Forum Fundacji Warta Goldena Forum organizacji pomagającej psom rasy Golden Retriever w potrzebie.
PSY FUNDACJI - SPAJK ma dom już dom w Wolsztynie/Koge - 190
Kamila i Oskar - 2013-08-02, 22:57 Madzia oprócz pozytywnego wzmocnienia pamiętajcie też o pozytywnym wygaszeniu magdaronja - 2013-08-03, 12:04 pozytywne wygaszenie....? cholera, nie doczytałam... magdaronja - 2013-08-03, 12:24
Angel Maks napisał/a:
Ja miałam podobny problem tuż po adopcji Maksia - dobry apetyt, wielkie qpska i spadek wagi - badaliśmy krew, kupe i na robale i nic ... aż się uparłam, że mimo negatywnych wyników testów proszę o przeleczenie psa na lamblie ... i to był strzał w 10 !
Zobaczymy, dzisiaj lekarz pobrał mu krew. Będzie badanie ogólne + enzymy trzuski. Wyniki będą we wtorek.magdaronja - 2013-08-03, 12:32
Cytat:
My też to przerabialiśmy... tylko Brutus potrafił zapierać się przez 30 minut i nie dał kroku w żadną stronę! koszmar wtedy przeżywałam ! Najgorsze były te spojrzenia przechodzących sąsiadów którzy nie wiedzieli co się dzieje głupowato się przyglądając i komentując coś pod nosem... raz było też tak w pierwszym tygodniu po przyjeździe, że Brut stał nieruchomo przez 1h a mi odmarzały już ręce i zalewałam się płaczem bo na niego nic nie działało.... ani smaki ani prośby....a niestety postura Bruta nie pozwalała na to bym go przeniosła.... staliśmy tak aż w końcu PAN PIES zlitował się nade mną i łaskawie wszedł do klatki.
Rzeczywiście, ludzie się gapią jak sobie monologuje do Spajka
Narazie mnie to bawi, ale przydała by się profesjonalna rada, co robić w takiej sytuacji i o co psu chodzi? Czy to jest oczywista manifestacja typu: nigdzie z tobą nie idę, czy np. zablokowały mu się łapy.... ?Kamila i Oskar - 2013-08-03, 18:07 Na "psa słupa" możesz próbować smaczki... to najłatwiejsze i pewnie nie działa
- to może jakieś super smaczek lub zabawkę najlepiej piszczącą - tylko taką fajną i TYLKO na spacer. Możesz tez spróbować udawać, ze coś ciekawego znalazłaś kawałek dalej - może się skusi ? Udawaj np. że już cię pies nie interesuje i dalej idziesz bez niego. Zmieniaj tępo i kierunek spaceru - podbiegnij kawałek, popodskakuj - ludzie i tak się patrzą
Ale pamiętaj też ,ze głaskając psa stojącego i podając mu cały czas smaki tylko wzmacnia się jego zachowanie.
i tak super z nim pracujesz magdaronja - 2013-08-05, 21:20 Kamila, dzięki za cenne rady. Rzeczywiście, gdy się Piesek zablokował, przykucałam przy nim, słodkie słówka mówiłam, miziałam, wszystko żeby go przekonać, że jestem fajna i warto za mną pójść. A tu figa, tylko wzmacniałam jego upór. No i dzisiaj wdrożyłam metodę zignorowania psa...I podziałało! Ruszył w moim kierunku!
Pewnie jutro wywinie mi jakiś numer, bo zawsze tak robi, gdy go na forum chwalę... Spajkowa Ewa - 2013-08-07, 18:51 Wpadłam się przywitać i tutaj. Jeszcze mnie nie znacie, ale ja wątek przeczytałam chyba 100 razy. No co tu dużo pisać... śliczny jest Spajuś, widać, że to mądry pies (i nawet focha potrafi strzelać przy kąpieli )magdaronja - 2013-08-15, 21:30 Hej, witam po krótkiej przerwie. Wróciliśmy dzisiaj ok. 20:00 i poleciałam jak szalona po Spajka do Asi Jak ja się za nim stęskniłam !!! Mam wrażenie, że kawaler przytył Jutro go zważę. Jutro też napiszę co dalej z trzustką. Solange63 - wtam sedrecznie Spajkowa Ewa - 2013-08-16, 08:27
magdaronja napisał/a:
Hej, witam po krótkiej przerwie.
dla kogo krótka, dla tego krótka
fajnie, że coś się w końcu ruszy w temacie Kamila i Oskar - 2013-08-16, 11:22 Madziu to jeszcze poprosimy o jakieś świeże fotki kawalera magdaronja - 2013-08-16, 11:28 Będą, będą....postaram się jeszcze dziś magdaronja - 2013-08-17, 21:17 We wtorek będę miała spotkanie z wet. w sprawie Spajka trzustki. Ma tę chwilę, z rozmowy telofonicznej, wiem że Spajk ma niewielki problem z niewydolnością trzustki. Jest już wstępna propozycja leczenie i diety. Więcej napiszę we wtorek.
A jesli dzisiaj jest dzisiaj, to zgodnie z obietnicą wrzucam zdjęcia
Była sobie piłeczka...
Uwielbiam te łapki
On jest piękniejsz ode mnie!
A dzisiaj było pływanko...
Ewa i Cindy - 2013-08-17, 23:42 Spajkuś.. ten drugi jest równie piękny jak ty
super fotki..
Trzymam kciuki za pozytywne info od weta Ola i Habs - 2013-08-18, 18:05 Ahhh, ta niedobra trzustka, jak ona tak może?! A tak na poważnie mam nadzieję, że uda się dobra odpowiednią dietę i Spajki będzie śmigał jak ta lala Rufiakowa Amcia - 2013-08-18, 18:25 Spajkuś, trzymam kciuki za tę twoją trzustkę! A piękny jesteś taki, że można by cały dom lustrami wyłożyć, żeby było cię podwójnie magdaronja - 2013-08-18, 19:49 Kto się przytula , ten spokojnie lula Spajkowa Ewa - 2013-08-18, 19:58 takie zdjęcia, to miód na serce
tylu dobrych ludzi trzyma kciuki za zdrówko Spajka, że nie może nie być dobrze. Zaciskam do wtorku. o której godzinie można puścić?Iza Tutisowa - 2013-08-18, 21:57 Przytulanki są najlepsiejsze
Zdjęcie bajka!! Rufiakowa Amcia - 2013-08-18, 22:58
Tutisowa ferajna napisał/a:
Zdjęcie bajka!!
I chyba znów je gwizdnę Spajkowa Ewa - 2013-08-20, 10:29 wiadomo już coś?magdaronja - 2013-08-20, 12:05 jeszcze nie, będę u weta ok.15.00.Spajkowa Ewa - 2013-08-20, 12:46 dziękuję za informację. w takim razie zaciskam kciuki najmocniej jak umiem i czekam na wieści z frontu M!S!A - 2013-08-20, 19:50 I jak tam wyniki Spajkusia? Co powiedział wet?magdaronja - 2013-08-20, 20:47 Już jesteśmy po wizycie. Wyniki Spajka (mam na myśli wskaźnik TLI) są następujące: norma 5-35 ng/ml, a Spajk ma 13,6. Wygląda to fajnie, ale lekarz powiedział, że pomiędzy 5 a 15 jest tzw. „szara strefa” , czyli podejrzenie zewnątrzwydzielniczej niewydolności trzustki. Zalecił podawanie Amyladolu 3x dziennie (już mam i podaję, koszt- 40 zł miesięczna kuracja) oraz zmianę karmy na (dieta intenstinal) ROYAL CANIN Intestinal Gastro Low Fat (sprawdzałam w Krakvecie 12kg – 215 zł), lub HILL'S PD Canine i/d - 12 kg – 186 zł. Powinna to być karma z jak najmniejsza ilością tłuszczu, więc RC wypada lepiej. I tak przez miesiąc, jeżeli zacznie ładnie przybierać to znaczy, ze diagnoza była prawidłowa. Jeżeli nie, to….będziemy się martwić jak przejść przez ten most, jak do niego dojdziemy.Spajkowa Ewa - 2013-08-20, 21:17 cały dzień siedzę przed kompem i czytam o chorobach trzustki. pierwsze co mi się nasunęło po przeczytaniu Twojego wpisu: zaleca się równoczesne wykonanie TLI z badaniem kału na strawność. czasem sam test TLI przekłamuje wyniki (wychodzi norma, a psiak jest chory).
druga rzecz: karma powinna mieć mało tłuszczu, ale też włókien. jutro posprawdzam wszystkie opcje bo jest większy wybór niż royal i hills (znalazłam trovet, purinę, eukanubę wszystkie dla trzustkowców).