Eliza Gutkowska
Wysłany: 2025-10-05, 19:00 14- letnia MIŁKA w Otominie - adopcją zajmuje się MAGDA
Miłka dojechała do nas wczoraj. Nie był to łatwy moment dla niej. Nowe miejsce i nie jest juz jedynaczka. Niestety Miłka ze wzgledu na wiek bardzo słabo chodzi. Niedługo czeka ją szczegółowa diagnostyka. Jest dzielną seniorka. Dzis poczuła sie pewniej. Juz sama wychodzi na dwór ale trzeba pilnowac bo jak sie przewróci trzeba leciec pomoc wstac.
Wysłany: 2025-10-08, 22:13
Miłka powoli odnajduje się w nowym domku i już pokazuje, że ma w sobie odwagę! Zdążyła nawet obszczekać pana listonosza.
Choć ma problemy z chodzeniem i potrafi się przewrócić, to bardzo ładnie komunikuje, kiedy potrzebuje wyjść na zewnątrz za potrzebą. Konieczny jest jednak nadzór podczas wędrówki po ogrodzie.
W przyszłym tygodniu planowana jest wizyta u weterynarza, aby ocenić jej stan zdrowia.
Eliza obiecała podesłać jutro jakieś zdjęcia, nie możemy się już doczekać!
_________________ Fenia i Maja 🐾
DT -> Nela, Shira, Shadow, Czika, Gizmo, Zuza i Majeczka
Wysłany: 2025-10-09, 19:00
Warno, niestety nie wiemy jeszcze ile waży, zostanie zważona na wizycie u weterynarza w przyszłym tygodniu - wizyta jest planowana na czwartek/piątek.
Eliza podesłała też piękne zdjęcia naszej Miłki
Dziś rano Miłka uraczyła ją próbą typowego - jak to Eliza określiła- goldenowego powitania hop siasia, choć nie było jej łatwo. No i ogonek śmigał jak nakręcony
622d3951-e93c-47a8-9068-8fc9acb6a01c.jpg
Plik ściągnięto 5 raz(y) 814.9 KB
0919a05a-f329-4e85-b3a5-09b9783f0930.jpg
Plik ściągnięto 4 raz(y) 313.09 KB
56c4cba5-e8d4-4a12-97f5-8d34e037d02d.jpg
Plik ściągnięto 6 raz(y) 118.8 KB
6daa343d-c335-41a8-8963-f86c66a5743d.jpg
Plik ściągnięto 5 raz(y) 392.41 KB
Eliza Gutkowska
Wysłany: 2025-10-09, 19:26
Waga Milki nieznana. Moge na oko okolo 30-35. Jest drobniejsza od Lucyny. Milka ma problemy ze stawami bodrowymi, Mala (zanik) masa miesniowa w tylnych lapach. Chodzi slabiutko. Nie wiemy jak dlugo byla w stanie poglebiajacego sie zwyrodnienia. Wprowadzona inna karma, odzywki (caniviton forte) i lekkie srodki przeciwbolowe, zaczela 1 i 2 robic w ogolnoprzyjetej pozycji. Dzis rano witala mnie jak golden. Chciala hop siasia ale lapki nie pozwalaja. Za to ogon jak smiglo. Milka vel Bejbi niestety pupy nie umyje. Znalezione kolejne guzy, teraz sa 3 po prawej stronie. Szyja (jak Lucyna) pod stawem lokciowym i na brzuchu w okolicy slabizny. Wszystkie sa podskorne Wielkosci sliwki mirabeki mniej lub bardziej rozplaszczonej. Lewej strony nie dala pomacac bo sie "marszczy". Wczoraj zaliczony efekt padaczkowy. Milka (Bejbi) bedzie na badaniach czwartek/piatek w przyszlym tygodniu.
Waga Milki (Bejbi) to jej najmniejszy problem
Eliza Gutkowska
Wysłany: 2025-10-10, 20:51
Jestem zmartwiona Milką (Bejbi). Dziś zjazd. Nie wyjdę nie pójde. Tyle co sisi i kupa. Boje się…
Wysłany: 2025-10-11, 21:00
Nasza dzielna seniorka Miłka miała dziś gorszy dzień. Nie była zainteresowana jedzeniem - prawdopodobnie przyczyną są problemy z ząbkami oraz tęsknota za byłym opiekunem. Eliza stara się ułatwić jej posiłki, namaczając chrupki, by były miękkie i delikatne, jednak dziś nawet one nie skusiły Miłki.
Spacerki są na razie krótkie i bardzo spokojne, głównie wokół domu. Miłka coraz rzadziej się przewraca, ale wciąż widać, że chodzenie sprawia jej trudność. Według Elizy, suczka ma znacznie słabsze mięśnie w tylnych łapkach, mniej więcej o połowę w porównaniu do przednich. Mimo to jest uważna i ostrożna, zwraca uwagę na teren, po którym się porusza, omijając dołki i nierówności.
Z uwagi na wiek Miłki i wszystkie niepokojące obserwacje z ostatnich dni, z niecierpliwością (i odrobiną niepokoju) czekamy na zaplanowane na przyszły tydzień badania, które pozwolą dokładniej ocenić jej stan zdrowia.
Eliza Gutkowska
Wysłany: 2025-10-17, 22:20
Magda opisze więcej. Ja nawet sił nie mam. Stres cały dzień a teraz zaraz się porycze. Bejbi jest SUPER zdrowa. Wyleczymy zęby podkrecimy stawy i będzie nowka pewex niesmigana. Ja pikuje 14 i TAKIE wyniki???!!!!
Wysłany: 2025-10-21, 20:22
Nasza Miłka przeurocza jest już po pierwszych badaniach. Priorytetem na ten moment są stawy oraz stan zapalny dziąseł z obecnością ropy - od tego rozpoczynamy leczenie.
Morfologia oraz badanie moczu wyszło w normie, jeśli chodzi o USG brzucha- pozytywne zaskoczenie, Miłka ma organy wewnętrzne w pięknym stanie.
Po wyleczeniu ropnego stanu zapalnego przyzębia w planie są szczepienia i odrobaczanie, natomiast podczas zabiegu usuwania zębów będzie miała RTG stawów oraz echo serca.
Jeśli chodzi o zmiany, które Eliza wyczuwała pod skórą za prawą łapką oraz przedpiersiu to prawdopodobnie tłuszczak. Węzły chłonne powiększone, ale to możliwe przy takim stanie zapalnym dziąseł. Będziemy monitorować w trakcie i po leczeniu.
Ogólne samopoczucie Miłki wydaje się być dobre; zaczęła jeść troszkę więcej niż na początku co jest bardzo dobrą informacją, ale nadal musi być karmiona przez Elizę. Przy nieco dłuższych trasach spacerowych musi robić przerwy na posiedzenie, czasami nie wstaje - wtedy trzeba ją przetransportować do domu. Dzielnie znosi badania, Elizie udaje się jakoś przemycić leki oraz suplementy podczas karmienia.
Trzymamy za Miłkę bardzo mocno kciuki
80a74f65-728b-4f0b-94eb-5c9a04c8749f.jpg
Plik ściągnięto 3 raz(y) 294.29 KB
24a5d3e5-4084-4793-9032-e6f5680883c4.jpg
Plik ściągnięto 3 raz(y) 380.08 KB
Eliza Gutkowska
Wysłany: 2025-10-29, 19:11
Czsem dzieja sie rzeczy niebywale. Milka pomimo swojego wieku ma potencjal. Zakonczylismy karmienie reczne. Je suche i resztka swoich zebow radosnie gryzie sucha karme. Pojawila sie klotliwosc jak u mojej ukochanej Lucyny. Glownie z powodu za dlugo nalewanej wody ale rowniez o zawlaszczenie lezadelka. Mobilnosc wraca w tempie ekspresowym. Wzrok sluch zyleta. Wita sie po moim powrocie do domu lub rano jak typowy golden. No moze nie tak intensywnie bo wiek nie pozwala ale ciesze sie jak glupia ze sa takie postepy. Przed nami szczepienia, sanacja jamy ustnej i RTG stawow.
Eliza Gutkowska
Wysłany: 2025-11-23, 21:10
Troszkę nas nie było. Trochę gdzieś pogubione wieści. Miłka vel Bejbi donosi iż ja jako stała opiekunka dałam nogę. Tak, wyjechałam na 2 tyg do Chin. Bejbi została pod dobrą opieką. A teraz z medycznych.... Bejbi miała mieć w tym tygodniu resekcje jamy ustnej. Niestety stan zapalny, bo już nie gnilny, wciąż jest. Kolejna partia antybiotyku. Żeby gubi jak choinka na Trzech Króli. Jest szansa że po powrocie wyrywanie zębów będzie bezcelowe. Apetyt dopisuje. Budzi na sikupe około 7.00 głośno i stanowczo. Czy łapie z Bejbi kontakt jak z Lucyna no nie... Wiek robi swoje, warunki w których była też stanowią obciążenie. Stawy niestety pozostawiają wiele do życzenia. Po powrocie wyciągnę poduszki rehabilitacyjne po onku i zaczniemy ćwiczyć plus kasetki. Niestety bez tego przez ostatnie tygodnie mój kręgosłup cierpiał. Każdy spacer ( max 1-1,5 km) kończył się na ostatnich kilkuset metrach niesieniem. Nadmiernie że moja waga prawie jak Bejbi. Pomimo wszystko cieszę się że potrafi opierdzielac jak Golden, próbuje cieszyć się jak Golden. Czasem zapomni gdzie jest ale zaraz wraca do "rodziny". Cieszę się z każdego dnia z Bejbi choć czasem ja jako niecierpliwa dusza chciałaby szybciej ale szanuje jej wiek i możliwości.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum