To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Fundacji Warta Goldena
Forum organizacji pomagającej psom rasy Golden Retriever w potrzebie.

PSY FUNDACJI - FOX - 108

Warna - 2011-12-30, 22:07

Mam nadzieję, że niewiele zjadł tej czekolady, bo ona jest trująca dla psów. :-(
Kasia i Janek - 2011-12-30, 22:46

Na szczęście nie zjadł jej dużo, może ze 3 pralinki. wiem, że czekolada to wróg. moja nieuwaga, foxa przebiegłość, bo nigdy wcześniej nic nie podjadał ze stołu, patrzył błagalnym wzrokiem, ale na patrzeniu się kończyło.
Kasia i Janek - 2012-01-06, 12:41

U Foxa wszystko w porządku. Wróciliśmy do sterydów, przestał się drapać tak mocno. Sierść ma bardzo ładną.

Z zazchowaniem wszystko ok, zauważyliśmy śmięszny rytuał... Jak mówimy Foxowi że idzie na spacer to oczywiście wielka radocha podskoki itp... ale też idzie do miski - je żarcie i pije wodę, w zależności od czasu między zakomunikowaniem o spacerku a wyjściem jest w stanie podejść do michy nawet 5 razy i skubnąć. Śmiesznie to wygląda...

Janek

Aga i Sara - 2012-01-06, 12:54

Nasza Sara pije wodę z podekscytowania, że będzie spacer :mrgreen:
Dziękuję za koleją dawkę informacji

Warna - 2012-01-06, 14:00

Moje psy też tak robią. :-D
Misiowa Bogusia - 2012-01-11, 11:55

to może będzie pies ratownik...ale super zdjęcie...a właściciel ma ciekawą pracę...może pies pracujący ?
Kasia i Janek - 2012-01-13, 13:18

Póki co to ma zadatki na psa obronnego :)

Nie był przekonany do pontonu, dopiero później się wyluzował. Więc ratownik słaby za to oczyścił plażę z gałęzi i kamieni w wodzie.

Żeby nie było, strażakiem nie jestem ;) Kamuflowałem się, hehe

Janek

Misiowa Bogusia - 2012-01-13, 13:35

tzn obaj się kamuflowali na tym pontonie...ale ładnie wyglądali..hihi
Kasia i Janek - 2012-01-13, 14:11

Kasia i Janek - 2012-01-14, 12:10

Pierwszy śnieg w Trójmieście. Najbardziej zadowolony z tego faktu jest Fox...

soł słit zdjęcie

Fox najbardziej lubi rozwalać śnieżne kule w powietrzu. Żeby ukazać dramaturgię zdjęć podrasowałem trochę zdjęcia w programie;)

goldenek2 - 2012-01-15, 01:03

Piękne zdjęcia robisz :) . A Fox cudne psisko :)
Jerzy Kora - 2012-01-16, 18:49

A to z cyklu "ja latam" ?

Goldeny uwielbiają śnieg.

Wiki Megulowa - 2012-01-16, 19:26

Świetne!
Kasia i Janek - 2012-01-16, 22:17

taaaa, sprytna bestia jest i do tego bardzo zwinna. Z kondycją też super.

Wczoraj sąsiadka Foxa dała mu 30 minutowy wycisk na śniegu i Fox dał radę. Lars po 10 minutach padał:) Ale sąsiadka to młoda sunia Wyżła z wielkim ADHD, której główną zabawą jest wykańczać kolejno współtowarzyszy zabawy. Fox kilka razy poczuł miętę przez rumianek ale nawet się do niej nie zbliżył za bardzo bo biegała w kółko przez te 30 min a Fox próbował ją dogonić:)

Rufiakowa Amcia - 2012-02-08, 08:50

Raaanyyy, nie wiem, jak to się stało, że z początku przegapiłam wątek Foxa! Teraz czytam i "paczę" i fikam ze śmiechu! Co za gwiazdor :D A czy coś nowego można poczytać/zobaczyć? Jak się miewa Foksik dzisiaj?
Pozdrawiamy, Ama z Rufciem

Kasia i Janek - 2012-02-08, 23:46

Fox by zapytał - co ja chrapie?

Dawno nie pisaliśmy. Kasia wyjechała a ja z Foxem sami rezydujemy. Mam gorączkę przedsezonową więc i czasu mniej.

W piątek Fox będzie miał kastrację.
Od ponad 2 tygodni nie bierze sterydów - lżejszy zamiennik. Na razie za dużo nie wiadomo bo tabletki mogą przestać działać a może będzie można zrezygnować w ogóle. Zobaczymy.
Drapie się mało, tylko w sytuacjach stresowych częściej - to jest nowe miejsca.

W ostatni weekend byliśmy w Kwidzynie, podobało się:)

Kasia i Janek - 2012-02-11, 13:39

Fox przeszedł wczoraj kastrację. Operacja trudniejsza niż zwykle bo trzeba mu było wyciągnąć zagubione jajeczko.

Jest słaby więc dalej odpoczywa po operacji.
Próbowałem dzisiaj mu dać trochę jedzenia ale nie tknął póki co.

Janek

Aga i Sara - 2012-02-11, 16:57

szybkiego powrotu do zdrowia dla Foxa
Kasia i Janek - 2012-02-13, 14:13

Rudy dawno nie pozował do zdjęć, więc dzisiaj postanowiliśmy mu kilka pstryknąć słit foci:)
Dodatkowym przyczynkiem dla tego było również pojawienie się dziwnej poświaty/korony wokół głowy Foxa...

Aga i Sara - 2012-02-13, 15:07

ale on śliczny :)
Kasia i Janek - 2012-02-13, 22:03

Przy okazji chciałbym spytać o pomysły na jakieś smakołyki hypoalergiczne.
Generalnie Fox nie może NIC, powtarzam -NIC, poza suchą karmą z olejem rybnym.
A że... nie jest fanem tego żarcia i jest bardzo łasy na wszystko co nie jest tą karmą, nieważne czy byłby to pieczony schabik czy świeży ogórek... na każde jedzenie które nie jest jego suchą karmą łasi się i dostaje ślinotoku.
Druga sprawa - utrudnia to jakiekolwiek szkolenie - nie mamy karty przetargowej.
Trzecia sprawa - na spacerach Fox wygląda jak świnka(przepraszam Fox - wybacz za porównanie) szukająca trufli, łeb przy ziemi i tylko szuka żeby coś wszamać. Szczególnie śmiesznie wygląda to obecnie gdy ma klosz, którym zagarnia cały śnieg z ulicy. Dzisiaj już się pytał Pan czy nie wynajmę Foxa do odśnieżania mu podwórka...

Wet kategorycznie zabronił czegokolwiek - dlatego też tylko o drogę pytam a pogadam i przedstawię pomysły przy najbliższym spotkaniu z Wetem.
Na pewno ułatwiłoby to pracę z rudym.

Janek

Warna - 2012-02-13, 22:05

A co jest w suchej karmie?
Kasia i Janek - 2012-02-13, 22:13

Wg informacji z kliniki: jagnięcina i ziemniaki.

Wg. informacji z forum:

Cytat:
Eukanuba Dermatosis FP Response Formula

Skład: ziemniaki, mączka ze śledzi, mięso z suma, tłuszcz zwierzęcy, suszona pulpa buraczana, mięso z ryb wstępnie trawione enzymami, fosforan dwuwapniowy, chlorek potasu, chlorek sodu, DL-metionina.

Analiza: białko 23%, tłuszcz 13%, Omega 6 1,6%, Omega 3 0,32%, włókno 3%, popiół 8.0%, wit. A - 11,000 m.j/kg, wit. D3 - 900 m.j./kg, wit. E - 100 mg/kg,

Przy okazji znalazłem dyskusje na której się zastanawiają jak w karmie "dermatologicznej" mogą w składzie być "tłuszcze zwierzęce" - w praktyce oznaczać to może cały mix tłuszczy.

a sam idę zobaczyć co jest na opakowaniu...

[update] to jest ten skład jak na opakowaniu plus kilka więcej mądrych nazw łacińskich (chemicznych), których nie jest w stanie powtórzyć - no i teoretycznie ziemniaki wchodzą w grę:)

Warna - 2012-02-13, 22:15

Czyli teoretycznie jako smaczki można mu dawać rybkę.
Kasia i Janek - 2012-02-13, 22:26

Zapytam Weta, a w jakiej formie najlepiej podawać rybkę?