Forum Fundacji Warta Goldena Forum organizacji pomagającej psom rasy Golden Retriever w potrzebie.
PSY FUNDACJI - SEM - 143
ofilka - 2012-07-09, 16:45 Wynik tarczycy to ft4 9,87 czyli dalej zaniżony (jest od 10-24), wcześniej było 9,69.
Weterynarz stwierdził, że jest to niski wynik, ale nie jest chorobowy, wiec powtórzył to co wcześniej - można dawać mu suplementy, ale póki pies nie zacznie tyć nie ma sensu nic z tym robić. Waga Sema z czwartku 5.07 to niecałe 38 kg, czyli waga niezmienna.
Po zastrzyku Sem przestał się drapać.ofilka - 2012-07-16, 09:37 Semowe Archiwum X
Byliśmy 3 dni nad jeziorkiem. Zgodnie z zaleceniem veta, Sem codziennie rano dostawał jedną tabletke clemastinum, co zaskutkowało tym, że praktycznie w ogóle sie nie drapał i nie powstał ani jeden strupek.
A powodów do drapania było wiele... po pierwsze - psiak był ciągle wilgotny - wśród mokrych atrkacji znalazło się pływanie w jeziorze, bieganie po deszczu, harce w mokrej trawie, leżenie w kałużach i taplanie się w błocie.
Po drugie - menu. Semowi ograniczenie jedzenia o popołudniowy posiłek zdecydowanie nie przypadło do gustu. Jako, że Sem psem o nienagannych manierach jest, ze stołu jedzenia nie weźmie. Poczucie sprawiedliwości ma chyba jednak bardziej rozwinięte, ponieważ porwał dwie zacne kiełbasy. Kiedy zauważyliśmy akt pożerania drugiej i zerwaliśmy się, by przejąć zakładnika, Sem... połknął ją prawie w całości .
Drugiego dnia deficyt posiłków (jak to Kal bedzie jeść, a ja nie), wyrównał sobie przypadkiem, ponieważ drzwi domku puściły pod jego naporem i Sem pożarł prawie całą puszkę gran carno wołowina w rosołku.
Ku memu zdziwieniu, zdarzenia te nie wywarły żadnego wrażenia na jego brzuszku.Jerzy Kora - 2012-07-20, 23:26
Cytat:
Semowi ograniczenie jedzenia o popołudniowy posiłek zdecydowanie nie przypadło do gustu.
Czy to znaczy że SEM je teraz raz dziennie?ofilka - 2012-07-21, 11:11 Sem je pełną miche o 10 i 18, moja suczka je 3 razy dziennie i Semowi też sie trzeci wielkości przegryzki dostajeofilka - 2012-08-02, 14:39 Semuś przypomina mi film dr Jekylla i mr Hyde. Zastanawiało mnie wcześniej gdy słyszałam, jaki to jest nadpobudliwy, czy kłopotliwy, skoro u nas to ostoja spokoju. Wczoraj jednak Semuś pokazał swoje mniej przytulaśne oblicze warcząc i szczerząc zęby na sześciolatke. Córka kuzyna która uwielbia pieski przyszła do nas w odwiedziny. Na początku wszystko w porządku, Sem przywitał wszystkich, tulił się, nadstawiał do głaskania, ale kiedy mała przybliżyła twarz do jego pyska zaczął warczeć i pokazywać kły. Myślałam, że chodzi o patrzenie w oczy, ale mała się odsunęła, a Sem warczał i szczerzył kły za każdym razem gdy tylko go dotknęła. Mała głaskała go delikatnie, ani pod włos, ani nie drapała, innymi słowy nie robiła niczego co wywołałoby u niego dyskomfort. Usiadłam przy niej, głaskałam go równo z małą i uspokajałam go, ale on patrzył na małą jak jakiś ludojad. I z każdym dotknięciem odwracał w jej stronę zęby, nawet jak głaskała go tylko po grzbiecie. Musiałam go eksmitować na balkon w ramach kary, bo byłam pewna, że się na nią rzuci. Po kilku minutach jak wrócił do mieszkania położył się dwa metry do kanapy i łypał na nią spod byka. Zupełnie tego nie rozumiem, obserwowałam go cały czas, w końcu pies i dziecko to delikatne połączenie, mała nie zrobiła mu absolutnie nic co mogłoby spowodować taką reakcję.
Przy poprzedniej wizycie reagował podobnie, tyle, że w mniejszym stopniu.
Trzeba będzie o tym ostrzec ewentualnych chętnych.Jerzy Kora - 2012-08-02, 22:51 Są ludzie którzy działają tak na psy. Akurat to dziecko i ten pies są toksyczni. Dziecko nie powinno podchodzić w ten sposób do żadnego psa. Może zostać bez nosa. Jeśli doszło do warczenia raczej więcej bym nie ryzykował kolejnych kontaktów.
Czy chcesz powiedzieć że SEM nie lubi generalnie dzieci czy tylko namolnych dzieci czy tylko tego konkretnego dziecka. ?M!S!A - 2012-08-02, 22:59 Myślę, że pocieszające dla Was powinno być to że Sem pięknie wysyła sygnały- przynajmniej tak wnioskuję z Twojego opisu. Niestety Wy ich nie odczytaliście i mimo dalszych ostrzeżeń pies był głaskany. Pies w takim wypadku ostrzega że nie chce być głaskany i jak widać Sem robił to długo- gdyby chciał ugryźć zrobił by to odrazu.Kamila i Oskar - 2012-08-03, 08:01 wydaje mi sie ,że można tez spróbować nagradzać go w obecności dziecka, przy dziecku i niech dziecko samo daje mu smaczki - niech kojarzą mu się z czymś przyjemnym np zabawą ,smaczkiem.
Jeżeli to nie jakis uraz z przeszłośći to powinno pomóc mu przełamać się do dzieci.
Ale nic na siłe !ofilka - 2012-08-04, 13:34 Też wpadłam na pomysł z przysmakami, dałam małej aby nakarmiła Sema i oddzieliłam jedno od drugiego.
Nie wiem, czy Sem ma uraz do wszystkich dzieci, czy tylko nie spodobało mu się to jedno. Wcześniej miał na dworze chwilowy kontakt z paroma dzieciakami i był przyjazny. Kiedy 3 letnia córka szwagierki do nas przyszła bała się go głaskać, Sem zachowywał się przyjaźnie.
Niestety nie mam więcej znajomych dzieciaków do testów .ofilka - 2012-08-09, 17:39 Badania Sema wyszły pozytywnie, po analizie lekarskiej został dopuszczony do kastracji. Dostałam maila z następującymi wynikami od lecznicy:
KREATYNINA
0.91mg/dl
pies :1,0-1,70mg/dl
kot :1,0-1,80mg/dl
ALAT
36 U/L
pies 3-50 U/L
kot 20-107 U/L
ASPAT
24 U/L
pies 1-37 U/L
kot 6-44U/L
FOSFATAZA ALKALICZNA
38 U/L
pies 20-155U/l
kot 23-107 U/l
Data/godzina: 2012-08-08 15:33:51
Sprawozdanie autoryzował: mgr Anna Radochońska
DIAGNOSTA LABORATORYJNY 02172 analityk kliniczny
K -krew pełna; S - surowica; O - osocze; M - mocz; PZJ - płyny z jam ciała; U - badanie uzupełniające
Wyniki badań odnoszą się wyłącznie do próbki, której rodzaj, czas rejestracji, miejsce pobrania są identyfikowane w niniejszym sprawozdaniu
Wynik dostarczono drogą elektroniczną.Jerzy Kora - 2012-08-09, 23:13 Pytałaś o celowość wykonania profilu tarczycowego? Poprzednio wyniki nie były najlepsze.ofilka - 2012-08-10, 09:16 Nie nie pytałam, bo mi te literki i cyferki i tak nic nie mówiąJerzy Kora - 2012-08-10, 19:31 Szefowa wybierała się do przychodni więc może się dowie, . SEM dalej ma te plamy?ofilka - 2012-08-10, 21:13 Sem od kiedy je hillsa nie ma żadnych plam. Czasem sie drapie, ale żadnych efektów tego nie maOla,Marcin,Elsunia i Semu - 2012-08-11, 07:31 Witam wszystkich
Przesyłam kilka nowych fotek od mojej przekochanej suni...
Jak widać mimo swoich latek trzyma się znakomicie.
Pozdrawiamy Wiki Megulowa - 2012-08-11, 07:37 Jak pięknie Hildzia jest cudowna <33Korbulowa Familia - 2012-08-11, 07:38 Troszkę poprawię wielkość zdjęć, żeby lepiej nam się oglądalo piękną i szczęśliwą Elsę
Warna - 2012-08-11, 10:36 Ślubne?Ola,Marcin,Elsunia i Semu - 2012-08-11, 11:10 No ślubne ....jakby mogło zabraknąć Naszej Psicy w takim dniu Warna - 2012-08-11, 11:13 No to GRATULACJE!Ola,Marcin,Elsunia i Semu - 2012-08-11, 11:31 Dziękujemy bardzo ;D
Rufiakowa Amcia - 2012-08-11, 12:08 Gratulacje! I to chodzenie po wodzie... ofilka - 2012-08-13, 18:03 Dzisiaj Semuś sprawił, że opadły nam szczęki. Na hasło "umyjemy psa" wcześniej kładł się i udawał trupa. Podobnie zapowiadało się dziś. Gdy usłyszał te straszne słowa wyszedł na korytarz i położył się w cieniu. Dla żartu kontynuowaliśmy więc zachęty "no chodź Semuś, umyjemy Cię", spodziewając się, że będzie udawał niewidzialnego. Wtem po dwóch zachętach, Semuś podniósł się z podłogi, podszedł do nas, po czym nas minął, wszedł do łazienki i... wskoczył do wanny. Kiedy w szoku zamilkliśmy, spojrzał się na nas ponaglająco
Korbulowa Familia - 2012-08-13, 18:13 HEHE
Mi też szczęka opadła
Rewelacyjny jest SEMuś Warna - 2012-08-13, 18:15 Niesamowite! Rozumiem, że to jakieś są kąpiele lecznicze? Chyba czegoś nie doczytałam - przepraszam.