Forum Fundacji Warta Goldena Strona GłównaForum Fundacji Warta Goldena Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Chat  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
BRUNO ma już dom w Krapkowicach - 540
Autor Wiadomość
Iwona i spółka 
DOM WARTY GOLDENA

Wysłany: 2019-01-04, 20:02   

Bruno zastosował się do powyższych uwag i bardzo się stara nie wychodzić przed szereg ;-) Mo to docenia.

Na komendę "zostań" pozostają w tej pozycji całe okrążenie kanapy. Ćwiczymy też "do mnie" i całkiem dobrze to wychodzi nie tylko Mo, ale również Brunowi.

Testy ze smyczą potwierdziły, że Bruno nie ciągnie na spacerze miejskim, kiedy ma założoną obrożę. Chociaż Peter mówi, że z nim to nawet w szelkach Bruno super chodzi. Wiadomo, koledzy ;-)

Dzisiejsza wizyta u weterynarza przebiegła bez problemów. Bruno dał sobie wszystko zrobić sympatyzując przy tym paniom w lecznicy. Pani weterynarz sprawdziła oczy, uszy, zęby, gruczoły, osłuchała serce i pobrała krew do badań. Wyniki laboratoryjne są zadowalające. Pani zwróciła jedynie uwagę na niski poziom amylazy i zaleciła ponowne badanie (rozszerzone) za 3 miesiące oraz obserwację stolców. Biegunki lub luźne kupy mogłyby świadczyć o niestrawności. Bruno przez pierwsze dwa dni miał te kupy takie luźniejsze, potem raz zdarzyła się biegunka (myślałam, że po jabłku). Może coś jest na rzeczy. Będziemy obserwować.

Bruno został też odrobaczony. Szczepienia są aktualne. Bruno jest kastratem. Nie było to tajemnicą, ale chyba jeszcze nie było o tym na forum.
Z badań krwi wynika, że nadmierne picie nie ma związku z chorobami nerek czy wątroby. Cukier też w normie. Pani weterynarz powiedziała, że taki pies może pić nawet 100 ml na kg masy dziennie. I jak tak przeliczam to Bruno może faktycznie pije w normie, tyle że w jej górnej granicy. Przy jego wadze ta granica to 3600 ml. Bruno waży 36 kg. Oczy Angeliki i Asi są bardzo wprawne :-)

Z gorszych informacji to pani weterynarz stwierdziła/potwierdziła zmętnienie soczewki w prawym oku. Z podejrzeniem zaćmy zaleciła konsultację w klinice Viva we Wrocławiu, gdzie operują takie przypadki.

Pozdrowienia od Bruna dla wszystkich ciotek.

Angelika i Spike 
DOM WARTY GOLDENA

Wysłany: 2019-01-05, 09:54   

Chyba ktoś mi stawia piwko w takim razie 8-) 8-) 8-) :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
/ Lola (*), 2024-2025

Asia+Kudłacze 
WARTA GOLDENA

Wysłany: 2019-01-05, 18:32   

No proszę jakie oko mamy, haha, Angelika strzał w dziesiątkę :mrgreen:

Widzę, Iwonka, że Bruno i Twój Peter mają już ugruntowaną męską solidarność :mrgreen:

Gratulujemy misiastemu cierpliwości u weterynarza i dobrych wyników. A macie już termin konsultacji okulistycznej?

Niech się chłopak trzyma dzielnie i dalej uczy razem z Mo :)

(A z tym piciem coś jest, bo Prezes ostatnio też pije na potęgę (tzn mi się wydaje, że często, ale jak na swoją masę to pewnie adekwatnie), zwłaszcza że w mieszkaniu jest ciepło i dość suche powietrze.)

Tofik za TM...

Iwona i spółka 
DOM WARTY GOLDENA

Wysłany: 2019-01-08, 19:02   

Cześć forum!

Bruno chyba wyluzował na maksa, bo wywala brzuch do głaskania, kiedy się do niego schylamy. Przez pierwsze dni tak się nie odsłaniał. Na spacerach też jest coraz bardziej wesołkowaty. Podnosi patyki (mniejsze i większe), liście lub bryłki lodu, poniesie je chwilę w pysku wypluwa i idzie dalej rozglądając się wesoło co by tu jeszcze przenieść dwa metry dalej. Niektóre patyki gryzie i/lub je. Mam wrażenie, że nie pierwszy raz ma do czynienia z komendą „wypluj to”, bo bardzo często się do niej dostosowuje. No albo mi poszło z tym nad wyraz łatwo ;)

Nauka posłuszeństwa z każdym dniem idzie nam coraz lepiej. Obaj"studenci" są bardzo pojętni i z każdym dniem poczyniają coraz większe postępy. Dzisiaj uczyliśmy się komendy „A teraz wszyscy patrzą w przeciwnym kierunku”.

Bruno uwielbia „polować” na rzucane śnieżki. Jak już upoluje, zjada.

Oprócz śniegu i patyków lubuje też w kupach. Nie swoich. Czytałam gdzieś, że może to mieć związek z niestrawnością, co pasowałoby do wywiadu Bruna. Nie panikujemy, ale będziemy się mu przyglądać na spacerach jeszcze baczniej, czy oby zamiast trawki nie podgryza ekskrementów. Ewa podpowiedziała, żeby spróbować żwaczy. Już zakupione, będziemy testować.

Kiedy Bruno nie je kup, wygląda bardzo dostojnie. Kto by pomyślał, że takie świństwa mu w głowie.

Bruno ładniej zachowuje się na spacerach, w których bierze udział tylko jeden człowiek.

Kiedy idzie większa „ekipa”, Bruno nie wie za kim patrzeć i na kim skupiać uwagę. Chciałby się do każdego uśmiechnąć, każdego zaczepić i od każdego zgarnąć chociaż jednego głaska. Rozkojarza się wtedy i strasznie ciągnie. Nawet smaczki wtedy nie działają.

Ostatnio wybraliśmy się z Brunem na spacer przy Odrze, gdzie są łabędzie i kaczki. Bruno jest wtedy nie do opanowania. Praktycznie nic wtedy do niego nie dociera. Jako obrończyni praw zwierząt wszelakich mam nadzieję, że chciałby je tylko rozgonić, a nie upolować i zjeść.

Czesio na tyle się już spoufalił, że się o Bruna ociera i stale trzyma się w jego pobliżu. Na pewno nie ma już żadnej obawy, że Bruno go zje.

Czekać tylko, aż przysną gdzieś razem.

Bruno nadal nie śpi na swoim posłaniu. Kiedy potrzebuje oparcia dla głowy, podpiera się na swojej podwiniętej łapce.

A z ciekawostek to Bruno lubi czytać. Szczególnie o Goldenach. Stale zagląda mi przez ramię, kiedy czytam warciane wątki.

Tak sobie myślę, że pewnie podejrzał to gdzieś u Czesia. Wszak, kto z kim przystaje, takim się staje.

Nanka i Beza 
DOM WARTY GOLDENA

Wysłany: 2019-01-08, 19:50   

uwielbiam te opowieści Wasze :serce:

Asia+Kudłacze 
WARTA GOLDENA

Wysłany: 2019-01-08, 19:59   

Iwonka, Twoje posty są mistrzowskie :D Dobrze, że wieczorem piszesz, bo najgorszy dzień się poprawia po przeczytaniu Twoich relacji :-D

A Bruno... no cóż, beznadziejnie się zakochałam w tym miśku :mrgreen: Gdziekolwiek trafi, czy zostanie u Was, zawsze będę jego cichą fanką :lol:

Cudne postępy robicie, oby tak dalej... a komenda z pierwszego zdjęcia z Mo.. leżę :rotfl:

Tofik za TM...

Iwona i spółka 
DOM WARTY GOLDENA

Wysłany: 2019-01-08, 20:07   

Nanka i Beza napisał/a:
uwielbiam te opowieści Wasze :serce:

Dziękuję, bardzo nam miło :>

Iwona i spółka 
DOM WARTY GOLDENA

Wysłany: 2019-01-08, 20:08   

Asia+Kudłacze napisał/a:
Iwonka, Twoje posty są mistrzowskie Dobrze, że wieczorem piszesz, bo najgorszy dzień się poprawia po przeczytaniu Twoich relacji

Asia, do usług ;-)

Angelika i Spike 
DOM WARTY GOLDENA

Wysłany: 2019-01-09, 09:53   

No a ja ze swojej strony polecam żwacze dla tego psiula, aby Wam nie żarł kup ;)
Często zamawiam od LordZeton, super ceny oraz duży wybór :) https://allegro.pl/uzytkownik/LordZeton?order=m
/ Lola (*), 2024-2025

Ewa, Lula i Fux 
WARTA GOLDENA

Wysłany: 2019-01-09, 14:06   

Iwonko bardzo dziękuje za super wpisy i zdjęcia. Bruno to piękny psiak taki dostojny przystojniak, nic dziwnego, że mam tyle malii w sprawie jego adopcji. Zdjecia sa przepiękne a sam Bruno rozkochałby nawet diabła w sobie ;-) ;-)

„Jest twoim przyjacielem, partnerem, obrońcą, twoim psem. Jesteś jego życiem, miłością, przewodnikiem. Będzie twój, wierny i oddany do ostatniego uderzenia serca. Winien mu jesteś zasłużyć na to oddanie” - Anonim

Iwona i spółka 
DOM WARTY GOLDENA

Wysłany: 2019-01-09, 18:44   

Angelika i Spike napisał/a:
No a ja ze swojej strony polecam żwacze dla tego psiula, aby Wam nie żarł kup ;)

Bruno po zażyciu żwaczy ;-)

Iwona i spółka 
DOM WARTY GOLDENA

Wysłany: 2019-01-09, 18:49   

Ewa, Lula i Fux napisał/a:
Bruno to piękny psiak taki dostojny przystojniak, nic dziwnego, że mam tyle malii w sprawie jego adopcji. Zdjecia sa przepiękne a sam Bruno rozkochałby nawet diabła w sobie

Bruno dziękuje za komplementy ❤

Nawet się trochę zawstydził ;-)

Angelika i Spike 
DOM WARTY GOLDENA

Wysłany: 2019-01-10, 10:09   

Hahha on jest przekomiczny :serce:
/ Lola (*), 2024-2025

Asia+Kudłacze 
WARTA GOLDENA

Wysłany: 2019-01-10, 11:32   

No i jak go nie kochać :-D

Tofik za TM...

Iwona i spółka 
DOM WARTY GOLDENA

Wysłany: 2019-01-11, 20:03   

Cześć forum!

Bruno swoją pilnością w nauce zasłużył sobie na zaufanie i postanowiliśmy dzisiaj wejść na wyższy poziom dając mu trochę więcej swobody. A wiadomo, na spacerze i pokus więcej i o rozproszenie łatwo.

Brunowi strasznie spodobała się linka treningowa, którą chętnie się bawił.

Ale nie tylko zabawa mu w głowie. Pięknie też razem z Mo ćwiczyli 😍

A na potwierdzenie faktu, że to nie tylko czcze gadanie i pozowana fotka, nagraliśmy film.
TUTAJ >>> https://youtu.be/UKEOAOpQlW8

Bruno już wcześniej próbował biegać za Mo, ale dotychczas ograniczała go smycz.Dzisiaj pierwszy raz poharcowali tak naprawdę - jak brat z siostrą. Wiedzieliśmy już to wcześniej, ale podczas zabawy potwierdziło się, że Bruno to taki uległy misiek. Wielki i łagodny. Pozwolił Mo wejść sobie na głowę, i to dosłownie.

Ale co ta Mo... 😅

Bruno docenił okazane mu zaufanie i pięknie za każdym razem przychodził na komendę "Do mnie". Dałam się nawet namówić tym pięknym oczom, żeby na chwile odpiąć linkę, o którą notorycznie się potykał i w nią zaplątywał.

Radość Bruna nieuwiązanego - bezcenna.

💟💟💟💟💟💟💟💟💟💟💟💟💟💟💟💟💟💟💟💟💟💟💟💟

Jest jeszcze jedna ważna informacja na dziś. Wiemy, że jest wiele zapytań w sprawie Bruna i wiele osób chętnie by go adoptowało. Niestety muszę wszystkie te osoby zmartwić. Uzgodniliśmy rodzinnie - to znaczy ja, Peter, Matylda, Mo, Czesio i Bruno - że dobrze nam razem i że nie chcemy się rozstawać. Ogłaszamy zatem wszem i wobec, że od dzisiaj Bruno jest pełnoprawnym członkiem naszej rodziny. Miłości coraz więcej 💞

💟💟💟💟💟💟💟💟💟💟💟💟💟💟💟💟💟💟💟💟💟💟💟💟

Bruno się cieszy, my jeszcze bardziej 💓💓💓

Asia+Kudłacze 
WARTA GOLDENA

Wysłany: 2019-01-11, 20:09   

Gratulacje! Spodziewałam się, że innej decyzji nie będzie :D
Poczekamy na "swojego" Bruna grzecznie w kolejce :mrgreen: Właśnie taki pies jest potrzebny Prezesowi: ugodowy, energiczny, nie dominujący. Kiedyś się na pewno znajdzie :)
A Wam życzymy jak najwięcej wspólnych szczęśliwych chwil :lol: :pies:
(I nadal chętnie poczytamy o Waszych postępach (: )

Tofik za TM...

Angelika i Spike 
DOM WARTY GOLDENA

Wysłany: 2019-01-12, 10:15   

no to gratulacje :lol: :lol: :lol: :lol:
/ Lola (*), 2024-2025

Iwona i spółka 
DOM WARTY GOLDENA

Wysłany: 2019-01-12, 19:53   

Dziękujemy za gratulacje 😀
Nareszcie można spać spokojnie.

Ewa, Lula i Fux 
WARTA GOLDENA

Wysłany: 2019-01-13, 16:03   

Jak juz wszyscy wiecie Bruno zostaje w dt,ja ze swojej strony chciałabym serdecznie podziękować za opieke nad chłpakiem oraz za super współprace,która mam nadzieje bedzie nadal...Bruno i kochana rodzinko wszystkiego dobrego na nowej drodze.. :serce: :serce:

„Jest twoim przyjacielem, partnerem, obrońcą, twoim psem. Jesteś jego życiem, miłością, przewodnikiem. Będzie twój, wierny i oddany do ostatniego uderzenia serca. Winien mu jesteś zasłużyć na to oddanie” - Anonim

Angelika i Spike 
DOM WARTY GOLDENA

Wysłany: 2019-01-14, 09:30   

Święta trójca na zdjęciach :D Jak mi się to podoba 8-)
/ Lola (*), 2024-2025

Warna 
ADMINISTRATORWarna

Wysłany: 2019-01-14, 14:28   

Bardzo proszę o wstawianie mniejszych zdjęć na forum, bo niestety rozjedza się ono i dużo dłużej ładuje.

Angelika i Spike 
DOM WARTY GOLDENA

Wysłany: 2019-01-14, 15:14   

Warna, tu nie chodzi o wielkość fotek, ale na pewno o ich "gabaryt", ciężkość, jednak wystarczy chwilę dłuzej poczekać i wszystko się ładuje poprawnie. ;)
Lepiej, aby było więcej, niż mniej, ja tam mogę poczekać na takie fajne fotki :lol:
/ Lola (*), 2024-2025

Iwona i spółka 
DOM WARTY GOLDENA

Wysłany: 2019-01-14, 21:02   

Cześć w nowym miejscu, już nie w przedsionku adopcyjnym. Wielu już wcześniej wróżyło taki koniec. Ja zresztą też. I stało się. BRUNO ma dom ❤❤❤

Jeżeli chodzi o gabaryty moich zdjęć, już ustawiłam pomniejszanie fotek przed wrzuceniem na forum. Mam nadzieję, ze pomoże :)

Pierwszy dzień po ogłoszeniu Bruna oficjalnym członkiem naszej rodziny postanowiliśmy uczcić rodzinnym lepieniem bałwana.

I tak oto nasza rodzina w ciągu dwóch dni powiększyła się o jeszcze jednego członka rodziny - Arnolda.

Bruno próbował zjeść wszystkie 3 kule, kiedy były w początkowej fazie tworzenia. Kulanie potraktował jako zaproszenie do zabawy 😊

Dzisiaj Bruno był u fryzjera. Został dokładnie wyczesany, delikatnie podcięta mu włosy na brzuchu, na pupie ina łapkach. Prawie wszystkie zabiegi zniósł nie tylko z gracją...

... ale i z uśmiechem 😊

Bruno bardzo bał się suszarki, ale dał się uspokoić na tyle, żeby dać się trochę podsuszyć. Po zabiegach wygląda bardzo podobnie jak przed nimi.

Bardzo zdziwiła mnie ilość włosów, którą z niego wyczesano.

Warna 
ADMINISTRATORWarna

Wysłany: 2019-01-14, 21:44   

Wygląda przepięknie.

Angelika i Spike 
DOM WARTY GOLDENA

Wysłany: 2019-01-15, 09:47   

Ale Wam zazdroszczę tego stania u groomera, hahaa... :P Spajo już był ze 3-4 razy u groomera i za każdym razem musimy mu pomagać w 3 osoby, ja, mój Radek i groomerka :roll: Jedna osoba by sobie nie dała rady :lol: także cieszcie się! :P
/ Lola (*), 2024-2025

Odpowiedz do tematu