innej karmy niz trovet i Hills

Obecnie sunia jest na karmie Brit z dziczyzną i ziemniakami ale dostaje ją dopiero od 1,5 tygodnia więc trudno na razie o opinię, zjada chętnie i nic sie po niej nie dzieje. W naszym przypadku chodzi o to aby karma była tylko na bazie ziemniaków, weterynarz polecał Eucanubę i Trovet, właśnie zamówiliśmy Trovet z kaczką i ziemniakami. Trzeba bardzo dokładnie czytać skład, bo często w nazwie jest np. kaczka i ziemniaki a w składzie mączka ryżowa. Moja sunia jest bardzo mocno uczulona na ryż więc dla nas to jest istotne. Oprócz Eucanuby, Troveta i Brita w necie znalazłam też Exclusion, w tych 4 firmach na pewno są karmy z samymi ziemniakami. Jeśli chodzi o ceny to Brit jest najtańszy.

Marta Magdalena - 2014-03-13, 22:00

Witam,

Byliśmy dzisiaj z Mariką u weta i poniżej ocena jej zdrowia:

- niedowaga (22kg), brak prawidłowego wzrostu, stan odżywienia i utrzymania słaby,
- zrogowaciałą skóra pod pachami, wyniszczona skóra na brzuchu i na wewn części uszu (uszy wyglądają ponoć jak u 14-letniego psa),
- przerzedzenie włosów wokół oczu i na pysku,
- osad nazębny na 1+
- lekka arytmia,
- przewlekły stan zapalny obu przewodów słuchowych oraz małżowiny zewn.

Wykonano:

- ogóle badanie,
- badanie krwi (wymaz) - parametr trzustki powyżej normy,
- podanie autoszczepionki,
- czyszczenie uszu oraz zakroplenie AURIZONEM

Zalecenia:

- zakraplanie uszu AURIZONEM,
- podawanie do karmy DERMAFITU, który wspomaga czynność skóry przy dermatozach i nadmiernym wypadaniu włosów,
- zastosowanie preparatu ADVOCATE, przeciw pasożytom wewnętrznym i zewnętrznym.
- wykonanie badania moczu.

W przyszłym tygodniu mamy przyjść z wynikami badania moczu.
Na razie nie było odrobaczania i szczepienia, gdyż najpierw Marikę trzeba wyleczyć ze stanów zapalnych.

Na koniec Marika została poczęstowana czystym królikiem, gdyż była na czczo i bardzo głodna ;-) Wizytę u weta zniosła bardzo dobrze, zresztą ona wszystko dobrze znosi :-)

Wszyscy myślą, że jest ona młodziutką kilkumiesięczną sunią, z uwagi na jej wzrost i chudziutką sylwetkę, no i też jej usposobienie - jest wesoła, przyjazna, pogodna.
Mimo jednak tej drobnej sylwetki udało się jej dzisiaj tak pociągnąć syna, że wylądował jak długi na ziemi... tak więc siłę ma ;-)
Ogólnie w domu wszystko OK, Marika jest grzeczna i usłuchana, bardzo się cieszy gdy wracamy do domu, to niesamowite uczucie zobaczyć taką radość z naszego powrotu :-)

A poniżej najświeższe fotki:

Więcej fotek zrobimy i wkleimy w weekend...

Pozdrawiam :-)

Spajkowa Ewa - 2014-03-14, 06:09

a co wet powiedzial na temat trzustki? wychudzenie, duze kupy, kiepsa siersc... to moze miec swoje zrodlo wlasnie tam.
Joanna_i_Wojtek - 2014-03-14, 09:24

Spajkowa Ewa napisał/a:

To do tych zachwalan puriny dorzuce mala przeciwwage; losos bardzo czesto zawiera metale ciezkie. nie doczytalam w opisie, czy mieso jest przebadane pod tym wzgledem. Oprocz tego Purina jest konserwowana sztucznie. No i moim zdaniem karma dla niezdiagnozowanego alergika nie powinna zawierac zboz (ryz jeszcze, ale kukurydza tez czesto uczula).

Z kolei jagnięcina, wołowina i kurczaki zawierają herbicydy i antybiotyki, które były podawane im wraz z paszą (tak, w przypadku ludzi też). Wychodzi na to, że lepiej zrezygnować z karm z mięsem ;)

Marta Magdalena - 2014-03-14, 09:40

Witam,

Usłyszałam tylko, że parametr trzustki powyżej normy, norma jest do 1200 a ona ma ok. 1300. Nie wiemy czy podobne problemy były od początku czy jest to spowodowane zaniedbaniem przez poprzedniego właściciela i złym żywieniem. Spróbuję się czegoś dowiedzieć z lecznic gdzie wcześniej były wizyty w Gliwicach, bo są w książeczce wskazania badań, ale nie wiem czy były one wykonane i jeśli tak to jakie były wyniki.
Wet nalega na badanie moczu i na jutro jestem umówiona, o ile oczywiście uda mi się złapać ten mocz ;-)
Czy ktoś się orientuje gdzie w Poznaniu są marcowe promocje na sterylizację? U mojego weta to kosztuje 400zł.

Pozdrawiam,