To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Fundacji Warta Goldena
Forum organizacji pomagającej psom rasy Golden Retriever w potrzebie.

PSY FUNDACYJNE W NOWYCH DOMACH - MIA ma już dom w Warszawie - 225

Iza Tutisowa - 2013-12-30, 20:17

Mówiłam, że bedzie kolejka :mrgreen:
Puenta - 2013-12-30, 20:19

Chwila, chwila... oby tylko nie za długa ta kolejka ;-)
Ania i Kofi - 2013-12-30, 20:20

Witam, co Mija dostaje do jedzenia? Jak reaguje na zmiany pokarmu? I czy coś wiadomo o jej przeszłości, zanim trafiła do fundacji?
Łukasz i Piorun - 2013-12-30, 20:43

Robi sie kolejka bo jest o co walczyc :) to cudowny piesek :) ja np daje swojemu Piorunowi Brit Care z jagniecina i sluzy mu dobrze , mysle ze jej tez bedzie smakowala :)
Iza Tutisowa - 2013-12-30, 20:46

Nala8 napisał/a:
co Mija dostaje do jedzenia?
Pro nature,
Cytat:
I czy coś wiadomo o jej przeszłości, zanim trafiła do fundacji?
Niestety nic :-/
Ania i Kofi - 2013-12-30, 21:15

Ale jak trafiła do fundacji? Była jakaś wzmianka o schronisku. W jakim mieście? Może tam coś wiedzą. Tak z czystej ciekawości... :-D
Aga_TRuficzkowa - 2013-12-30, 21:20

Nala8 napisał/a:
Ale jak trafiła do fundacji? Była jakaś wzmianka o schronisku. W jakim mieście? Może tam coś wiedzą. Tak z czystej ciekawości... :-D

Wszelkie informacje, jakie udało nam się uzyskać od kierownictwa schroniska, są umieszczone tutaj na forum, niestety Mia, była znaleziona, więc i schronisko nic na jej temat nie wiedziało.
Najważniejsze informacje, o suni przekazuje obecny dom tymczasowy i na tym należy bazować.

Aneta i Nico - 2013-12-30, 22:19

O matko to ja mogłam jakąś opłatę pobierać za to wpisowe to jeszcze bym na tym świetny interes ubiła :D A tak na serio to cieszę się, że Mia podbiła nie tylko moje serducho ;) Tak, jak pisała Iza, sunia dostaje Pro naturę, ja jej teraz mieszam ją z Pro Planem z jagnięciną na wrażliwy układ pokarmowy, bo Mia ma ostatnio problem z rozwolnieniem. Jeśli chodzi o reakcję na nagłą zmianę karmy to w przypadku każdego psa wygląda ona inaczej, ale nawet jeśli pies przechodzi ją bez żadnego problemu to powinno się wprowadzać nową karmę stopniowo, a przynajmniej jeśli jest taka możliwość ;)
Aneta i Nico - 2014-01-01, 21:24

Kochani czas na świeżą porcję zdjęć naszej uroczej Mii, tym razem ze spaceru noworocznego :D Jednak zanim zdjęcia muszę pochwalić naszą sunię, bo wczorajszą noc przeżyła tak, jak każdą inną, pełen spokój ;) Jutro czeka nas RTG łapki, więc 3majcie kciuki za Mię ;)

Iza Tutisowa - 2014-01-02, 10:34

Trzymamy łapaki i kciuki, że wszystko będzie w porządku :)
Puenta - 2014-01-02, 16:26

Musi być dobrze!
Aneta i Nico - 2014-01-02, 21:28

Kochani niestety nie mam najlepszych wieści. W RTG wyszły zmiany wskazujące na stan zapalny. Wet zaproponował kurację przeciwzapalną przez okres ok. 2 tyg. mają to być niesterydowe leki przeciwzapalne. Jeśli to nie pomoże będzie trzeba zrobić kolejne zdjęcia RTG tym razem już pod narkozą. Kurację zaczniemy zaraz po tym, jak unormujemy biegunkę Mii, bo niestety nie możemy się jej pozbyć, ale mam nadzieję, że dzięki lekom od weta uda nam się to zrobić w ciągu kilku najbliższych dni.
Ania i Kofi - 2014-01-06, 11:55

Co u małej słychać? Jak biegunka? Czy z łapką jest lepiej?
Iza Tutisowa - 2014-01-06, 13:20

Póki co odstawiliśmy suchą karmę małej i Anetka teraz w domku trochę kucharzy :mrgreen: Już widać pierwsze oznaki poprawy. Co do łapki będziemy ją leczyć, tak jak Anetka napisała, kiedy unormujemy wszystko z biegunkami. Ale już jesteśmy na dobrej drodze :)
Ania i Kofi - 2014-01-09, 22:11

puk, puk co słychać u Mijki? Czy z brzuszkiem już lepiej?
Iza Tutisowa - 2014-01-09, 22:15

Tak u Mii już znacznie lepiej, udalo się zapanować nad buegunkami. Dostała metronidazol i ma gotowane jedzenie. Dzisiaj też rozpoczęła kuracje niesterydową na prawy łokieć. Teraz czekamy jeszcze na RTG bioderek.
Aneta i Nico - 2014-01-10, 08:55

Iza właściwie napisała już wszystko, ale żeby nie było, że DT nic nie pisze to trochę rozwinę post powyżej :P Opanowanie biegunki nie było łatwe, ale wreszcie się udało, moja radość na widok normalnej qpy suni była przeogromna :D Teraz Mia je ryż z indykiem i marchewką, ale już powoli dołączamy do diety suchą karmę, mam nadzieję, że teraz już wszystko będzie ok. Sytuacja z łokciem na razie wygląda dość niepewnie, ale liczymy na to, że ta 2 tygodniowa kuracja pomoże i uda nam się zwalczyć ten stan zapalny. Przez okres kuracji Mia nie może biegać ani skakać, więc psiaki są trochę poszkodowane, bo nie mogą jechać na wybieg, ale dla dobra sprawy muszą jakoś to zrozumieć :D We wtorek robimy RTG bioder, więc kolejna niewiadoma zostanie odkryta. Póki co nie pozostaje nam nic innego jak 3mać kciuki za to, żeby udało się wyprostować wszystkie niedoskonałości zdrowotne Mii ;)
Aneta i Nico - 2014-01-14, 16:05

Właśnie wróciłyśmy od weta, Mia dzielnie zniosła znieczulenie i cały pobyt w przychodni. Wiadomości są 2: dobra i zła, dobra- w łokciu Mii jest tylko stan zapalny, nie ma tam żadnego zwyrodnienia, w związku z czym kuracja, która potrwa jeszcze przez tydzień powinna pomóc. Zła wiadomość dotyczy bioder, niestety Mia ma dysplazję, wet zaleciła suplementację chondroprotetykami, np. arthroflex (najlepiej gdyby sunia dostawała tego typu suplementy przez resztę życia, ale w ostateczności kilkumiesięczna kuracja też powinna dać jakiś efekt). Jeśli nie suplementy, można wprowadzić dietę typu Mobility Large Dog albo j/d Hill'sa. Gdyby zwyrodnienie się pogłębiło w przyszłości może zaistnieć potrzeba przeprowadzenia resekcji główki k. udowej, ale jest to najczarniejszy scenariusz z możliwych. Niestety Mia nie będzie mogła skakać, ani aportować, za to w jej przypadku wskazane jest pływanie. Z najnowszych wieści to wszystko, sunia dalej czeka na swojego człowieka, więc mam nadzieję, że już niedługo jej marzenie się spełni ;)
Iza Tutisowa - 2014-01-14, 17:59

Dzięki Anetko :) Bardzo się cieszę, że stan zapalny się zmniejsza i będzie z łapką dobrze. Co do dysplazji to nie jest to oczywiście fajna wiadomość, ale tragedii wielkiej też nie ma :) Wiem, bo mam takiego rudego adhadowca z dysplazją i nie jest to nic czym należy się zrażać :)

Kochani szukamy dla Mijki nadal domku, więc czekamy na kolejkę :D

Aneta i Nico - 2014-01-20, 21:23

Oj kochani zupełnie nie rozumiem, dlaczego tak wspaniały pies, jak Mia, ciągle nie może znaleźć człowieka, który pokocha ją nad wszystko i zaprosi do swojego życia :( Mam nadzieję, że dzisiejsza wiadomość doda Wam pewności, że Mia to idealny psiak. Dziś nastąpił ważny moment, ponieważ Mia miała swoje pierwsze (a przynajmniej u mnie )spotkanie z kotem :D Co prawda spotkanie to nie było zbyt długie, ale najważniejsze jest to, że sunia przez cały czas merdała ogonem i sprawiała wrażenie zaciekawionej. Wąchała i wąchała, a jak kot został zamknięty w transporterku to była trochę zła, że zabrałyśmy jej dopiero co poznanego kolegę :D Tak czy inaczej, możemy być prawie pewni, że Mia jest w stanie zaprzyjaźnić się z kotem, a to oznacza, że w zasadzie już nic nie stoi na przeszkodzie, aby wypełnić ankietę adopcyjną i zabrać ją do siebie ;)
ewka_poznan - 2014-01-21, 09:46

witam, proszę powiedzieć jaki jest stosunek suni do dzieci?
Aneta i Nico - 2014-01-21, 11:38

Sunia jest pozytywnie nastawiona do wszystkich, również do dzieci, kilka razy była przez nie wymiziana i jedyną jej reakcją było merdanie ogonem i proszenie o jeszcze ;) Nawet jak jakieś dziecko wyciągnęło ręce przez kraty na wybiegu to sunia przytuliła się do ogrodzenia i z uśmiechem czekała na głaskanie ;)
ewka_poznan - 2014-01-21, 11:40

mogłabym prosić formularz adopcyjny?
Rufiakowa Amcia - 2014-01-21, 11:51

Aplikacja jest do ściągnięcia pod linkiem: aplikacja adopcyjna

A odesłać można bezpośrednio na mail opiekunki adopcji, czyli Izy: izabela@wartagoldena.org.pl

Iwona i Beta - 2014-01-21, 11:56

Jak objawia się u niej ta dysplazja
czy Mia moze bawić się np z innym psem mam na mysli labradora