Forum Fundacji Warta Goldena Forum organizacji pomagającej psom rasy Golden Retriever w potrzebie.
PSY FUNDACYJNE W NOWYCH DOMACH - MAJLO ma już dom w Będzinie-579
Kasia i Abby - 2017-10-14, 10:06 jest lepiej, ale nadal są problemy z zabiegami pielęgnacyjnymi. Dodatkowo jest nie ufny na początku do nowych osób. Niestety Majlo potrzebuje długiego czasu, żeby zaufać. Uwielbia taplać się w kałużach.Kami, Kicz i Vivi - 2017-12-08, 12:21 Kochani, mała charakterystyka na odświeżenie informacji o Majlo z DT
Maylo to psiak z dystansem,,,traktuje otoczenie z doza ostroznosci,,,droga do niego jest zabawa w aport co uwielbia,,,zresztą jak pływanie,,,bez końca może aportować,,,potrafi się uspokoić przy aporcie usiasc i czekac az się rzuci,,,nie obszczekuje i nie fiksuje się.potrafi odstapic aport innemu psiakowi i nie wdawać się w awanture o pileczke Maylo jest psiakiem o bardzo długim czasie adaptacuyjny,,,dlugi czas upływa zanim czuje się u siebie.Nie nadaje się do domu z dziecmi..Maylo potrzebuje swojego azylu,,,spokojnego miejsca gdzie będzie mogl się zrelaksować i wyciszyć (jakiś pokoj pomieszczenie, duza otwarta kenelowka) . Na spacerach trzyma się opiekuna,,wraca na zawolanie,,nie lubi pieszczot,,,pozwala na to ale nigdy się nie domaga.Dagmara i Szeri - 2018-03-22, 08:59 Witam w wątku Majlo!
Wklejam aktualne zdjęcia przystojniaka:
Magda i Nika - 2018-03-23, 14:19 jaki on piękny Dagmara i Szeri - 2018-03-23, 22:27 A tutaj najnowszy opis Majlo:
"Dorosly dorodny samiec, mocno w typie rasy golden. Pies kastrowany, zdrowy.
Maylo po przywiezieniu zdradzal silne objawy psa z agresja lekowa, nie bylo mozliwosci ubrania kaganca, pielegnacji. W niektorych przypadkach reagowal agresja na dotyk, zwlaszcza przez obcych. W sytuacjach stresowych chowal sie do swojego boksu, przy jakiejkolwiek probie wyprowadzenia go z boksu atakowal.
W tym momencie Maylo swietnie wspolpracuje, zwlaszcza na aporcie. Nauczyl sie ustepowac aport innym psiakom, nie walczyc o pileczke, nauczyl sie handlu wymiennego za aport. Jest psem bardzo aktywnym, jedyna rzecza wazniejsza od aportu to jedzenie.
Maylo nie ma tendencji do ucieczek, nie oddala sie z terenu. Na spacerze pilnuje sie opiekuna, wraca na zawolanie. Nie wykazuje tendencji lowieckich, kotow nie gania chociaz nie wiem jak zareagowalby w jednym pomieszczeniu. Do obcych kontaktowy, idzie sie przywitac, jak ktos raz rzuci pileczke, to juz Maylo mu nie odpusci. Z psami nie ma problemu chociaz niektorych nie lubi.
Pielegnacja: opiekun ktoremu ufa moze go oporzadzac, na obcego potrafi klapnac.
Nowy dom: Maylo szuka odpowiedzialnych opiekunow, ktorzy maja doswiadczenie z "trudnymi psiakami". Poczatkowy okres moze byc ciezki, zmiana otoczenia, nowi ludzie, teren to wszystko sa czynniki stresogenne. Maylo powinien mieszkac w spokojnej okolicy, najlepiej dom z ogrodem, mile widziany drugi psiak. Czas adaptacji do nowych warunkow moze byc wydluzony i potrwac nawet 6 tyg. Nie powinien mieszkac z dziecmi."Dagmara i Szeri - 2018-05-20, 09:48 Poniżej najnowsza partia zdjęć z pluszakami:
Beata Jarek Baffy Saba - 2018-06-18, 12:46 To Ja Maylo przyjechałem w niedziele do Bafika i Saby pomieszkam sobie z nimi trochę Beata Jarek Baffy Saba - 2018-06-18, 12:47 Beata Jarek Baffy Saba - 2018-06-18, 12:47 Angelika i Spike - 2018-06-18, 12:57 cześć Majlo Dominika i Binek - 2018-06-18, 22:40 Hej chłopaku powodzenia u Beaty i Jarka , zachowuj się tam ładnie!Dagmara i Szeri - 2018-06-25, 20:46 Majlo jest u Beaty i Jarka już cały tydzień, póki co zachowuje się poprawnie.
W domu potrafi zachować czystość, jest w miarę zrelaksowany i odpoczywa, a na zewnątrz jest aktywny.
Obecnie sprawdzamy jak sobie poradzi w domu. W hotelu u Magdy przeszedł terapię z sukcesem, niemniej jednak panowały tam inne warunki niż domowe, bez ludzi prawie na wyłączność.
Pierwszego dnia był lekki stresik, w kolejnych zwłaszcza przy pielęgnacji czy też wycieraniu łap mały dyskomfort (potrafi wówczas warknąć).
Na spacerze chętnie aportuje, bawi się, eksploruje otoczenie i pięknie trzyma się człowieka. Na smyczy nie ciągnie.
Jest to bez wątpienia pies dla doświadczonego i konsekwentnego przewodnika.
Co do kondycji i zdrowia: na pewno musi zrzucić ok 2 kg (ze względu na stawy), w najbliższych dniach przy okazji szczepień przejdzie również przegląd u weterynarza (zostaną
m.in. przeprowadzone kontrolne badania krwi). Wizualnie musimy popracować nad sierścią, trzeba odbudować okrywę, ponieważ miał wycięte kołtuny i nie prezentuje się zadowalająco.Beata Jarek Baffy Saba - 2018-06-26, 10:27 Majlo oswaja się ze szmatami Beata Jarek Baffy Saba - 2018-07-03, 09:02 I tak sobie mieszkam z Bafikiem i Sabą . Jestem dla czworonożnych bardzo grzeczny a jak trochę przegnę to Suka Saba kłapie zębami na mnie .Dla państwa tymczasowych nie zawsze jestem grzeczny i sam nie wiem dlaczego taki jestem Nanka i Beza - 2018-07-03, 09:56 Majluś ogarnij się chłopaku i bądź grzeczny dla wszystkich, to gwarantuje Ci, że znajdziesz super dom na zawsze już!Angelika i Spike - 2018-07-10, 09:18 Dagmara i Szeri - 2018-07-11, 19:14 Majlo nie jest łatwym psem (niestety) ale Beata z Jarkiem robią wszystko, żeby mu pomóc zaadoptować się do nowych warunków. Dużo z nim pracują, a w sierpniu do treningów włączy się behawiorysta.
Co do zdrowia Majlo, to nie jest źle. Wyniki krwi są dobre, jedynie hormony tarczyczy poniżej normy, w związku z czym Majlo ma przepisany lek (euthyrox 100 w dawce 2 x 1 tabl). Za ok 2 tygodnie będzie miał kontrolne badanie krwi.
Majlo ma problemy ze stawami, dlatego na stałę przyjmuje suplementy. Pan doktor zajmie się również tym tematem.
Obecnie najbardziej martwi mnie osiągnięcie spokoju wewnętrznego Majlo.
Trzymajcie się
Poniżej wyniki krwi
Dagmara i Szeri - 2018-07-11, 19:27 I jeszcze dzisiejsze czesanie:
Angelika i Spike - 2018-07-13, 15:40 Angelika i Spike - 2018-07-13, 15:41 Beata Jarek Baffy Saba - 2018-08-04, 08:21 Pani behawiorystka powiedziała, że nie jestem psem agresywnym tylko mam złe nawyki Beata Jarek Baffy Saba - 2018-08-07, 19:28 Mal nikt się Majlo nie interesuje Angelika i Spike - 2018-08-07, 20:14 Napiszcie o nim coś więcej. Jego dzien, zachowania, codzienność. Im więcej napiszecie tym lepiej potencjalni kandydaci go poznają.Angelika i Spike - 2018-08-08, 10:49 Angelika i Spike - 2018-09-04, 12:07