To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Fundacji Warta Goldena
Forum organizacji pomagającej psom rasy Golden Retriever w potrzebie.

PSY FUNDACJI - FIFI - 410

Magda i Nika - 2018-01-28, 11:55

zapalenie pecherza moczowego to nie koniec swiata :) podleczycie, pewnie z 1-2 razy jeszcze zbadacie mocz i bedize ok. Jeden 4mm kamien to tez nie ma tragedii... I pisze to wszystko z perspektywy kogos, czyj pies ma i kamice pecherza moczowego (w usg kilka-nascie kamieni rok temu), i niestety co jakis czas tez zapalenia pecherza... Moja suka wydalila na raz kilka podobnej wielkosci kamieni struwitowych (mozesz zajrzec w temat mojej Niki, bo nawet wrzucilam zdjecie tego co z niej wylecialo...). Operacyjnie na pewno nie beda chcieli tego ruszac, mozna ew. probowac rozpuszczac - ale to tez zalezy od tego, jaki jest sklad chemiczny kamyka, bo nie kazde sie da rozpuscic farmakologicznie.

Gratuluję nowego mieszkania, i gratuluje rocznicy ^^ Piekny pysio Fifi. Widac, ze jest u Ciebie szczesliwa :)

KateO - 2018-01-28, 23:28

Mam nadzieję, że wszystkie takie psiaki będą szczęsliwe. Najzwyczajniej w świecie na to zasługują.
Angelika i Spike - 2018-01-29, 09:44

Czyli jednak dobrze, że poszłyście do innego weta.

I gratulacje rocznicy :serce:

I wszystkiego najlepszego, Justa, bo dzisiaj Ty masz urodziny!

Justynka i Fifi - 2018-01-29, 15:19

kiedyś byłam u tej pani awaryjnie i zrobiła dobre wrażenie ;) teraz to już w ogóle. a jest to nawet najbliższy wet (lub prawie, ale i tak wygra ;) ) z nowego mieszkania, także na pewno już się tam przeniesiemy z leczeniem itd.

dzięki!!! oby więcej takich :) :serce:

a w ogóleee, taki piesek jest do adopcji, na 99% druga Fifi!!!!
http://schroniak.pl/funcs...edmioty&id=1462

Angelika i Spike - 2018-01-29, 15:21

Irlandzka Szlachcianka - pięknie nazwana :D
Justynka i Fifi - 2018-01-30, 13:17

Pasowałaby do mojej królowej :D szkoda, że Patryk na milion procent mi nie pozwoli mieć drugiego psa :( zresztą tak na serio ja też nie dałabym rady dwóm naraz :P ale może jednak ktoś tutaj jest fanem Fifi i może się skusi na adopcję jej "młodszej siostry"? :D :D :D

A wczoraj u weta dali jej 3 rodzaje tabletek (chyba antybiotyk :P , coś na odkwaszenie i coś do tych pierwszych tabletek). Mamy przyjść w przyszłą środę na sprawdzenie, czy już jest wszystko ok

Justynka i Fifi - 2018-02-12, 17:22

to już mniej więcej wiem - zapalenie minęło, ale kryształy w moczu nie :/ mamy zmienić karmę na urinary - czy możecie coś polecić? bo jak patrzę na ten skład pt. zboża lub kukurydza na pierwszym miejscu to sama nie wiem :/ ale chociaż jedno duże opakowanie trzeba będzie zużyć, czy ktoś ma jakieś doświadczenia i polecenia?
Justynka i Fifi - 2018-02-22, 08:48

to są najnowsze wyniki Fifi

na innym forum polecono mi taki produkt: https://kalinowa.pl/sklep/choroby-ukl-moczowego/l-methiocid-60-kapsulek-vetfood/
w związku z tym, że karmy weterynaryjne to jednak zło (podobno)

oraz taką karmę:
https://www.farmina.com/p...ite-canine.html

hmmm, co robić

Magda i Nika - 2018-02-22, 13:16

Justynka, karmy to nie jest zlo, wrecz przeciwnie. Trafiła wam sie najlepsza kamica z mozliwych, bo fosforany amonowo-magnezowe (czyli struwity) mozna rozpuszczac farmakologicznie :) To sa kamienie ktore tworza sie gdy pH moczu jest zbyt wysokie (zbyt zasadowe) - wobec tego musicie zakwaszac mocz. L-Methiocidu nie znam, ale z opisu, to on wlasnie to ma na celu, ale ma tez dopisek zeby nie stosowac go wraz ze specjalistycznymi karmami? Najlepiej zebys zapytala weta, jezeli ta nowa pani wet okazala sie madra i jej zaufalas :)

Jezeli chodzi zas o karmy - moja suka tez ma kamice, dokladnie taka jak Twoja Fifi, z tym ze u nas kamieni bylo o wieeele wiecej... Nasza wetka polecila nam Hillsa c/d, jako jedyna karme ktora faktycznie daje dobre rezultaty lecznicze. Kontrolne USG bedziemy robic jak zrobi sie troche cieplej, zeby Nika nie latala z ogolonym brzuchem w taka pogode, wiec moge dac znac jak sytuacja wyglada po roku leczenia - ale to najwczesniej za ok. 2 miesiace. Tak czy inaczej, ona bazujac na swoim doswiadczeniu (a to madra, doswiadczona wetka - a ja o niewielu wetach tak mowie :) ), powiedziala ze Hills jest jedyna karma ktora faktycznie leczy, ze reszta to pic na wode. Karma sama w sobie zakwasza mocz, a to jest tak naprawde jedyne leczenie stosowane przy kamicy. Ja poza tym podaje jej wit. C - nie zaszkodzi na pewno, a ewentualny nadmiar jest po prostu wydalany z moczem.

No i dodam, ze ta karma jest najchetniej przez nia jedzona ze wszystkich ktore testowalysmy (a za nami Royal Canin, Eukanuba, TOTW wszystkie smaki, Brit dwa-trzy smaki, Purina..). Przez pierwsze dni ciagnela mnie po szybkim porannym siku do domu i domagala sie sniadania :D

I koniecznie pamietaj o badaniu moczu co jakis czas. Niestety, ale kamica sprzyja zakazeniom, wiec musisz zwracac uwage czy Fifi nie prosi o wyjscia na siku czesciej, nie przykuca wiecej razy itd.

Justynka i Fifi - 2018-02-28, 20:41

Magda, dzięki za odpowiedź :) już po przeprowadzce, to można w końcu coś zamówić ;-) ale czy naprawdę jest moczopędna? Fifi musiałaby wytrzymać cały dzień roboczy, więc niespecjalnie mi się uśmiecha tak męczyć pieska... Czy jednak daje radę wytrzymać? Co do smaku itd. to jej chyba będzie obojętne, żre wszystko :P

a tak przy okazji, dzisiaj miałam dziwną sytuację na spacerze - przyczepił się do Fifi jeden pies i lizał ją po dupce... Tzn. najpierw miałam nadzieję, że może w końcu się z jakimś pieskiem pobawi, ale jednak go obszczekała i uciekała, ten ją gonił i lizał, ona siadała na tyłku, a ciągnął się za nami prawie pod sam dom... Myślałam, że po sterylizacji jest już aseksualna :P to niestety było w bliskim sąsiedztwie, a nie uśmiecha mi się codziennie użerać z napalonym psem :roll: nie wiem czy mogłabym na to jakoś reagować (swojej pani się wcale nie słuchał), czy one załatwią to same między sobą?

Magda i Nika - 2018-03-01, 00:32

Załatwią to same :P Nie ma sensu wtrącac sie w psie interakcje dopóki ktoremus z nich nie dzieje się krzywda, psy doskonale rozwiązują swoje sprawy same, tylko trzeba im na to pozwolić :)

Co do karmy - nie jest moczopędna. Nie zauważyłam u mojej żadnej różnicy przed i po jej wprowadzeniu, choć fakt też że przy ładnej pogodzie my częściej wychodzimy niż 3x - co wynika po prostu z takiego naszego rytmu dnia, a nie jej zwiększonej potrzeby wyjść.

Justynka i Fifi - 2018-03-04, 18:37

Aaa to zaraz zamawiam taką samą :)

Wczoraj znowu zanęciła dwa psy, jeden znowu był dwa razy większy od niej, ale na szczęście w końcu dał jej spokój, bo już go chciała gryźć :/ drugi bez właściciela w pobliżu zaczął ją gwalcic, ten chociaż był podobnej wielkości co Fifi to jakimś cudem go przegonilam, ale ogólnie jakaś masakra, przecież nie ma cieczki, nie czaję tego... :/

Justynka i Fifi - 2018-03-16, 20:20

u nas pierwszy śnieg tej wiosny (tzn zimy) :rotfl:

Nanka i Beza - 2018-03-16, 20:30

jak zawsze pięknie!
Angelika i Spike - 2018-03-17, 10:49

Czy możemy wykorzystać fotki FIFI na promowanie adopcji seniorów? :-D
Justynka i Fifi - 2018-03-17, 13:21

no pewnie, najlepiej te wesołe! ;D (tylko nie wiem czy się jeszcze wyświetlają :/ )
Joasia i Sonia - 2018-03-17, 18:30

Justynka i Fifi napisał/a:
no pewnie, najlepiej te wesołe!

na każdym oczy się śmieją, a to najlepsza rekomendacja :D

Justynka i Fifi - 2018-04-08, 10:24

wczorajsza Fifi królowa parku :D

Warna - 2018-04-08, 11:57

Cały czas piękna.
Angelika i Spike - 2018-04-09, 10:18

Piękna królowa :serce:
Justynka i Fifi - 2018-04-09, 12:39

pewnie :D
niestety w sobotę nie szła nam za bardzo współpraca na piękne fotki i większość mamy takich :lol:

Angelika i Spike - 2018-04-12, 10:39

Pozwoliłam pobawić się zdj Fifi i wrzucić ją dziś na 15:00 na naszego facebooka z prośbą o 1% :)

Justynka i Fifi - 2018-04-20, 07:45

a widziałam, super :D (a ja muszę w końcu rozliczyć mojego pita :looka: )

zrobiłam w tym tygodniu nowe badania moczu, już po zjedzeniu prawie całego Hillsa na kryształy i pani wet powiedziała, że są już bardzo dobre :)

Kamila i Oskar - 2018-04-20, 10:37

super wieści :)
Angelika i Spike - 2018-04-23, 09:24

ekstra :serce: