Forum Fundacji Warta Goldena Forum organizacji pomagającej psom rasy Golden Retriever w potrzebie.
PSY FUNDACYJNE W NOWYCH DOMACH - BATIXA ma już dom w Rybniku - 13
Lusii i Bati - 2012-05-10, 17:22 Witam
Pilnie potrzebuje pomocy.
Batina jest w klinice i maja problem z wystawieniem jej diagnozy potrzebuje telefon do dobrego weterynarza najlepiej stacjonarny !!!! PILNE!!!!!Warna - 2012-05-10, 17:24 Dr Renata Schneider - Lecznica “Schneider i Czingon” s.c.
ul. Gen.Wł.Sikorskiego 61, 44-103 Gliwice
tel. 032 230 63 08
Co się dzieje??????????????Lusii i Bati - 2012-05-10, 17:50 Batina od dwoch tygodni wymiotuje i chudnie na dzien dzisiejszy schudla 8 kg:-) Jest na kroplowkach od 5 dni i lezy w klinice w Niemczech. Wyniki z krwi podstawowe sa ok dzisiaj miala gastroskopie i pobrali jej krew na szczegolowe badanie. Wymiotuje zolcia i nic nie je .Pani doktor powiedziala ze moze to byc watroba no ale szczegoly powie jak przyjda wyniki.Dzwonilam do p.dok Schneider teraz jest zajeta ale za pol godziny mam sprobowac jeszcze raz zadzwonic. Moze ktos mial podobny problem i mogly nam pomoc ?. Jutro zabieramy ja do domciu od dzisiaj jest na zastrzykach z antybiotykiem a w poniedzialek beda wyniki. Narazie tyle a jak bedziemy wiedziec cos wiecej to damy znac. Moze ktos juz to przerabial ze swoim pupilem i moze nam cos wiecj napisac czy doradzic ?. Ja jestem podlamana bo nasze slonko nie wyglada dobrze a ja nie wiem jak moge jej bardziej pomoc. Wierze ze ma dobra opieke i ze bedzie dobrze ale tyle naczytalam sie o watrobie i chorobach z nia zwiazanych ze mi sie plakac chce. Dziekuje za szybka odpowiedz i pomoc z waszej strony. Trzymajcie za nia kciuki bo mala MUSI MYC ZDROWA!!!!!!!!!!!!!Lusii i Bati - 2012-05-10, 18:00 Ten usmiech po 8 kg mial byc:-( bo do smiechu to nam daleko:(goldenek2 - 2012-05-10, 18:19 Boże... biedna dziewczynka. Trzymam kciuki za jej zdrowie Warna - 2012-05-10, 19:51 Miała robione USG brzucha?Lusii i Bati - 2012-05-10, 21:51 Miala robione USG na ktorym lekarz widzial zmiany tak jak by cos jej lerzalo nie przetrawione dlatego zrobili jej gastroskopie po ktorej stwierdzili ze wszystko jest dobrze.Rozmawialam z p.Schneider i jutro zrobie kopie badan Bati i przesle do niej na maila. Mam pytanie czy nie moglabym prosic o kontakt pania z poprzednia wlascicielka Batiny bo tak sobie przypomnialam pytania pani doktor z kliniki, pytala o to czy Batina miala wczesniej jakies problemy tego typu i zaraz mi sie przypomniala jedna rzecz ktora miala napisana w opisie ze ma alergie na makaron. Tak sie zastanawiam czy nie ma to cos wspolnego z jej dolegliwoscia. Makaronu nie jadla ale jestem ciekawa po czym zostalo to stwierdzone. Wczoraj obgryzla lape tylnia do skory lekarz stwierdzi ze to byla reakcja alergiczna na jedna z tabletek ktore dostala Moze by bylo warto porozmawiac z bylymi wlascicielami? Ja nie moge ale moze ktos z FUndacji?Lusii i Bati - 2012-05-11, 09:12 Bati miala zmieniona karme byla na selekt gold beef a po wizycie w marcu kiedy pan doktor w Polsce stwierdzil ze wazy 34kg i jest za gruba. Kupilam jej select gold light. Na tej karmie jest dwa miesiace i wczesniej nie bylo widac zeby jej nie odpowiadala. Dzisiaj rano porownalam sklad karmy wczesniej co jadla do tej co teraz ma i jest minimalna roznica w illosci maczki teraz jest 20% z tym 15 to kurczak a wczesniej bylo 13%. Do tego jest wiecej sladnikow takich jak kukurydza i zboza. Jak bede dzisiaj u pani doktor to siie wypytam czy moze to byc przyczyna jej choroby. A co wy o tym myslicie?Aga_TRuficzkowa - 2012-05-11, 09:22 Lusii ,wysłałam Ci PW ale widzę ,że nie odebrałaś.
Napisałam ,że Batinka faktycznie była uczulona na makaron,ale w jej charakterystyce nie ma nic o jakichkolwiek chorobach.Po makaronie bardzo się drapała,jeżeli chcesz mogę zadzwonić jeszcze do jej byłej właścicielki ale myślę ,że nie powie nic więcej niż wiemy.
Batinko trzymaj się !!!!Lusii i Bati - 2012-05-11, 18:20 Witam
Batina jest juz w domu:-( Jest bardzo oslabiona mam wrazenie ze jest gorzej niz bylo . Pani doktor powiedziala ze nie moze nic powiedziec az nie zobaczy wynikow kore maja byc w sobote lub jutro boje sie jednego ze moja gwizda do poniedzialku nie wytrzyma:-(. Dostala antybiotyk nawet nie wiem jak sie nazywa bo poprostu odeszly mi sily jak zobaczylam Batine w kazdym badz razie po zadaniu pytania odnosnie watroby i nerek powiedziala ze tego sie obawia ze to watroba:-(. Uspokoila mnie mowiac ze Bati jest na antybiotyku pod tym kierunkiem a wiecej moze mi powiedziec po wynikach.
Pominelam jeden wazny fakt w opisie dolegliwosci Batiny duzo pije i bardzo duzo sika:-(jeszcze wczoraj mnie ten fakt cieszyl az do dzisiaj jak poczytalam o obiawach zapalenia watroby (jednym z podstawowych obiawow jest picie duzej ilosci wody) Boze ile bym dala zeby jej pomoc !!!!Lusii i Bati - 2012-05-11, 18:22 Co do wynikow to sa tylko podstawowe krwi, USG,Gastroskopia- to jest w normie.Poczekam do jutra bo moze jutro przyjda juz te szczegolowe to przesle je wszystkie razem. Boje sie strasznie tej najgorszej diagnozy:-(Aga_TRuficzkowa - 2012-05-11, 20:20 Lussi a czy Pani doktor wspominała coś o przetaczaniu krwi?
Może to jest jakieś rozwiązanie?
Trzymamy kciuki aby było dobrze, musi się udać !!!Lusii i Bati - 2012-05-12, 08:11 Nie i to mnie niepokoi bo jest coraz slabsza a jedyne co wczoraj uslyszalam to to ze musimy czekac na wyniki szczegolowe:-(. Dzisiaj na dziesiata jedziemy na zastrzyk a potem pojedziemy z nia do innego wet. moze nie do kliniki ale do przychodni. Boje sie ze nie dotrwa do poniedzialku a potem moze byc juz za pozno.Wczoraj bylam na watku Rebeki no i wszystko mnie to jakos przerazilo bo Batina ma te same obiawy a o przetaczaniu krwi ani slowa. Nie wiem co robic bo wydawaloby sie ze trafila w dobre rece a teraz juz moze byc za pozno:-(.Trzymajcie kciuki b o mi juz powolutku sil brakuje.
Przez ostatnie dni zwodzili nas ze to tylko zatrucie bi wynuki sa ok i goraczki nie ma podawali kroplowki jakies tablletki. Bati wymiotywala ale byla zywa a wczoraj jak ja przywiozlam do domu to nie ten pies:-(.Boze ile bym dala zeby to wszystko przezylagoldenek2 - 2012-05-12, 09:37 Ślę do Was same dobre myśli. Musi być dobrze !!!Edyta - 2012-05-12, 11:57 a może ona zjadła jakś trutkę np. na szczury lub inne gryzonie - to bardzo podobne objawy właśnie po spożyciu takiej trutki, nie wiem jak się sprawdza ale pewnie z krwi, czy miała robione wyniki pod kątem takiego zatrucia?Lusii i Bati - 2012-05-12, 12:43 No i nie wiem czy to dobre wiadomosci czy tylko cos co ma mnie podniesc na duchu:-(. Miala dzisiaj robione badanie krwi podstawowe i wyszlo za duzo krwinek czerwonych reszta w normie. Poprawilo jej sie z wynikow to co odpowiada za wymiociny zolcia jest duuzo lepiej. USG w normie no i dluuuga rozmowa z pania doktor i szefem kliniki. Dzisiaj sie dowiedzialam ze oni przejmuja sie bardziej nami niz psem bo ich zdaniem stan psa jest stabilny a my jestesmy na wykonczeniu ze gdyby uwazali ze jest zle to pies by musial lezec w klinice. Jest stabilny a to ze jest slaby to jest to ze organizm jest oslabiony przez antybiotyk i wymioty , ktore dzieka bogu ustapily;-). Wytlumaczyli nam dlaczego tez nie wlaczaja konkretnego leczenia ze najpierw trrzeba znac wyyniki szczegolowe aby nie podac czegos co moze jej jeszcze brdziej zaszkodzic. Dzisiaj z racji tego ze zjadla wczoraj kolacje i dzisiaj sniadnie nie dostala kroplowki.Stan stabilny tak dzisiaj uslyszalam i nie ma co panikowac bo nie jest zle. Przypuszczenia ze watroba i dlatego dostaje antybiotyk w tym kierunku ktory leczy rowniez zapalenie przelyku jesli wystepuje. Ja dzisiaj cala noc czuwalam i chodzilam z biedactwem sikac co 3 godziny. Jeszcze jedna bardzo wazna rzecz o ktora bym prosila jesli to jest mozliwe zeby napisac na maila bylej wlascicielki zapytanie z jakiej hodowli pies pochodzi. Wiem ze telefon ma nieczynny ale moze maila macie. Po przedyskutowaniu wszystkiego za i przciw dowiedzialam sie ze z krwi mozna sie dowiedziec z jakiej hodowli pies pochodzi i Batina bedzie miala to zidentyfikowane ale dobrze by bylo wykluczyc przodkow z wegier:-( Z tego co dobrze zrozumialam to w dalszym leczeniu psa musi miec dokladna historie zycia zebrana zeby moc prawidlowo leczyc zeby juz wiecej do takiego stanu nie doprowadzic. Mam troche problem z niemieckim wiec czesc tlumaczyl mi maz a czesc dogadywalam sie po angielsku. Troche tego duzo ale staram sie opisac dzisiejsza wizyte w szczegolach:-) Pani doktor rowniez zakazala nam szperania po internecie bo kazdy przypadek jest inny a ona prawdopodobnie watrobe ma chora ale jeszcze nie wiem jak powaznie , moze to byc cos niegroznego i do wyleczenia. Duzo rzeczy, nazw nie pamietam bo duuuzo tego bylo a emocje swoje robily ze co chwila plakac mi sie chcialo.Musze ja sprawdzac ile wody wypija na dzien i karmic malo ale czesto. Co do tego co mam jej dawac i diety dla niej to wszystko bedzie ustalane po wynikach teraz ryz z kurczakiem. Teraz lezy biedaczka i odpoczywa zjadla drugie sniadanie z checia wiec moze nie jest az tak zle A co do tej anemi to od poniedzialku zaczna kuracje w tym kierunku ale caly czas slyszalam ze po wynikach... Mialy byc dzisiaj ale nie doszly:-( W poniedzialek jak bede je miala w reku to przesle wszystko do kupy pani doktor w Gliwicach do konsultacji:-) Przyznam sie troche ze sie troszku uspokoilam i mam w oki iskierke nadziei ze wszystko bedzie dobrze. Powiedzialam jej tez o tej transfuzji krwi a ona powiedziala ze narazie nie myslmy o tym bo nie ma potrzeby a jesli bedzie to na pewno bedzie ja miala:-(. Dziekuje wam wszystkim za wsparcie i trzymajcie kciuki za BATINELusii i Bati - 2012-05-12, 12:45 A co do trutki na szczury to moze tez byc cos z tego bo kupilismy dom miesiac temu w niemczech i moze jakiemus gebelsowi Batina nie przypadla do gustu hmmmm Musze tylko spytac o to lekarke . Dzieki za mysl.Aga_TRuficzkowa - 2012-05-12, 12:52 Lussi ,bardzo się ciesze z tych wiadomości, powiem szczerze ja tez w nocy mało spałam, Batinka to "mój pierwszy" pies w tej fundacji i strasznie się o nią martwię.Lusii i Bati - 2012-05-12, 21:53 Batina dzisiaj troszku pospala sobie ale tez z pileczka na kocyku sie pobawila:-) Zjadla 5 razy po troszku ryzu z kurczakiem i o dziwo mniej zaczela pic:-))))). Teraz wspiela sie do mnie do lozka i grzeje mi plecka )) Jeszcze tylko jutro i w poniedzialek beda wyniki az nie moge sie doczekac bo mam nadzieje po dzisiejszym dniu ze to tylko przejsciowe i wszystko bedzie ok. Agus wyspi sie dzisiaj bo ja bede czuwac za nas dwie, a ty poczuwasz jutro )))) Caluski i dobrych snowgoldenek2 - 2012-05-12, 23:44 Tak się cieszę, że jest lepiej Lusii i Bati - 2012-05-13, 10:43 Dzisiaj jest dobrze tyle ze w tym jedzeniu pomaga Batinie Kortyzon:-( ktory musi dostac 7 razy, cala serie:-( Nie wiem czy to dobrze ze go bierze bo duzo zlego o tym slyszylam. Doktorka powiedziala ze to ja postawi na nogi z waga a w poniedzialek juz bedziemy wiedzieli jak dalej ja leczyc no i konkretnie na co. DZisiaj zjadla juz dwa razy ryz z kurczakiem i dalej by jadla az sie prosi zeby jej jeszcze nasypac . Chciellismy ja zabrac na spacerek ale nie ma co przesadzac z tym dobrym samopoczuciem wiec zostanie w domciu. Mysle ze dzisiejszy dzionek minie spokojnie wiec odezwe sie jutro jak beda wyniki .NarkiAga_TRuficzkowa - 2012-05-13, 10:55 No to czekamy do jutra, mam nadzieję że wreszcie będzie wiadomo co Betince dolega.goldenek2 - 2012-05-13, 10:57 Zdrowieje więc chce jeść . To dobrze wróży Barbara - 2012-05-14, 09:31 Trzymam kciuki za poprawę zdrówka u Batinki Lusii i Bati - 2012-05-14, 21:09 Wynikow badan jeszcze nie ma no i dzisiaj sie dowiedzialam ze moze to jeszcze potrwac:-(. Nie bede opisywac jak ja sie z ta wiadomoscia czuje bo nie mam juz sil, ale zaluje ze nie postawilam na swoim i nie pojechalismy ostatnim razem do innej kliniki. Maz mowi ze z labora wszedzie bedziemy czekac tak dlugo na tak dokladne wyniki. Dzisiaj bylysmy po zastrzyki o 16 popoludniu pani doktor powiedziala ze mamy przyjechac jutro rano nadczo pobrac krew z powodu tych krwinek czerwonych no i trzeba podac Bati cos na anemie. Kortyzon zostal dzisiaj odstawiony bo ponoc nie moze go dluzej dostawac. Mamy teraz male doswiadczenie czy bedzie wymiotywac czy nie. Dzisiaj rano o 10 minelo 4 godziny od ostatniego zastrzyku kortyzonu i Bati jest bez wymiocin jedyne co zauwazylam to to ze wczoraj miala mokry nosek a dzisiaj ma suchy. o 16 goraczki nie bylo. Je bardddzzzo duzo no i mam odnosnie tego pytanie bo kazano mi gotowac kurczaka z ryzem i warzywami drobno pokrojonymi, Batina je to juz drugi dzien moze macie jakies jeszcze sprawdzone pomysly na cos leekko strawnego i dobrego. Ja juz nie moge na to patrzec a ona jeszcze dzien i pewnie tez nie:-). Mam tylko nadzieje ze po serii antybiotykow ktore bierze bedzie wszystko ok i te wyniki to pozostanie tylko zbyteczna zbytecznosc...Jeszcze calkiem niedawno ja czekalam na swoje wyniki z placzkami w oczach i wszystko zakonczylo sie dobrze wiec z nia bedzie pewnie tak samo:-). Teraz idziemy na ogrodek zrobic siku a potem spinkac:-) dobranocki i jak bede cos wiedziala to napisze. <dzieki za wszystko:-)