To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Fundacji Warta Goldena
Forum organizacji pomagającej psom rasy Golden Retriever w potrzebie.

PSY FUNDACYJNE W NOWYCH DOMACH - ZORA - ma już dom w Gdańsku - 455

Angelika i Spike - 2017-09-25, 08:29

Dominika i Binek - 2017-09-25, 08:49

Mina Shar Pei bezcenna " Odjedź mała łajzo".

Zorka to duża dziewczynka :) ile już waży:)?

Dominika i Binek - 2017-11-03, 12:45

Halo Kochani, jak się miewa Zorka?
Joanna i Zora - 2017-11-06, 20:26

witajcie, mili :)
Zorcia jest już wielka, często na spacerach mówia mi właściciele innych psiaków, że Zorka ma coś z wyżła, ciekawe, ja tego nie dostrzegam, ale jestem ciekawa jak u rodzeństwa, u Maszy, Mokki?

Zorenia jest naszym psem kanapowym, nie lubi być sama, rzadko bywa sama, ale kiedy się zdarzy, wie dobrze, że musi zostac w klatce, i grzecznie zostaje z ulubioną marchewą :lol:
jest przekochana i coraz mądrzejsza :lol:
chodzimy do psiego przedszkola do Hauu- Wardu, atmosfera jest fantastyczna, mnóstwo szczeniaków wszelkich ras i nie ras ;-) Zora uwielbia szaleć z innymi psiakami, socjalizuje się wzorcowo, chociaż zwykle na początku zdecydowanie preferuje towarzystwo ludzi, i na spacerach też, wypady w las i nad morze nie są łatwe, na ścieżkach mnóstwo rowerzystów i biegaczy, więc chodzimy "na szagę" :roll:
Zorcia zaczęła ostro gubić sierść, do tej pory nie był problemu, na zimę trzeba się odmienić :lol:
jakie karmy są najlepsze dla naszych psiaków? teraz kończymy Mills Farm i wrócimy do karmy Husse, chyba :-)
no i teraz, dylemat olbrzymi dla mnie........ sterylizacja :-?
coraz częściej słyszę opinie, że najlepiej przed pierwszą cieczką, czyli jakoś w grudniu? przeraża mnie to, bo jest jeszcze psim dzieckiem,
co myślicie?

Nanka i Beza - 2017-11-06, 20:33

Joanna i Zora napisał/a:
no i teraz, dylemat olbrzymi dla mnie........ sterylizacja
coraz częściej słyszę opinie, że najlepiej przed pierwszą cieczką, czyli jakoś w grudniu? przeraża mnie to, bo jest jeszcze psim dzieckiem,
co myślicie?
Asiu znalazłam kiedyś fajną odpowiedź na Twoje pytanie, zacytuję :
Cytat:
Można sterylizować już 6-8 tygodniowe szczenięta, ale nie jest to polecana metoda ze względu na negatywny wpływ na rozwój młodych zwierząt. Nasady kości długich suk poddanych wczesnej sterylizacji zamykają się później, a więc są one dłuższe, zwierzęta te mogą słabiej się uczyć, wykazują prawdopodobnie większe ryzyko wystąpienia nowotworów kości. Zaleca się więc sterylizację po pierwszej rui, gdy rozwój somatyczny jest zakończony, jednak w niektórych krajach sterylizacje pediatryczna jest stosowana powszechnie.

Angelika i Spike - 2017-11-06, 20:51

A ja uważam, że przed cieczka też nie będzie źle bo nie mówimy tu o 6 tyg szczenięciu, ale o prawie dorosłej pannicy :)
Hania, Bodzio i Mery - 2017-11-06, 20:55

Tak bardzo sie ciesze z tej cudownej wiadomosci o ZORUNI :lol: Zreszta wszyscy sie cieszymy bo wszyscy, jak jeden maz, jestesmy zainteresowani naszymi fundacyjnymi podopiecznymi, ktorzy znalezli swojego ludzia i swoj domek :lol:
Co do sterylizacji mysle, ze najlepsza metoda jest sterylizacja po I cieczce, bo gdy ona wystapi to znaczy, ze sunia jest juz dojrzala do rozrodu :!: I wtedy warto to zrobic !!! Ja iedys popelnilam blad i przez kilka lat nie sterylizowalam mojej suni, mimo, ze w pewnym momencie juz nawet nie myslalam o kryciu jej ten jeden raz, zeby zostawic sobie jej corcie jako drugiego goldasa. I co ? Oczywiscie gdy miala 6 lat dostala takiego ropomacicza, ze prawie na ostro byla operowana :( Na szczescie wszystko sie udalo, ale nie warto ryzykowac :!:
Zycze wiec wszystkiego dobrego dla ZORY dla Panstwa i tylko prosze serdecznie o podanie mi, jako opiekunki poadopcyjnej, na adres firmowy daty sterylizacji i skanu jej wykonania :)
Pozrawiamy cala rodzinke z calego serca razem z warcianym DIESLEM i jego kumpela OLIWKA :> :> :>

Joanna i Zora - 2017-11-06, 21:00

ostatnio czytałam ten artykuł
https://cowsierscipiszczy.pl/kastracja-sterylizacja-psa-kota/

statystyki są trudne :-/

Joanna i Zora - 2017-11-06, 21:02

przy wysyłaniu zdjęć przez http://imageshack.com/ jaki url trzeba wpisać, aby fota przeszła?
dziękuję :)
joanna

Angelika i Spike - 2017-11-06, 21:11

Wbij na www.wgrajo.pl I potem cały link url wklejasz tu ;)
Hania, Bodzio i Mery - 2018-03-25, 12:51

Witaj Joanno :D i ZORKO :lol:
Dzisiaj mam niewatpliwa przyjemnosc pisac do Was jako wasza opiekunka poadopcyjna :) Ale sekunduje Wam juz praktycznie od czasu adopcji ZORKI, co tym bardziej mnie cieszy :-)
Przypomnialam sobie fotki ZORKI na tym Forum ... To jest przecudne sworzenie, tylko do kochania na zawsze :buziak: :pies:
Pani Joanna bardzo ucieszyla sie, ze jest tez grupa na FB, czyli Chata Warciaka, do ktorej dostala link, bo latwiej jej bedzie poruszac sie na FB :lol:
Dlatego serdecznnie pozdrawiamy i zapraszamy do umieszczania pieknych zdjec i krotkich opisow o zyciu ZORKI w naszej warcianej rodzinie :lol:
Czekamy niecierpliwie na nowe wiesci i miziamy ZORKE :pocieszacz: :pocieszacz: :pocieszacz:

Monika i Mila - 2019-08-15, 14:37

Cytat;
Sunia została wysterylizowana w listopadzie 2018r. Została też zaszczepiona przeciwko chorobom.

Zora jest bardzo pogodna , wesoła i bardzo żywiolowa.
Planujemy spotkanie z Fundacją w czasie wystawy psów w Sopocie w sobotę.
Sunia jest pogodnym, wesołym I bardzo żywiołowy psem, ma gigantyczny apetyt,
Odpukac ogólnie jest zdrowa, mamy drobne problemy z uszami, ktore często trzeba kontrolować,
I nieustannie wypadajacą w wielkich ilościach sierść, ale to norma raczej u labradorów

Enka_Arka_Sanka - 2024-10-03, 10:07

Co nowego u Zorki?

Jest zdrowym, szczęśliwym psiakiem ;)
Z wiekiem nieco spoważniała.
Zora stara się utrzymać wagę 32 kilo. Jest na karmie light i cały czas ma wagę pod kontrolą.
Sunia uwielbia spacery do lasu, podczas których jest mistrzynią w wyszukiwaniu "smrodków", w którym może się wytarzać :lol:
Obecnie Zorka ma problem z gruczołami okołoodbytowymi - zrobiła się jej przetoka i dostaje antybiotyk.