To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Fundacji Warta Goldena
Forum organizacji pomagającej psom rasy Golden Retriever w potrzebie.

PSY FUNDACYJNE W NOWYCH DOMACH - CINDY, MARLEY i BEZA mają już dom w Łodzi - 92, 104 i 280

Iza Tutisowa - 2014-01-29, 21:03

Ojej :-( Beziu kochana nie daj się!!! Trzymamy kciuki i 8 łapek za Ciebie :)
Ewa i Cindy - 2014-01-30, 21:49

mam już wyniki.. niestety wyszła też niedoczynność tarczycy, poziom FT4 to 4,62 przy normie od 7,7-47,6, dla pocieszania dostałam info od wetów ze leczą jednego psiaka który miał ten poziom hormonów poniżej wykrywalnej granicy... no ale cóż... jesteśmy już po pierwszej tableteczce z hormonami.. bierzmy dawkę 3/4 tabletki dwa razy dziennie, dawka wyjściowa, po 6 tyg ponowne badanie poziomu FT4 i zobaczymy czy dawka jest dobrana odpowiednio, czy trzeba podwyższyć czy obniżyć..
dowiedziałam się też że u psów niestety problemy z tarczycą spowodowane są zniszczeniem całej tarczycy więc leki będzie musiała już brać do końca życia bo kuracja nie doprowadzi do odbudowy i produkcji odpowiedniej ilości hormonów.. zaczęłam tez rozmawiać z wetami że szkoda ze nie zrobiliśmy tych badań wcześniej jak planowaliśmy.. ale wtedy wyszła włosogłówka a ile nieszczęść w środku może mieć jedno futro.. ale ważne że teraz już wiemy co i jak i zaczynamy to kontrolować :)
"odmulenie" zwane zawieszkami powinny odpuścić już po kilku dniach, sierść powinna zacząć odrastać po ok miesiącu.. więc kolejna sprawa do obserwacji..
ale poza tym Bezula jest dalej najukochańszym psem na świecie :)

Marcina I LOBO - 2014-01-30, 22:11

Jak diagnozowałam Lobo z powodu padaczki,to wet powiedziała,że przyczyna ataków może być równiez tarczyca.U nas niestety- albo- stety wszystko z nia jest ok.Więc może to jest ten ''wróg'' Bezuni,którego wykrycie i leczenie może opanować ataki. :)
Ewa i Cindy - 2014-01-30, 22:22

Marcina.. mnie też o tym weci mówili.. ale najpierw "wrogiem" miały to być cysty, potem włosogłówka.. nie mówię ze tracę nadzieję bo dalej mocno wierzę że znajdziemy przyczynę ataków.. po prostu nie podchodzę do tego już tak entuzjastycznie jak na początku.. obserwuję i cokolwiek mi się nie podoba konsultuję z wetami..
dzięki za miłe słowa.. :)

Grażyna i Bari - 2014-01-30, 22:30

Jaki lek i w jakiej dawce został Bezuni zalecony? Baruś bierze 2x dziennie po 2 tabletki Euthyroxu 200 mcg
Ewa i Cindy - 2014-01-30, 22:41

wzięłam jej na razie odpowiednik weterynaryjny Forthyron 400.. podobno lepiej się wchłania.. zaczęliśmy od dawki 2x 300um dziennie (10um na kg) :)
Grażyna i Bari - 2014-01-30, 22:51

Ponoć wchłanianie Euthyroxu nie jest dużo gorsze, a cena chyba mniejsza. Za 2 op. Euthyroxu ( w jednym 50 tabl) płaci się ok.25 zł. A ile kosztuje weterynaryjny odpowiednik?
Gośka i Cody - 2014-01-31, 00:08

...
Ewa i Cindy - 2014-01-31, 22:23

co do Luminalu i jego nasycenia to te badania robi się dopiero jak chcemy przekroczyć górną dawkę czyli 4 um na kg ciała a ona jak na razie jest na 3,5.. nasycenie luminalu nie pokaże nam czy ta dawka którą przyjmuje jest dla niej właściwa, to badanie pokazuje czy dobrze przyswaja lek i jeśli chcemy podnieść dawkę to czy nie będzie już ona toksyczna.. jeszcze mam tabletkę 15um do bezpiecznej dawki wiec w razie czego możemy ją podnieść
o połączenie Luminalu i hormonów też się pytałam i wiem ze jest ok
ufam moim wetom, mają doświadczenie w leczeniu psiaków z padaczką i chorą tarczycą.. nie podejmują decyzji pochopnie, bez badań wiec zobaczymy co i jak.. wiem też ze tarczyca może mieć związek z atakami, tak jak Marcina pisała wyżej.. wiem ile rzeczy tarczyca kontroluje u ludzi, w psów też jest są to hormony nadrzędne.. jak na razie mam 6 tyg leczenia do ponownego badania

Ewa i Cindy - 2014-02-01, 13:20

piękne słonko dziś mieliśmy więc na spacer fajnie się szło :)

a tak się fajnie odpoczywa po spacerku :)

Iza Tutisowa - 2014-02-01, 16:34

Ehhhhh... rozpływam się.... :)
Fifkowa drużyna - 2014-02-01, 16:40

wiadomo - to Beza - słodziutkie ciacho, śpiące słodziutkie ciacho :)
Gośka i Cody - 2014-02-01, 20:33

...
Ewa i Cindy - 2014-02-02, 10:58

Gosiu.. co do Luminalu.. nie ma badania które powie Ci że dany pies musi dostać daną dawkę żeby ataki były powstrzymane.. nasycenie pokazuje czy zawartość luminalu w organizmie nie przekracza toksycznej dawki.. za ogólnie uznaną toksyczną dawkę jest 4um na kg ciała psa.. co w przeliczeniu na ludzki jeżyk na przykładzie Bezy oznacza ze ona może przyjmować 115um 2 razy dziennie i nic jej się nie stanie, na razie przyjmuje 100um 2 razy dziennie więc jeśli ataki będą się utrzymywać tak jak ostatnio to mogę jej podnieść dawkę i mam jeszcze tabletki 15um.. jeśli po podniesionej dawce ataki będę występować to będziemy dopiero wtedy myśleć o nasyceniu lub dodaniu do luminalu kolejnych leków które go wspomogą.
Co do tarczycy to z całym szacunkiem, ale wiedzy moich weterynarzy ufam bardziej niż wiedzy zdobytej na różnych forach, każdy pies jest inny i do każdego psa lekarz podchodzi indywidualnie..
mam wielką prośbę.. zakończmy na tym dyskusję na temat leczenia, przynajmniej w wątku Bezy bo na takie tematy są inne działy (np kącik wiedzy) a tutaj później będzie strasznie trudno przebrnąć przez kilka stron naszych poglądów.. :)

Ewa i Cindy - 2014-02-02, 12:23

jak myślicie.. jak się moje futra miewają :)
powiem tak.. straszna Pani zabrała je wczoraj na porządny spacer, musiały ponad 2h dreptać, biegać, niuchać i na dodatek kazała im się bawić!! mówię Wam.. skandal :) do Cindy i Marleya dołączył też Biszkopt :)
tutaj filmik :) http://youtu.be/rihWMSzEC1c

a tu z serii.. super pogoda, fajne pole, kopię sobie i słyszę "łup".. i co ja widzę.. Biszkopt wylądował :)

Gośka i Cody - 2014-02-02, 13:05

...
Iza Tutisowa - 2014-02-03, 17:49

Super tam macie :)
Iza Tutisowa - 2014-02-07, 16:04

Księżniczka Bezia na niedzielnym spacerku :)

Joanna_i_Wojtek - 2014-02-07, 16:41

Ona rozkochuje w sobie w trybie natychmiastowym :serce: . Wspaniała jest. Ma takie urocze pyszczydło, że to aż dziwne, że nie ma jeszcze domku.
Ewa i Cindy - 2014-02-16, 22:24

U Bezuli wszystko ok.. będzie trochę zdjątek :)

dużo więcej znajdziecie w albumie Googlach, relacja z dzisiejszego spacerku :)
https://plus.google.com/u/0/photos/112332862147398537544/albums/5981079478404191009

Joanna_i_Wojtek - 2014-02-17, 09:29

Prosiaczy nosek :serce:

Och co ja bym dała za możliwość wzięcia drugiego psa... (dobrze, że Wojtek tego nie czyta :P )

Rufiakowa Amcia - 2014-02-18, 10:52

Joanna_i_Wojtek napisał/a:
Prosiaczy nosek :serce:

Och co ja bym dała za możliwość wzięcia drugiego psa... (dobrze, że Wojtek tego nie czyta :P )

A na ostatniej foci: "były sobie świnki trzy..." :P

Ewa i Cindy - 2014-02-27, 22:13

Dawno nic nie pisałam o Bezuli.. a u nas się ostatnio dużo dzieje..
Bezula zdecydowanie odżyła w ostatnich tygodniach, dalej chętnie chodzi na spacerki a po spacerku nie ma to jak dobra drzemka :) Jest o wiele bardziej kontaktowa, więcej niucha.. a jak już jestem przy nosie to zaczęła chyba teraz pełni z niego korzystać.. robi się cieplej wiec wiaterek tez niesie ze sobą nowe zapachy.. nie ma to jak 3 goldeny łapiące górny wiatr :)
niestety mam tez złe wiadomości.. Bezula w tym tygodniu miała cała serię ataków.. zaczęło się w poniedziałek wieczorem, potem wtorek wieczór ale kumulacja była wczoraj.. nie dość ze rano to jeszcze 5 ataków wieczorem z czego już 3 u weterynarza i ostatni po powrocie do domku i kilku dawkach dożylnych leków wyciszających.. najgorsze jest to ze nei jestem w stanie dojść co się zmieniło, bo na wspólne spacery chodzimy od jakiegoś czasu, nowe leki przyjmuje też już ponad 3 tygodnie.. wczoraj byłam u weterynarza po porannym ataku i dostałam Gabapentin jako dodatek do obecnej dawki luminalu.. w przyszłym tyg jak trochę ochłonie idziemy na badanie i zrobimy też nasycenie luminalu bo już jest na najwyższej dawce.. mam nadzieję ze to nam coś powie bo Beza jakby w ogóle nie reagowała na zwiększone dawki..
dziś już jest prawie spokój, na spacerze była jeszcze trochę pobudzona ale w domku śpi z przerwami na krótką toaletę, jedzonko i porcję leków..
ale żeby nie było parę fotek dla pociechy.. :)

Rufiakowa Amcia - 2014-02-27, 23:17

Oj Bezula-bidula, co ci siedzi w tej główce, że cię tak rzuca? :(
Ale piękna jesteś, jak zawsze, kiziaki!

Gośka i Cody - 2014-02-27, 23:51

...