Forum Fundacji Warta Goldena Forum organizacji pomagającej psom rasy Golden Retriever w potrzebie.
PSY FUNDACJI - MESSI - 126
Małgorzata i Messi - 2012-10-27, 16:28 karma nie jest stałym pożywiemiem messiego. Służy raczej jak smaczki i nie dostaje jej dużo. Ale dziękuję za radę. Korbulowa Familia - 2012-10-29, 19:40
Małgorzata i Borys napisał/a:
karma nie jest stałym pożywiemiem messiego. Służy raczej jak smaczki i nie dostaje jej dużo. Ale dziękuję za radę.
W takim razie tak a propos rad...
Karma nie powinna służyć jako smaczki, ponieważ ona pęcznieje w żołądku i daje uczucie sytości, co powoduje brak łaknienia i być może chęci do zjadania posiłków. Jak już przy posiłkach jestem - to co je Messi jeżeli nie karmę Ewa i Cindy - 2012-10-29, 22:03 no widzisz Olu.. a ja swoim daje tylko karmę jako smaczki bo to jest część ich posiłku..w ten sposób ćwiczymy a tak z drugiej strony.. kt goldas nie jest łakomczuchem i nie zje to co mu Panciostwo da Ważne tylko żeby smaczki nie były dodatkową porcją tylko częścią dziennej dawki
ale wracając do tematu Messiego.. bo mnie w sumie też zaciekawiło co on je?Barbara - 2012-10-29, 22:33 Dokładnie tak Ewuś Był czas, że ja całą dzienną porcję karmy podawałam psiakom w postaci smaczków czyli "spaliłam miskę" - to naprawdę nic złego i nigdy nie zauważyłam spadku apetytu.Korbulowa Familia - 2012-10-30, 16:14 To mnie zaskoczyłyście z tą karmą
Ja od początku jak miałam Korbę u siebie to takie zalecenia dostawałam (od weta i od szkoleniowca - gdzie próbowałyśmy radzić sposobów na lęki), ale moja sucz wykazywała brak chęci do jedzenia kulek (jako pokarmu) Ewa i Cindy - 2012-10-30, 19:16 to spróbuj Marley generalnie miski nie zna.. znaczy zna bo tam jest woda.. on wszystkie posiłki dostaje w formie ćwiczeń, zabawy.. a to posłuszeństwo, a to tropienie.. a jak już nie mam siły to mu każe usiać czy warować i tak mu daje z ręki za wykonaną komendę ja nie wprowadzałam żadnych dodatkowych smaczków bo nie chce żeby się uczył ze wykonan polecenie ale za coś lepszego.. i ja mu daje 400g dziennie więc jak nawet na popołudniowy spacer wezmę garstkę to o tą garstkę dostanie mniej wieczorem druga sprawa jest taka że Marley jest alergikiem (kurczak jest be) i boje się kupować inne smaczki.. bo tam nigdy nie wiadomo co się znajduje..Małgorzata i Messi - 2012-10-31, 17:11 Kochani
Mess odżywia się dobrze. Nie żyje na samej karmie, ponieważ je również gotowane mięso z warzywami. A tak poza tym, nie róbmy z tego wielkiego problemu, kiedyś psy odżywiały się inaczej niż teraz, żyły po 15 lat, były kochane i szczęśliwe. A nawet najdroższa i najlepsza karma jest przetwarzana i to też nie jest zdrowe Pracowałam kiedyś przy produkcji właśnie takich "niby zdrowych" karm i wiem z czego się składają...
Nasz pies jest przez nas bardzo kochany i nie sądzę aby mu czegoś brakowało...
A kilka smaczków na zachętę do nauki jeszcze żadnemu psiakowi nie zaszkodziło.
Nie róbmy więc problemu.
Pozdrawiamy z Mesiaczkiem Małgorzata i Messi - 2012-12-14, 17:31 Witam:)
Mess ma się dobrze. Zmienił futerko na zimowe i jest teraz taaaki czochraty
Ale nie jest on taki śnieżnobiały jak na początku:) Może dlatego że nie stosujemy wybielających szamponów(właśnie taki dostaliśmy razem z psiakiem)
Bardzo polubił śnieg:) ( postaram się zrobić jakieś fotki:))
A tutaj drzemka z Pascalem
Jest wielkim pieszczochem:) potrafi łazić za nami i się przytulać lub zmuszać nas do zabawy
Poza tym wszystko ok:)
Pozdrawiamy z Mesiakiem Warna - 2012-12-14, 18:01 Bardzo słodkie są te zdjęcia. Dziękujemy, że pamiętaliście, bo z wielkim zniecierpliwieniem zawsze czekamy na wieści i fotki psiaków. Małgorzata i Messi - 2013-01-14, 18:17 Małgorzata i Messi - 2013-01-14, 18:29 Messi to najukochańszy psiak na świecie. Warna - 2013-01-14, 18:32 Ojejku, jakie słodkie zdjęcia. Zakochani Państwo, zakochany Messi. Cudne! DAISY Krzysiek - 2013-01-14, 19:36 Cudny jest super fotki Barbara - 2013-01-14, 21:40 Bardzo się cieszę Cudniś Rufiakowa Amcia - 2013-01-14, 22:21 Leżę i kwiczę Małgorzata i Messi - 2013-02-21, 12:50 Temat postu: Zimowe zabawy :P
Mess jet fantastycznym psiakiem bardzo szybko się uczy:) ostatnio na hasło "Mess Pani idzie, patrz!" wskakuje przednimi łapami na parapet i i pilnie wypatruje:) Uwielbia zabawki:) można je znaleźć w całym domu Bardzo jest do nas przywiązany, kocha spacery. Na wypadach do lasu ładnie się pilnuje. Wszędzie z nami jeździ, a widać że jazda samochodem sprawia mu dużo radości
Pozdrawiamy z Mesiaczkiem Barbara - 2013-02-21, 12:53 Dziękujemy za zdjęcia i informacje o Messim Cieszę się, że wszystko jest w porządku i jesteście szczęśliwi Małgorzata i Messi - 2013-02-21, 13:26 Ach, no i jeszcze Messi bardzo zaprzyjaźnił się z kotem
No i jeszcze zabawa:)
szczęśliwy Mesiak goldenek2 - 2013-02-21, 14:13 Naprawdę szczęśliwy pychol Małgorzata i Messi - 2013-06-14, 18:30 Mess ma się dobrze Robi się coraz bardziej włochaty
Kocha się kąpać w jeziorze. Nauczył się nawet wskakiwać do łódki i odbywa z nami rejsy po jeziorze Warna - 2013-06-14, 20:11 Super, a nie macie jakiegoś zdjęcia, gdzie jesteście razem na łódce?Małgorzata i Messi - 2013-11-04, 19:21 U Messiaka wszystko w najlepszym porządku Robi się coraz bardziej owłosiony Ostatnio na spacerze jak to on musiał się wykąpać. Ale z wody wychodzi na zawołanie. Nowymi zabawkami cieszy się jak dzieciak(którym zresztą jest) potrafi z nimi spać kilka dni i każdego nowego w domy wita przynosząc wszystkie po kolei. Ma kolegę za płotem od którego wiecznie łapie pchły. już nie mamy na to siły, ciągle musimy go kropelkować i kąpać w szamponach przeciw insektom gdy nie można znowu użyć lekarstwa. ale jakoś sobie z tym radzimy chodzi więc czyściutki i pachnący Ach i nauczył się prosić kładzie obie łapki na kolana i błagalnym wzrokiem prosi o smakołyk. I jak takiemu nie dać? na łóżka sam się nie pcha. Chyba że mówimy o słabości córki która nie potrafi mu nie pozwolić
Aga_TRuficzkowa - 2013-11-04, 19:24 Ojejku jak on już duży i taki męski się zrobił Rufiakowa Amcia - 2013-11-05, 00:30 Oj tak, zmężniał chłopaczek Cudeńko!Małgorzata i Messi - 2014-01-06, 12:48 Witam Mess ma się dobrze:) Przeglądałam poprzednie posty i zaobserwowałam wiele zmian już nie skacze przednimi łapami na stoły i blaty. Nie pcha się do łóżek i na kanapy. Jeśli czegoś chce to prosi kładąc łapkę na nodze ach i zrobił się duży owłosiony i ... rudy typowy biszkopcik Jest już z nami rok i 4 miesiące Fundacja podarowała nam prawdziwego przyjaciela
Wyrafinowany sposób spania został mu do dzisiaj
Ja idę spać po spacerku, więc zabawki też!
Taakiej zabawki to ja jeszcze nie miałem !
Został mu jednak paniczny strach przed odkurzaczem. wciąż się nie przekonał że to coś nie jest groźne. miał to od pierwszych dni i najwyraźniej tak mu już zostanie.
Pozdrowienia od Nas i Messiaka który właśnie przyniósł mi obślinioną ulubioną piszczącą zabawkę i z całą radością na siłe pakuje mi ją na kolana ( ciekawostka! zabawki zawsze muszą piszczeć. inaczej je rozgryzie na milion kawałeczków:))