To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Fundacji Warta Goldena
Forum organizacji pomagającej psom rasy Golden Retriever w potrzebie.

PSY FUNDACJI - FOX - 108

Misiowa Bogusia - 2012-02-14, 11:39

Witam Was i Waszego wymagającego psa,
mysle że z psem tak jak z człowiekiem jesli idzie o dietę...mam niestety doswiadczenia z dietą u dzieci...warto naprawdę długo poczekac az organizm sie wzmocni i zapomni reakcji alergicznych-tzn jelita wygoja sie i będa trawili a nie odrzucały np biegunka lub wyrzucały np na skórę...próby mozna rozpoczynać dopiero bo ewidentnych zmianach fizycznych -zewnetrznych- wtedy wiadomo że wewnattz wszystko sie uregulowało...wiem ze to może byc długi czas..u mojego dziecka 3 lata ale warto było...dużo cierpliwości i wiary ...co do smaczków...tylko ze składu jedzenia -karmy- która mu służy!!! powodzenia, mam alergicznego -wołowina-kota...odczekałam kilka lat i teraz ją je...

Kasia i Janek - 2012-02-15, 20:18

Mieliśmy dzisiaj niezaplanowaną wizytę w Klinice.
Fox dostał mały stan zapalny(? spuchło tam gdzie ma szwy). Dostał maść, mamy smarować. Jakby się do piątku nie poprawiło to wizytujemy znowu.

Przy okazji spytaliśmy o smaczki, mamy hm... pomarańczowe światło. W każdym razie mamy spróbować a jeśli coś się zacznie pogarszać to mamy przestać dawać mu smaczki.

Zamówiliśmy mu smaczki na bazie ryb, lub same ryby - bez tłuszczów zwierzęcych czy zbóż.
Będziemy próbować - Oby Foxowi zasmakowało i żeby przyjął to dobrze.

Janek

Wiki Megulowa - 2012-02-16, 09:37

Oj Foxiuniu zdrowiej, Kochanie!
Kasia i Janek - 2012-02-19, 18:24

Fox był w sobotę kontrolnie w klinice bo obrzęd się lekko powiększył zamiast zmniejszyć. Mamy dalej smarować maścią (heparina)

Clemastinum jak pisałem zmniejszyliśmy do dwóch tabletek dziennie. Jest dobrze więc jak dalej nic się nie zmieni będziemy próbować zejść do 1 tabletki dziennie.
Mamy już zakupione smaczki na bazie ryb. W piątek dostał pierwszą porcję, nie ma na razie niepokojących zmian więc jest dobrze, urozmaici to przynajmniej trochę monotonię suchej karmy, a my mamy smaczki do treningu.

Jakiś czas temu Kasi ręka miała nieprzyjemne spotkanie z zębami Foxa, nic wielkiego się nie stało jednak „fakt” ugryzienia jest. Zdarzyło mu się też parę razy warknąć i na Kasię i na mnie, mniej lub bardziej agresywnie. Dlatego też spotkaliśmy się z behawiorystą w celu znalezienia podstaw niegodnych występków Foxa i wyeliminowanie takich zachowań w przyszłości. Będziemy przede wszystkim teraz pracować z Foxem nad jego bronieniem zasobów. Unikać i zmniejszać stany ekscytacji. A także pracować nad wciąganiem wszystkiego co leży na ziemi. Także Fox będzie miał zmianę w pełnej opcji, a nas nowe doświadczenie. Jesteśmy w stały kontakcie z behawiorystką, która już dała Nam duża rad i wskazówek jak powinniśmy się zachowywać i obchodzić z Rudym.

Janek

Kasia i Janek - 2012-02-22, 19:00

Byliśmy dzisiaj z Foxem zdjąć szwy, wszystko w porządku. Póki co nie planujemy kolejnych wizyt - karma mu służy, bo przestał się prawie w ogóle drapać. Za ok. 2 dni będziemy mogli go wykąpać. Już "merda" ogonem na samą myśl.

Janek

Aga i Sara - 2012-02-22, 22:03

Już widzę tę radość na samą myśl o kąpieli :) trzymam kciuki
Kasia, Szajba i Milka - 2012-03-01, 14:39

Haaaaalo co tam słychac? Dwa miesiace ciszy ??!! :(
Korbulowa Familia - 2012-03-01, 14:46

Kasia, Szajba i Milka napisał/a:
Dwa miesiace ciszy ??!!

Chyba dwa tygonie :P
Ale to i tak długo ;) ....

Kasia, Szajba i Milka - 2012-03-01, 14:49

Matko jaka ja dzis zakrecona :D
Kasia i Janek - 2012-03-03, 00:05
Temat postu: Aktualizacje
Witamy,
no nawet nie dwa tygodnie uściślając, a 9 dni ;-) . Niestety przez ostatnie 2 tygodnie cierpimy na chroniczny brak czasu. Remonty, nowe prace, normalne prace z delegacjami.
U Foxa wszystko w porządku, dostał swój kaganiec fizjologiczny - wygląda na niezmiernie groźnego psa kiedy idzie ulicą :) Poza tym wszystko mu się pięknie zagoiło po operacji, biega już jak szalony. Ostatnio zabrałam go do mamy na wieś - miał się okazję chłopak wyhasać. Tylko cały czas mamy problem z tym, że jak dorwie się do innego jedzenia niż jego karma to dostaje prawdziwego ataku żarłoczności. Nie sposób go oduczyć. Pilnujemy jak się da żeby takie sytuacje nie miały miejsca, ale czasem nie sposób przewidzieć co zrobią tzw. osoby trzecie. Szkolimy do na rybnych smaczkach to trochę pomaga - tylko na jedne źle zareagował. Pomogła też sztuczka o której mówiła behawiorystka - czyli miej zawsze 2 zabawki, jedna dla psa druga na wymianę. To takie proste, że nie wiem jak mogliśmy wcześniej na to nie wpaść - teraz zabawy to czysta przyjemność a nie jak to czasem bywało licytacje. Ładnie też wychodzi z domu - spokojniej można by powiedzieć. Wyjście na spacer nie przypomina już szaleństwa i skakania po ścianach. Tylko nie można Foksa nakręcać radosnymi odgłosami, bo wtedy znowu się zaczyna.
Generalnie fajny z niego chłopak, tylko wymaga dużo pracy i cierpliwości, ale kto tak nie ma.
Teraz tylko czekamy na klatkę, żeby Foksiu miał swój domek, jak będzie miał dość głaskania i gadania.
To by było na tyle, a teraz idziemy wszyscy spać, bo jutro kolejny zapracowany dzień.
Pozdrawiamy

Kasia i Janek - 2012-03-07, 21:55

Nie było mnie ponad tydzień w domu, w związku z tym nie widziałem też Fox'a przez ten czas... dzięki temu widzę zmiany u Foxa, ładniejsza sierść - żarcie "zaczęło" działać lub zaczął linieć, ewentualnie jedno i drugie. Druga sprawa, wydaje mi się bardziej ułożony i skory do współpracy niż wcześniej.

Janek

Kasia i Janek - 2012-03-10, 16:01

Fox ostatnio pomagał w remoncie...

Fox i jego nowy kumpel, z którym jeszcze niedawno się za bardzo nie dogadywał...

Mielę jęzorem

Czy widziałem kurczaka?

"a się zmęczyłem tym remontem"

Na koniec film z Foxem w roli głównej. Fajnie wyszły zwolnienia, można sobie popatrzeć jak zwinny jest Rudy.
http://www.youtube.com/wa...d&v=k5-Qd2nXD74

Janek

Kasia i Janek - 2012-03-19, 09:26

Nowe fotki Foxa.

Kasia, Szajba i Milka - 2012-03-19, 10:31

:shock: :shock: :shock:
Piękny jest !!!

Kasia i Janek - 2012-03-19, 21:16

taaa jest z niego przystojniak, nawet jak robi głupie miny jak na zdjęciach;)
Kasia, Szajba i Milka - 2012-03-27, 14:38

A co u niego słychać. Jak się chłopak sprawuje?
Kasia i Janek - 2012-03-28, 10:17

U Foxa w porządku, już wyczekuje nowego domu:

a tak serio to napiszemy więcej wieczorem takie podsumowanie Foxa.

goldenek2 - 2012-03-28, 14:19

To już zaczyna być nudne.... Gdziekolwiek wejdę na wątek .... w myśli mam tylko .... wow :-P
Warna - 2012-03-28, 14:19

Bo u nas wszystko jest WOW warte Goldena!
goldenek2 - 2012-03-28, 14:27

Tia .... po prostu goldeny są WOW :mrgreen:
Jerzy Kora - 2012-03-28, 23:10

goldenek2 napisał/a:
Tia .... po prostu goldeny są WOW :mrgreen:

na 200%. :P

Kasia i Janek - 2012-03-29, 21:38

Fox powiedział że chodzi o to że to ON jest WOW, i że generalnie na Goldenach się nie zna i może mówić tylko za siebie. No ale już nic mu nie mówimy, bo w zachwyt wpadnie za bardzo.

W związku z tym że Fox jest już gotowy adopcji chcielibyśmy podsumować kilka spraw nt. Foxa.

Fox jest żywym psem, który uwielbia się ruszać, skakać, gonić itp.

Dostaliśmy go z podejrzeniem gronkowca i zdiagnozowanym atopowym zapaleniem skóry w
lekkiej formie. Wyniki nie potwierdziły gronkowca. Przez atopię Fox musiał przyjmować sterydy. W chwili obecnej w ogóle nie przyjmuje
sterydów tylko Clemastinum.
Imię Fox ma od zawsze więc nie ma problemu z reakcją na nie.

Zachowanie w domu

Fox zachowuje się w domu spokojnie, o ile na spacerze/wybiegu jest bardzo aktywny w domu
jest „misiem”- zazwyczaj śpi przy nogach obecnej osoby. Raz tylko przez 4 miesiące zostawił
nam „niespodziankę”. Od 22 do 6-7 Fox kima na legowisku.
Ma zakaz na kanapy/łóżka , jednak śpi nieraz na kanapie jak Nas nie ma lub śpimy. Bywa głośny
gdy ktoś puka → szczeka (informacyjnie, nie agresywnie). Kiedy przychodzą goście trzeba go od
nich oddzielać – no chyba że ktoś lubi jak na niego pies skacze

Leki i pielęgnacja

Przyjmuje dwie tabletki Clemastinum, rano 1 i wieczorem 1 tabletka.
Uszy myjemy: Otex
Kąpiemy do szamponem:Sensiwet
Dobrze znosi pielęgnację, wizyty u weterynarza, uwielbia czesanie, nie lubi kąpieli (nie wejdzie do
łazienki – trzeba kombinować)
Nie lubi dotyku dwoma rękoma przy tułowi – np. podnoszenie

Karmienie

Raz dziennie – rano – Eukunaba Dermatosis – wg zaleceń wagowych. Plus do karmy olej rybny
Fox nie powinien jeść nic innego dlatego też na spacerach zalecany jest kaganiec fizjologiczny. Nie
stosujemy go zawsze – tylko w przypadkach gdy istnieje prawdopodobieństwo, że Fox będzie miał
możliwość zżarcia czegoś czego nie powinien (jest kupożercą)

Spacery

Fox wg rutyny dnia pn-pt chodzi na spacer rano i ok. 3 razy popołudniu w tym jeden dłuższy.
Fox jest przyzwyczajany do szelek i obroży. My stosujemy szelki plus długa smycz.
Chodzi na smyczy raczej bez zarzutu, nieraz zdarzy mu się pociągnąć lub zrobić „osła” (zatrzymuje
się i nie idzie dalej.). Puszczony w terenie trzyma się blisko a gdy się go zawoła słucha się i wraca.
Z tym nie mamy za dużego doświadczenia gdyż puściliśmy go tylko kilka razy ostatnio .
W czasie wychodzenia nie należy go nadto pobudzać – słowo „spacerek” działa na niego jak
energetyk, Foxowi wystarczy założenie kurtki a już czeka przy drzwiach. Na komendę „Zostań”
wie że tym razem wyjście bez niego

Zabawa

Najlepszą i najbardziej zalecaną zabawą dla Foxa są 2 piłki tenisowe. Jedną rzucamy drugą
wymieniamy na polecenie „zostaw”. Szczególnie polecane dla Foxa, który ma tendencję do
bronienia zasobów.
Film z zabaw, który już wcześniej wrzucałem:
Zabawy FOXA

Komendy

Siad
Waruj (plus ręka na podłodze)
Łapa
Druga
Piątka
Wracamy (na spacerze gdy zawracamy na drodze – sygnał na ostatni sik)
Zostań (w domu lub gdziekolwiek żeby wiedział ze nigdzie się nie wybiera)
Nie wolno
Możesz (np. jedzenie)
Zostaw (komenda do znalezisk i zabawek- nie zawsze skutkuje)
Spacerek

Zachowania wobec innych psów

Foks rewelacyjnie bawi się z suką sąsiadów. Nie było tak od początku. Najpierw próbował z nią
kopulować, dopiero po kastracji i paru odmowach sąsiadki zaczął się ładnie bawić.
Toleruje inne psy, nie lubi tylko niektórych konkretnych osobników (widoczne na spacerze-
wszystkie psy na osiedlu rzucają się do bramy, a Fox odpowiada szczekaniem i skakaniem do nich
tylko niektórym wybranym).
Myślimy, że Fox nadaje się do domu z innymi psami – ale raczej pod warunkiem że jego przyszli
towarzysze będą otwarci na nową znajomość.

Zachowania wobec innych zwierząt

Fox totalnie nie zwraca uwagi na koty – spokojnie może przyjąć go pod dach rodzina z kotami.
To samo ptaki. Nie wiemy jak gryzonie – tego nie udało się sprawdzić.

Zachowania wobec ludzi

Fox to bardzo przyjazny pies. Dla niektórych może być aż nazbyt przyjazny. Nie możemy go
oduczyć prób skakania na ludzi na spacerze – prawie niemożliwe, gdy ktoś chce go pogłaskać czy
po prostu wyciąga rękę – to dla niego najlepsza zachęta. W żaden sposób nie jest agresywny wobec
obcych – cieszy się i nie sprawia problemu odwiedzin gości.

Kwestie do przepracowania:

Cały czas trzeba trenować oduczanie bronienia zasobów. To jest największy problem. Na wymianę
idzie, nawet jeśli zależy mu na rzeczy, ale już na przykład nie ma opcji, żeby oddał patyk, jeśli nie
mamy drugiego w ręku.

Barbara - 2012-04-05, 11:31

BARDZO dziękujemy darczyńcy specjalistycznej weterynaryjnej karmy dla Foxa - Pani Magdzie Chmielewskiej za pomoc
:kwiatek: :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek:

Kasia i Janek - 2012-04-05, 16:47

Dołączamy się do podziękowań.

Fox w szczególności! Wcina aż mu się uszy trzęsą:)

Kasia i Janek - 2012-04-10, 17:42

Wróciliśmy wczoraj z świątecznym podróży. Najwięcej radochy miał Fox, bo po pierwsze dużo godzin w samochodzie, którym uwielbia jeździć no i przede wszystkim trzy dni hasania po ogrodzie ze swoją nową białą koleżanką....

Najpierw "Portret niedoskonały"

"a cóż to białego sie pod nogami pałęta?"

"Dziwny biały pies, chyba lepsze patole"

"...chyba jednak biały pies lepszy!"

i tak przez trzy dni, a biały pies już nie jest biały;)