Jest jeszcze przed kastracją, bardzo ciężko mi przekonać męską część rodziny, że to słuszna decyzja.
Oj, ci faceci Zawsze, jak wdaję się w dyskusję na ten temat ze spotkanymi na spacerze panami, mówię, że to nie ich jajka i nie ma się co nad nimi rozczulać
Regulacja psiej płodności to jak podawanie karmy i wyprowadzanie na spacer- konsekwencja udomowienia zwierzęcia. Tak jak nie wypuszczamy psa w dzicz, by sam sobie szukał pożywienia, tak i nie puszczamy go "na panny", by "spełniał swą powinność".
Skoro nie wolno nam psów rozmnażać (aspekt prawny w tej dyskusji), to po co skazywać je na cierpienie związane z niespełnionymi potrzebami? W psisku bez jajek nie ma potrzeby gonienia za suczką, a zatem nie ma też i frustracji spowodowanej "celibatem". Z kolei z frustracji biorą się zaburzenia behawioralne... i tak dochodzimy do sedna, że
majka_z napisał/a:
to słuszna decyzja.
majka_z - 2014-07-30, 11:13 Witamy wszytskich Ze względu wysokich temepratur, chyba rozsądne będzie przesunięcie kastracji. Poczekam trochę aż się ochłodzi, niestety wcześniej nie udało mi się tego zrobić, bo miałam obrone i pochłonęło to tyle czasu i energii że sama się tego nie spodziewałam mam nadzieję że nic się nie stanie jak odłożę to o dwa tygodnie, i nie będę wyrodną pancią... Pakuś ma się dobrze, nawet ostatnio zauważyłam że trochę wydoroślał, jest spokojniejszy i bardzo kochany pozdrawiamy Sandra i Neli - 2017-06-29, 16:30 Hej!
U Paco wszystko dobrze! Cały czas jest ogromnym słodziakiem, uwielbia grać w piłkę i gonić sarenki na spacerach ... Wykastrowany będzie w listopadzie, bo wtedy będe miec urlop, i będę mogla mu poświęcic czas zeby sie nim dobrze zajac.
Pozdrawiam Maja
Wieści z domku Paco Magda i Majlo - 2018-04-22, 14:25 nowe wieści od Paco
"U Pakusia wszystko w porządku, trochę po kastracji przytył, ale już zauważyłam że waga wraca do normy. Po zabiegu widzimy tez korzyści, bo przestał uciekać i robic sobie wycieczki po wsi dalej jest wesoły i energiczny. Może ma Pani jakieś rady dotyczące żywienia ? Odstawilismy gotowane jedzonko, i kupilam mu specjalna karme dla kastrowanych psów i dostaje odważone porcje.
Pozdrawiamy wiosennie
Maja i Paco"
Nanka i Beza - 2018-05-10, 18:07
Magda i Majlo napisał/a:
Może ma Pani jakieś rady dotyczące żywienia ? Odstawilismy gotowane jedzonko, i kupilam mu specjalna karme dla kastrowanych psów i dostaje odważone porcje.
czy coś jest nie tak z żywieniem? jakies objawy niepokojące? jeśli dostaje pełnowartościową karmę i zalecaną ilość to nie powinno być problemu z tyciem Monika i Mila - 2019-11-29, 21:53 Cytat:
Dobry wieczór, dziękuję za wiadomość, Pakuś ma się dobrze i wszystko u niego w porządku 😀 dziękujemy za troskę, zdjęć już dawno nie robiliśmy ale postaramy się nadrobić 😉
Enka_Arka_Sanka - 2025-01-14, 18:28 Daawno nie było wieści od Pani Mai i Paco...
Nadrabiamy zaległości
Poniżej wiadomość od opiekunki psiaka:
Nasz Paco ma się dobrze, niedługo skończy 13 lat, i troszkę więcej śpi niż kiedy był młodzikiem, czasem widać że zaczyna mieć problemy ze szybszym wstawaniem ale generalnie humor mu dopisuje i jest wesoły .
Niedawno zaczęłam kupować mu karmę dla seniorów i miał już Eukanuba Sanior dla dużych ras i Josi Dog Senior.
Muszę przyznać że odkąd mamy kota to najbardziej mu smakuje kocia karma wyjadana ukradkiem..
Wysyłam kilka świątecznych zdjęć i pozdrawiam życząc wszystkiego dobrego w Nowym Roku !