To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Fundacji Warta Goldena
Forum organizacji pomagającej psom rasy Golden Retriever w potrzebie.

PSY FUNDACJI - SPAJK ma dom już dom w Wolsztynie/Koge - 190

Spajkowa Ewa - 2013-10-10, 11:22

Ola, Łukasz i Habs napisał/a:
Zęby myjemy psu normalnie szczoteczką do mycia zębów dla ludzi, czy jak? Domyślam się, że pasta jest pewnie jakaś specjalna dla psów, ale czy są potrzebne jeszcze jakieś specjalistyczne narzędzia? ;)

Można myć zwykłą szczoteczką (miękką) albo kupić specjalistyczną w sklepie zoologicznym

Ola i Habs - 2013-10-10, 12:54

Ok, dziękuję za informację :)
Sylwia i Borys - 2013-10-10, 14:19

my myjemy podobną do tej czarnej :D
Bonus uwielbia to, bo pasta pachnie mu wołowinką ;) choć ja tam nic nie czuje, ale taki napis widnieje na paście ;)

a no i używamy czegoś takiego

Dental Fresh Kamień i Osad - płyn do higieny jamy ustnej i zębów dla zwierząt,
dodajemy to do wody w misce i piesom już tak nie śmierdzi z pyska :D a no i kamień już tak szybko nie powstaje :)

Spajkowa Ewa - 2013-10-10, 15:43

Fajne. O takim płynie nie slyszalam. Muszę kupić.
Spajkowa Ewa - 2013-10-13, 20:55

..
Rufiakowa Amcia - 2013-10-13, 22:06

Parsknęłam śmiechem... ;) Biedny Spajo, już widzę, jak ten kosmiczny stwór w niego celuje latarami z oczu :lol:

Na szczęście w domciu można się oprzeć na Pańcinych kolankach i nynać w najlepsze ;)

Spajkowa Ewa - 2013-10-14, 12:37

Spajuś mnie zaskoczył, bo koni (sztuk cztery) ani trochę się nie bał. Mało tego, kawałek dalej spotkaliśmy 2 dziewczyny, które jechały konno i Spajki chciał się z tymi olbrzymami bawić :zdziwko:
Kamila i Oskar - 2013-10-14, 12:54

ale ja dobrze widzę ,że Spajk to juz taki fajny się zrobił i ciałka dostał ? :-D
Spajkowa Ewa - 2013-10-14, 13:11

oczywista :rotfl:

35 kg na liczniku :)

Gośka i Cody - 2013-10-14, 17:56

...
Ola i Habs - 2013-10-14, 18:17

Ale chłopak wygodnie odpoczywa na kanapce :)
Iza Tutisowa - 2013-10-14, 21:20

Chłopie jak my Ci zazdrościmy tych terenów to nawet nie masz pojęcia :) No jak w pysk strzelił znalazłeś raj na ziemi ;) Superowych masz tych człowieków, bo mieszkają w naprawdę pięknym miejscu :)
Spajkowa Ewa - 2013-10-15, 06:15

Gośka i Cody napisał/a:
Kamila i Oskar napisał/a:
ale ja dobrze widzę ,że Spajk to juz taki fajny się zrobił i ciałka dostał ? :-D

i "grzebień" na łebku gdzieś się zapodział ;)
w jelitkach nadal gulgocze ? czy się uspokoiło ? :)

grzebień jest, ale już nie taki wystający ;)

w jelitkach czasem się coś przesuwa, ale mniej. zwiększyłam dawkę karmy i podaję na 3 razy (z czego 2, to znęcanie się nad zwierzętami bo dostaje chrupy w piłce, albo w kongu i musi je sobie powybierać sam).

Spajkowa Ewa - 2013-10-15, 06:21

Tutisowa ferajna napisał/a:
Chłopie jak my Ci zazdrościmy tych terenów to nawet nie masz pojęcia :) No jak w pysk strzelił znalazłeś raj na ziemi ;) Superowych masz tych człowieków, bo mieszkają w naprawdę pięknym miejscu :)

ojtam, ojtam w Łodzi też macie fajne tereny. U Magdy wybieg prawie pod samym domem :P
My na plażę mamy kawałek. Z resztą po co nam plaża jak Spajo i tak z tych niepływających :bezradny: ale ja mam na to szatański plan, musi się tylko zrobić cieplej. Poza tym wczoraj w zoologiku nabyłam takie cudo

więc nie ma totamto, muso nauczy się pływać, już ja o to zadbam :cwaniak:

Sylwia i Borys - 2013-10-15, 07:43

boska latarnia pływająca :D
Kamila i Oskar - 2013-10-15, 08:22

Ewa, tylko kto mu pokaże jak sie ją z wody aportuje ;-)
Spajkowa Ewa - 2013-10-15, 09:17

Ewa, tylko kto mu pokaże jak sie ją z wody aportuje ;-)

no właśnie nie kto inny, tylko JA :lol: :rotfl:

skoro nauczyłam go wyjadać chrupy z konga i gumowej piłki, to nauczę też aportować i pływać :mrgreen:

Poprzedni pies też tak się nauczył; bał się wody i tylko łapki moczył, ale latem jak mój mąż wszedł do wody ze smakami to podpływał do niego aż miło.

Kamila i Oskar - 2013-10-15, 09:22

Spajkowa Ewa napisał/a:
nauczyłam go wyjadać chrupy z konga i gumowej piłki

e tam nie wierzę , poprosimy o foty :P

Spajkowa Ewa - 2013-10-15, 09:25

Spajkowa Ewa napisał/a:
nauczyłam go wyjadać chrupy z konga i gumowej piłki

e tam nie wierzę , poprosimy o foty :P

o nie moja droga. wszystkie dowody na to, że nosiłam piłkę w zębach i kulałam kongo nosem zostały zniszczone ;P

wczoraj próbowałam się z nim przeciągać sznurem przynosząc go w zębach, ale spojrzał na mnie jak na wariatkę z miną "pańcia, teraz to już przesadziłaś" :bezradny:

magdaronja - 2013-10-15, 09:51

Cały czas ślędzę wątek Spajka. On rozkwita przy tobie :serce: :serce: :serce: :serce:
Co do pływania, to raz mu się zdarzyło popłynąć. Wbiegł rozpędzony do takiego stawiku za aportującą labradorką. Więcej się to nie powtórzyło, ale dobrze rokuje na dalszą naukę. Ronję do pływania przekonały moje dzieci. Poprostu wchodziła za nimi do wody (morza), kroczek po kroczku coraz głębiej, za aportem, a teraz jest pływakiem, że hej!

Spajkowa Ewa - 2013-10-15, 09:59

Dzięki Madziu :)

Przy mnie też się Spajkowi zdarzyło, gdy byliśmy na spacerze z Falkorem. Wbiegł za nim do jeziora. Nie utopił się, więc jest nadzieja ;)

Gośka i Cody - 2013-10-15, 10:19

...
Spajkowa Ewa - 2013-10-15, 17:15

Dzięki Gosiu za słowa uznania :)

Mam kolejną zagwostkę. Wczoraj byłam poważnie przerażona, gdy Spajo szamał tę karmę w sklepie. Myślałam, że będziemy mieć straszliwe sensacje, a tu kupka piękna jak marzenie (no może troszkę przesadziłam ;) ). Dostałam worki z próbkami, na których jest skład. Wygląda to tak:

Ryby, groszek, fasola, ziemniaki, olej rzepakowy, pulpa buraczana, jajka, siemię lniane, minerały (wapń / fosforan wapnia), drożdże piwne, korzeń cykorii (suszone), marchew (suszone), kryl (białko zwierzęce), zielony-małż (mąka), wodorosty, dzika róża, jabłko, tasaki, jagody, rabarbar, kora brzozy, lucerna, pokrzywy, mniszka z korzenia, rumianek, głóg, jałowiec, orzech i anyż

analiza:
Białko surowe 27%, tłuszcz 16%, włókno 4,5%, popiół 9% woda 9%

cena dość wysoka, ale akurat jest promocja i zastanawiam się czy nie kupić worka i dorzucać chociaż garść do jego karmy. co myślicie?

aha; to jest lokalny duński wytwórca.

Gośka i Cody - 2013-10-15, 19:34

...
Spajkowa Ewa - 2013-10-15, 19:54

havfisk- ryby morskie (proteinmel/ olie; mączka rybna, olej).

te chrupy są dość małe (mniejsze od lupo i brita) i świetnie pasują do gumowej piłki na karmę, dlatego mi się spodobały :)

a taki wychwalany Orijen ma 5% włókna :roll: