Forum Fundacji Warta Goldena Forum organizacji pomagającej psom rasy Golden Retriever w potrzebie.
PSY FUNDACJI - LENA - 140
Aga, Tami i Lenka - 2012-11-30, 18:07 jestem bardzo dumna z Lenki dzisiaj była sama w domku 9 godzin i nic nie zrobiła przez cały ten czas była bardzo grzeczna, pokój zastałam w takim samym stanie co rano jak weszłam do domu to była cisza, wogólne nie szczekała
jak bylismy na spacerze biegała jak szczenior takie małe ADHD
dzisiaj na spacerze miała kontakt z małymi psiakami, podchodziła do nich bardzo przyjaźnie ale równocześnie ostrożnie - na zasadzie chcę ale się boję , widac że nie czuje się najlepiej jak jest koło niej jakiś psiak ale bardzo chce tego kontaktu. Spotkalismy szczeniaka goldenka i Lenka bardzo ładnie sie z nim przywitała a potem od razu sie połozyła - wyglądało to tak jakby sie całkowicie mu poddawała...
na biegaczy wogóle nie reaguje na małe dzieci też wystraszyła sie tylko przez chwilkę nadjeżdżającego tramwaju więc szybko poszłyśmy tam gdzie one nie jeżdża.
W domu obiadek bardzo ładnie zjadła i w nagrodę za cały dzień dostała do gryzienia ucho jak miała go w pysku pozwalała sie głaskać - zero agresji a teraz biega z nim po pokoju i nie bardzo wie co ma z nim zrobić cały czas bardzo się cieszy i ciagle domaga głasków
jest poprostu cudowna Aga, Tami i Lenka - 2012-11-30, 18:14 zauważyłam, że Lenka zaczęła się drapać, nie robi tego często i nadal nie widzę u niej żadnych pchełek ale zastanawiam się czy jednak nie dac jej kropelek na pchełki...
czy macie jakieś patenty jak zagospodarować psu czas jak jest sam w domu? i jak juz jest z nami żeby trochę tej energi zgubiła - wet powiedział, że nie mam jej forsować z wzgl. na tą tylną łapkę więc nie chcę żeby aportowała i biegała, no i w związku z tym nie bardzo mam pomysł jak tu jej zorganizowac czas biorę też pod uwagę, że to jej zachowanie nadal spowodowane jest stresem i ze za jakiś czas sie uspokoi Ewa i Cindy - 2012-11-30, 19:08 o ja.. ale mam miałam do nadrobienia w wątku Lunki.. ale fajna niunia
co do zajęć.. ja polecam pracę węchową lub ćwiczenie posłuszeństwa.. przy tym bardziej zmęczysz psa psychicznie a nie będziesz nadwyrężać nóżki..
jak chcesz to wejdź na wątek moich psiaków (http://wartagoldena.org.pl/forum/viewtopic.php?p=98176#98176), dziś wstawiłam filmiki jak zrobić kwadracik do nauki tropienia.. żeby zaczął ładnie pracować noskiem fajna zabawa a pies porusza się na małym polu Aga, Tami i Lenka - 2012-11-30, 22:57 dzięki popatrzę i zobaczę czy uda nam się coś wprowadzić w życie M!S!A - 2012-11-30, 23:01 A ja myślę że powinniście jej jednak na razie dac spokój. Lena jest u Was dopiero od wczoraj, jej zachowanie może być właśnie spowodowane stresem. To ze do Was przychodzi, to bardzo dobrze, bo oznacza ze nie jest wycofana, ale dajcie jej z tydzień na oswojenie się z nowym miejscem. Potem oczywiście, bawcie się w prace węchową bo to faktycznie bez absorbowania jej zdrowia pomoże Wam pozbawić jej energii Aga, Tami i Lenka - 2012-11-30, 23:52 oki to poczekamy nic na siłę jest cudowna Aga, Tami i Lenka - 2012-12-01, 08:53 jesteśmy po kolejnej nocce Lenka pięknie przespała całą noc, rano jak zobaczyła że już nie śpię podeszła do mnie i najpierw zaczęła trącać moja rękę pyszczkiem a potem wyłożyła się na plecy i nadstawiała brzuchola do głaskania
wczoraj miała małe spięcie z Kuną - dawałam jej tabletki w kawałkach chleba i Kuna też podeszła żeby coś dostać no i w ogóle nie myśląc jak zareaguje Lenka dałam go Kunie i Lenka pogoniła Kunę z zębami na wierzchu podeszłam do Lenki mówiąc NIE i od razu przestała a potem było już wszystko ok
Dzisiaj natomiast zupełnie inna reakcja Lenki - dostały obydwie rano jeść, najpierw Kuna a potem od razu Lenka i Lenka zostawiła parę chrupek w misce. Kuna podleciała od razu do michy i jej wyjadała a nasza młoda nic, zero negatywnej reakcji przez chwilkę nawet obydwie miały pyski w tej samej misce - tak mi się wydaje, że Lenka nerwowo reaguje jak daję coś z ręki bo jak daje smaczki to odgradza Kunę ode mnie, próbuje domagać się wszystkiego dla siebie. Próbujemy z tym powoli walczyć i likwidować takie zachowanie. Teraz smaczki dostaje jak chodź na moment ładnie usiądzie
Lenka umie robić siad, chociaż widać, że nie może nawet przez chwilę usiedzieć na miejscu - strasznie ją nosi na spacerze bardzo ładnie wraca na "do mnie" - wtedy do razu jest smaczek i tutaj bardzo jest spokojna. Generalnie widzę że na dworze jest bardziej wyciszona.
Dzisiaj jak pójdziemy na spacer postaram się porobić jakieś fotki i wieczorkiem wkleję je na forum Ewa i Cindy - 2012-12-01, 11:55 Lenka jeszcze pewnie jest przyzwyczajona że o żarcie trzeba trochę powalczy i dlatego tak reaguje.. ale nie przejmuj się.. to się zmieni.. Twoja Kuna wie że jak teraz nie ma to i tak dostanie później a Lenka jeszcze nie jest pewna czy tak będzie.. cierpliwości a też dziewczynka szybko pojmie co i jak
Fajnie jest na początku spalić miskę .. czyli dawać psu karmę z ręki. .zajmuje to 3 min dłużej a psiak się szybko nauczy że żarcie jest, że to ty jesteś tym kimś kt je daje więc jesteś fajna i tak ogólnie nie ma o co walczyć.. możesz też im dawać jedzenie w 2 różnych pomieszczeniach lub końcach kuchni.. na początek żeby Lenka nei musiała sie dodatkowo stresować ze może jednak się coś zmieni i resztę to już kuna dostanie Aga, Tami i Lenka - 2012-12-01, 12:34 tak też robię Kuna dostaje w pokoju a Lenka w kuchni - dzisiaj to Lenka chyba zdązyła się najeść więc zostawiła troszkę a Kuna oczywiście z tego skorzystała i poleciała do jej michy dzisiaj Lenka zdecydowanie jest już spokojniejsza chodzi za mna krok w krok, gdzie ja tam i ona ale już nie skacze i nie nakręca się cały czas chce sie przytulać ale robi to już spokojniej dzisiaj mój syn ja rozpieszcza i co chwilę głaszcze - a ja sprzątam Aga, Tami i Lenka - 2012-12-01, 20:21 to ja i moja micha
a tutaj odpoczywam po spacerku
Aga, Tami i Lenka - 2012-12-01, 20:25 dzisiaj meliśmy gości i Lenka zachowywała sie wzorowo bardzo ładnie przyszła sie przywitać a potem ciagle przychodziła na głaski
a na koniec wyłozyła się na plecy i chciała żeby ją wszyscy głaskali po brzucholu
moim znajomi sa nia zachwyceni pawelmichal2 - 2012-12-01, 20:57 Jaki by od zawsze z Wami była super Aga, Tami i Lenka - 2012-12-01, 21:43 zapomniałam jeszcze głośno pochwalić Lenkę dzisiaj na spacerze dorwała się do jakiejś starej pizzy i oczywiście natchmiast wzięła ja do pyska. Jak tylko to zobaczyłam od razu jej zabrałam - Lenka bez żadnego problemu dała sobie wyjąć ją z pyska grzeczna dziewczynka Gosia i Heaven - 2012-12-02, 14:25 Cześć Agusia
Kochaną mordeczkę masz w domku... Jak tylko minie troszkę czasu i będzie aklimatyzacja, idziemy na ten umówiony spacerek z naszymi dziewczynkami Aga, Tami i Lenka - 2012-12-02, 15:26 Gosia, zdecydowanie tak czekam z niecierpliwością niech tylko nasze dziewczyny trochę sie przyzwyczają Aga, Tami i Lenka - 2012-12-03, 10:26 wczoraj byłam z Lenką u weta. Lenka wazy 24kg od ostatniego razu przybrała 400gr. Wet powiedział, ze widać już poprawę jeśli chodzi o sierść - jeszcze daleko jej do doskonałosci ale jest co raz lepiej z łapką tez jest lepiej juz prawie nie kuleje Lenka była bardzo grzeczna - pieknie dała sie obejrzeć
Lenka potrafi podawać łapkę, pięknie wraca na "do mnie", jak jesteśmy na spacerze i mówię "stój" od razu się zatrzymuje, jak wychodzę z domu to na "zostań" zatrzymuje się przed drzwiami i tylko patrzy takim smutnym wzrokiem
najwięcej problemów na dzień dzisiejszy stwarza jej komenda "siad" - pieknie siada ale za moment juz dwie łapki sa w górze, i zaczyna prosić - chyba ktoś wcześniej jej tego nauczył...
generalnie Lenka jest bardzo grzeczna i usłuchana Iris - 2012-12-03, 17:07 Temat postu: SuniaWitam,
mam pytanie. Czy sunia znalazła już swój domek czy nadal jest do adopcji,bo nie orientuje się za bardzo w temacie Barbara - 2012-12-03, 17:34 Sunia obecnie jest w Domu Tymczasowym i po okresie obserwacji będzie gotowa do adopcji. Zapraszam do zaznajomienia się z procedurą adopcyjną Najpierw należy po pobraniu ze strony głównej fundacji aplikacji adopcyjnej odesłać ją do nas Potem jest wizyta przedadopcyjna i adopcja Aga, Tami i Lenka - 2012-12-03, 21:19 witamy, witamy
dzisiaj Lenka postanowiła przerobić swoją podusię Aga, Tami i Lenka - 2012-12-03, 21:26 Dzisiaj Lenka po raz pierwszy bawiła się z innymi psiakami. Byłyśmy na spacerze gdzie było sporo goldasków, labradorków itp. Malutka od razu poleciała do psiaków (na długość linki oczywiście), cieszyła się niesamowicie cały czas merdała ogonkiem i chciała hasać z innymi psiakami jestem z niej bardzo dumna ponieważ za każdym razem jak ją wołałam to przestawała i podbiegała do mnie - zuch dziewczyna Warna - 2012-12-03, 21:28 Agnieszko, dziś odebrałam z poczty listy od Ciebie - bardzo Ci dziękuję za natychmiastowe ich odesłanie. Aga, Tami i Lenka - 2012-12-03, 21:30 super, ze doszło Agata i Luśka - 2012-12-03, 21:56 Temat postu: Re: Sunia
Iris napisał/a:
Witam,
mam pytanie. Czy sunia znalazła już swój domek czy nadal jest do adopcji,bo nie orientuje się za bardzo w temacie
Ciekawe, czy Agnieszka Ją odda? Można się w suni zakochać Aga, Tami i Lenka - 2012-12-04, 17:37 Agata ja już się zakochałam muszę Wam powiedzieć, że dawno nie spotkałam tak usluchanego psiaka
Dzisiaj Lenka jak była sama w domu wpakowała się do naszego łózka i stwierdziła, ze jak Kuna może w nocy spać na łóżku, pod kołdrą to ona też sprubuje jak wróciłam do domku to oczywiście udawała, że ten bałagan na łóżku zrobiła Kuna, która zresztą była zupełnie w innym pokoju no i oczywiście udawała niewiniątko Aga, Tami i Lenka - 2012-12-04, 17:39 leży sobie teraz na swoim posłaniu i udaje, że łóżko to jest jedno wielkie zło i ze ona w życiu tam nie wejdzie