Forum Fundacji Warta Goldena Forum organizacji pomagającej psom rasy Golden Retriever w potrzebie.
PSY FUNDACJI - SEM - 143
Gośka i Cody - 2012-06-02, 09:43 ..Jerzy Kora - 2012-06-02, 21:54 Z tego co się orientowałem to ft4 i plamy na skórze mogą też być powiazane. Tak więc badania trzeba koniecznie uzupełnić.Jerzy Kora - 2012-06-08, 11:37 Z profilu jest piękny Ale ma dobrze.Rufiakowa Amcia - 2012-06-08, 11:47 Fikołki pierwsza klasa Gośka i Cody - 2012-06-11, 18:11 ..Mila i Sari - 2012-06-11, 19:14 Jest przepiękny. Białas magiczny. ofilka - 2012-06-11, 20:27 Strupki zagojone, obecna mieszanka karmy eukanuba + hills dla alergików skórnych działa na niego doskonale. Ma apetyt, strupków nowych ani śladu, łebek ma ciemniejsze miejsca, ale widać, że już sie wygoiło pięknie.
Sem wydaje się okazem zdrowia. W środę postaramy się pojechać do weta na pozostałe badania, upewnimy się, że wszystko jest w normie tak jak się wydaje patrząc na niego.
Nasze relacje układają się fantastycznie, dlatego nic nie piszę. Sem jest doskonałym współlokatorem, jest grzeczny jak aniołek, no po prostu cud a nie pies Jerzy Kora - 2012-06-11, 23:01 A jakiej Eukanuby używasz? Może Sem jest jednak uczuleniowcem?ofilka - 2012-06-12, 08:17 też dla alergikówGośka i Cody - 2012-06-12, 08:33 ..Jerzy Kora - 2012-06-12, 09:53 Badania uzupełniające jutro.
Jagnięcina z ryżem powoduje bardzo szybko wysypkę i drapanie. W schronisku pies jadł to co wszystkie psy. Podaruję opis bo wrażliwszym drugie śniadanie nie będzie smakować. ofilka - 2012-06-12, 16:53 To co dostaje to wymieszana Eukanuba z rybą i Hills z kaczką. Może po prostu zamiast kombinować z zamiennikami, dawać mu karmę, którą przyswaja i nie bawić się w koszty związane z badaniami?
Sem pije tyle co moja owczarka, co jest związane z dużą ilością ruchu.Gośka i Cody - 2012-06-12, 21:33 ..ofilka - 2012-06-13, 11:13 Wróciliśmy od weta. Sem został zaszczepiony całościową szczepionką. Ostatnie szczepienie według jego ksiażeczki było równo rok temu.
Weterynarze jeszcze raz przejrzeli jego wyniki i powiedzieli to samo co wcześniej - nie ma sensu robienia dalszych badań do czasu aż np nie zacznie tyć, lub zachowywać się niepokojąco. Waga stała między 36/37kg. Ma zostać na karmie obecnej, za jakiś czas bedzie można wypróbowywać różne gotowane mięsa, żeby sprawdzić po jakich będzie się drapał. Teraz nie ma co mu mieszać w organiźmie. To już w mojej opinii będzie zabawa dla stałych właścicieli.
Niepokoiła mnie sztywność kręgosłupa Sema - po schodach wchodził kilka dni temu lekko bokiem. Weterynarz zrobił mu test wykrzywiając paluszki i sprawdzając jak szybko postawi łapki we właściwej pozycji. Przednie od razu prostował, z tylną łapką był problem, trochę się trzęsła zanim ją wyprostował. Weterynarz stwierdził, że może to na starość owocować dysplazją. Zaproponował suplementy np dostępny w sklepach Gelacan, proszek na stawy i kości, którego cena 3miesięcznej kuracji wynosi 150zł, lub tabletki Osteoartkristop 60zł za opakowanie starczające na miesiąc. Nie brałam jednak żadnych przed konsultacją z WG.Jerzy Kora - 2012-06-14, 11:37 Czyli na razie nie robimy dalszych badań, Karma pozostaje bez zmian. Po takim okresie w schronisku faktycznie lepiej nie robić eksperymentów. Zastanowimy się też nad suplementami.
Dziekuję.ofilka - 2012-06-14, 15:00 Badania kręgosłupa, tak jak pisze Basia, najlepiej żeby były wykonane przy okazji kastracji, ponieważ rentgen stawów wymaga narkozy. Nie jest to najmłodszy psiak, wiec bez sensu go usypiać dwa razy bez widocznej potrzeby. Wet przedstawił różne opcje i kwestia suplementów była propozycją przyszłościową.
Też nie jestem weterynarzem, ale zgadzam się z powyższymi opiniami, że trzeba dać psu trochę odpocząć. Sem ma dużo ruchu, wychodzimy na długie obwąchiwanie krzaczków kilka razy dziennie. Nie chodze z psiakami po schodach z myślą o ich stawach i kościach. Dbam o Sema i obserwuję, jeśli cokolwiek niepokojącego będzie się działo, od razu poinformuję o tym.
A w ramach przyjemniejszego aspektu: wczorajsza wycieczka na psią plażę
i moje ulubione Barbara - 2012-06-14, 15:26 Ależ cudne zdjęcia Gośka i Cody - 2012-06-14, 18:31 ..Barbara - 2012-06-19, 15:41 Oliwio - karmę zamówiłam rano ofilka - 2012-06-20, 08:57 Super, dzięki! karma dotarła ofilka - 2012-06-26, 18:26 Ech, muszę potwierdzić, że kwestia strupków ma podłoże alergiczne. Wiemy już, że Sem jest uczulony na przykład na chleb. Oznacza to, ze przyszli własciciele będą musieli unikać jego wszelkich postaci w tym ciastek dla psów.
Sem nie dostaje nic poza karmą, ale kilka dni temu robiliśmy girlla, a że Semuś na widok chleba robi puszka okruszka, to kilka razy zmiękliśmy i go poczęstowaliśmy. Na drugi dzień zaczął się drapać i powstało kilka strupków. Oczywiście znów jest tylko na karmie. Ot tak swędząca nauczka.Ewa i Cindy - 2012-06-26, 21:56 ja nie wiem co te goldeny widzą w tym chlebie.. moje tez szaleją Cinda jest w stanie zatańczyć lambade lub jej odmianę salsy
a dacie radę zrobić semowi zdjęcie jak robi puszka okruszka tylko jakieś małe musi byc bo jak to inne psiaki zobaczą to od razu na swoich pańciach zaczną testować Jerzy Kora - 2012-06-27, 06:09
ofilka napisał/a:
Ech, muszę potwierdzić, że kwestia strupków ma podłoże alergiczne. Wiemy już, że Sem jest uczulony na przykład na chleb. Oznacza to, ze przyszli własciciele będą musieli unikać jego wszelkich postaci w tym ciastek dla psów.
Sem nie dostaje nic poza karmą, ale kilka dni temu robiliśmy girlla, a że Semuś na widok chleba robi puszka okruszka, to kilka razy zmiękliśmy i go poczęstowaliśmy. Na drugi dzień zaczął się drapać i powstało kilka strupków. Oczywiście znów jest tylko na karmie. Ot tak swędząca nauczka.
Czyli to oznacza reakcję alergiczną na zboża?ofilka - 2012-07-05, 18:15 Byliśmy dzis u dr. Debisa, bo Sem ciągle się drapie i znów pojawiły się strupki. Dostał doraźnie zastrzyk i mam mu kupić w aptece clemastin i flur(cośtam), to drugie do smarowania ognisk zapalnych.
Doktor przy okazji powtórzył badania krwi. Jutro zadzwonię po wyniki.Ewa i Cindy - 2012-07-05, 23:43 trzymam kciuki żeby wszystko się szybciutko zagoiło