Forum Fundacji Warta Goldena Forum organizacji pomagającej psom rasy Golden Retriever w potrzebie.
PSY FUNDACYJNE W NOWYCH DOMACH - SPIKE ma już dom we Wrocławiu - 272
Barbara - 2014-11-25, 11:13 Śliczne fotki A model pierwsza klasa Calineczka - 2014-11-25, 16:17 Przekazałam Spikemu i bardzo sie ucieszył Marina Dino i Lola - 2014-11-26, 20:55 Spikuś jesteś śliczny Tymczas u Abisi bardzo ci służy Pozdrawiamy Calineczka - 2014-11-26, 21:31 Pozdrawiamy Dino, Lolę i Pańciów Aneta i Nico - 2014-11-30, 11:02 Dzisiaj Spajk zmienia swoje DT. Zwg. na wyjazd Ani chłopak przenosi się do Gosi i Luny do Katowic. Spajk to wspaniały chłopak, który wymaga tylko pracy nad chodzeniem na smyczy, dlatego mamy nadzieję, że szybko znajdzie swój stały dom. Póki co, bardzo, ale to bardzo dziękuję Ani za opiekę nad psiakiem DinoNeonet - 2014-12-06, 12:38 Co u Spika M!S!A - 2014-12-06, 13:02 Spike znowu szuka domu tymczasowego a najlepiej już docelowego stałego. Mamy nie wiele czasu ponieważ dotychczasowy DT musi go oddać. Czarne chmury sę zbierają nad tym biednym psakiem bo wszystko wskazuje na to że czeka go hotelik Prosimy o pomoc osoby chętne do tymczasownia Spajka. Psiak jest fajny- minus taki że ciągnie na smyczy i lubi " pogadać" z innymi psami...magda - 2014-12-06, 19:47 Pogadać czyli,nie toleruje innych psów...Aneta i Nico - 2014-12-06, 22:07 Toleruje, toleruje, tylko będąc na smyczy nie potrafi się z nimi dogadać Na całe szczęście Paula z Wrocławia uratowała sytuację i dzięki niej Spajk spędzi święta w ciepłym domu zamiast w hotelu. Przeprowadzka czeka psiaka już jutro więc 3majmy mocno kciuki i za niego i za Paulę magda - 2014-12-06, 22:34 To dobrze bo my już naradę wojenna robili w domu a u nas 2 pieski i kotOla, Mariusz i Lea - 2014-12-07, 12:54 Jak się cieszę ,że Spike będzie miał rodzinne święta ,trzymam kciuki za Was,dzięki Paula
OlaEwelina, Kajen i Zola - 2014-12-07, 16:14 Paula spadła nam z nieba !! Dzisiaj z mężem pojechali po Spajka i już szczęśliwie dojechali do Wrocławia Z Wanilią- suczką Pauli- przypadli sobie do gustu. Z ciągnięciem na smyczy też nie jest bardzo źle- tyle z pierwszych chwil razem magda - 2014-12-07, 17:59 SUPER cieszymy się wszystcy Calineczka - 2014-12-07, 18:14 My tez bardzo się cieszymy i trzymamy kciuki dziękujemy Paulina Waniliowa Paula - 2014-12-09, 18:56 Witajcie Kochane!
Jestem Paula, "tutaj nowa", ale poczynania fundacji obserwuję już od dawna. Cieszę się strasznie, że do Was dołączyłam
Od niedzieli jestem szczęśliwą posiadaczką Spajka pod swoim skromnym daszkiem
A więc zacznę od początku.
Po przeczytaniu wątku dotyczącego Spajka, spodziewałąm się psa pobudzonego i dzikiego, więc jak go po raz pierwszy zobaczylismy to kamień spadł nam z serca (zwłaszcza Mężowi) bo od razu się pokazał z kochanej strony. Podróż przebiegła bez żadnych komplikacji, siedział z tyłu auta i położył mi łeb na ramieniu zdobywając moje serce w sekunde Gdy dojechaliśmy do domu, poszłam po naszą Wani, żeby psiaki się poznały na neutralnym gruncie. Gdy powąchały swoje "psie sprawy" od razu czuć było pozytywne nastawienie.
Przez pierwsze godziny w domu Spajkula dyszał i obwąchiwał każdy kąt, śledził nas i czuł się trochę niepewnie... na szczęście po jakimś czasie rozpoczął zabawę z Wani i szalały sobie bezszelestnie w kąciku, a psie endorfinki czuć było w powietrzu Noc przebiegła bez problemowo, tak jak i pierwsze zostawienie psów samych w domu na czas naszej pracy. Ah jaka (podwójna) radość jak wróciliśmy!!
W domu Spajk jest aniołem a nie psem. Jest cichutki, bardzo lubi pieszczoty z człowiekiem. Rozumie komendę "na miejsce" bardziej językiem ciała niż mową. Siad ma opanowany do perfekcji. Psiaki mogą mieć miski obok siebie i każdy zajmuje się swoją bez żadnych konfliktów. Zabawki sobie podkradają, wykorzystując spryt a nie zęby
No i spacery...
Tak, Spajk ciągnie, będzie to wymagało pracy i konsekwencji, ale podejrzewam, że jego chęć przypodobania się człowiekowi mocno będzie sprzyjać nauce.
Większym problemem jest fakt, że ma problem z wypróżnianiem się...na smyczy. Przepinam go wobec tego na linkę 15 metrów a i wtedy nie zawsze się załatwi. Nie mam pomysłu jak mogę mu pomóc?
Wielkiem plusem Spajkuli jest fakt, że pozwala on się czesać, okazuje przy tym sporo cierpliwości a nawet jakby miał z tego przyjemnośc. Pozwoliłam więc sobie nawet na odkurzanie, unikał odkurzacza tak jak moja Wani więc po prostu zmieniali miejsce gdy nadchodziłam
Dziś wieczorem poćwiczymy komendę "patrz", "siad" "leżeć" i jak się uda to "zostań", będziemy przeplatać to zabawą. Gdy tylko zaczniemy się rozumieć wprowadzę komendę "nie rusz" ponieważ Spajk zjada na dworze (dzis wsadziłam mu rękę do gardła ale nie zdązyłam, w sekundę połknął skubaniec ).
A teraz strikte uczuciowo. Jestem beznadziejnie w nim zakochana Jest serduszkogłowym, złotorzęsym , rudolokowym cudeńkiem!!!!Rufiakowa Amcia - 2014-12-09, 19:25
WaniLiove napisał/a:
A teraz strikte uczuciowo. Jestem beznadziejnie w nim zakochana Jest serduszkogłowym, złotorzęsym , rudolokowym cudeńkiem!!!!
Jak pięknie go opisujesz!
Serdecznie witam na forum i liczę na więcej takich relacji I na focieee, oczywiście magda - 2014-12-09, 19:56 Super Clifcia familijka pozdrawia i bardzo się cieszy...Ewelina, Kajen i Zola - 2014-12-09, 22:53 Cudnie, że Spajko jest taki grzeczny (poza spaceren ). Co do tego załatwiania się, to wynika to ze stresu, spróbuj, jak już mu się uda, nagrodzić go smaczkiem lub pochwałą. Mam nadzieję, że wszystko pójdzie w dobrym kierunku, super, że macie taki zapał do pracy, takich dt nam potrzeba M!S!A - 2014-12-09, 23:56 Witaj Paula, cieszę się że do nas dołączyłaś i jak widać wspólnie z mężem daliście Spajkowi cudowny Dt. Uwielbiam czytać takie relacje a dodatkowo że problem ciągnięcia na smyczy to coś z czym szybko sobie poradzicie.
Czy Spajk na smyczy nie robi qupy czy siku też? Linka to super pomysł bo pies ma swobodę, ale to fakt stres robi swoje. Ja proponuje ewentualnie do jedzenia dodawać mu łyżkę oleju.Waniliowa Paula - 2014-12-10, 13:54 Witajcie!
Spajkula na smyczy ładnie robi siusiu, wczoraj był na nocnym spacerku z moim mężem i udało mu się zrobić kupkę
Nagrodził go, więc może jest jakiś progres
W weekend zrobię jakąs sesję zdjęciową to od razu powrzucam
Wczoraj leżeliśmy w łożku i zaprosiliśmy psy na nocne tulenie.... od razu cieplej się zrobiło
Spajkula jest bardzo pojętny, wystarczyło kilka ćwiczeń, żeby wiedział, że do wyra wchodzi się tylko na zaproszenie, a nie samemu
Tyle zabaw ile w ciągu tych trzech dni to moja Wani nie miała od czasów szczęnięcia
Psie endorfinki czuć w powietrzu.
Dziś wychodząc z domu dałam im wołowe racice do obgryzania, ciekawa jestem ile (czy) zostanie Marina Dino i Lola - 2014-12-10, 18:21 Spajkuś jesteś kochany Tak bardzo prosimy o zdjęcia Aneta i Nico - 2014-12-10, 22:54 Super wieści Bardzo się cieszę, że Spajk tak dobrze sobie u Was radzi W takim tempie to za chwilę będzie najlepiej wyszkolonym tymczasem i tego też Wam życzę Waniliowa Paula - 2014-12-19, 16:08 Witajcie Kochane!
Przepraszam, że nie wrzuciłam fotek i, że nic ostatnio nie pisałam. Niestety nie mam tyle czasu ile bym chciała, ale już niedługo święta i wszystko się zmieni
U Spajka wszystko w porządku. Jest kochany i uwielbia pieszczoty
Uwielbiają się z moją Wani, wszystko robią w duecie: sępią, bawią się, chcą się tulić
Miodek na moje serducho jak się bawią, człowiekowi wszystkie troski od razu mijają
Jeśli chodzi o spacery to wydaje mi się, że Spajk cierpi na agresję smyczową. Jego mowa ciała wskazuje na chęć ataku, a niekoniecznie strach. W sobotę po świętach jesteśmy umówieni z zaufaną behawiorystką, która podpowie nam jak się w takich chwilach zachować, i jak rozwiązać ten problem.
Pozdrawiam Was serdecznie i życzę Wesołych Świąt !
Jak tylko będę mieć więcej czasu to powrzucam fotki mojego ukochanego duetu Calineczka - 2014-12-19, 21:22 Fajnie, ze Spike zobaczy specjalista bedzie wiadomo o co chodzi. Abi zapewne tęskni za zabawami ze Spkiem przesyłamy cieplutkie buziaki dla Spike i reszty rodzinki Waniliowa Paula - 2014-12-21, 14:50 [/img]