To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Fundacji Warta Goldena
Forum organizacji pomagającej psom rasy Golden Retriever w potrzebie.

PSY FUNDACJI - BORYS - 106

Majka886 - 2011-12-17, 13:10

Majka886 - 2011-12-17, 13:21

Mamy tutaj "cudną" pogodę, wiatr, deszcz i zimno. Na spacerze Borys wlazł w największą kałużę :-D No to trzeba było potworka umyć z tego błota. Ładnie wszedł pod prysznic i dał się umyć bez żadnych problemów :-)
Niestety zajął całą kabinę, więc nie ma możliwość wykąpania go w domu.
Jutro idziemy do moich rodziców na kąpiel. Mama już jest przygotowana i ma wannę :mrgreen:
Odkurzacza też się nie bał, jakby go w ogóle nie słyszał.
Też myślę, że mu to dobrze :-) Choć będziemy jutro rano ćwiczyć zostawanie w domu, bo jemu nie przeszkadza jak ktoś inny wychodzi, problem pojawia się jak ja chcę wyjść. Podobno leżał cały czas pod drzwiami jak byłam w sklepie.
Pozdrawiamy inne psiaki :pies: :papa2:

Wiki Megulowa - 2011-12-17, 14:38

Ale ma wielkiego gnata :-o :-o :-o :-o Gdzie Wyście mu takiego kupili :?: :?: :?: :!: :!: :!: :-o :-o :-o
Majka886 - 2011-12-17, 14:47

Prawda, że cudowny :-D przyjechał razem z nim, ale u pana w zoologicznym też są takie kość wielkie tylko, że wędzone :-D
malina5891 - 2011-12-17, 18:51

Wiki Megulowa napisał/a:

Ale ma wielkiego gnata :-o :-o :-o :-o Gdzie Wyście mu takiego kupili :?: :?: :?: :!: :!: :!: :-o :-o :-o

ha! bo my tu W bydgoszczy mamy takie wielkie, zmutowane dinokurczaki :)

Majka886 napisał/a:
jemu nie przeszkadza jak ktoś inny wychodzi, problem pojawia się jak ja chcę wyjść. Podobno leżał cały czas pod drzwiami jak byłam w sklepie.

mądry Borys! dobrze wie, kto najbardziej chciał go przygarnąć :) nie ma to tamto, wybrał sobie Ciebie na opiekunkę :)

:pies: :pies: :pies: pozdrawiamy :)

malina5891 - 2011-12-17, 18:53

P.S.
"zamieść ten obraz" => "Forum" i kopiujesz ten link

powodzenia! :)

Majka886 - 2011-12-17, 19:14

No to teraz już będę wiedziała jak zrobić duże zdjęcie :-D
My w ogóle mamy w Bydgoszczy same fajne rzeczy :mrgreen:

Majka886 - 2011-12-18, 18:51

Byliśmy dzisiaj u rodziców. Po przyjściu zajrzał do każdego pomieszczenia i w każdy kąt :-D Kąpiel się udała, Borys ma czystą i pachnącą sierść. Wyjątkowo też miał dużo energii i ochoty do zabawy.
Biednemu misiowi prawie głowę urwał :-)

Niestety jego apetyt dał o sobie znać, zwinął ze stoliczka dekoracyjną gwiazdkę. Nie chciał jej zwrócić po dobroci, więc trzeba było mu palce do pyska włożyć, żeby oddał. Nie warknął, nie próbował ugryźć :-D Myślę, że zrozumiał, że źle zrobił, bo leżał potem przybity.
Mam dwóch braci w wieku 12 i 14 lat. Wiem, że w podobnym wieku były dzieci u byłych właścicieli. Nie zachowywał się w stosunku do nich źle.

Już kilka razy podczas spacerów stawał nagle i nie chciał pójść ze mną tylko w inną stronę. Najpierw mnie to zaskoczyło, ale stwierdziłam, że chce zobaczyć, czy może mną pokierować. Nie udało się. I na to znalazłam sposób :-D i nie ma to nic wspólnego z jedzeniem!!! :mrgreen:

Poza tym bardzo stara się być posłuszny :-D smaczki ograniczyłam do minimum, zamiast tego w nagrodę jest marchewka :lol:

Nadal mnie pilnuje, ale udało mi się wymknąć kilka razy z domu. Leżał wtedy spokojnie pod drzwiami i czekał.

Bardzo martwi mnie jego kondycja lub jej brak. Widzę, jak po spacerze ciężko mu wejść na 2 piętro. Nie biegamy. Używam smyczy automatycznej, więc może sobie trochę pochodzić dalej. Wierzę, że za jakiś czas będzie mógł się pochwalić szczupłą sylwetką :-D

Trzymam kciuki za nowych Tymczasowiczów i ich opiekunów :pies: :hejka:

Majka886 - 2011-12-18, 18:56

Majka886 - 2011-12-18, 18:57

Aga, Tami i Lenka - 2011-12-18, 23:16

Borys nam też robił takie numery z stawaniem i chęcią pójścia w inną stronę.. my robilismy tak ze zaczynaliśmy biec z 3-5m w stronę w którą chcieliśmy iśc i on wtedy biegł za nami :) bardzo się cieszę ze tak dobrze Wam idzie :) powodzenia :)
Majka886 - 2011-12-19, 14:17

Agnieszko mój pomysł był identyczny. Stwierdziłam, że pewnie nie chce sam zostać na spacerze :-D dzisiaj serce mi prawie pękło jak wychodziłam do pracy. Byliśmy po długim spacerze, dostał wieprzowe ucho do gryzienia. W tym czasie wymknęłam się do pracy i słuchałam pod drzwiami jego piszczącego szczekania, bo inaczej nie wiem jak to nazwać. Mam nadzieję, że się w końcu uspokoił :-|
Aga, Tami i Lenka - 2011-12-19, 18:44

u nas było tak, ze szczekał razem z moim drugim psiakiem ale po chwili się uspokajał :) jak juz przestawał słyszeć nasze kroki :) U Was też pewnie robi tak samo :)
Monia i Larsik - 2011-12-20, 09:37

Majka886 napisał/a:
Dodam jeszcze, że szelki które mamy są za małe, a wzięłam od Pana największy rozmiar jaki miał :-) jutro idziemy zamówić większe :-)

kiedy kupowała szelki dla Larsa też wzięłam największe z dodatkową regulacją :mrgreen: karczycho ma tak wielkie, że nie było innego wyjścia niż jechać do krawcowej na poprawki :rotfl:

Majka886 - 2011-12-20, 11:18

konto na youtube założone :-D
Filmik z Borysowej zabawy z piłką. Ze względu na jej przeszywający dźwięki dostaje ją jak jesteśmy sami w domu :-D

http://www.youtube.com/wa...eature=youtu.be

Majka886 - 2011-12-20, 11:22

Powiem Tobie, że głupio mi się zrobiło jak Pan powiedział, że nie ma większych ;-) na szczęście znalazłam na allegro :mrgreen:
Jerzy Kora - 2011-12-20, 11:50

Majka886 napisał/a:
konto na youtube założone :-D
Filmik z Borysowej zabawy z piłką. Ze względu na jej przeszywający dźwięki dostaje ją jak jesteśmy sami w domu :-D

http://www.youtube.com/wa...eature=youtu.be

Faktycznie. Fajny psiak. Teraz widzę w całej okazałości. Fajnie że tak potrafi się bawić.

Kama, Mela, Ruda - 2011-12-20, 13:40

Majka a ja tylko dodam, że lepiej nie wymykać się ukradkiem z domu kiedy pies tego nie widzi. On musi wiedzieć, że wychodzisz. Bo można takim zachowaniem tylko dołożyć mu stresu i sprawić, że nie będzie czuł się bezpiecznie.
Ale mocno trzymamy kciuki za wszystkie wasze powodzenia :-) no i faktycznie kości są meeeeega-tylko pozazdrościć ;-)

Majka886 - 2011-12-20, 15:01

Dzisiaj ćwiczyliśmy zostawanie w pokoju, bo sam też nie chciał być. Muszę przyznać, że ładnie mu to szło :-D Grzecznie siedział na swoim legowisku, potem przeniósł się pod drzwi. Ja stałam koło drzwi wejściowych i otwierałam je i zamykałam. Jak wyszłam na klatkę to dopiero po paru minutach zaczął swoją "pieśń".

Niestety,kiedy musiałam pójść naprawdę do pracy wyczuł to jakoś :-(

Jutro będziemy ćwiczyć, żeby sam został jak widzi, że się ubieram i wychodzę domu.

Powiedzcie mi, czy jak on tak szczeka (piszczy)sąsiedzi mogę złożyć skargę??

Warna - 2011-12-20, 15:13

Sąsiedzi zawsze mogą. Jeśli jest to bardzo głośne i bez przerwy, to może rzeczywiście przeszkadzać innym mieszkańcom. Jak będziesz miała chwilę, to dłużej posłuchaj, ale nie pod drzwiami, bo psy mają świetny węch i czują Cię. Musisz się zdecydowanie oddalić, ale żeby jednak móc usłyszeć Borysowy śpiew. :-)
Kama, Mela, Ruda - 2011-12-20, 15:22

A może zostawiac mu coś czym się zajmie? Pisałaś chyba, że zostawiacie mu ucho do gryzienia? A może coś takiego co będzie wymagało więcej wyśiłku i pomyślunku, np duży KONG zaklejony pasztetem. Moje suczydła zawsze jak dostają KONGi to nie ma ich przynajmniej 40 minut. No i nie dość, że to zajmuje czas to męczy (ale i rozwija oczywiście). :-)
no i ćwiczcie dalej, nie poddawajcie się. Grunt to konsekwencja i ćwiczenia :-)

A co do sąsiadów-myslę, że jednak zanim by Cię gdzieś zgłosili to zwrócili by się do Ciebie co? Przynajmniej fajni sąsiedzi tak powinni zrobić.

Aha a co do ćwiczeń jeszcze, pamiętaj NIGDY nie wchodź w momencie kiedy on wyje albo szczeka. Musisz już wtedy kochana stać tak długo pod tymi drzwiami aż się uspokoi i dopiero kiedy będzie cisza to wejdź i go pochwal. Inaczej psiak zostanie nagrodzony twoją obecnością za to, że wył i umocni się w tym.

Majka886 - 2011-12-20, 16:08

Oj ucho i inne smakołyki go zajmują, ale jak tylko widzi, że wychodzę to je zostawia w spokoju.

Jutro posłucham ile trwa jego koncert, ale myślę, że kilka minut i jest spokój :-)

Sąsiedzi powinni być wyrozumiali (sami mają swoje czworonogi)jak im powiem, że ćwiczymy zostawanie w domu to chyba zrozumieją. W końcu żaden psiak nie jest od razu idealny :-D

Poza tym Borys uwielbia inne psy i z przyjemnością się z nimi bawi, zachowuje się przy tym jak szczeniak :-D

Kama, Mela, Ruda - 2011-12-20, 17:04

no i super. A przy okazji jak spotkasz jakichś sąsiadów to ich z góry przeproś, ładnie się uśmiechnij i powiedz że ćwiczycie- napewno zrozumieją! (a może się okazać że wcale nic nie słīszą bo są np w pracy)- ale lepiej już mieć grunt ustawiony w razie czego :-)
Majka886 - 2011-12-21, 21:17

Agnieszko możesz mi napisać swojego maila??bo nie wiem czy moje wiadomość nie dochodzą do Ciebie.
Majka886 - 2011-12-21, 22:08