To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Fundacji Warta Goldena
Forum organizacji pomagającej psom rasy Golden Retriever w potrzebie.

PSY FUNDACJI - SPAJK ma dom już dom w Wolsztynie/Koge - 190

Kamila i Oskar - 2013-12-03, 19:13

No co wy, ją myślałam, że tylko moje nie sprzątają :mrgreen: :mrgreen:
A do degustacji jedzenia to za to są pierwsi :roll:

RENÓwki - 2013-12-03, 21:13

Nasze mało że nie sprzątają to jeszcze "przeszkadzają przy sprzątaniu". Bo się im podoba jak pani biega po domu z miotłą to trzeba te kłaki rozkurzyć żeby sobie jeszcze raz pozamiatała. :) :)
Spajkowa Ewa - 2013-12-04, 12:27

Kamila i Oskar napisał/a:
No co wy, ją myślałam, że tylko moje nie sprzątają :mrgreen: :mrgreen:
A do degustacji jedzenia to za to są pierwsi :roll:

od Twoich się pewnie zaczęło i poszło falowo ;P

o degustację się nie czepiaj, bo one sprawdzają, czy jedzonko jest zdatne do użytku. Martwią się po prostu, żebyś się nie rozchorowała ;)

Grażyna i Bari - 2013-12-05, 14:41

Bari i Dianka w czasie wiatru zachowują się tak samo, w stylu "a daj nam pańcia spokój, kto by tam chodził w taką pogodę, kiedy wiatr wciska ci się w każdą szparkę ciałka, jak chcesz to sobie idź sama, a my sobie radę damy w ciepłym domku sami...,. a potem nam opowiesz, jak ci tam było". I myślę, że to nie chodzi o zimno, a o to, że to złe wietrzysko tak wszędzie się wciska i tak mało przyjemnie akustycznie daje po uszkach... Spajkuś wie co robi :lol:
Spajkowa Ewa - 2013-12-05, 15:01

No, ale właśnie nie tylko o wiatr chodzi. Jak jest zimno też zawraca do domu...

Myślę, że ma to związek z jego budową i wcześniejszym wychudzeniem. Niby waga cały czas idzie w górę, ale tkanki tłuszczowej to Spajuś ma niewiele.

Joanna_i_Wojtek - 2013-12-05, 15:34

Hmmm... my raczej nie mamy tego kłopotu. Badi nie lubi jak pada (omija kałuże jak może). Wczoraj spadł śnieg i ześwirował kompletnie, a na pewno jest chudszy od Spaja. Ale może tak jak mówisz to wina nie do końca odbudowanej tkanki tłuszczowej. Co pies to inny - my też mamy wśród ludzi osobniki, którym zawsze jest zimno :)
Grażyna i Bari - 2013-12-05, 15:45

?.. czyli np. ja, stąd moje pełne zrozumienie Spajkowego (i nie tylko) problemu. Tkanka tłuszczowa sobie (a powinno jej wystarczyć :lol: )a uczucie zimna sobie. Zatem... uwielbiam (bo w pełni rozumiem) wszystkie zmarzluchy :hejka:
Spajkowa Ewa - 2013-12-05, 15:58

Asiu, mój poprzedni pies kochał śnieg i wodę. Potrafił się kąpać w morzu nawet w styczniu i nigdy nie był chory z tego powodu. Dlatego napisałam bo mam mieszane uczucia co do tego. Z jednej strony Spajuś, który wygląda na zmarzniętego, ale z drugiej strony, nawet jak ma spacer 20 minutowy, zamiast dwugodzinnego to nie sprawia wrażenia, że mu tego brakuje. Nie jest nadpobudliwy, nie szuka sobie zajęć by rozładować emocje, więc może jak nie ma ochoty spacerować, to go nie zmuszać... no sama nie wiem.
Grażyna i Bari - 2013-12-05, 16:54

A może warto by było zbadać mu tarczycę?
Spajkowa Ewa - 2013-12-05, 17:20

Grażyna i Bari napisał/a:
A może warto by było zbadać mu tarczycę?

ale na tarczycę nic nie wskazuje. To nie jest notoryczne zmęczenie; zawrócił mi ze spaceru może z 3 razy i to właśnie w dni, kiedy temperatura spadała poniżej zera. Pytam o to teraz bo największe chłody dopiero przed nami, ale może po prostu zaczekam na okres kiedy będzie na minusie przez kilka dni i wtedy zdecyduję, czy kupić Spajutowi coś na plecki czy nie.

Warna - 2013-12-05, 18:05

Ewa, a czy u Was dziś strasznie wieje?
Spajkowa Ewa - 2013-12-05, 19:16

Tak, dziś jest sztorm.
goldenek2 - 2013-12-06, 16:40

Jaki piękny Mikołaj :-D
Pochwal się Spajkuś co Twoja Rodzina Ci za prezenty podarowała?

Ola i Habs - 2013-12-06, 18:09

Widać, że chłopakowi spodobał się prezent :)
Ola i Habs - 2013-12-07, 21:10

Hahaha, a miało być tak pięknie i nikt nie miał znaleźć Spajka :P
Kamila i Oskar - 2013-12-07, 21:18

Ola, Łukasz i Habs napisał/a:
Hahaha, a miało być tak pięknie i nikt nie miał znaleźć Spajka :P
tak i przyszła Pańcia i wszystko zepsuła :P
Spajkowa Ewa - 2013-12-07, 21:38

niedobra pańcia, zła, zła, zła pańcia ;)

drugi raz Spajuś postanowił zabawić się z nami w chowanego. Pierwszym razem, wmontował się na sofę, pod 5 poduszek, ale nie zdąrzyłam zrobić zdjęcia bo jak pobiegłam po aparat to wyszedł :)

on jest naprawdę ciepłolubny.

Rufiakowa Amcia - 2013-12-07, 22:23

Cudowny, ja go po prostu wielbię!
A co do Pana Piłeczki- czy watolina ze środka latała we wszystkich kierunkach kosmosu? Czy jeszcze jakoś trzyma fason? :lol:

Spajkowa Ewa - 2013-12-07, 22:49

Watolina jeszcze nie lata, narazie subtelnie wystaje między szwami ;)

ja rozgryzłam Spajka. on po prostu chce rozpracować Pana piłkę, żeby 24 dostać nowy prezent :lol:

Spajkowa Ewa - 2013-12-09, 10:43

Ja z zapytaniem;

jak mogę poprawić wygląd Spajka? Czy istnieją produkty, które zwiększają/ odbudowują tkankę mięśniową?

Jak go odebrałam miał 32 kg, teraz ponad 4 kg więcej, a ciągle wygląda chudo. Jak spotykamy inne goldeny na spacerze widać kolosalną różnicę. Już bokiem wychodzi mi odpowiadanie na pytania; czy rodowodowy, skoro tak to dlaczego taki chudy, czy na coś chory :roll:

Spajkowa Ewa - 2013-12-09, 11:12

teraz je kingsmoor z rybami, ale po tym worku zastanawiałam się czy nie zmienić na taste of the wild.
Spajkowa Ewa - 2013-12-09, 11:45

ooooooo! z opisu super. i Ty mi dopiero teraz o tym piszesz? ;)

warto spróbować. po nowym roku rodzice mają do mnie przyjechać, to zamówię paczuszkę :mrgreen: dzięki Gosiu.

Spajkowa Ewa - 2013-12-09, 12:42

Jedną porcję ma zawsze namaczaną, bo dostaje do tego prebiotyk. mięsko toleruje tylko wołowe; dawałam mu skrzydełka i kurze łapki, ale miał po nich śluzowatą kupę. Sensacji nie było po galacie z kurzych łap z dodatiem zmielonej marchewki, ale surowców jakoś nie przyjmuje dobrze :roll:
Spajkowa Ewa - 2013-12-09, 12:58

teraz sobie przypomniałam, że mam jedną zamrożoną kaczkę i 2 gołębie, może to będzie lepiej tolerował, niż kurę.
Spajkowa Ewa - 2013-12-09, 13:14

jutro rano dam mu pół gołąbka i zobaczymy jak sobie z tym poradzi. Moja mama podarowała mi gołębie dla moich dzieci bo ponoć mają delikatne mięsko, ale jakoś nie miałam sumienia im tego podać :oops: Spajusiowi na pewno lepiej posłuży ;)