To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Fundacji Warta Goldena
Forum organizacji pomagającej psom rasy Golden Retriever w potrzebie.

PSY FUNDACJI - FABI - 205

Kasia, Szajba i Milka - 2013-09-09, 20:39

Cześć. U nas po staremu :) Fabi dziś tylko raz się załatwił podczas naszej nieobecności spowodowanej pracą w ciągu dnia - a to duży sukces :) Fabi powoli pokazuje swoje prawdziwe oblicze :evil: :mrgreen: Jak to szczenior nakręca się bardzo- trzeba go stopować. Bardzo zawzięcie zaczepia laski. One do czasu sie z nim bawią, ale jeżeli chłoptaś nasz przekroczy granice jasno mu to pokazują. Dużą uwagę (większa niż przy "zdrowym" szczeniaku) trzeba poświęcać na szkolenie psiaka. Póki co staramy się nauczyć życia, czyli co wolno a co nie. Nie uczymy go siad, waruj czy podaj łapę, bo jemu to na razie nie jest potrzebne :) Póki co nic nie zniszczył :) To tyle na dziś
Kasia, Szajba i Milka - 2013-09-12, 14:38

Dziś mieliśmy dzień badań. Skorzystałam z dnia wolnego z powodu własnych badań i wzięłam naszego Fabisia do okulisty. Pani doktor ma swój gabinet w poradni dziecięcej, więc mały wmieszał się w tłum :D

Na samym początku oczywiście nie było dziecka, które nie pogłaskałoby naszego supermena :D Fabi dostał dziś od cioci i wujka z Kudłaty Art piękną obróżkę- bo kto jak kto, ale FABI to supermen :)

Fabi wpadł w oko całemu białemu personelowi :) No ale cóż się dziwić :)

Pani doktor najpierw zakropliła oczka, aby źrenice się rozszerzyły, a po 40 minutach zaczeło się badanie. FABI leżał na moich kolanach, a pani doktor sprawdzała na ile widzi ten nasz maluch.

Okazało się, że Fabi coś tam widzi :) Lewe oczko widzi mniej ;( aniżeli to prawe.
Fabi ma zwyrodnienie siatkówki. Obrazując to jak u niego to wygląda: Od połowy siatkówki w górę Fabi widzi, w tej dolnej części siatkówka jest zwyrodniona, więc w ogóle nie widzi. To tłumaczy zachowanie typu, że zlatuje z chodnika, ale widzi z daleka zabawkę i wszystkie przeszkody :)
Jestem dumna z maluszka, bo był baaaardzo dzielny :!:
Teraz sobie śpi :serce:

Iza Tutisowa - 2013-09-12, 14:42

Pieknie wygląda w tej obroży :lol: :lol: Jeszcze sprawcie mu pelerynkę ;)

I brawo za tak odważne zachowanie u lekarza :) Pocieszające jest to, że choć trochę, ale jednak widzi. A czy to zwyrodnienie nie będzie się pogłębiało?? Mówiła okulistka coś o tym??
Czy on tak już ma i tak zostanie??

Kasia, Szajba i Milka - 2013-09-12, 14:46

Wiesz, są dwa wyjścia. Jeżeli jest to wrodzone, to istnieje bardzo duża możliwość, że będzie już miał na takim poziomie do końca swych dni. Jeżeli natomiast jest to nabyte, to zwyrodnienie będzie się pogłębiać, aż do całkowitej ślepoty.- Tak pani Doktor powiedziała.

Fabiś był tak dzielny, że otrzymał swój przydział bananowy, a także pierwszy własny kocyk :)

Ola i Habs - 2013-09-12, 18:08

Fabiś, ale ty dzielny jesteś :) Obroża jest rewelacyjna, a ja coraz bardziej boje się wchodzić w ten watek, bo za każdym razem jestem bardziej oczarowana.
Sylwia i Borys - 2013-09-12, 18:24

dobry Fabi :D
magdaronja - 2013-09-12, 18:37

Więcej fotek, proszę :prosi:
Kasia, Szajba i Milka - 2013-09-12, 18:40

Dzisiaj malcowi daliśmy spokój z fotkami, bo miał chłopak wrażeń po same uszy :) Nadrobimy w najbliższych dniach
Sylwia i Borys - 2013-09-12, 19:12

Ogłaszam wszystkim wszem i wobec, że nasz kochany malec jest już gotowy do adopcji :)
Tylko się nie pchajcie ;) każda aplikacja zostanie rozważona :D

Fabi supermenie, teraz jest Twój czas na uwolnienie swoich mocy przyciągania chętnych :D

Kazanek - 2013-09-12, 21:22

Śliczny maluszek, na pewno wyrośnie na pięknego mężczyznę :D
No i bez wątpienia szybko znajdzie odpowiedni domek.
Powodzenia chłopaku! :serce:

Asterkowy Krzysztof - 2013-09-14, 09:57

Jak tam kolejka po małego ? :)
Kasia, Szajba i Milka - 2013-09-14, 10:49

Witamy :) Fabi pokazuje swoje prawdziwe oblicze :evil: Rozkręcił się na dobre. Podczas posiłku skacze na blat stołu :roll: rozlewając wszystko :D

Zauważyliśmy również, że Fabi wogóle nie sygnalizuje potrzeby wyjścia, sika i już :) wiadomośc dla przyszłych właścicieli :) : Fabi jest szczeniakiem i to ślepym, więc trzeba będzie poświęcić mnóstwo uwagi i cierpliwości podczas nauki :)

CastroFamily - 2013-09-14, 10:52

Mówicie że Fabi nabrał super mocy i lata po stole ?:D pewnie wszystko przez obroże ^^
Kasia, Szajba i Milka - 2013-09-14, 11:00

Haaaa Agata masz rację :D W takim razie nie mogę mu tego zabronić, toż to superbohater :D
Rufiakowa Amcia - 2013-09-16, 18:48

CastroFamily napisał/a:
Mówicie że Fabi nabrał super mocy i lata po stole ?:D pewnie wszystko przez obroże ^^

:rotfl: :rotfl: :rotfl:

A tak w ogóle, to piękny jest ten maluch i cudnie mu w tej obróżce :D

Sylwia i Borys - 2013-09-17, 12:55

czy nasz superbohater pokazał by się na jakimś zdjęciu... :prosi:
Kasia, Szajba i Milka - 2013-09-17, 15:58

Tak kochana, przepraszam za milczenie, ale mamy mało czasu ostatnio. Dziś wieczorem nadrobie zaległości
Kasia, Szajba i Milka - 2013-09-17, 18:19

WITAMY SERDECZNIE :)
U Fabisia życie toczy się w szybkim tempie :) Chłopak nam dorasta. Ma coraz więcej energii. Ale po kolei.
W weekend a dokładnie w sobotę poszliśmy pierwszy raz z Fabim na długi spacer do lasu. Do tej pory chodziliśmy na krótsze dystanse ponieważ Fabi szybko się męczył, ale ostatnio zaobserwowaliśmy nadmiar energii. I tak w sobotę poszliśmy na 3 km spacer po lesie. Fabi pierwszy raz biegał na taśmie, która ciągła się za nim, więc mógł szaleć do woli. Bardzo ładnie się pilnuje, reaguje na przywołanie :)
Po takiej dawce ruchu, oczywiście wystarczy 20 min i pełna regeneracja:)

co do załatwiania się w domu- no niestety sika i qpke robi, ale można zaobserwować, że nie jest to takie częste.
No a tak poza tym, to co ja będę pisać- rośnie chłopak :) Dużżżży będzie :)

Iza Tutisowa - 2013-09-17, 18:22

Piękny jest :)
EWA INGA - 2013-09-17, 18:25

Ale macie super " Tuptusia " :mrgreen: Jeszcze troszkę i zapomnicie o załatwianiu w domku , bo jak na supermena przystało , będzie latał na dwór :P
Sylwia i Borys - 2013-09-17, 20:41

jaki on jest pięknościowy :)
mój ulubieniec!!!

Iza Tutisowa - 2013-09-17, 20:43

Sylwia i Borys napisał/a:
mój ulubieniec!!!
Chyba nit tylko Twój ;)
Sylwia i Borys - 2013-09-17, 21:04

to prawda :)
Korbulowa Familia - 2013-09-17, 21:53

Tutisowa ferajna napisał/a:
Sylwia i Borys napisał/a: