To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Fundacji Warta Goldena
Forum organizacji pomagającej psom rasy Golden Retriever w potrzebie.

PSY FUNDACYJNE W NOWYCH DOMACH - LARA ma już dom w Rumi - 120

Aksza - 2011-10-01, 07:05

Kochani Larka już w swoim domku :D , a więc po malych zmainach Larka została dowieziona , do mnie odebrałam ją o 5 rano z obwodnicy , wskoczyła od razu do mojego samochody na miejsce kierowcy , przywitała mnie jakby już minie znała , do mieszkania również wiedziała gdzie isć ( to było niesamowite!!!! )po przyjeździe do domku weszła obwąchała Filipa ziając jęzorkiem :) zjadla śniadanko , obwąchała mieszkanie i zaczęła mruczeć ( pomysleliśmy z Filem ) że chce wyjść więc poszliśmy do lasu , była wieka kupa :) ( marchewkowa ) :) , siusiu z 4 razy , przyszlismy teraz larka smacznie spi , a my siedzimy cichutko aby jej nie budzić , będę wszysko opisywać . Jestem trochę przestraszona hehehe i to ja a nie Larka , nie strachała się moze raz jak coś upadło na podłogę
Aksza - 2011-10-01, 07:08

Pani Haniu wielkie dzięki za wszystko !!!!! Ewa dla Ciebie też , dziś zadzwonie to się umówimy na spacer z pieskami , a dla Ciebie Marcelinko dzięki że nauczylaś Larkę tylu rzeczy , choć i tak uważam że te wywody na forum są zupełnie niepotrzebne , można swoje sugestie i uwagi przekazać w inny sposób , trzymajcie za nas kciuki !!! :)
Marcelina.JASŁO - 2011-10-01, 08:05

Gratuluję Agnieszko nowego członka rodziny. Lara przyniesie Wam dużo radości i szczęścia. Mam nadzieję, że mało kłopotów i zmartwień związanych z jej chorobą. Dajcie jej teraz kilka dni na totalny luz, spanie i przyzwyczajanie się, po 3 dniach, będzie całkiem inna. Obyście Wy jej nigdy nie zawiedli. No i czekam na zdjęcia. Aha wyprzytulaj to moje słoneczko ode mnie :)
A moje sugestie i wywody już wszelakie napisałam, więc zostawiam je w spokoju ku miłemu kompensowaniu.

Aksza - 2011-10-01, 10:49

Dziękuję Marcelina :) , Larka spi słodko , napisze wieczorkiem co u nas słychać
Aksza - 2011-10-01, 12:32

Larka chciała sprawdzić czy pozwole jej się wyspać na moim miejscu , wskoczyła , wygodnie się usadowiła , ale pokazałam jej gdzie ma leżeć poszła grzecznie i ładnie na swoje legowisko :0 , ma apetyt , gdy Filip chciał wyjść z larką na spacer poprosiła ładnie abym też poszła tzn , łapką na kolanka . Nie wiem czy dawać jej jeść w srodku dnia czy tylko rano i wieczorem ?
Edyta - 2011-10-01, 12:35

Tylko rano i wieczorem według tabeli na karmie, w ciągu dnia dajesz jakieś smakole w trakcie pracy z człowiekiem, acha pamietaj, że jeśli sunia dostaje dodatki w ciągu dnia to możesz jej trochę mniej dawać karmy jako główny posiłek, nie powinna przytyć ze względu na jej stawy, zresztą moim zdaniem każdy pies powinien być szczupły.
Aksza - 2011-10-01, 12:38

Edytko ale Larka jest chudzinka straszna !!!!!! choć dwa kilogramy plissss :)
Karmelowa Alusia - 2011-10-01, 12:48

Aksza!Przepraszam ,ze sie wtracam ,ale Ty chcesz teraz jej dogodzic ,bo to pierwsze dni u Ciebie i tez działasz pod wpływem serca a nie rozumu,a musisz pamietać ,ze Larka jest po sterylizacji i łatwo moze przytyć.Mam na to konkretne dowody-suni po sterylizacji tak strasznie dogadzano w nowym domu,ze teraz konieczna jest karma odchudzajaca za ciężkie pieniadze.Powodzenia i daj znać jak będziesz potrzebowała pomocy-mieszkamy blisko ,a jak sie sunia zaadoptuje w nowym domu ,za pare tygodni zapraszam na wspólny spacer.
Hania Toffi i Maja - 2011-10-01, 12:57

Agnieszko Lara z budowy jest chudej kości,ale taka chuda,to ona teraz wcale nie jest.Tak naprawdę to po pobycie u Marceliny to nie ten pies,czuć,ze zaczeła budować masę mięśniową.Jest taka szczupła,ale zbita,naprawdę widać ogromną rożnicę.A na temat jej szybkosci i zwinności to można by książkę napisać.Toffi wczoraj zupełnie za nią nie nadążał,zeby aportować piłeczkę.To teraz zdrowy idealny pies i wystarczy pilnować,zeby tak pozostało :lol:
Aksza - 2011-10-01, 13:04

no dobra ......:) to dam jej wieczorem :p obiecuję
Hania Toffi i Maja - 2011-10-01, 13:25

A w ogóle to wielkie wielkie dzięki dla Ani i Maćka,którzy poświęcili wczoraj cały dzień na pomoc w transporcie i nie jest to pierwszy raz :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek:
Marcelina.JASŁO - 2011-10-01, 14:02

Po pierwsze to Lara ma idealną wagę, budują się mięśnie tylko oczywiście trzeba kontynuować ćwiczenia a nie paśnik. Nie przeraź się Agnieszko u weterynarza jak waga pokaże jeszcze mniej niż jest w papierach ponieważ macica i cała reszta która była wycięta to ok, kilograma. Pies ma dysplazję i chore stawy tusza tu nie pomoże. Od zawsze miała apetyt, bo trafiła do fundacji wychudzona, po podróży NORMALNE jest, że ma jeszcze większy apetyt ponieważ (mam nadzieję) nikt chyba nie pasł jej na drogę. Od początku było wiadomo, że to jest drobny pies w TYPIE goldena a tak na prawdę to o połowę mniejsza, tuszą zmienisz ją ale w szerz. To,, że ona jest głodna nie znaczy, że częste jedzenie jest dla niej dobre. Po za tym pisałam Ci dokładnie wszystko na temat karmienia, jak mała była karmiona przez miesiąc, układ trawienny już się do tego przyzwyczaił po operacji to tez jest ważne aby tego nie zaburzać, po co zmieniać i kombinować.
Marcelina.JASŁO - 2011-10-01, 14:04

Nie można psa karmić na wieczór na noc, bo to jest większe ryzyko skrętu o 60%. Większośc psów skręca się właśnie w nocy. Najpóźniej posiłek powinien być ok. 16-17. No i na noc koniecznie spacer aby zrobiła kupę przed snem.
Aksza - 2011-10-01, 15:55

Na razie dwie fotki Filipa i Lary , Lara śpi mocno i chrapie :) , zaraz będziemy jeść kolację a wieczorkiem na spacerek.

Aksza - 2011-10-01, 15:56

coś z kolorkiami się porobiło .....
Warna - 2011-10-01, 16:07

Jeżli wklejasz zdjęcie jako załącznik, to niestety tak wygląda. trzeba to robić inaczej. Instrukcja jest w dziale Regulaminy.
Aksza - 2011-10-01, 16:34

ok dzięki , mamy mały problem , Filip chciał wziąść Larę tylko na siku , nie chciała isć beze mnie ,a jak poszła bo myślala że ja idę to pod klatką wysunęła się z oboży ale podbiegła pod klatkę , macie jakiś pomysł ? w domku do Filipa jest super o co może chodzić ?
Edyta - 2011-10-01, 16:38

Marcelina.JASŁO napisał/a:
Nie można psa karmić na wieczór na noc, bo to jest większe ryzyko skrętu o 60%. Większośc psów skręca się właśnie w nocy. Najpóźniej posiłek powinien być ok. 16-17. No i na noc koniecznie spacer aby zrobiła kupę przed snem.

o matko dla nas godzina 16-17 to dopiero połowa dnia, moi znajomi i moje znajome hodowczynie karmią swoje goldeny dopiero wieczorem, drugi posiłek około 19, oczywiscie u nas ostatnie spacery odbywają się po godzinie 21-22-23, tak więc nie wiem skąd taka teoria, kupka przed snem to wogóle nie wchodzi w grę, moje dziewczyny i te tymczasowe zalatwiały te potrzeby rano i w południe, potem już tylko siusiały, przecież to sprawa indywidualna dla psa kiedy się załatwia i sprawa przyswajalności karmy jaką dostaje,

Marcelino skąd taka teoria godzinowa- -masz jakiś artykuł na tem temat - bardzo jestem ciekawa bo pierwszy raz się z takim ramowym czasem spotykam?

Edyta - 2011-10-01, 16:40

Dla dorosłego psa dziecko nie będzie przewodnikiem, ona wybrała Ciebie jako osobę dla niej przewodnią, Ty jesteś głową rodziny, Ty karmisz, Ty wyprowadzasz,
Aksza - 2011-10-01, 16:44

Edyta Filip jest duży prawie taki jak ja ( jesli chodzi o wielkość ) a co będzie jak będę w pracy Filip też nie będzie mógł wyjść , czy wtedy lara będzie chciała wyjść jak zobaczy czy mnie nie ma ?
Edyta - 2011-10-01, 16:51

Agnieszko to nie chodzi o wielkość, a o pozycję w rodzinie, to jest hierarchia do jakiej podorządkowują się psy, tak jak i ludzie, wiesz co robi moja suka jak mnie nie ma i wychodzi z nią ktoś inny (mąż, moja mama , ) owszem wychodzi ale spacer polega na szukaniu mnie na naszych wspólnych trasach spacerowych - tak było od zawsze. Ale ja mam cycka strasznego, u Larki jest nadal stres, nie wiadomo jak będzie potem choć pewnie wiele się nie pomylę wysuwając takie teorie zaczerpniete z mojego życia i z 3 tymczasami które robiły podobnie, pomimo iż mój mąż też uczestniczył w ich życiu to jednak ja byłam w ich mniemaniu przewodnikiem i tak to okazywały.
Aksza - 2011-10-01, 17:16

ok dziękuję
Marcelina.JASŁO - 2011-10-01, 17:49

Tak, jeszcze kupując doga czytałam taki artykuł i tak od zawsze wpajali wszyscy moi weterynarze. Ogólnie dogaże też tak robią. To jest podstawa nie tylko u molosa. Pies się skręca właśnie przez to, że pokarm się długo fermentuje w żołądku. Dlatego psa karmi się wcześnie rano, i najpóźniej w granicach 16-17 właśnie po to aby wypróżnić psa na wieczornym spacerze ok 21. i żeby poszedł spać z pustym brzuchem. Tak samo jak po jedzeniu i przed jedzeniem pies minimum 30 minut powinien leżeć, tzn. nie być po aktywnym ruchu. Jeśli chodzi o skręty to sprawę mam opanowaną do perfekcji. Lepiej dmuchać na zimne. A po drugie dlatego Lara była głodna bo ja ją tak karmiłam. 7-8 rano i 16-17 wieczorem. Organizm już się przyzwyczaił. Poszukam tej publikacji. A co do karmienia to przypomnę jeszcze, może nie dla wszystkich wtajemniczonych. że pies nie ,może jest kaszy i makaronu - właśnie przez to że kasza pęcznieje w żołądku a makaron bardzo długo się fermentuje.
Hania Toffi i Maja - 2011-10-01, 17:54

Po pierwsze to wiedziałam,ze masz pięknego psa,ale nie wiedziałam,ze takiego przystojnego syna.Będzie z niego chyba łamacz serc.Agnieszko to Ty odebrałaś Larę,to Ty przyprowadziłas jej do domu i zapewne Ty jesteś jej opoką w tych stresujących pierwszych chwilach.Pies wybrał Ciebie,ale to nie znaczy,że Filip nie będzie mógł z nią wychodzić,tyle,ze najlepiej byłoby,gdybyście zaczęli od spacerów we trójkę.Powoli Lara przestanie tak się bać i z pewnością wyjdzie sama z Filipem.U mnie było podobnie.Najpierw wychodziła tylko ze mną,ale że moja corka bardzo chciała też wychodzić z psami,to spróbowała.Lara zafundowała jej osiołka pod furtką i patrzyła na mnie.Jak poszlyśmy kilkakrotnie razem,to Lara jak tylko widziała,że Karolina ubiera buty, szykowala się na spacer.
Hania Toffi i Maja - 2011-10-01, 18:02

Co do żywienia ,to ja takze od lat tak mam wpojone.Pierwsze karmienie pół godz po spacerze około 8.00O 11.00 spacer.Drugie karmienie o 14.00.O 15.00 godzinny spacer.potem już nic nie dostaje,a na ostatni spacer wychodzę o 20.00,ale to taki krotki.U mnie ten harmonogram działa,pies co do minuty stawia się gotowy przy misce,lub przed drzwiami.zmieniam tylko długie spacery w upały,bo pies jest starszy,więc wtedy w ciągu dnia chodzimy mniej,wiecej wczesnym rankiem,lub wieczorem.