To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Fundacji Warta Goldena
Forum organizacji pomagającej psom rasy Golden Retriever w potrzebie.

PSY FUNDACJI - FABI - 205

M!S!A - 2013-09-06, 20:36

O no to super :) Płacz będzie i to nie dziwne, bo widać że to super chłopak- mały niedźwiadeczek.
Sylwia i Borys - 2013-09-06, 20:42

jak wszyscy wiemy pies najpierw używa nosa, potem uszu, a na końcu oczu to jest oczywista oczywistość. ja tam myślę, że skoro ma tak od urodzenia to dla niego to żadna strata, po prostu tak ma i już i myślę że mu to wcale nie przeszkadza, to jest po prostu mały piesek który musi się wszystkiego nauczyć, jak wszyscy kiedy byli mali.
Jak się czegoś nigdy nie miało to nie ma za czym tęsknić a te kochane zwierzątka cieszą się z chwili i nie rozpatrują tego co im jest albo że czegoś im brakuje, czyż nie ;)
Chłopak jest dzielny a do tego ma takie wyśmienite nauczycielki/opiekunki, że ja myślę że toż co będzie najwspanialszy chłopak pod słońcem.
Co ja gadam?! On już jest najwspanialszym chłopakiem pod słońcem :D

Martyna i Boski - 2013-09-07, 09:34

Tak, Sylwia masz rację. Skoro on ma tak od urodzenia to po prostu nie wie co traci, nigdy nie doznał innej możliwości widzenia, więc z jego perspektywy to wcale nie jest takim biednym pieskiem jak nam się wydaje :) to po porostu normalny psiak, który trochę mniej widzi :mrgreen: .
Kasia, Szajba i Milka - 2013-09-07, 10:26

Dokładnie tak go traktujemy :) Jest normalny :)

No a teraz coś na temat synchronu :D

M!S!A - 2013-09-07, 10:29

no to się maluch wpasował w swoją rodzinkę :mrgreen:

albo przyznaj się Kasiu lepiej że ich misternie układałaś hahaha :P

Kasia, Szajba i Milka - 2013-09-07, 10:35

Misiu przejrzałaś mnie :D Psy upojone alkoholem i mozolnie układane :D
Monika, Boni i Jack - 2013-09-07, 10:43

Kasia, Szajba i Milka napisał/a:
Psy upojone alkoholem i mozolnie układane :D
Widać od razu :-P

Młody jest fajny ;-) Taki pocieszny maluch :) A w trójkę świetnie wyglądają.

M!S!A - 2013-09-07, 10:43

wiedziałam! :lol:
Ola i Habs - 2013-09-07, 13:26

Łooo, dżizas krajstys i booże.. boże... bożenko! No padliśmy na łopatki. Fabi jest wspaniały, cud, miód i orzeszki, no nie mogę. Habs tylko jakiś mało wzruszony, bo jak pokazałam mu młodego na ekranie, to popatrzył, ziewnął i poszedł spać. Nie wiem, chyba nie rozumiem facetów :P
Ewa i Cindy - 2013-09-07, 13:58

fotka wypas.. widać ze się dziewczyny pęknie maluchem zajmują.. mamusie i syneczek w środeczku :)
Kamila i Oskar - 2013-09-07, 14:09

fotka bomba, ale się wpasował w goldenią rodzinkę :mrgreen:
Asterkowy Krzysztof - 2013-09-07, 15:26

Faktycznie zdjęcie wzorcowe ,ale to dzięki wspaniałym modelom :)
Kasia, Szajba i Milka - 2013-09-07, 15:39

Cudnie mi się patrzy jak tak razem ze sobą śpią. Wzruszające jest również to, jak Fabi darzy nas pełnym zaufaniem. Ojj nie damy mu krzywdy zrobić!

Dziś poszłam pierwszy raz z trzema psami na spacer sama. Tomek na szkoleniu, a psy sikać muszą :D Powiem tak ,wszystko byłoby ok gdyby ta wsza nie plątała się tak między Szajba a Milką :D Czasem nie nadążałam rozplątywać smyczy :D Taki stan trwał przez pierwsze 3 min spaceru, po czym szybko ustaliły role i każdy szedł po swojej stronie. Laski po prawicy, Młody po lewicy :)

Co do jego strachów. Odkurzacz nie budzi w nim żadnych reakcji
, tak samo suszarka. Czasem zamiera na chodniku jak nas nie słyszy, ale po zawołaniu od razu przybiega- super już reaguje na imię :)

Fabi już wie, że czasem czegoś robić nie wolno tj: łapać firanek, gryźć stołu, butów, paneli, KOTA :D , - na krótkie "NIE" od razu reaguje :)

Na dwór średnio latamy co 3 godziny. Tam od razu się załatwia :)
To tyle póki co :)

Sylwia i Borys - 2013-09-07, 15:59

on jest taki słodki - powiedz mi proszę, czy oprócz tego że wiemy że nie dowidzi to czy widać po nim że ma o jeden zmysł mniej?
bo z tego co opowiadasz to tak jakbyś opowiadała o pierwszym lepszym szczeniaku goldenowym :D

Kasia, Szajba i Milka - 2013-09-07, 16:45

Jeżeli pytasz o to czy ma coś z oczkami nie tak- odpowiadam NIE. Po Fabisiu nic a nic wizualnie nie widać, że jest ślepotkiem. Nie ma zniekształconych gałek ocznych, nie ma zeza, ani bielma na oczkach. Zorientować się można czasem po jego zachowaniu :)
Iza Tutisowa - 2013-09-07, 17:46

Boziu jakie fajne zdjęcie :)
Normalnie zazdraszczam takich widoków :D

Kasia, Szajba i Milka - 2013-09-07, 17:56

No to jeszcze jedno :)

Iza Tutisowa - 2013-09-07, 17:57

Ojjjj Kasia, ale drażnisz :P
Ewa i Cindy - 2013-09-07, 18:14

bo te małe to słodziaki.. kolejny do schrupania :)
a co do plątania smyczy.. powiem Ci z doświadczenia.. przestałam już zwracać na to uwagę a na pewno nic nie robię.. rozplątuję jak odczepiam psy :) w pierwszych tygodniach psiaki jakimś cudem warkocze ze smyczy robią :)

Kasia, Szajba i Milka - 2013-09-07, 19:00

Ewuś to ja cię podziwiam, że Ty jeszcze umiesz iść :D Bo to wygląda u nas tak :) W prawej ręce dwie smycze dł 190 cm na których końcach są Szajba i Milka. Milka ma manię przeskakiwania przednią łapką przez smycz. Po czym się zatrzymuje i nie ruszy dalej. Wtedy moja dłoń się naciąąąąąąąga bo Szajba kroczy na przód. Kiedy już moj wskazujący i mały palec są na godzinie 11:30 mam już dość, wtedy nagle zaczyna pędzić do przodu Fabi i tak właśnie dzieje się ze od pierwszego do ostatniego psa jest jakieś 5 metrów :D I nie da rady iść :D
Ewa i Cindy - 2013-09-07, 20:04

hehehe :) kwestia wprawy.. :) to co opisujesz jest mi bardo dobrze znane.. ja bym jeszcze dołożyła obstawa prawo-lewo i napastnika który krąży przód i tył.. po czym nagle prawo-lewo zamieniają się stronami.. :)
a to ze smycze są pomiędzy psimi nogami to już ich sprawa..
nauczyłam się tez ze lepiej wszystkie psiaki trzymać w 1 ręce.. druga służy wtedy do wyplątywania się :) ja wkładam dłoń w rączkę smyczy tak że trzymają się na nadgarstku i mi wtedy dłonie nie puchną :)
ale tak na poważnie.. męczarnie mam przez pierwszy tydz.. potem moje luzują a ze potrafią ładnie na smyczy chodzić przypominają sobie nagle co i jak a nowy przeważnie szybciutko kopiuje ich zachowania..
dasz radę.. jeszcze parę dni.. ale uwierz.. ja uciekam na łąki gdzie mogę te cholery puścić i nie szarpać się z nimi :) a już nie daj boże am zły dzień.. tylko moje są na tyle mądre i wiedzą zeby wtedy ze mną nie zadzierać bo musztra wojskowa wraca :)

Kasia, Szajba i Milka - 2013-09-07, 20:51

Ale broń Bóg ja nie narzekam :) Opisuje Wam nasze perypetie:)
Sylwia i Borys - 2013-09-07, 20:52

no do schrupania jest.
a spanie na łapce swojej i opiekunki, wymiata :rotfl:

Ewelina, Kajen i Zola - 2013-09-07, 20:54

Kasiu ostatnie zdjęcie :serce: Ale Ci się kluseczka trafiła śliczna. A co do wzroku, każdy wie, że psiaki nie potrzebują go do szczęścia, bo świat widzą noskiem, więc to chyba żaden problem dla malucha :-) Dobrze, że ma takie przewodniczki w Twoich suniach, na pewno wiele go nauczą :-)
Kasia, Szajba i Milka - 2013-09-08, 19:29

Cześć wszystkim :)
Muszę dziś pochwalić Fabiego, bo kiedy wstałam o 6 aby wyjść z psami nie znalazłam ani jednego siku! Zuch nasz kochany :)

Niedziele spędziliśmy w rodzinnym gronie, a mianowicie przyjechali moi rodzice i siostra. Nie muszę Wam pisać, że od razu się zakochali i padło hasło "już Cię nie oddamy" :mrgreen:
Później wszyscy poszliśmy do lasu, a tam psiaki szalały.. wszystkie :mrgreen:

Po spacerku była chwila oddechu, następnie jedzonko i drzemka.
Fabi jest przekochany :serce: