Forum Fundacji Warta Goldena Forum organizacji pomagającej psom rasy Golden Retriever w potrzebie.
PSY FUNDACYJNE W NOWYCH DOMACH - KORBA ma już dom w Sosnowcu - 39
Korbulowa Familia - 2013-08-31, 17:25 No kochani, to mamy piękne zwieńczenie końca wakacji
Dzisiaj odbyły się zawody dogtrekkingowe w Tychach. Miałyśmy tą ogromną przyjemność stawić sie na trasie 25km
Poznałyśmy masę ludzi, m.in. Kasię Pisarską z Psich Adopcji - anioł kobieta!!!
Naszym celem była świetna zabawa i spora dawka intensywnego ruchu. Z tego zrobiło się tak intensywnie, że 20 km biegłyśmy (do tej pory w to nie wierzę), a pozostałe kilometry (czyli około 8, bo trzeba było nadrabiać drogi lub długo szukać punktów kontrolnych) przeszłyśmy intensywnym marszem
Jaki tego efekt?...
Ha! Taki, że mamy dwa razy podium!!!
Mamy II miejsce w kategorii MID (dystans 25km) kobiety
I tutaj poproszę o owacje I miejsce w kategorii: najszybszy pies z adopcji!!!
Pojechałyśmy z pozytywnym nastawieniem, a wróciłyśmy z wspaniałymi nagrodami
P.S.
Nie ważne, że pachwiny mam obtarte do koloru jagody, stopy do żywych ran, a z rąk zębami wyciągałam biegnąc kolce od ostreżyn - było bosko!!! M!S!A - 2013-08-31, 17:57 Brawo dziewczyny- piękne wyniki, piękne nagrody GRATULACJESylwia i Borys - 2013-08-31, 17:58 Ło matko, wielki szacun!
Gratulacje Grażyna i Bari - 2013-08-31, 18:02 Bardzo serdecznie gratulujemy, jesteśmy pod ogromnym wrażeniem
Grażyna i Bari Wiola i Lola - 2013-08-31, 18:35 No brawo!!!!!!!! i wielkie GRATULACJE !!!!!!!!!!!! :brawo: :brawo: :brawo: :brawo: :brawo: :brawo: Ola i Habs - 2013-08-31, 18:44 My również bardzo serdecznie gratulujemy Iza Tutisowa - 2013-08-31, 18:49 Gratulacje! !!!!! Rufiakowa Amcia - 2013-08-31, 18:50
Zamurowana na amen! Dostałam zadyszki na samą myśl o Waszym wyczynie!
A serio- szacun do kwadratu! Kasia, Szajba i Milka - 2013-08-31, 18:50 Super dziewczyny !!! monimax - 2013-08-31, 19:03 Dziewczyny, jesteście super Aga_TRuficzkowa - 2013-08-31, 19:27 Ola, jeszcze tutaj: GRATULACJE !!!!!Korbulowa Familia - 2013-08-31, 19:35 Ej, kurde, bo się wzruszyłam... Dziękuję za docenienie naszego wspólnego wyczynu Barbara - 2013-08-31, 20:37 Jeszcze raz WIELKIE gratulacje Ewelina, Adam i Blues - 2013-08-31, 21:27 My też bijemi wielkie brawa i gratulujemy sukcesów Monika, Boni i Jack - 2013-09-01, 07:41 Gratulacje Kamila i Oskar - 2013-09-01, 08:02 Dziewczyny też wam gratulujemy i zarazem podziwiamy - nie lada wyczyn goldenek2 - 2013-09-01, 18:54 Ola i Korba - niesamowite z Was dziewczyny Korbulowa Familia - 2013-09-03, 21:18 Aaaaa... Zapomniałam opowiedzieć Wam o konsultacji Korbusi u psiej dietetyczki!
W związku z Korbusiowymi problemami z trawieniem (przy innym niż specjalistyczna karma pojawiające się biegunki) oraz słabym przyswajaniem pokarmów skonsultowałyśmy wprowadzenie zmiany żywieniowej.
Przedstawię Wam wskazówki jakie dostałyśmy, być może komuś posłużą (my od dzisiaj zaczęłyśmy wprowadzać n/w):
1. Siemię lniane (lepiej mielone, bo nie trzeba rozgryzać ziarenek, a Korba jedzenia nie gryzie) - w układzie pokarmowym działa łagodząco. Stosowane jest przy biegunkach lub zaparciach, a także zapobiegawczo dla zapewnienia prawidłowej perystaltyki jelit. Szczególnie cenione przy wszelkich nieżytach i nadkwasotach, a nawet owrzodzeniach.
* mielone zalewamy wrzątkiem! Całe ziarenka możemy letnią wodą.
2. Olej lniany - zawarte w nim kwasy omega-3 i 6 mają fundamentalne znaczenie dla zdrowia człowieka. Stanowią one niezastąpiony budulec dla błon komórkowych, czynią ją elastyczną i powodują, że błona ta prawidłowo funkcjonuje, a więc zapewnia komórkom prawidłowy transport substancji odżywczych i komunikację.
3. Wzbogacenie diety o nabiał - jogurty, biały ser, kefiry itp. (BEZ MLEKA!!!). Uzupełnia naturalną florę bakteryjną.
4. Podawać do jedzenia: banana (zmiksowany lub jak lubi jeść to cały/wkawałkach), jabłko, marchew (surowa: cała lub zmiksowana, gotowana), brukselki, brokuły, pietruszkę.
Damy znać jak nam idzie poprawa perstaltyki jelit oraz delikatne przybieranie na masie
P.S.
Dzisiaj brukselka była praktycznie wciągana z prędkością światła podczas jedzenia obu posiłków Aga_TRuficzkowa - 2013-09-03, 21:25 Ola, czyli generalnie podstawy diety BARF- owej, moje psy mają to na co dzień Tylko w wersji surowej i koniecznie zmiksowanej, bo inaczej przeleci i wyleci Aga_TRuficzkowa - 2013-09-03, 21:26 A ź brukselką też uważaj, bo podobnie jak brokuły i kapusta powoduje wzdęcia Korbulowa Familia - 2013-09-03, 22:04 Niestety mięcho wprowadzane Korbie dawało straaaszne spustoszenie, więc musimy bardzo powoli oswajać i odbudowywać jelita, aby w przyszłości (co najmniej 6 m-cznej) myśleć o całkowitym przejściu, ale to jeszcze zobaczymy. Narazie takie podstawy bardzo mi się podobają, bo mogę łączyć aktualny sposób żywienia z pewnymi odmianami i odejściem od nuuudy
Aga ja nadal mam Twoje porady zachowane, więc w razie czego będę sięgała do nich Korbulowa Familia - 2013-09-03, 22:04
Aga_TRuficzkowa napisał/a:
A ź brukselką też uważaj, bo podobnie jak brokuły i kapusta powoduje wzdęcia
Narazie jeszcze żyje i nie pobladłam Ewelina, Kajen i Zola - 2013-09-10, 21:23 Ola, bardzo pomocne rady! Kajka też ma delikatny brzuszek i właściwie większość pożywienia, które nie jest suchą karmą natychmiast wywołuje u niej problemy gastryczne Szama za to z radością i bez konsekwencji banany, marchewki, pietruszkę, a resztę tego co napisałaś na pewno niebawem skosztuje A w ogóle to się z Korbusią dobrałyście jak w korcu maku, żeby wszystkie adopcje tak się idealnie kończyły!Korbulowa Familia - 2013-09-22, 18:06 No i wróciłyśmy po finale Pucharu Polski w dogtrekkingu w Wiśle
Tym razem szłyśmy dla zabawy, ponieważ niestety opuściłyśmy 2 zawody, na możliwe 1 opuszczenie i my jako my się nie liczyłyśmy w klasyfikacji generalnej
Nie mniej sukces wypracowany drużynowo mamy!!!
Po 26km chodzenia po górach, błocie i kamienistych zejściach pojawiłyśmy się na "pudle" na 2 m-cu jako drużyna Watra Team w klasyfikacji generalnej podsumowującej rok 2013!
Jestem bardzo zadowolona z zakończenia sezonu. I pomyśleć, że w styczniu jeszcze nie myślałyśmy o tym, żeby biegać 20-kilka kilometrów, że pokonanie górzystego terenu powyżej 25km jest możliwe i że tyle radości daje czas spędzony na takim dystansie we współpracy z ukochanym psem
Korbusiu jesteś wyjątkowa!!! Ewelina, Kajen i Zola - 2013-09-22, 18:16 Gratuluję Wam dziewczyny i życzę dalszych sukcesów!!