To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Fundacji Warta Goldena
Forum organizacji pomagającej psom rasy Golden Retriever w potrzebie.

PSY FUNDACJI - ARI - 55

Krzysztof z Bia - 2011-07-17, 23:41

Witam wszystkich stęsknionych
Jerzy, niestety rzeczywiście musimy się uśmiechnąć do Kamili. Wszystkie zdjęcia które ostatnio zrobiłem Ariemu nie spełniają Twoich kryteriów - albo są z "miną", albo z dużej odległości. Zazwyczaj nie mam dużo czasu na sesje zdjęciowe, bo Ari szybko znajduje kałuże, a po położeniu się w brudnej wodzie nie nadaje się już do portretowania.
Z dobrych wiadomości - wygląda na to, że dobrze nam idzie socjalizacja i wyciszanie emocji. Znacznie spokojniej przechodzimy przy szczekających psach, a polowanie też zmieniło swój charakter. Zamiast "muszę polować żeby przeżyć" mamy teraz "uwielbiam ptaki, bo one tak fajnie uciekają". Co ciekawe, wyrośniętego pisklaka, który wypadł z gniazda Ari złapał w zęby i przeniósł z 10 metrów, ale z tego co mogłem sprawdzić nie zranił w żaden sposób. Zostawił go też po moim poleceniu, bez fizycznego przymusu.
Byliśmy na weekendowym wyjeździe w okolicach Augustowa, psy zachowywały się wspaniale. Ari bardzo chętnie pływa i aportuje patyki. Żadnego problemu nie sprawił im też nocleg pod gołym niebem przy namiocie w którym spałem. Nie oddalały się, a wręcz przeciwnie - tuż po świcie poczuły potrzebę sprawdzenia, że ich nie porzuciłem i jestem w namiocie. Psia miłość jest jednak trudna do opanowania - ledwo powstrzymałem je przed władowaniem się do mojego śpiwora.
Ari ogólnie sprawia wrażenie mniej pobudzonego, spokojniejszego i bardziej pewnego siebie. Powoli przestaje się zrywać przy najmniejszym ruchu w okolicy, a ostatnio zamiast miotać się po ogrodzie i okolicach, większość czasu spędził na samodzielnych zabawach piłką i przysypianiu w słoneczku na trawie. Myślę, że pod powierzchnią ruchliwości, ADHD i ogólnie życzliwego usposobienia kryje się w nim jednak sporo lęków przed wieloma rzeczami, jak choćby inne psy, ból lub unieruchomienie przez człowieka, i oczywiście porzucenie. Stadna hierarchia, do której tak sztywno się stosuje i której szuka, może być punktem oparcia w życiu w którym tak często zmienia się otoczenie i ludzie.
W końcu udało mi się wyczesać prawie całego psa. Po przyjeździe do mnie w maju Ari gubił olbrzymie ilości sierści, jednak nie pozwalał wyczesać łap, portek i ogona. Wskutek tego po pływaniu w rzece porobiły mu się kołtuny ze starej sierści, których usuwanie jest jeszcze bardziej bolesne i czasochłonne. Zajęło mi to godzinę dziennie przez ostatni tydzień, ale w końcu ostatni kołtun na łapach został rozczesany, a Ari wykazał się niezwykłym męstwem i cierpliwością ;) Jak to dobrze, że na Piegusie nie robią się kołtuny.

libra - 2011-07-17, 23:42

co tam słychać u mojego ulubieńca do adopcji? :lol:
mpati123 - 2011-07-18, 08:03

Hehe... Krzysztof był pierwszy :P
Krzysztof z Bia - 2011-07-18, 09:01

Czułem jak się libra czai przy klawiaturze, więc zanim skończyła pisać pytanie to wysmarowałem swoje opowiadanko ;)
Barbara - 2011-07-18, 09:02

To się nazywa refleks :mrgreen:
monika5s - 2011-07-18, 09:17

Krzysztof bardzo dziękuję Ci za wspaniałe opowiadanko o Arisiu :) Już się nie mogłam go doczekać, ale sądziłam, że może wyjechałeś na wakacje i odezwiesz się po powrocie :) I bardzo proszę o fotki Arisia :prosi:
libra - 2011-07-18, 12:28

Krzysztof z Bia napisał/a:
Czułem jak się libra czai przy klawiaturze, więc zanim skończyła pisać pytanie to wysmarowałem swoje opowiadanko ;)
sprawiłam w Tobie odpowiednie ciśnienie po prostu :P
Podoba mi się Twoje opowiadanko, bardzo fajnie ze sobą pracujecie! :)
Czesanie.. no cóż, ja mojego łobuza też dotknąć nie mogłam. Uczyliśmy się na smaczki, na początku smaczki podawane z ręki, w której trzymałam szczotkę, potem jeden ruch i smaczek.. dwa ruchy i smaczek... powtórki kilka, kilkanaście razy dziennie. Po dłuższym czasie mogłam spokojnie wyczesać pół psa bez zębów na wierzchu;) Drugie pół też zajęło chwilę :rotfl: Teraz wie, że po czesaniu/trymowaniu/degażówkowaniu czeka nagroda i że nie ma chłopak wyjścia, więc poddaje się zabiegom bez problemu.
Może na Ariego metoda na smaczki też podziała pozytywnie i chłopak to polubi? :)

lamila - 2011-07-18, 19:12

Witam wszystkich stęsknionych
Jerzy, niestety rzeczywiście musimy się uśmiechnąć do Kamili.

Nie ma żadnego problemu :)

Czekam na propozycję spacerku.

libra - 2011-07-21, 01:15

Ari.. Ari.. piękny Ari :) ) w tym chłopaku to się można zakochać na zabój!!!
Krzysztof.. wysokie dostałeś "noty" za kontakt z chłopakiem, hihi.. ale jakże on się pięknie przy Tobie uśmiecha :) )) Cudowny chłopak!!

radosne brykanko

i wspaniałe, uśmiechnięte portrety

mam nadzieję, że seterkowo-goldenkowy spacer był udany!

zdjęcia dzięki uprzejmości Małgosi, której bardzo dziękuję za chęci i poświęcony czas:)
a ja poproszę na PW tekst do ogłoszeń wraz z kontaktem.
p.s. chetnie bym dodała jeszcze jedno zdjęcie, ale nie wiem, czy się Krzysztof zgodzi bo sam na nim jest :P

Jerzy Kora - 2011-07-21, 06:03

Podmieniliście psa i tyle :evil:
goldenek2 - 2011-07-21, 07:12

Monika sie pobeczy jak zobaczy te zdjęcia.....
Krzysztof z Bia - 2011-07-21, 07:41

Chłopaka nie podmieniliśmy, jeżeli już to trochę został namoczony ;) Pisałem Wam wcześniej, że on nie potrzebuje żadnej szczególnej terapii, tylko właściciel powinien dostać instrukcję obsługi do tego egzemplarza. Spacer był bardzo udany (dzięki, Małgosia :) , mam nadzieję, że Seterkowej części też się podobał.
Przy okazji: dopiero teraz zwróciłem uwagę, jak bardzo Ari nabrał ciała. Nie ważyłem go co prawda ostatnio, ale żebra mu się pochowały i głaszcząc go nie ma się wrażenia jeżdżenia patykiem po płocie. To zwykłe skutki miastowego życia - zamiast kaloryfera robi się bojler :D Na szczęście Ari dopiero zbliża się do właściwej dla siebie wagi, już mniej je i chyba tak jak u Indiego wskazówka zatrzyma się w okolicach 33-35 kg.

Korbulowa Familia - 2011-07-21, 07:43

libra napisał/a:
a ja poproszę na PW tekst do ogłoszeń wraz z kontaktem.

Asiu wyślę Ci dzisiaj :)
Dzięki za zdjęcia, bo właśnie dzisiaj przysiadam do odświeżenia ogłoszenia Ariego :mrgreen:

Jerzy Kora napisał/a:
Podmieniliście psa i tyle :evil:

hehehehe :lol:

goldenek2 napisał/a:

Zapewne tak... :(

Krzysztof z Bia - 2011-07-21, 08:10

libra napisał/a:

p.s. chetnie bym dodała jeszcze jedno zdjęcie, ale nie wiem, czy się Krzysztof zgodzi bo sam na nim jest :P

Jak jestem na nim sam, to chyba nie ma sensu zamieszczać? To portal o goldenach... ;)
A jak to któreś z Arim, to nie mam nic przeciwko - anonimowość w sieci i tak jest fikcją

Warna - 2011-07-21, 08:21

Krzysiek, coś mi obiecałeś!!! :evil:
Jerzy Kora - 2011-07-21, 08:25

Przecież na tym zdjeciu jest Krzysztof :mrgreen:

I wcale się nie dziwię, że Ari zrobił się spokojnym psem u Krzysztofa. :P

Warna - 2011-07-21, 08:31

Cytat:
p.s. chetnie bym dodała jeszcze jedno zdjęcie, ale nie wiem, czy się Krzysztof zgodzi bo sam na nim jest

Ależ zamieszczaj! Zobaczymy wreszcie, jak wygląda zbawca Indiego i Ariego. :-D

Krzysztof z Bia - 2011-07-21, 08:37

Warna napisał/a:
Krzysiek, coś mi obiecałeś!!! :evil:

Bardzo się wstydzę, ale chyba nie pamiętam co?
Panie Doktorze, jak się nazywa ten Niemiec, który cały czas chowa mi klucze od samochodu?

Warna - 2011-07-21, 08:42

AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAVATAR?
monika5s - 2011-07-21, 09:03

goldenek2 napisał/a:

Popłakać się nie popłakałam, tylko bardzo się ucieszyłam widząc na fotkach jaki Arisiu jest szczęśliwy u Krzysztofa. Libra podziękuj ode mnie Małgosi za wspaniałe fotki Arisia, wygląda na nich wspaniale. Chciałabym tylko aby Arisiu był taki szczęśliwy u przyszłego właściciela, tak jak jest szczęśliwy u Krzysztofa i cieszę się że tyle osób interesuje się jego losem :-D

Jerzy Kora - 2011-07-21, 09:17

I nawet pierwsi chętni się zgłaszają. Dobre ogłoszenie czyni cuda :]
libra - 2011-07-21, 12:17

Arisiowa uczta, czyli ciąg dalszy Przystojniaków :rotfl:

goldenek2 - 2011-07-21, 12:57

Śliczne zdjęcia. Ari prezentuje się wspaniale :) . O Krzysztofie wypowiadać się nie będę :lol:
Krzysztof z Bia - 2011-07-21, 13:13

goldenek2 napisał/a:
Śliczne zdjęcia. Ari prezentuje się wspaniale :) . O Krzysztofie wypowiadać się nie będę :lol:

Tak, dziękuję... nawet komentarza nie jestem wart...

monika5s - 2011-07-21, 13:52

goldenek2 napisał/a:

Tak, dziękuję... nawet komentarza nie jestem wart...

Jesteś wart nie tylko jednego komentarza, ale i dwóch :rotfl: Beatka po prostu nie chciała Ci słodzić, ale ja nie mam takich zahamowań i napiszę co myślę: wyglądacie z Arisiem po prostu Super, a z Ciebie to niezły przystojniak :) . Dawno już czekałam na Twoją fotkę i wreszcie się doczekałam. Teraz już wiem, kto tak wspaniale opiekuje się Arisiem i z kim rozmawiałam przez telefon ;)