To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Fundacji Warta Goldena
Forum organizacji pomagającej psom rasy Golden Retriever w potrzebie.

PSY FUNDACYJNE W NOWYCH DOMACH - CINDY, MARLEY i BEZA mają już dom w Łodzi - 92, 104 i 280

Ola i Habs - 2013-10-19, 13:40

Ooooo, zdjęcia. Czekamy, czekamy :lol:
Ewa i Cindy - 2013-10-20, 08:47

Bezula ma się dobrze.. wczoraj po kroplówce poszliśmy na spacer.. bo porządnego spacerku nie miał od kilku dni..
kondycyjnie myślałam ze będzie gorzej.. bebeszka i Luminal nie pomagają ale dziewczynka bardzo ładnie szła :)
dziś wstała, poszła na spacerek, zjadła i teraz knuje co by tu dalej zrobić..
to co do tej pory zauważyłam.. muszę laskę nauczyć odpoczywać.. wieczorkiem i po długim spacerze odpoczywa ale w ciągu dnia.. hmm.. no ma energii za dwóch :)
na spacery idzie w celu znalezienia pożywienia.. tak jak bym Cindę widziała :)
jak by mogła to by jadła non stop, worki ze śmieciami rozpruwa i szatkuje wszystko co się w nim znajdzie.. więc trzeba chować (raz ten błąd popełniłam.. cały worek selektywnej został rozdrobniony)
z ręki trochę boję jej się dawać na razie bo łapie bardzo łapczywie a nie koniecznie chcę mieć podziabane ręce.. to nie jest żadna agresja.. to jest po prostu łapczywość.. trochę czasu potrzeba żeby zrozumiała że żarełko jest regularnie i będzie zawsze.. :)
poza tym, kto na nią nie sporzy widzi szczyla.. bo faktycznie ma tak piękną mordkę i zupełnie nie widać u niej tych lat :)
w kwestii zdrowotnej.. wczoraj po kroplówce rozmawiałam jeszcze z wetami.. jest szansa ze bebeszka która spowodowała tak duży spadek płytek (w pt miała ich tylko 2 tyś a norma to 200-500 tyś) miała wpływ na krwotoki wewnętrzne..
na USG w pt wyszło coś nie tak przy macicy.. weci nie byli w stanie jednoznacznie stwierdzić czy to ropo czy wodomacicze lub jakiś krwotok.. ataki padaczki które się pojawiły tez mogły być spowodowane jakimiś krwotokami..
na razie i tak dostaje Luminal który ok tyg będzie działał na nią uspokajająco zanim zacznie działać bezpośrednio na padaczkę
na razie mała dostaje antybiotyk na bebeszkę i skupiamy się na polepszeniu wyników morfologii.. na dziś mam zastrzyk w domku, na następny mam iść we wtorek wiec wtedy zrobimy ponowne badania krwi (morfologię i biochemię) oraz USG
a teraz coś dla oka :)

Sylwia i Borys - 2013-10-20, 09:28

Bezula, masz śliczną niebieską przepaskę na łapce, a te Twoje okraszone jaśniejsza sierścią oczęta... cudo :)
Ola i Habs - 2013-10-20, 10:54

Jest wspaniała :)

Ewka, a tak z czystej ciekawości, u Bezulca nie było żadnych objawów babeszjozy?

Spajkowa Ewa - 2013-10-20, 11:00

dołączam się do zachwytów, Bezulec ani trochę nie wygląda na 8 lat. piękna jest :)
Iza Tutisowa - 2013-10-20, 12:02

Ślicznotka :)
Ewa i Cindy - 2013-10-20, 12:28

Ola, Łukasz i Habs napisał/a:
Ewka, a tak z czystej ciekawości, u Bezulca nie było żadnych objawów babeszjozy?

wiesz co.. w piątek już były.. z jedzeniem nie próbowałam bo wiedziałam że do USG musi być na czczo żeby wszystko było widać.. ale jakaś taka ospała była.. tyle ze na spacer poszła, siku i qupę zrobiła, wróciła do domku i poszła spać..
u weta mi się nie podobało.. bo temperatura była ale lekko podwyższona.. Cinda miała ostrzejszy przebieg bebeszki w tym roku.. tylko u psa kt znasz wiesz dokładnie czy dane zachowanie jest ok czy nie..
u weta już i tak w miarę szybko wszystko poszło.. badanie, rozmaz krwi z ucha, USG.. kroplówka, leki i wieczorkiem była w zdecydowanie lepszej formie..

Ola i Habs - 2013-10-20, 12:37

Ewa i Cindy, Dzięki za odpowiedź :) Ja jak czytam o tych choróbskach, to zawsze się nakręcam i boję, że z Habsterskim może być coś nie tak, bo miał w tym sezonie wbitego 1 kleszcza, ale u niego żadnych objawów nie ma.
Korbulowa Familia - 2013-10-20, 12:39

Ola, Łukasz i Habs napisał/a:
bo miał w tym sezonie wbitego 1 kleszcza

No nie żartuj, że tylko jednego... Ja nawet 10minut temu wyjęłam Korbusi dziada :/

Iza Tutisowa - 2013-10-20, 12:45

U nas Tutis też złapał jednego ale to jakieś 2 miesiące temu i do tej pory mamy spokój :) Dlatego trochę mnie przeraża jak piszecie, że Psiaki mają tak często kleszcze :-/
Ola i Habs - 2013-10-20, 12:49

Korbulowa Familia, Tak 1 wbity, kilka chodzących ściągnęliśmy i parę ususzonych. Chociaż muszę Ci powiedzieć, że ostatnio byłam w lesie, i chodziłam tylko głównymi drogami, jak można to tak nazwać (takimi wyjeżdżonymi przez samochody) weszłam ok. 2 metrów w las, gdzie nie było za dużo krzaków itd. a po chwili zauważyłam, że łaził po mnie kleszcz. W sumie nie było to nawet głęboko w lesie, tylko na obrzeżach.
Grażyna i Bari - 2013-10-20, 15:01

Poprzedni "posiadacz" naszego Barusia zdejmował z niego po 50-60 pasażerów na 1 posiedzenie! STRASZNE!!! Efekt 3-krotna babeszjoza. Po ostatniej zapadła decyzja o oddaniu psa, " bo mimo zabezpieczenia tak na niego lazły" . Mamy informację, że na rodzimych terenach Barusia wysiew kleszczy co roku był ogromny, ale mimo tego (wg relacji tamtejszego weterynarza) inne psy z tych terenów dobrze, czasem podwójnie zabezpieczone nie zapadały na tą straszną chorobę. To wszystko jest tylko kwestią DOBREGO zabezpieczenia psa. I na tym nie wolno oszczędzać! Leczenie samej babeszjozy i innych chorób odkleszczowych jest DUŻO, DUŻO DROŻSZE!!! Chytry 2 x traci !!! Nie oszczędzajmy więc i niech nadrzędnym dobrem będzie zdrowie naszego przyjaciela . "Niech kosztuje co chce" (byle było tanio)... :lol: :lol: :lol:
Ola i Habs - 2013-10-20, 17:21

Grażyna i Bari, Wiadomo, że lepiej zapobiegać, niż później leczyć. Jeśli chodzi o to oszczędzanie, to już wiele razy się o tym przekonałam, nie chodzi tylko o psie sprawy, że niby człowiek czasami zaoszczędzi, a później i tak musi czasami dwa razy więcej dopłacić. Jednak podpisuję się, że na zdrowiu nie ma co oszczędzać, zarówno naszym, jak i psiaków!
Ewa i Cindy - 2013-10-20, 17:48

Bezunia jest już zabezpieczona.. dziś mogłam ją zakroplić (była kąpana w czwartek bo się w klinice cała w qupce wytarzała), a wcześniej dostała obroże od Marleya..
teraz laska odpoczywa po spacerku :)

Gośka i Cody - 2013-10-20, 20:50

...
Ewa i Cindy - 2013-10-20, 22:32

może.. na razie musimy się skupić na jednym bo to może mieć związek z resztą.. jak się bebeszki pozbędziemy i morfologia wróci do normy to będziemy mała obserwować..
jak na razie laska może być osłabiona chorobą i tak jak pisałam.. Luminal działa na nią ogłupiająco więc weci nie są w stanie stwierdzić niczego jednoznacznie..

Ewa i Cindy - 2013-10-22, 22:25

byłyśmy dziś u weta..
powtórzona została morfologia, biochemia i USG
po wyniki biochemii muszę zadzwonić jutro ale nie spodziewam się złych wyników bo inaczej ktoś z przychodni próbowałby się ze mną skontaktować.
Morfologia się polepszyła, co prawda brakuje Bezie jeszcze miliona czerwonych krwinek do normy ale płytki z 2 tyś podskoczyły od pt do 278 tyś więc mieszczą się już w normie, białe krwinki tez ok, hemoglobina i hematokryt prawie w dolnej normie :) Laska a w sumie ja.. dostałam zalecenia dodawania do posiłków trochę sparzonej chudziutkiej wołowiny.. wiec dziś pańcia wyszukała taki ładny kawałek na bitki!, poprosiła o zmielenie i podsmażyła delikatnie co by niunia się szybciej regenerowała :)
USG dalej pokazuje jednak płyn w macicy.. był robiony wymaz i ani tam ani w morfologi stanu zapalnego nie widać.. ale p doktor powiedziała mi że jak tylko morfologia wróci do normy trzeba ją będzie ciachnąć.. bo jak na razie to coś jest szczelnie zamknięte w macicy. może to być wodomaczicze, mogą to być jakieś stany zapalne tyle że szyjka macicy jesz szczelnie zamknięta i nic nie wypuszcza a może to być też coś co miała już jakiś czas i nic się z tym nie działo.. tak czy inaczej ryzykować nie chcę.. w czwartek jedziemy na kolejną wizytę..
na razie moi weci zmienili jej antybiotyk na mocniejszy
a poza tym po niuni nic nie widać.. zaczyna kumać ze nic się u mnie złego nie dzieje.. no chyba ze pańcia chamsko budzi i na jakiś spacer ciągnie.. szybciej luzuje, podgryzienia się nie zdarzyły ale i ja nie daje jej do tego sposobności za wiele..
ja się nauczyłam chować wszystko co może być jedzeniem lub kiedyś jedzenie zawierało bo to są bardzo atrakcyjne rzeczy dla niej..
w ciągu dnia ulubionym pomieszczeniem jest kuchnia.. na prawdę nie wiem dlaczego bo ja prawie w ogóle nie gotuje.. ale jednak karma jest tam składowana :)
na spacerki idzie.. muszę ją wyprowadzać za bramę bo jak już wstanie to myśli tylko o żarciu więc trudno jej opuścić miejsce w którym to żarcie jest na bank :) uczy się chodzić na lince i nawet jak jej się łapa zaplącze powoli widzi że to nie na stałe tylko można się cofnąć lub iść do przodu i też będzie ok. na smyczy chodzi ładnie po załatwieniu potrzeb ale potrafi pociągnąć od czasu do czasu
a teraz coś dla oka..

oj jak ja strasznie boję się weta :) otwarte drzwi wiec trzeba wchodzić.. pańcia.. no chodź.. wykurzymy tamtych bo za długo siedzą... :) no dobra.. to ja tu poczekam żeby się nikt przede mnie nie wepchnął :)

Gośka i Cody - 2013-10-22, 23:13

...
Sylwia i Borys - 2013-10-23, 08:38

czy te oczy mogą kłamać :D
jestem pięknościowa i ślicznościowa i w ogóle ach i och :)

Asterkowy Krzysztof - 2013-10-23, 09:14

Śliczna ta Twoja Beza ,i bardzo się cieszę że dziewczynka wyluzowała ,a z okupacją kuchni dogadała by się z moją Kasicą ,ona też uwielbia to miejsce :-P
Warna - 2013-10-23, 16:42

Jest naprawdę wyjątkowej urody.
Ewa i Cindy - 2013-10-23, 23:03

Gośka i Cody napisał/a:
Ewa i Cindy napisał/a:
bo jak na razie to coś jest szczelnie zamknięte w macicy.

szczeniaczki ? :|

nie.. ma ciąże urojoną więc ona występuje ok 6 tyg po cieczce.. a na USG nic nie widać..
cukrzyca tez wykluczona bo cukier ma ładny :)
zauważyłam też ze mała zaczyna kumać że żarcie jest w domku.. nie trzeba szukać w workach.. dziś środa więc śmieci stoją przed każdą posesją w oczekiwaniu na śmieciarkę.. większość w pojemnikach ale sporo worków stoi.. muszę jej dziś pogratulować.. jeszcze 3 dni temu rozszarpałaby każdy w poszukiwaniu żarcia.. dziś przeszła ale jak jej zwróciłam uwagę że ma nie ruszać odeszła.. ciężkim sercem ale odeszła :)

Rufiakowa Amcia - 2013-10-23, 23:35

No to wielkie :brawo: :brawo: Każdy ominiety worek to sukces :)
Iza Tutisowa - 2013-10-24, 17:48

Śliczna mordka :)
Endriu - 2013-10-24, 19:28

Zdjęcie numer dwa suuper, sunia wygląda ślicznie :)