To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Fundacji Warta Goldena
Forum organizacji pomagającej psom rasy Golden Retriever w potrzebie.

PSY FUNDACJI - TAIGER i LENA - 94 i 105

TiguLeńscy - 2012-04-26, 12:02

Goldi to naprawdę przemiła dziewczynka, widać że tęskni za swoim domkiem ale też powoli akceptuje zmiany, jest coraz większą przylepką. Drepta za nami czekając na głaskanie, moje dwie małe dziewczyny ją tulą i całują, tak- Nina już dorwała następnego futrzaka do duźdania :rotfl: a Goldi zdecydowanie to nie przeszkadza. Nie wiem w jakim wieku było dziecko w poprzednim domu ale Goldi na pewno jest zadowolona z tak licznego dzieciowego towarzystwa ;) . Z tego co wiemy Goldi to taka typowa psina domowo- kanapowa z bloku i chyba dopiero odkryje uroki długiego przebywania na powietrzu i leśnych kilometrowych spacerów. Jazdę w samochodzie znowi dobrze choć trochę się stresuje wsiadaniem i wysiadaniem ale to kwestia czasu jak u Taigerka. Jej sierść jest czyściutka i jaśniutka, jest bielsza od Taigerka i włos jest miękki delikatny, nie widać raczej śladów uczulenia czy podrażnień więc ok. Kąpieli nie robiliśmy bo nie była konieczna ale spłukiwanie bo się ufajtała w stawie oczywiście, wanna to dla niej ewidentny relaks :-D a czesanko uspokaja, widać że lubi.
I chyba nie miała kompana do zabawy bo w stosunku do Taigera jest ostrożna i ustępliwa. Bardzo interesują ją zabawki, podbiera Taigerkowi a ten zdziwiony jej odwagą przygląda się gdzie ona ją niesie i co się z tym robi :) . Bo Taiger mimo że ma swój arsenał to jednak pluszakami nie bawi się zupełnie, interesują go tylko piłki. Także pieski uzupełniają się w tej kwestii. Dziś Goldi miała też zabawę z patykami przywiezionymi ze wczorajszego spaceru w lesie. Jednego ma odłozonego na gryzienie i sobie go przenosi w zależności od strony słońca :) zaś innego wykorzystujemy do rzucania i tu muszę niunkę bardzo pochwalić, idzie po patola i go przynosi i nawet oddaje ;) po wyciągnięciu ręki puszcza i bardzo jej się taka zabawa podoba. Dość ładnie chodzi na smyczy, absolutnie nie ciągnie i raczej pilnuje się by być blisko. To taka delikatna, miastowa damulka którą chcielibyśmy troszeczkę bardziej rozruszać :-P

a tu fotki dziewczyny, w domku podgryzanie Taigerkowej wydry, trochę jest napuszona bo jeszcze mokra po porannej pływalni w stawie :-D

TiguLeńscy - 2012-04-26, 12:38

u Taigera wszystko w porządku, we wtorek bylismy u weta na ostatnim zastrzyku na pazurka i na tym leczenie zakonczone. Moj lekarz doszedł do wniosku, że to musiał być jednak jakiś uraz mechaniczny, w tej chwili wszystko wygląda dobrze, obrzęku nie ma, zaczerwienienie zeszło a został tylko brunatny ślad na poznokciu. Taiger ma teraz nowe towarzystwo co skutkuje popisami i pokazami nie znanych mi sztuczek :-D a oto jedna z nich- latający pies :mrgreen:
M!S!A - 2012-04-26, 12:58

Na ostatnim zdjęciu bardzo przypomina naszą fundacyjna Lenkę :)
Majka886 - 2012-04-26, 13:23

Sunia jest prześliczna :)
Wiki Megulowa - 2012-04-26, 13:25

Jaka śliczn :serce:
TiguLeńscy - 2012-04-26, 14:08

no fakt, śliczna jest, mi też przypomina któregoś pieska fundacyjnego ale nie mogę pokojarzyć którego. Zaraz Lenke obejrzymy i porównamy z Goldi :)
Rufiakowa Amcia - 2012-04-26, 16:15

A czy aby nie Boryska? Takie chyba podobne zdjęcie widziałam u niego :) Śpiące kudłaczki... cud miodzio :)
Rufiakowa Amcia - 2012-04-26, 16:27

hahahaha, przeleciał przez ten murek?
Mila i Sari - 2012-04-26, 17:44

Wygląda jak smok Falkor z Neverending Story. :D
Aga_TRuficzkowa - 2012-04-26, 17:57

Mila napisał/a:

No właśnie dokładnie tego określenia mi brakowało :-) :-) :-)

TiguLeńscy - 2012-04-26, 18:43

Do Boryska chyba nie, on jest bardziej rudawy a ona wpada w biały i pychole mają inne, ale na fotkach a na zywo ciężko porównywać :)
przyglądajcie się dalej bo piękność mamy naprawdę konkursową. Dzisiaj było nieco atrakcji bo spędziliśmy calutki dzień razem najpierw w domu, później w lesie. Goldi całkowicie wyluzowała w domu rozkładając się na srodku i smacznie pochrapując. Później zaliczyliśmy las a teraz kolacyjka opylona i psy odsypiają.

tak się tuliliśmy

dobranoc :-D

TiguLeńscy - 2012-04-26, 18:46

Mila napisał/a:

tak, dokładnie tak!

a czy może być coś lepszego na psa niejadka niż konkurencja? Taiger zobaczył Goldi przy misce, zrobiło mu się żal i wiele się nie zastanawiając wpierniczył porcję suchej karmy buldożki :rotfl:

Mila i Sari - 2012-04-26, 18:58

Przesłodka mała dziewczynka jedna i druga. :)
Kama, Mela, Ruda - 2012-04-26, 20:12

no właśnie, obie dziewczynki śliczne :-)
A Goldi jaką ma fajową sierść, wygląda na puszystą :-)
ale fajnie tam macie!!!! Zazdrościmy, eh :-D

Rufiakowa Amcia - 2012-04-26, 20:37

A czy uda się capnąć foto dwóch kudłaczy + buldożka? Wyobrażam sobie super widok :)
TiguLeńscy - 2012-04-26, 21:08

no właśnie w tym jest problem że trudno mi ich uchwycić razem, ona raczej z nimi nie urzęduje a nawet dzisiaj w lesie każde chodziło swoimi ścieżkami. Chyba jeszcze potrzebują czasu na lepsze zakumplowanie... aczkolwiek odkąd pojawiła się Goldi nasza Tejusia wykazuje większą sympatię i zainteresowanie skierowane do Taigerka. Wspólnej fotki póki co nie mam ale pokażę naszą buldożkę z dzisiejszego leśnego spacerku, obgryzała patole po Taigerze
Ewa i Cindy - 2012-04-26, 22:10

oj się chyba teraz będziemy mogły na maxa zgadać... ja to widzę tak.. Tiger i Marley zajmą się budową.. nazbierają patoli, wykopią doły a dziewczyny (Goldi i Cindka) pochodzą sobie i na spokojnie wyszukają odpowiedniego miejsca :)

Grażynka.. ja może tak nieładnie.. ale czy Goldi reaguje na swoje imię.. może jednak jakaś małą zmiana byłaby warta goldena :)

TiguLeńscy - 2012-04-27, 10:14

dziewczynki sliczne ale ta ludzka dziewczynka zaziębiona niestety i na zdjęciach to widać :-? za to spaceru z psami nie przepuści chocby nie wiem co :roll:

Ewa, nad imieniem się zastanawiamy bo Goldi to takie nie damskie nie męskie no i widzimy, że ona nawet nie przywiązana do niego jest a może właściciele wołali na nią inaczej, np sunia itp.
My póki co mamy 3 typy i kazdy chce inne :mrgreen: jak Fundacja wyrazi zgodę wybierzemy jedno i się ostanie :-P

Moje psiury dzisiaj noc przespały spokojnie z małą przerwą, o 2 czy 3 zebrało im się na... zabawę... :roll: musiałam rozgonic towarzystwo bo to Taiger się tak rozochocił. Wczoraj wieczorem zauważyłam jeszcze, że Goldi podbierała Taigerowi zabawki, po kolei jak leci i wynosiła w swój kącik, kiedy Taiger chciał wziąć piłeczkę leżącą obok niej lub jak trzymała ją w pysku- Goldi unosiła fafle i podwarkiwała. Taiger odpuszczał ale ja nie, za trzecim razem podeszłam do niej i ku jej zaskoczeniu zabrałam piłkę z pyska i schowałam :lol: a ona była kompletnie zaskoczona, mam nadzieję ze przemyśli sprawę :)

Korbulowa Familia - 2012-04-27, 11:29

A ja chyba wiem którego psiaka może przypominać Wasza dziewczynka :mrgreen: Mi osobiście kojarzy się z Werką Edytki ;)
Barbara Krzeszk - 2012-04-30, 12:27

cudne dziewczny .. czarnulka słodka a i blondynce tez nic nie brakuje :)
AniaMilo - 2012-05-01, 23:16

Zdjecie tulaskowe obu panienek cudneeeee :-D :-D :-D
Warna - 2012-05-02, 11:27

Grażynko, zmieniamy imię GOLDI na jakieś bardziej damskie?
TiguLeńscy - 2012-05-02, 15:07

Korbulowa, tak, mi też przypomina Werkę z "twarzy" ;-)

Warna, jeśli można proszę o przemianowanie naszej Goldi na LENA dlatego, że nam wszystkim ono najbardziej się podoba, pasuje do niej i sama zainteresowana też sprawia wrażenie zadowolonej, bynajmniej reaguje merdająco 8-)
a mam nadzieję, że wszystkim innym goldenkowym Lenkom i ich właścicielom nie będzie to przeszkadzało :-D
Przepraszam za niepisanie o Lenie ale dopadły nas wstrętne choróbska trudne do wyleczenia, sama juz drugi tydzień zmagam się z zapaleniem oskrzeli więc dobrze nie jest.
Nasze psiury za to bardzo się relaksują tego maja :-D i pogody, widać przyjaźń się rozwija, Lena coraz ładniej i więcej potrafi bawić się z Taigerem ku jego ogromnej uciesze. Czynimy też coraz dłuższe wspólne leśne spacery, Lena lubi je ale nie biega a życzy sobie spacerować na smyczy :mrgreen: . Sama smycz trzymana w ręku ją przeraża, ale kiedy już jest zapięta maszeruje pięknie! do tego jak oddalamy się ona robi sie niespokojna, chce zawracać i najlepiej jej jednak na naszym zamkniętym terenie. Nie potrafi się też załatwić na smyczy, musi luźno sporo wydrepać żeby cokolwieki zrobić, hmm... Zdarza tez jej się załatwić w nocy w domu, czy możliwe jest oduczenie tego psa w tym wieku?
Dziś zaliczyłyśmy wreszcie weta, którą to wizytę Lena zniosła bardzo spokojnie, pozwalała zajrzeć wszędzie, a jak ją położyliśmy na plecach miziając brzuch tak bardzo jej się to podobało i nie miała ochoty wstawać :) . Ogólnie dobry stan zdrowia, zrobiliśmy odrobaczenie, za tydzień szczepienia natomiast sterylizacje zalecił nam nasz lekarz zrobić czerwiec/lipiec i do tego terminu poczekamy. Wcześniej zaś, może za 2-3 tyg zrobimy kastrację Taigera by nam się nic niechcąco nie przytrafiło.
Dama została też zapisana do fryzjera, miało to być wczoraj ale się właścicielce salonu dni pomyliły więc idziemy w piątek.
Poza tym Lena to wspaniała psina, bardzo rodzinna, towarzyska i łaknąca kontaktu z człowiekiem, uwielbia spędzać czas na dworze a najlepiej zeby wszyscy tam z nią byli. Jest też bardzo wrażliwa, wczoraj po hulankach zabrałam Taigera na kapiel w domu zamykajac drzwi a ona bidula bardzo przezyła, że te drzwi zamknęliśmy jej przed nosem (ale nie moglam ich obu naraz wprowadzić ze względu na stan...) ale została udobruchana podwójnym myciem, wycierankiem i czesankiem i widocznie wybaczyła bo już się przestała boczyć ;-) W ogóle ona uwielbia wszelkie zabiegi pielęgnacyjne, zresztą Taigerek też :-)

No i co mi się bardzo podoba Lena doskonale reaguje na przywolanie, kiedy wygłupy z Taigerem sięgają zenitu lub wpadają w moje świeżoposadzone krzaczki i wołam ich obu Taiger czasami w ogóle nie spojrzy a ona, jak tylko usłyszy że ją wołam natychmiast przerywa zabawę i kieruje się w moją stronę. A Taiger się patrzy i uczy, wczoraj to już niemal na wyścigi przybiegali, ona bo chciała a Taiger bo musiał być pierwszy :lol: . Lena nauczyła też Taigera nowej umiejętności ale o tym pochwalimy się w wątku kawalera :mrgreen: i może wieczorkiem dam radę wrzucic kilka fotek.

Warna - 2012-05-02, 15:58

Się robi natychmiast!. Goldi zostaje LENĄ (chyba na cześć pani doktor walczącej z chorobą w "Na dobre i na złe"?
TiguLeńscy - 2012-05-02, 16:19

Bardziej Lena bo ona taka lniana jest :-P
ale oczywiście może też być na cześć walczacej Leny :-D
dziękujemy za akceptację i zmianę :-D