Wysłany: 2014-01-09, 21:31
Wspaniałe zdjęcie
_________________ "A Ty w oczy patrzysz i łeb przekrzywiasz, jakbyś chciał zrozumieć mnie lepiej.
I w ogień skoczyłbyś za mną, choć jestem tylko człowiekiem...".
Dziękujemy Zasługa modela.
Otóż Cheddar, tak jak pisałam, miewa się świetnie, po świętach nieco przybrał na wadze ale szybko to zrzuciliśmy i psiak jest w świetnej kondycji. Podszkoliliśmy się mocno jeżeli chodzi o sztuczki, które Cheddar polubił i teraz wykonuje je bez smakołyków
Sama nie wiem co napisać, bo wiele się działo, ale tak na prawdę to ciężko to wszystko opisać.
Bardzo dobrze znamy siad, waruj i łapę, ostatnio Cheddar przybija piątki i bezproblemowo się kłania; z mniej efektownych - przyspiesza na komendę, przybiega na zawołanie i zatrzymuje się.
Potrafi też tak zwane 'gdzie jest wiewióra?' którego nauczył się sam, ale historia tej sztuczki jest długa i na razie chyba nie ma sensu jej opisywać.
Na prośbę Hani przesyłam kilka aktualności na temat Cheddara, który jest z nami już 6 lat. Przy okazji miałem okazję przeczytać posty mojej córki, która reprezentowała naszą psia rodzinkę na forum. Ched ma się bardzo dobrze i jest nie tylko członkiem rodziny, ale co było do przewidzenia ulubieńcem wszystkich naszych gości i sąsiadów. Już jak do nas trafił miał zadatki na rozumnego i chętnego do nauki psa. Trochę z nim popracowaliśmy i praktycznie nie sprawia żadnych kłopotów wychowawczych. Nasza córka próbowała ćwiczyć z nim agility. W tej chwili właściwie nie potrzebuje smyczy i ładnie chochodzi przy nodze. Jak każdy Golden Ched jest łakomczuchem i jeśli nie jest pod czujnym okiem opiekuna zdaża mu się „chapnąć” resztki żywności ze wszystkimi konsekwencjami zatrucia. W pierwszym roku u nas za często ulegaliśmy jego tęsknym spojrzeniom i dostawał dodatki do karmy oraz trochę za dużo smakołyków. W rezultacie trochę się spasł i po konsultacji z wetem wdrożyliśmy program naprawczy i pies wrócił do właściwej wagi. Karmimy go dobrą sucha karmą dla psów z tendencją do tycia i jeśli tylko czas i pogoda pozwala spacerujemy starając się nie forsować psa. Ched uwielbia kąpiele w Żabieńcu, a nad morzem i nie sposób było go utrzymać z dala od wody. Cheddar czasami nerwowo reaguje na większe psy, ale bardzo łatwo przywołać go do porządku.
Ched przez większość czasu z nami nie miał kłopotów ze zdrowiem i była bardzo aktywny (biegał, aportował). Od jakiś dwóch lat po większym wysiłku pojawiły się kłopoty z biodrami. Także z racji wieku (około 8 lat) ma małe kłopoty ze wstawaniem z tylnych łap. Zgodnie z zaleceniami weta zaniechaliśmy forsownych biegów i spacerów.
Nasza córka założyła Chedowi profil na facebook’u (link poniżej), który niestety został trochę zaniedbany przez administratora.
Bo może zamiast profilu zróbcie stronkę, którą każdy będzie mógł lajkować?
Nie trzeba będzie się przelogowywać, a strona będzie dopisana do Waszego normalnego profilu na fejsie i w każdej chwili będziecie mogli wrzucać tam fotki i niusy
_________________ Nowy dom Spajkusia od '16
Angelika i Radosław
/ Diana (*), 2005-2015
/ Lola (*), 2024-2025
No to własnie ten fan-page to strona na fejsie
Zdecydowanie lepiej i szybciej się obsługuje i nie trzeba zapraszać do znajomych, tylko wystarczy kliknąć na stronie "lubię to" i już Was obserwujemy
_________________ Nowy dom Spajkusia od '16
Angelika i Radosław
/ Diana (*), 2005-2015
/ Lola (*), 2024-2025
CYTAT:
Cheddar czuje się bardzo dobrze, ma po prawdzie już swoje lata (jest z nami ósmy rok, przy adopcji jego wiek był szacowany na około 2 lata), ale na samopoczucie raczej narzekać nie może. Słuszny wiek trochę się objawia tym, że czasem jest mu ciężej się podnieść i nie jest już taki skory do wstawania z legowiska wtedy, kiedy wstawać nie musi, ale poza tym zdrowotnie wszystko u niego jak najbardziej w porządku. Jego priorytety pozostały niezmienne - pełna miska i duuużo pieszczot;) Niby jest już dojrzały i poważny, ale jest kilka takich rzeczy, które chyba nigdy nie przestaną wywoływać u niego szczenięcego wręcz poruszenia: dźwięk nabieranej karmy, moment przed spacerem czy otwierana lodówka. I tak w zasadzie to tyle, żadnych przygód nie mieliśmy, psiak dobrze się czuje i garściami czerpie ze swojego spokojnego trybu życia!
_________________ Nie każdy człowiek wie, jak kochać psa ale każdy pies wie, jak kochać człowieka
Mila, Monika i Dawid
Cytat z 9.03.2020
U Cheddara wszystko dobrze. Trochę posiwiał i spowolnił ruchy, ale nadal jest uroczy, kochany, łasy na smakołyki i pieszczoty.
W załączeniu kilka dodatkowych zdjęć Cheddar Pieszczoch, Cheddar w Świątecznym ujęciu oraz Cheddar Intelektualista.
IMG_1540_240x320.JPG
Plik ściągnięto 7118 raz(y) 53.86 KB
IMG_1537_240x320.JPG
Plik ściągnięto 7118 raz(y) 61.79 KB
IMG_1534_240x320.JPG
Plik ściągnięto 7118 raz(y) 60.05 KB
2017-06-11 19.47.39 HDR_240x320.jpg
Plik ściągnięto 7118 raz(y) 65.71 KB
_________________ Nie każdy człowiek wie, jak kochać psa ale każdy pies wie, jak kochać człowieka
Mila, Monika i Dawid
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum