To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Fundacji Warta Goldena
Forum organizacji pomagającej psom rasy Golden Retriever w potrzebie.

PSY FUNDACJI - MARIKA - 270

Asia i Bella - 2014-03-14, 09:46

Tu masz mapę lecznic biorących udział w akcji sterylizacji :)
http://akcjasterylizacji.pl/mapa-lecznic/

Spajkowa Ewa - 2014-03-14, 10:44

Joanna_i_Wojtek napisał/a:
Spajkowa Ewa napisał/a:

To do tych zachwalan puriny dorzuce mala przeciwwage; losos bardzo czesto zawiera metale ciezkie. nie doczytalam w opisie, czy mieso jest przebadane pod tym wzgledem. Oprocz tego Purina jest konserwowana sztucznie. No i moim zdaniem karma dla niezdiagnozowanego alergika nie powinna zawierac zboz (ryz jeszcze, ale kukurydza tez czesto uczula).

Z kolei jagnięcina, wołowina i kurczaki zawierają herbicydy i antybiotyki, które były podawane im wraz z paszą (tak, w przypadku ludzi też). Wychodzi na to, że lepiej zrezygnować z karm z mięsem ;)

po czesci sie zgadzam, ale mozna kupic karmy "EKO", jesli kurczak to wolnowybiegowka, itd.

Czesto bywa tak, ze pies ma ciagla alergie. odstawia sie po kolei rozne skladniki, a pies jak sie drapal i mial problemy, tak nic nie ustepuje. Po wprowadzeniu karmy z kurczakiem, ale wolnowybiegowym, objawy alergii sie zmniejszaja. Czesto psy reaguja na chemie zawarta w miesie, a nie na samo mieso.

Viola i Tila - 2014-03-14, 11:15

Marta Magdalena napisał/a:

Czy ktoś się orientuje gdzie w Poznaniu są marcowe promocje na sterylizację? U mojego weta to kosztuje 400zł.

Pozdrawiam,

Niedawno robiłam rozeznanie w cenach kastracji i wahały sie od 180 do 450zł, pewnie podobnie jest jesli chodzi o sterylizację. Najniższą cenę miał Doktor How- Poznań, ul. Naramowicka 169 i Państwo Wojciechowscy-Swarzędz, ul. Cmentarna.

Warna - 2014-03-14, 12:12

To są bardzo cenne wiadomości. Należałoby jeszcze dopytać, co mieści się w tej cenie, bo niektórzy za wszystko liczą oodzielnie, za kubraczek, za każdy zastrzyk, a inni wszystko wliczają, czyli np. obecność anestezjologa, wszystkie leki po kastracji, dodatkowe wizyty, a czesem nawet badanie krwi przed zabiegiem.
M!S!A - 2014-03-14, 16:07

Tutaj dałam info o akcji sterylki http://wartagoldena.org.p...opic.php?t=4087 i w linku akcji jest wykaz lecznic biorących udział
Marta Magdalena - 2014-03-14, 20:51

Witam,

Dzisiaj udało mi się skontaktować z weterynarzem, który zajmował się Mariką w Gliwicach.
Przysłał mi wyniki badań laboratoryjnych i informacje o zastosowanym leczeniu. Przyda się bardzo przy okazji następnej wizyty u weta na początku przyszłego tygodnia.
Marika miała problemy skórne i były poszukiwania powodów tych problemów.
W końcu okazało się, że ma niedoczynność tarczycy i zastosowano leczenie tabletkami hormonalnymi Euthyrox 200mg, które powinna przyjmować codziennie.

Pozdrawiam,

Marta Magdalena - 2014-03-14, 20:57

Zapomniałam dodać, że ja chodzę właśnie do Pani Wojciechowskiej w Swarzędzu, która podała mi cenę za sterylizację w kwocie 400zł. Następnym razem zapytam jej męża, w zasadzie powinnam od razu do niego startować :-P
Viola i Tila - 2014-03-14, 21:56

Sterylizacja jest na pewno droższa niż kastracja. Ja swoją suczkę sterylizowałam w klinice MyPet dr Nowaka na os. Tysiąclecia w Poznaniu i jeśli dobrze pamiętam to płaciłam ok 350zł, ale to być może zależy od wielkości psiaka. A jeśli chodzi o państwa Wojciechowskich to zdecydowanie polecam Pana:)
Marta Magdalena - 2014-03-15, 12:50

Witam,

Dzięki za wykaz lecznic z promocją ;-) Podzwoniłam w kilka miejsc i łączny koszt sterylizacji dla suczki golden retriever to 230zł (200 zabieg + 30 ubranko). Akcja trwa do końca marca, nie wiem kiedy szczepienie, nie wiem czy zdążę.
Muszę się pochwalić, że udało mi się złapać dziś poranny mocz do badania :-P Sunia jest dobrze wychowana i nie chciała zrobić siusiu na terenie posesji, więc ganiałam z miską po osiedlu i czaiłam się kiedy zobaczę charakterystyczną rozkraczoną pozycję. Było wcześnie i tylko mam nadzieję, że sąsiedzi jeszcze spali :-D

Pozdrawiam,

Marta Magdalena - 2014-03-15, 22:02

Poniżej obiecane fotki Mariki, świeżutkie ;-)

Pozdrawiam,

Rufiakowa Amcia - 2014-03-15, 22:25

Śliczna niuńka :) A jak się czuje maleństwo?
Marta Magdalena - 2014-03-16, 19:44

Witam,

Myślę, że Marika czuje się u nas dobrze, jest wesoła, żywa, grzeczna, usłuchana, super się bawi z synem, naprawdę niesamowity z niej słodziak ;-)
Szkoda mi jej tylko, bo nie mamy jeszcze ogrodzenia i nie może sobie pobiegać w ogrodzie bez smyczy, no i w zwykłe dni jest bez wychodzenia w ciągu dnia nawet do 10h, bo nikogo dorosłego wtedy nie ma a z synem boję się ją jeszcze wypuszczać.
Jednak ćwiczymy ze smaczkami i udało się już z pierwszeństwem przy wychodzeniu i wchodzeniu do domu i zaczyna powoli iść przy nodze, ale tylko dopóki są smaczki :-P Jednak poćwiczymy i myślę, że z czasem się uda.
Ostatnio syn zaczął wychodzić z Mariką sam na krótkie spacery, pod kontrolą przez okno, i było OK, więc wiem, że gdyby co dałby sobie radę. Zawsze może mieć smaczki lub gwizdek, żeby odwrócić jej uwagę od czegoś niepożądanego ;-)

W najbliższych dniach chcemy zrobić Marice badanie na poziom hormonów tarczycy, czy coś się poprawiło, bo nie wiemy czy poprzedni właściciel podawał Marice przepisane tabletki hormonalne. Sprawdziłam i tabletki te są dużo tańsze, gdy na recepcie jest zaznaczona choroba przewlekła. Jednak nie wiem jak to jest gdy tabletki dla ludzi przepisuje się psu i czy wet może zrobić taką adnotację na recepcie.
U Mariki to jest trochę skomplikowane, bo parametry hormonalne ma poniżej normy i cholesterol też poniżej a przy niedoczynności tarczycy cholesterol powinien być powyżej normy i zazwyczaj występuje otyłość.

Jeszcze jedno, Marice prawie wcale nie wychodzi sierść, na podłodze bardzo mało i przy wyczesywaniu też niewiele. Może wynika to z tego, że już tyle jej straciła przez choroby.

Ogólnie jest bardzo kochana, wszystkie zabiegi pozwala sobie robić bez najmniejszego problemu, nie ma się do czego przyczepić :-)

Pozdrawiam,

Rufiakowa Amcia - 2014-03-17, 07:39

No to cudnie, że się tak fajnie z Wami ma, najważniejsze, że czuje się u Was bezpiecznie.
Co do tych tabletek, to niestety, ludzki lek z literką "P" lub "R" na recepcie jest tańszy, bo nfz go refunduje, a psiury swojego nfz'u nie mają. I choć wet może im pisać ludzkie leki, to każdy z nich jest pełnopłatny.

Gośka i Cody - 2014-03-17, 10:40

Witaj Marta Magdalena :) oprócz tych badań, które wymieniłaś, zrobiłabym badanie kanału na obecność pasożytów. Co prawda sunia dostała już środki przeciwrobacze, jednak ten preparat nie wybija wszystkich pasożytów, a występujące objawy, mogą wskazywać na zarobaczenie. Warto to dokładnie sprawdzić. Obniżony poziom cholesterolu może być wynikiem niedożywienia, tak samo jak podwyższony parametr trzustkowy. Przy okazji badania poziomu hormonów tarczycy, warto wykonać test stymulacji ACTH. Przy niejednoznacznym wyniku profilu tarczycowego, to badanie może co nieco podpowiedzieć.
Oprócz tego myślę, że bardzo dobrze byłoby wykonać całą biochemię, łącznie ze sprawdzeniem poziomu witamin i elektrolitów,
Gośka, Cody i Drops

Marta Magdalena - 2014-03-17, 21:53

Witam,

Gosiu, Marika miała zrobioną biochemię na 6 podstawowych parametrów i tylko trzustka wyszła źle. Jutro jedziemy do weta sprawdzić jak z uszami, poznać wyniki badania moczu i pokazać wyniki tarczycy to zapytam o te pasożyty.

Pozdrawiam,

Gośka i Cody - 2014-03-17, 23:23

Marta Magdalena napisał/a:

Marika miała zrobioną biochemię na 6 podstawowych parametrów i tylko trzustka wyszła źle.

To niewiele...szkoda, że nie ma morfologii

Marta Magdalena - 2014-03-18, 14:12

Witam,

Morfologię zrobimy u innego weta w Poznaniu, bo u nas niestety godzinowo nam nie pasuje, może jeszcze coś innego doradzi, u tego samego potem sterylizację w promocji jeśli wszystko będzie OK.

Pozdrawiam,

Kamila i Oskar - 2014-03-18, 18:48

Jak tam było dzisiaj u weterynarza ?
Marta Magdalena - 2014-03-19, 22:05

Witam,

Wczoraj już nie dałam rady napisać, bo do weta jechałam wieczorem a cała wyprawa to ponad 2h.
Zapiski od weta z Gliwic świadczą o tym, że Marika była kilkakrotnie leczona antybiotykami przez wiele tygodni. To najprawdopodobniej doprowadziło do drożdżycy/ grzybicy. Nie przybiera na wadze mimo dużego apetytu. Może była bardzo zarobaczona. Być może powiększona trzustka, obniżony cholesterol i złe parametry tarczycowe to wynik wycieńczenia i zaniedbania, a nawet niedożywienia. Kuracja ma uregulować jej florę bakteryjną, wzmocnić ją i ewentualnie przygotować na dalsze leczenie czy zabiegi. Sterylizacja to konieczność kolejnego podania antybiotyku.

Zastosowane leczenie:
• CATOSAL – zastrzyk – na zaburzenia przemiany materii, osłabienie, wyniszczeniu i wyczerpanie organizmu wskutek np. niedożywienia, przebytych chorób pasożytniczych i zakaźnych, terapii antybiotykowej.
• EXMYKEHL D4 – czopki – na zakażenia grzybicze skóry i błon śluzowych.
• SANPROBI – kapsułki - na dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, zabezpiecza także przed szkodliwym działaniem m.in. antybiotyków i innych leków.

Te 2 ostatnie preparaty były zakupione w aptece, gdyż weterynaryjne byłyby dużo droższe.

Marika wzbudziła taką sympatię swoim urokiem, a z drugiej strony taki żal z powodu jej stanu, że Pani wet zgodziła się obniżyć stawkę sterylizacji, żebyśmy już jej nie musieli ciągać do innych gabinetów. Wyniki moczu są nie najgorsze, jedynie leukocyty i krwinki trochę poza normą.
Dostaje już nową karmę – PURINĘ PRO PLAN, na razie stopniowo mieszamy z poprzednią i mam nadzieję, że to też pomoże.
A poza tym jest grzeczna, pilnie się uczy chodzić przy nodze i nie ma z nią żadnych problemów.

Pozdrawiam :-)

Gośka i Cody - 2014-03-19, 22:13

Magdo, Purina Pro Plan to nie jest najlepszy wybór dla psa tak wyniszczonego i obciążonego grzybicą. Zdecydowanie proponuję wprowadzić karmę bez zbóż, najlepiej taką, która zawiera kilka gatunków mięsa,
Gośka, Cody i Drops

Marta Magdalena - 2014-03-20, 20:36

Pierwszy zachód słońca Mariki w Swarzędzu ;-)

Pozdrawiam :-)

Aneta i Nico - 2014-03-20, 22:22

Kolejna ślicznota przytrafiła się nam w okolicy ;) Jaki Pro Plan je sunia? Jeśli sensitive z łososiem to kondycja skóry i sierści powinna się poprawić. Łosoś zadziała też delikatnie na układ pokarmowy, więc spokojnie, na tej karmie jest wiele psów z poważnym problemami skórnymi, które jeszcze nie muszą przejść na dietę weterynaryjną ;)
Spajkowa Ewa - 2014-03-20, 22:36

Ja bym sie jednak przychylila do zdania Gosi. Spajo tez byl wychudzony, mial malo siersci (matowej) i udalo nam sie go wyprowadzic na prosta bez lekow, czy suplementacji (przytyl 6 kg). Jesli tylko macie mozliwosc kupic lepsza karme, to na pewno bedzie to dobra inwestycja :) Jesli nie, trzymam kciuki by purina sluzyla malej jak najlepiej.
Aneta i Nico - 2014-03-20, 23:33

Grunt żeby karma służyła suni, bo przecież dla każdego psa inna karma będzie tą najlepszą. Jednemu będzie super służyła Acana, a drugiemu rozwali wątrobę, innemu Pro Plan przypadnie go gustu a jeszcze innemu Royal, itp. ;) Pro Plan to karma super premium, owszem są karmy, które mają większą zawartość mięsa, ale wszyscy wiemy, że nie w każdym wypadku jest to najważniejsze. Jest to karma w pełni zbilansowana wiec dodatkowa suplementacja jest zbędna, to nie Pedigree żeby sunia miała na niej nie przytyć nawet gdyby jadła kg dziennie, więc najważniejsze żeby po prostu Marika dobrze przyswajała karmę no i jadła ją z apetytem oczywiście :) A skoro wet nie zalecił karmy specjalistycznej, no to droga wolna... :)
Spajkowa Ewa - 2014-03-20, 23:41

Oczywiscie, ze najwazniejsze jest to, jak Marika bedzie przyswajac i reagowac na karme. Tylko u psa z podejrzeniem alergii lepiej prowizorycznie wyeliminowac potencjalne alergeny. Purina zawiera zboza, ktore moga uczulac (obym sie mylila).

Patrze na jej zdjecia i mi sie moj Spajo przypomina. Tez byl takim chuderlakiem, a teraz kawal bysia z niego ;) Malutkiej tez zycze nabrania masy, niech rosnie zdrowo :)