To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Fundacji Warta Goldena
Forum organizacji pomagającej psom rasy Golden Retriever w potrzebie.

PSY FUNDACJI - LENA - 140

Aga, Tami i Lenka - 2012-11-30, 18:07

jestem bardzo dumna z Lenki :-) dzisiaj była sama w domku 9 godzin i nic nie zrobiła :-) przez cały ten czas była bardzo grzeczna, pokój zastałam w takim samym stanie co rano :-) jak weszłam do domu to była cisza, wogólne nie szczekała :-)

jak bylismy na spacerze biegała jak szczenior :-) takie małe ADHD :roll: :-P

dzisiaj na spacerze miała kontakt z małymi psiakami, podchodziła do nich bardzo przyjaźnie ale równocześnie ostrożnie - na zasadzie chcę ale się boję :-( , widac że nie czuje się najlepiej jak jest koło niej jakiś psiak ale bardzo chce tego kontaktu. Spotkalismy szczeniaka goldenka i Lenka bardzo ładnie sie z nim przywitała a potem od razu sie połozyła - wyglądało to tak jakby sie całkowicie mu poddawała...

na biegaczy wogóle nie reaguje :-) na małe dzieci też :-) wystraszyła sie tylko przez chwilkę nadjeżdżającego tramwaju więc szybko poszłyśmy tam gdzie one nie jeżdża.

W domu obiadek bardzo ładnie zjadła i w nagrodę za cały dzień dostała do gryzienia ucho :-) jak miała go w pysku pozwalała sie głaskać - zero agresji :-) a teraz biega z nim po pokoju i nie bardzo wie co ma z nim zrobić ;-) cały czas bardzo się cieszy i ciagle domaga głasków :-)
jest poprostu cudowna :-)

Aga, Tami i Lenka - 2012-11-30, 18:14

zauważyłam, że Lenka zaczęła się drapać, nie robi tego często i nadal nie widzę u niej żadnych pchełek ale zastanawiam się czy jednak nie dac jej kropelek na pchełki...

czy macie jakieś patenty jak zagospodarować psu czas jak jest sam w domu? i jak juz jest z nami żeby trochę tej energi zgubiła :-) - wet powiedział, że nie mam jej forsować z wzgl. na tą tylną łapkę więc nie chcę żeby aportowała i biegała, no i w związku z tym nie bardzo mam pomysł jak tu jej zorganizowac czas :-) biorę też pod uwagę, że to jej zachowanie nadal spowodowane jest stresem i ze za jakiś czas sie uspokoi :-)

Ewa i Cindy - 2012-11-30, 19:08

o ja.. ale mam miałam do nadrobienia w wątku Lunki.. :) ale fajna niunia :)
co do zajęć.. ja polecam pracę węchową lub ćwiczenie posłuszeństwa.. przy tym bardziej zmęczysz psa psychicznie a nie będziesz nadwyrężać nóżki..
jak chcesz to wejdź na wątek moich psiaków (http://wartagoldena.org.pl/forum/viewtopic.php?p=98176#98176), dziś wstawiłam filmiki jak zrobić kwadracik do nauki tropienia.. żeby zaczął ładnie pracować noskiem :) fajna zabawa a pies porusza się na małym polu :)

Aga, Tami i Lenka - 2012-11-30, 22:57

dzięki :-) popatrzę i zobaczę czy uda nam się coś wprowadzić w życie :-)
M!S!A - 2012-11-30, 23:01

A ja myślę że powinniście jej jednak na razie dac spokój. Lena jest u Was dopiero od wczoraj, jej zachowanie może być właśnie spowodowane stresem. To ze do Was przychodzi, to bardzo dobrze, bo oznacza ze nie jest wycofana, ale dajcie jej z tydzień na oswojenie się z nowym miejscem. Potem oczywiście, bawcie się w prace węchową bo to faktycznie bez absorbowania jej zdrowia pomoże Wam pozbawić jej energii :)
Aga, Tami i Lenka - 2012-11-30, 23:52

oki :-) to poczekamy :-) nic na siłę :-) jest cudowna :-)
Aga, Tami i Lenka - 2012-12-01, 08:53

jesteśmy po kolejnej nocce :-) Lenka pięknie przespała całą noc, rano jak zobaczyła że już nie śpię podeszła do mnie i najpierw zaczęła trącać moja rękę pyszczkiem a potem wyłożyła się na plecy i nadstawiała brzuchola do głaskania :mrgreen:
wczoraj miała małe spięcie z Kuną - dawałam jej tabletki w kawałkach chleba i Kuna też podeszła żeby coś dostać no i w ogóle nie myśląc jak zareaguje Lenka dałam go Kunie :oops: i Lenka pogoniła Kunę z zębami na wierzchu :evil: podeszłam do Lenki mówiąc NIE i od razu przestała a potem było już wszystko ok :-)
Dzisiaj natomiast zupełnie inna reakcja Lenki - dostały obydwie rano jeść, najpierw Kuna a potem od razu Lenka i Lenka zostawiła parę chrupek w misce. Kuna podleciała od razu do michy i jej wyjadała a nasza młoda nic, zero negatywnej reakcji :-) przez chwilkę nawet obydwie miały pyski w tej samej misce - tak mi się wydaje, że Lenka nerwowo reaguje jak daję coś z ręki bo jak daje smaczki to odgradza Kunę ode mnie, próbuje domagać się wszystkiego dla siebie. Próbujemy z tym powoli walczyć i likwidować takie zachowanie. Teraz smaczki dostaje jak chodź na moment ładnie usiądzie :-)
Lenka umie robić siad, chociaż widać, że nie może nawet przez chwilę usiedzieć na miejscu - strasznie ją nosi :roll: na spacerze bardzo ładnie wraca na "do mnie" - wtedy do razu jest smaczek i tutaj bardzo jest spokojna. Generalnie widzę że na dworze jest bardziej wyciszona.

Dzisiaj jak pójdziemy na spacer postaram się porobić jakieś fotki i wieczorkiem wkleję je na forum :-)

Ewa i Cindy - 2012-12-01, 11:55

Lenka jeszcze pewnie jest przyzwyczajona że o żarcie trzeba trochę powalczy i dlatego tak reaguje.. ale nie przejmuj się.. to się zmieni.. :) Twoja Kuna wie że jak teraz nie ma to i tak dostanie później a Lenka jeszcze nie jest pewna czy tak będzie.. cierpliwości a też dziewczynka szybko pojmie co i jak :)
Fajnie jest na początku spalić miskę .. czyli dawać psu karmę z ręki. .zajmuje to 3 min dłużej a psiak się szybko nauczy że żarcie jest, że to ty jesteś tym kimś kt je daje więc jesteś fajna i tak ogólnie nie ma o co walczyć.. :) możesz też im dawać jedzenie w 2 różnych pomieszczeniach lub końcach kuchni.. na początek żeby Lenka nei musiała sie dodatkowo stresować ze może jednak się coś zmieni i resztę to już kuna dostanie :)

Aga, Tami i Lenka - 2012-12-01, 12:34

tak też robię :-) Kuna dostaje w pokoju a Lenka w kuchni - dzisiaj to Lenka chyba zdązyła się najeść więc zostawiła troszkę a Kuna oczywiście z tego skorzystała i poleciała do jej michy :-) dzisiaj Lenka zdecydowanie jest już spokojniejsza :-) chodzi za mna krok w krok, gdzie ja tam i ona ale już nie skacze i nie nakręca się :-) cały czas chce sie przytulać ale robi to już spokojniej :-) dzisiaj mój syn ja rozpieszcza i co chwilę głaszcze - a ja sprzątam :roll:
Aga, Tami i Lenka - 2012-12-01, 20:21

to ja i moja micha :-)

a tutaj odpoczywam po spacerku

Aga, Tami i Lenka - 2012-12-01, 20:25

dzisiaj meliśmy gości i Lenka zachowywała sie wzorowo :-) bardzo ładnie przyszła sie przywitać :-) a potem ciagle przychodziła na głaski :-)

a na koniec wyłozyła się na plecy i chciała żeby ją wszyscy głaskali po brzucholu :lol:

moim znajomi sa nia zachwyceni :mrgreen:

pawelmichal2 - 2012-12-01, 20:57

Jaki by od zawsze z Wami była super :-)
Aga, Tami i Lenka - 2012-12-01, 21:43

zapomniałam jeszcze głośno pochwalić Lenkę :-) dzisiaj na spacerze dorwała się do jakiejś starej pizzy :shock: i oczywiście natchmiast wzięła ja do pyska. Jak tylko to zobaczyłam od razu jej zabrałam - Lenka bez żadnego problemu dała sobie wyjąć ją z pyska :-) grzeczna dziewczynka :-)
Gosia i Heaven - 2012-12-02, 14:25

Cześć Agusia :)
Kochaną mordeczkę masz w domku... Jak tylko minie troszkę czasu i będzie aklimatyzacja, idziemy na ten umówiony spacerek z naszymi dziewczynkami :)

Aga, Tami i Lenka - 2012-12-02, 15:26

Gosia, zdecydowanie tak :-) czekam z niecierpliwością :-) niech tylko nasze dziewczyny trochę sie przyzwyczają :-)
Aga, Tami i Lenka - 2012-12-03, 10:26

wczoraj byłam z Lenką u weta. Lenka wazy 24kg :-) od ostatniego razu przybrała 400gr. Wet powiedział, ze widać już poprawę jeśli chodzi o sierść - jeszcze daleko jej do doskonałosci ale jest co raz lepiej :-) z łapką tez jest lepiej :-) juz prawie nie kuleje :lol: Lenka była bardzo grzeczna - pieknie dała sie obejrzeć :-)

Lenka potrafi podawać łapkę, pięknie wraca na "do mnie", jak jesteśmy na spacerze i mówię "stój" od razu się zatrzymuje, jak wychodzę z domu to na "zostań" zatrzymuje się przed drzwiami i tylko patrzy takim smutnym wzrokiem :cry:
najwięcej problemów na dzień dzisiejszy stwarza jej komenda "siad" - pieknie siada ale za moment juz dwie łapki sa w górze, i zaczyna prosić - chyba ktoś wcześniej jej tego nauczył...
generalnie Lenka jest bardzo grzeczna i usłuchana :lol:

Iris - 2012-12-03, 17:07
Temat postu: Sunia
Witam,
mam pytanie. Czy sunia znalazła już swój domek czy nadal jest do adopcji,bo nie orientuje się za bardzo w temacie :)

Barbara - 2012-12-03, 17:34

Sunia obecnie jest w Domu Tymczasowym i po okresie obserwacji będzie gotowa do adopcji. Zapraszam do zaznajomienia się z procedurą adopcyjną :) Najpierw należy po pobraniu ze strony głównej fundacji aplikacji adopcyjnej odesłać ją do nas :) Potem jest wizyta przedadopcyjna i adopcja :)
Aga, Tami i Lenka - 2012-12-03, 21:19

witamy, witamy :-)

dzisiaj Lenka postanowiła przerobić swoją podusię :-P

Aga, Tami i Lenka - 2012-12-03, 21:26

Dzisiaj Lenka po raz pierwszy bawiła się z innymi psiakami. Byłyśmy na spacerze gdzie było sporo goldasków, labradorków itp. Malutka od razu poleciała do psiaków (na długość linki oczywiście), cieszyła się niesamowicie :-) cały czas merdała ogonkiem i chciała hasać z innymi psiakami :-) jestem z niej bardzo dumna ponieważ za każdym razem jak ją wołałam to przestawała i podbiegała do mnie - zuch dziewczyna :-)
Warna - 2012-12-03, 21:28

Agnieszko, dziś odebrałam z poczty listy od Ciebie - bardzo Ci dziękuję za natychmiastowe ich odesłanie. :-D
Aga, Tami i Lenka - 2012-12-03, 21:30

super, ze doszło :-)
Agata i Luśka - 2012-12-03, 21:56
Temat postu: Re: Sunia
Iris napisał/a:
Witam,
mam pytanie. Czy sunia znalazła już swój domek czy nadal jest do adopcji,bo nie orientuje się za bardzo w temacie :)

;) Ciekawe, czy Agnieszka Ją odda? ;) Można się w suni zakochać :rotfl:

Aga, Tami i Lenka - 2012-12-04, 17:37

Agata ja już się zakochałam :-) muszę Wam powiedzieć, że dawno nie spotkałam tak usluchanego psiaka :-)
Dzisiaj Lenka jak była sama w domu wpakowała się do naszego łózka i stwierdziła, ze jak Kuna może w nocy spać na łóżku, pod kołdrą to ona też sprubuje :-P jak wróciłam do domku to oczywiście udawała, że ten bałagan na łóżku zrobiła Kuna, która zresztą była zupełnie w innym pokoju :-) no i oczywiście udawała niewiniątko :roll: :-)

Aga, Tami i Lenka - 2012-12-04, 17:39

leży sobie teraz na swoim posłaniu i udaje, że łóżko to jest jedno wielkie zło :-P i ze ona w życiu tam nie wejdzie :lol: