To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Fundacji Warta Goldena
Forum organizacji pomagającej psom rasy Golden Retriever w potrzebie.

PSY FUNDACJI - SPAJK ma dom już dom w Wolsztynie/Koge - 190

Aga_TRuficzkowa - 2013-12-09, 16:41

Gosiu, nie powinno się podawać na zmianę mięsa surowego z sucha karmą:-(
Albo jedno albo drugie, mięso surowe trawi się w zupełnie inny sposób niż sucha karma, do tego aby pies całkowicie przetrawił surowiznę, potrzebuje 26 godzin a kiedy jeszcze w czasie tej samej doby zasypiemy jego żołądek suchymi kulkami, na pewno nie wyjdzie mu to na zdrowie, dlatego też przestawiając psa na BARF-a dodaje się stopniowo do suchej karmy brudne żołądki wołowe, wtedy ph zmienia się stopniowo i przystosowuje do jedzenia surowizny.Mówiąc krótko, pies który całe życie je suchą karmę ma zbyt wysokie ( zasadowe) ph aby jego żołądek bez problemu poradził sobie z surowizną :-)

Aga_TRuficzkowa - 2013-12-09, 19:35

Dziewczyny, ale ja nie twierdzę, że podawanie od czasu do czasu surowej przekąski jest zbrodnią:-) chodziło mi o karmienia psa np. rano surowym a wieczorem suchą karma, ja mimo, że karmie swoje psy od 3 lat tylko BARF-em tez czasami z braku laku daję coś co do BARF-a w ogóle nie pasuje :-)

Gosiu ph żołądka przy suchej karmie jest ok.10 czyli bardzo zasadowe, przy surowiźnie tylko 1 czyli bardzo kwaśne, surowizna tak jak powiedziałam trawi się ok.26 godzin więc podawanie np. po 8 godzinach od podania surowego jedzenia, suchej karmu powoduje totalny roztrój żołądka i wcale nie musi się to objawiać gorsza kondycją, złem wyglądem sierści itp. takie karmienie na dłuższa metę może np. spowodować powstanie wrzodów żołądka.
Ale jesli chodzi o podawanie surowizny na zasadzie przekąski to chyba nie ma w tym nic złego :-)

Aga_TRuficzkowa - 2013-12-09, 19:40

Spajkowa Ewa napisał/a:
.

Spajowi też smakuje zmielona wołowina dodana do karmy, tylko kura jest be :roll: .

Ewa, wiesz co kury to ogólnie są beeeeee, no chyba, że ktoś ma dostęp do przydomowej hodowli, gdzie ludzie nie hodują dla zysku tylko aby sobie zrobić pyszny rosołek w niedzielę, ja jeżeli już podaję drób to tylko indyka lub strusia i powiem szczerze w domu dla człowieków tez wolę kupić indyka na kotleciki niż kurczaka.

Grażyna i Bari - 2013-12-18, 17:56

Zdjęcia są przecudnej urody, a Spajkuś na niektórych z nich robi identyczne miny jak Baruś. Te typy tak mają... są przekochane. I przekochane są, Ewuniu, chyba wszystkie pozostałe Twoje "typki"... :)
SiSi i Brutus - 2013-12-18, 19:29

zdjęcie psiura z mężem mistrzostwo !!! :D
jaki dobry synek od małego wie że trzeba się dzielić chociażby pampersami :D hi hi

magdaronja - 2013-12-25, 16:20

:serce: :serce: :serce: :serce: :serce: :serce: :serce: :serce: :serce: :serce: :serce: :serce: :serce: :serce: :serce: :serce: :serce: :serce: :serce: :serce: :serce: :serce: :serce: :serce: :serce: :serce: :serce: :serce:
Aga_TRuficzkowa - 2013-12-28, 19:23

Ewcia, ale trudne zagadki zadajesz :-P
Lepiej pokaż nam te swoje rany :-)

Rufiakowa Amcia - 2013-12-28, 22:34

Auć :-/
Ale za to dopiero zobaczyłam filmik z wigilii :lol: :lol: :lol: Nie dość, że pod koniec na drugim planie mamy zaklejenie opłatkiem, to na początku na pierwszym planie mamy dzidzię winszującą sobie z pieskiem :serce:

Ach, i piękne stadko macie w Polsce :)

Grażyna i Bari - 2013-12-31, 18:04

Ewuniu, a co Ty, panieneczko zamierzasz w tych barchanach przeleżeć to spotkanie z Nowym Rokiem? Ani się waż... Wyskakuj z tych pieleszy, zakładaj długą suknię z gołymi pleckami, rób make-upe (tak mowi moja Hanusia), koniecznie pierścionki z brylantami na paluszki, Spajkusia pod de-pache i tany, tany :lol: Jak mówią moi podopieczni "jeszce się zdążysz należeć". Gdzieś tam na obczyźnie, ale przecież z nami :lol: :lol:
Grażyna i Bari - 2013-12-31, 18:42

Jak już będziesz piękna, to się pokaż
Aga_TRuficzkowa - 2014-01-02, 11:39

Ewcia, dzięki bardzo i bardzo współczuję, cholerka ale Cię chłopak przewiózł :mrgreen: :mrgreen:
A Wasza fotka w łazience, mówi wszystko.....Pani w balowym pakunku z ukochanym.....gotowa zawsze i w każdej sytuacji, być z nim......piękne !!!

Grażyna i Bari - 2014-01-02, 13:22

Wszystkie zdjęcia urocze, ale to w łazience to "mistrzostwo świata". Czy dobrze widzę ? - Pan ma oczęta jakby nieco zazdrosne o rywala ?! :)
Ola i Habs - 2014-01-02, 14:21

Na widok Twojego siniaka na nodze, aż mnie zabolało ;)

Spajki, ale Ty masz linię, widać, że niezły atleta z Ciebie :)

Rufiakowa Amcia - 2014-01-02, 22:35

Cudny! Sama bym się popłakała, taki prezent to skarb!

Spajkowa Ewa napisał/a:
Dziś mamy 12 rocznicę poznania się z Rafałem

Wooow, znaczy się, że znacie się od podstawówki??? :shock: :shock: :shock:

Gratulacje :D

Ola i Habs - 2014-01-02, 23:15

Ale macie fajnie :) Strasznie Wam zazdraszczam, bo sama chciałabym zobaczyć zdjęcie Habsterskiego, jako małego szkraba.

Spajkowa Ewa napisał/a:
Znamy się od gimnazjum ;P

Stare, dobre czasy ;)

goldenek2 - 2014-01-02, 23:22

Już jako szczenior zapowiadał się na pięknego psiaka :-D
A Wam wszystkiego naj.... z okazji rocznicy :)

Monika, Boni i Jack - 2014-01-03, 08:25

Spajkowa Ewa napisał/a:
gapię się na nie i gapię i aż się popłakałam ze wzruszenia i radości
nie dziwię się ;)
Piękna morda, śliczności małe kudłate :mrgreen:

Ola i Habs - 2014-01-03, 12:20

Spajkowa Ewa napisał/a:
Musimy do Spajuta mówić po angielsku, bo naszych polskich komend nie rozumie biedaczysko :hyhy: :cool: :hurra:

Hahaha, no i teraz wszystko jasne ;)

Rufiakowa Amcia - 2014-01-03, 13:11

Spajkowa Ewa napisał/a:
Znamy się od gimnazjum ;P

Oj tam, mnie wiek 14 lat zawsze będzie się kojarzył z podstawówką. Bo widzicie "dzieci", kiedyś mając 14 lat było się w VII klasie :mrgreen:

Spajkowa Ewa napisał/a:
Wczoraj okazało się, że ojcem Mordziaka jest golden z Wielkiej Brytanii. Mój mężulo stwierdził, że już wszystko jasne. Musimy do Spajuta mówić po angielsku, bo naszych polskich komend nie rozumie biedaczysko :hyhy: :cool: :hurra:

Ożesz kurde, światowy pies! A może spróbujcie też po duńsku? A nuż załapie? ;P

Ola, Mariusz i Lea - 2014-01-07, 17:11

Co do zdjęcia - Młody Spajkowy po prostu piękny :mrgreen: no i zostało mu to do dziś :)

Ola

magdaronja - 2014-01-07, 18:23

Przecudny szczeniunio :serce: :serce: :serce: :serce: :serce: :serce: :serce:
monimax - 2014-01-07, 21:51

Spajkowa Ewa napisał/a:
W domu jak robię brzuszki, to przychodzi i kładzie się na mnie, jak robię pompki, to się schyla i liże po twarzy.

obawiam się, że takie zachowanie nie podlega reklamacji, bo moje psioły zachowują się dokładnie tak samo gdy ćwiczę sobie z Chodakowską 8-)

monimax - 2014-01-07, 22:20

taaa pompki... raczej wioo koniku wioo :rotfl:
SiSi i Brutus - 2014-01-07, 22:25

ha ha ha jaki poważny był przy tych pompkach :D
Joanna_i_Wojtek - 2014-01-07, 22:33

Takie rzeczy zdarzają się chyba tylko goldenom…

Tak poza tym, to umarłam ze śmiechu prawie :rotfl: